Pijn wanneer u op uw schouder ligt?
Moeite om uw arm te heffen?
Is het lastig om een jas aan trekken?

Grote kans dat u last heeft van een slijmbeursontsteking in de schouder.
Een slijmbeursontsteking komt veel voor en kan lang aanhouden. Met de One-Week-Echo-Formule van Echozorg weet u binnen één week of uw schouderpijn veroorzaakt wordt door een slijmbeurs ontsteking.

De orthopeed en echografist van Echozorg werken efficiënt samen aan een goede diagnose en effectieve behandeling. We hebben ruim 10 jaar ervaring met het echogeleid behandelen van schouderklachten. Maak een afspraak, we helpen u graag.

Slijmbeursontsteking? Eerst Zien, Dan Behandelen

Dat is ons motto. Veel schouderklachten lijken ‘van buiten‘ op elkaar. Met echografie zie je ‘van binnen‘ of er sprake is van een slijmbeursontsteking.

Met de One-week-Echoformule wordt u altijd gelijktijdig gezien door de Pieter Schillemans, orthopeed en Robert de Zoete echografist. Wij combineren het inzicht van een orthopeed met echografie. Zo komen wij één consult tot een goede diagnose. Indien geïndiceerd kan in dezelfde zitting een echogeleide injectie plaatsvinden.

Een slijmbeursontsteking is vaak goed te behandelen met een echogeleide injectie. Het resultaat is meestal snel minder pijn. U wordt binnen één week onderzocht en behandeld.

Pieter Schillemans (orthopeed) Robert de Zoete (echozorg)

Pieter Schillemans & Robert de Zoete

Snel van de schouderpijn af? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg

Maak een afspraak bel: Echozorg

Lees meer over een slijmbeursontsteking

De slijmbeurs is een met vocht gevulde holte tussen de schouderpezen en het schouderdak. Het functioneert als een kussentje om wrijving in de schouder te verminderen.

Als een slijmbeurs ontstoken raakt, zwelt hij op. Hierdoor raakt dit ‘kussentje’ eerder bekneld bij handelingen boven de schouders en achter de rug.

Meestal ontstaat een slijmbeursontsteking door overbelasting.

Een slijmbeursontsteking kan ook ontstaan door geïrriteerde schouderpezen, een scheurtje in een schouderpees, een val op de schouder of door een stukje kalk dat vanuit een schouderpees in de slijmbeurs terecht komt.

slijmbeurs ontsteking in de schouder

Schouderklachten? Direct duidelijkheid met echografie

Veel schouderaandoeningen lijken van ‘buiten’ op elkaar. Daarom vinden wij van Echozorg het echo-onderzoek zo belangrijk bij schouderklachten.

Met echografie kunnen we van ‘binnen’ bepalen of de klachten veroorzaakt worden door een slijmbeursontsteking of dat er sprake is van een frozen shouder of een peesontsteking.

We kunnen letterlijk inzoomen in de schouder en krijgen zo een compleet beeld van uw aandoening.

Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden.

schouder echo onderzoek

Onderzoek door orthopeed

Orthopeed Pieter Schillemans van Echozorg zal eerst uw schouder lichamelijk onderzoeken. Daarna volgt direct het echo onderzoek. Bij Echozorg kijkt de orthopeed altijd mee tijdens het echo onderzoek. Daarom geen vertraging. Als er een compleet beeld is worden de behandelopties besproken.

Alle onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van Stichting EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg, op verwijzing van de huisarts naar orthopedie.

orthopeed-schouder-onderzoek

Met een echogeleide injectie snel minder pijn

Veel slijmbeursontstekingen zijn goed te behandelen met een echogeleide injectie met een ontstekingsremmend middel.

Bij een echogeleide injectie kunnen we precies op het beeldscherm van de echo zien dat de ontstekingsremmende vloeistof in de slijmbeurs terecht komt.

Een echogeleide injectie is veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan een ‘blinde’ injectie. Het werkt sneller en beter dan het slikken van ontstekingsremmende medicijnen of fysiotherapie. Daarbij komt dat een echogeleide injectie geen injectieschade veroorzaakt aan omliggende pezen en spieren.

Bij Echozorg behandelen we jaarlijks honderden patiënten met een echogeleide injectie vanwege een slijmbeursontsteking.

Met een echogeleide injectie kunnen we niet alleen medicatie exact op de juiste plaats injecteren. We kunnen ook eerst een proefverdoving geven, om zo de precieze oorzaak te achterhalen.

Meer weten? Lees de pagina echogeleide injectie.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=y-OKhsBQLbw[/embedyt]

Slijmbeursontsteking? Vraag uw huisarts om een verwijzing orthopedie bij Echozorg.

