Barbotage / Needle-guided Aspiration of Calcific Deposit NACD

Wat is een is een barbotage / NACD?

barbotageEen barbotage / NACD is een echogeleide behandeling waarbij een verkalking in een pees getracht wordt te verwijderen. De kalkafzetting wordt met behulp van een echoapparaat opgeblazen met een vloeistof. Dit kan een verdovingsvloeistof (Lidocaïne) of een zoutoplossing zijn.

In het gunstige geval spoelt de kalk, door de druk uit de pees en komt via de naald in de spuit terecht. Er wordt geclaimd dat deze behandeling bij 80 procent van de patiënten succes verloopt. Dit is niet onze ervaring. Het hangt er erg van de soort peesverkalking af.

Harde en zachte peesverkalkingen

zachte peesverkalking

Bij zogenaamde ‘zachte’ peesverkalkingen gaat een barbotage heel gemakkelijk. Door de overdruk spoelt de kalk bijna vanzelf in de spuit. Dit zijn de succesverhalen.

Bij zogenaamde ‘harde’ peesverkalkingen is een barbotage een stuk lastiger. Vaak moeten we een paar keer flink druk zetten op de spuit om de peesverkalking op te blazen.

Als dat lukt kan de kalk in de spuit spoelen. Maar het kan ook zijn dat de kalkafzetting simpelweg te hard is voor de barbotage of NACD. Het vervelende is dat je pas weet hoe hard een ‘harde’ peesverkalking is als deze wordt aangeprikt.

harde peesverkalkingIn sommige klinieken wordt getracht de ‘harde’ kalkafzettingen te fragmenteren, te verbrijzelen in kleine stukjes. De theorie is dat deze behandeling een ontstekingsreactie opwekt waardoor het lichaam zelf de kalkdeeltjes gaat opruimen.

Wij hebben minder goede ervaringen met deze methode. Het is onze ervaring dat als er daadwerkelijk kalk wordt verwijderd, de druk in de pees afneemt en dat patiënten geweldig minder pijn kunnen ervaren.

Barbotage worden vooral uitgevoerd bij peesverkalkingen in de schouderpezen. Maar soms zien we peesverkalkingen in de pezen bij de elleboog en de heup.

Is barbotage geschikt voor u

kleine persverkalkingenMiddels echografie kan worden bepaald of er sprake is van een ‘zachte’ of ‘harde’ kalkafzetting. Een barbotage heeft geen zin bij kleine diffuse kalkspetters in de pees. Ook bij hele grote kalkafzettingen heeft een barbotage weinig zin.

Elke patiënt en elke peesverkalking is anders. Sommige patiënten met een peesverkalking hebben geen klachten en is het een toevallige bevinding. Andere patiënten hebben operatie nodig om voldoende ruimte onder het schouderdak te creëren. We hebben bij Echozorg veel ervaring bij barbotages en zijn bedreven in de procedure.

Hoe verloopt een behandeling?

barbotage procedureDe procedure:

 • U ligt bij een barbotage op de rug of op de zijde.