In 2016 werden meer dan 800 patiënten naar Echozorg verwezen.

Maak een afspraak met Echozorg

Nog meer weten?

Hieronder leest u alles over een ontstoken slijmbeurs in de schouder

Wat is een schouder slijmbeursontsteking

schouder-anatomie-peesontsteking-schouder-pijnlijk-ac-gewricht-frozen-shoulder-slijmbeursontsteking-schouder-echozorgEen slijmbeursontsteking in de schouder komt veel voor, vooral bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud. Kenmerkend is de toenemende pijn bij het bewegen van de arm boven de schouder.

De slijmbeurs is een met vocht gevulde holte tussen een pees en een bot. De slijmbeurs functioneert als een kussentje om wrijving tussen deze delen te verminderen. Niet alleen het schoudergewricht heeft een slijmbeurs, ook de andere gewrichten, zoals knie en heup.

Het woord ‘ontsteking’ kan verwarring geven. Bij een slijmbeursontsteking is er namelijk zelden sprake van een infectie met bacteriën. Een geïrriteerde slijmbeurs wordt ook een ‘ontsteking’ genoemd.

Hoe ontstaat een schouder slijmbeursontsteking?

overbelasting-schouderEen ontsteking van de slijmbeurs kan acuut ontstaan of een chronisch karakter hebben. Een acute slijmbeursontsteking gaat vaak vanzelf over wanneer de schouder voldoende rust krijgt. Als een slijmbeurs voortdurend overprikkeld wordt, kan het een chronische ontsteking worden.

Als een slijmbeurs geïrriteerd raakt, zwelt hij op. Hierdoor raakt de slijmbeurs eerder bekneld bij bepaalde bewegingen van de arm. Dit veroorzaakt pijn.

Het is belangrijk om te bepalen waardoor de slijmbeursontsteking is ontstaan. Dit kan door overbelasting, door een scheur in een pees, of door frictie tussen de schouderpezen en het schouderdak. Meestal is er sprake van overbelasting. Bij handelingen boven de schouders ontstaat veel wrijving, waardoor de slijmbeurs geïrriteerd kan raken.

Vreemd maar waar, zowel mensen die veel zwaar werk boven hun schouders verrichten, als mensen die weinig lichamelijk actief zijn, kunnen last krijgen van ontstoken slijmbeurzen. Ook een val op de schouder kan de slijmbeurs irriteren. Andere mogelijke zeldzame oorzaken zijn een bacteriële infectie of reumatische aandoeningen.

Oudere patiënten kunnen een slijmbeursontsteking krijgen als gevolg van kleine scheurtjes in schouderpezen. Hierdoor ontstaat een ruw peesoppervlak, dat de slijmbeurs irriteert. Het komt zelden voor dat alleen de slijmbeurs overbelast of geïrriteerd is. Vrijwel altijd zijn dan ook de schouderpezen overbelast.

Symptomen van een schouder slijmbeursontsteking

peesontsteking-schouder-pijnlijk-ac-gewricht-frozen-shoulder-slijmbeursontsteking-schouder-echozorgEen slijmbeursontsteking in de schouder veroorzaakt continue pijn door zwelling van de slijmbeurs. Het gaat vooral om schouderpijn, maar die kan ook uitstralen naar de arm of de nek. Door de zwelling kan de schouder gezwollen aanvoelen.

Als je je arm omhoog beweegt, klemt de verdikte slijmbeurs tussen de schouderpezen en het schouderdak in. Handelingen boven de schouders — zoals aan- en uitkleden of haren kammen — zijn daarom extra gevoelig. Ook handelingen achter de rug geven klachten, zoals iets uit de achterzak pakken. Omdat de pijn toeneemt wanneer er druk op de schouder komt, is liggen op de pijnlijke schouder zeer onaangenaam.

Een lichamelijk én een echo-onderzoek

echo-onderzoek-peesontsteking-schouder-pijnlijk-ac-gewricht-frozen-shoulder-slijmbeursontsteking-schouderSinds 2007 onderzoeken de orthopeed en de echografist van Echozorg schouderklachten standaard op twee manieren. We beginnen altijd met een lichamelijk onderzoek. Daarna kijken we ín de schouder met behulp van een echoapparaat. We kunnen letterlijk inzoomen in de schouderpezen en de slijmbeurs. We kunnen zien of de schouderpezen en de slijmbeurs verdikt zijn en/of inklemmen. Ook kunnen we andere schouderaandoeningen uitsluiten. Bijvoorbeeld een verdikt en ontstoken gewrichtskapsel (frozen shoulder), een peesscheur of een kalkpees. Symptomen van deze aandoeningen lijken vaak erg op elkaar.

Zo krijgen wij een compleet beeld van wat er aan de hand is.

Juist de combinatie van een lichamelijk en echografisch onderzoek maakt het mogelijk vaak om in één consult een goede diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden. Let op: Echografie is niet voor alle schouder aandoeningen geschikt. Soms is het nodig om een röntgen- of MRI-onderzoek te laten doen.

Een echogeleide injectie voor een schouder slijmbeursontsteking

echogeleide-injectie-peesontsteking-schouder-pijnlijk-ac-gewricht-frozen-shoulder-slijmbeursontsteking-schouderBij een aanhoudende slijmbeursontsteking raden we u een ontstekingsremmende injectie met corticosteroïden aan. Dit middel injecteren we echogeleid in de slijmbeurs. Doordat de slijmbeurs slinkt, komt er meer ruimte voor de schouderpezen tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak.

Een gerichte echogeleide injectie helpt beter dan ontstekingsremmende medicijnen. Hoelang een injectie helpt, hangt af van de ernst van de ontsteking en kwaliteit van de schouderpezen, maar ook van ruimte tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak, werkzaamheden en lichaamshouding.

echogeleide-injectie-peesontsteking-schouder-slijmbeursontsteking-schouderBij een echogeleide injectie volgen we de naald met de echo zodat die precies in het slijmbeurs uitkomt. Het belang van echografie hierbij is evident. Injecties die echogeleid in de slijmbeurs worden gegeven, zijn veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan zogenaamde ‘blinde’ injecties. De ontstekingsremmende vloeistof komt daadwerkelijk in de slijmbeurs terecht en veroorzaakt geen injectieschade aan de omliggende pezen en spieren.

Lees op de pagina echogeleide injectie:

 • hoe een behandeling verloopt
 • wat precies geïnjecteerd wordt,
 • wat u kunt verwachten
 • wat de bijwerkingen zijn

Na een echogeleide injectie

Na een echogeleide injectie moet u uw arm zo min mogelijk boven de schouders bewegen of onverwachte bewegingen maken. Om goed te kunnen herstellen is het belangrijk dat u niet verder beweegt dan u kunt.

Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer met de arm doen. Forceer dit niet. Kijk dus uit met grote bewegingen en zet niet langdurig kracht met uw schouder en arm.

Na een injectiebehandeling geven we het volgende advies:

 • Eerst 3 dagen echt niet met de arm boven de schouders
 • Dan 3 weken niet echt de arm boven de schouders belasten
 • Tenslotte 3 maanden voorzichtig aan!

Indien noodzakelijk maken we na de injectie een afspraak voor een controle. We kijken dan of de slijmbeurs ontsteking is verdwenen. Ook krijgt u advies hoe u deze schouderklachten kunt voorkomen. Soms is een tweede injectie nodig.

Fysio

Operaties bij een aanhoudende slijmbeursontsteking

Het doel van de operatie is om de schouderpijn weg te nemen. Dit wordt bereikt door de slijmbeurs te verwijderen. Ook wordt één van de gewrichtsbanden van de schouder deels te verwijderd en enkele millimeters van de onderzijde van het schouderdak afgeschaafd. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een operatieve behandeling beter is dan een behandeling met fysiotherapie en/of injecties met ontstekingsremmers. Daarom wordt wordt deze operaties alleen uitgevoerd wanneer allen niet operatieve behandelingen geen klachtenverlichting opleveren. Verbetering van beweeglijkheid en vermindering van pijn wordt bij 77% van de geopereerde patiënten bereikt. Van de patiënten is 88% tevreden over het resultaat van de operatie. Meestal wordt de operatie middels een kijkoperatie uitgevoerd. Indien er nog andere afwijkingen zijn een gescheurde pees, dan wordt vaak gekozen voor een “open” procedure. De resultaten met beide procedures zijn identiek.

Kijkoperatie

Er wordt een incisie van ongeveer 1 cm aan de achterzijde van de schouder gemaakt. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in het schoudergewricht gebracht die aangesloten is op een camera. De binnenkant van het schoudergewricht wordt in zijn geheel bekeken en de beelden worden zichtbaar op een monitor. Vervolgens wordt de kijkbuis onder het schouderdak gebracht. Via een incisie van ongeveer 1 cm aan de zijkant van de schouder wordt instrumentarium ingebracht waarmee de slijmbeurs, een deel van de coraco-acromiale gewrichtsband en de onderzijde van het schouderdak worden verwijderd. Voor zover mogelijk worden de pezen van de rotatorenmanchet bekeken. De wondjes worden gesloten met een hechting. Er worden pleisters en een mitella of sling aangelegd.

Er wordt een incisie van ongeveer 1 cm aan de achterzijde van de schouder gemaakt. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in het schoudergewricht gebracht die aangesloten is op een camera. De binnenkant van het schoudergewricht wordt in zijn geheel bekeken en de beelden worden zichtbaar op een monitor. Vervolgens wordt de kijkbuis onder het schouderdak gebracht. Via een incisie van ongeveer 1 cm aan de zijkant van de schouder wordt instrumentarium ingebracht waarmee de slijmbeurs, een deel van de coraco-acromiale gewrichtsband en de onderzijde van het schouderdak worden verwijderd. Voor zover mogelijk worden de pezen van de rotatorenmanchet bekeken. De wondjes worden gesloten met een hechting. Er worden pleisters en een mitella of sling aangelegd.

[embedyt]

[/embedyt]

“Open procedure”

Er wordt een incisie van ongeveer 5 cm aan de zijkant van de schouder gemaakt. De deltaspier (m.deltoideus) wordt weggehouden en deels losgemaakt van het schouderdak. De slijmbeurs, het ligamentum coraco-acromiale en de onderzijde van het schouderdak worden verwijderd. Voor zover mogelijk worden de pezen van de rotatorenmanchet bekeken. De deltaspier wordt, indien mogelijk, teruggehecht aan het schouderdak. De wond wordt gesloten met hechtingen. Er wordt een pleister en een mitella of sling aangelegd.

Na de operatie

Vanaf de eerste dag na de operatie direct gestart te worden met oefenen (pendeloefeningen). De eerste 6 weken mag u de arm niet boven schouderniveau heffen. Onder dit niveau mag u de arm gebruiken op geleide van de klachten; ook mag u de mitella/sling afdoen wanneer u wilt. Na 6 weken zal de beweeglijkheid worden uitgebreid op geleide van de klachten. De totale revalidatie tot het eindresultaat is bereikt duurt ongeveer 3- 6 maanden. Autorijden mag u weer doen op het moment dat u verantwoord kunt deelnemen aan het verkeer (“noodingreep” kan maken). Fysiotherapeutische begeleiding is gewenst tijdens het revalidatieproces.

Complicaties

De meest voorkomende complicaties zijn: een nabloeding/bloeduitstorting, infectie (0-3.4%), stijf worden van de schouder (frozen shoulder) (8-10%), trombosebeen/-arm (0.01%) of letsel aan structuren rond de schouder zoals zenuwen/bloedvaten; binnen 6 jaar na de operatie ondergaat ongeveer 16% van de patiënten opnieuw eenzelfde of andere schouderoperatie.

Tarieven en vergoedingen

Kijk op pagina tarieven en vergoedingen 

 Hoe maak ik een afspraak met de One-Week-Echo-Formule?

Stap 1

Verwijzing huisarts naar orthopedie

 • U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts
 • Afspraak binnen één week
 • Onderzoeken en behandelingen vallen onder de basispolis en worden vergoed
 • Bel echozorg

Stap 2

Onderzoek en diagnose

 • Een intake, een orthopedisch en echo onderzoek in één consult
 • Onze orthopeed en echografist komen snel tot goede diagnose
 • Geen vertraging, niet van het kastje naar de muur

Stap 3

Behandeling op maat

 • De orthopeed stelt indien mogelijk een behandeling voor
 • Echogeleide injecties in de slijmbeurs kunnen meestal tijdens het eerste consult worden uitgevoerd. U heeft snel minder pijn

Verzekerde zorg: Echozorg onder paraplu van EchoCura

Echozorg

Alle consulten, onderzoeken en behandelingen die Echozorg uitvoert zijn gekenmerkt als medisch specialistische zorg door een orthopedisch chirurg.

De consulten, onderzoeken en behandelingen worden daarom vergoed vanuit de basispolis van uw ziektekostenverzekering.

Voor meer informatie:
Kijk op de pagina Tarieven en vergoedingen

EchoCura

Onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Onderzoeken en behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg op basis van een verwijzing van de huisarts naar orthopedie. Let op: Het eigen-risico is van toepassing.

Voor meer informatie kijk op de pagina EchoCura.

Locaties Echozorg


Hoorn

Locatie Echozorg Hoorn Sanaderm
Kliniek Sanaderm
Geldelozeweg 31
1625 NW Hoorn
Tel: 0229 – 215350
(Mediamakt & Avondlicht)


Amsterdam Noord

Locatie AMCN
Asterweg Medisch Centrum Noord
Asterweg 6
1031 HN A’dam Noord
Tel: 020 – 2258766
Praktijk Nederhof en Micic


Haarlem

Locatie echozorg Haarlem
Gezondheidscentrum ZuidWest
Faradaystraat 2
2014EN Haarlem
Tel: 023 – 2001048
Praktijk: De Fysiotherapeuten (BG)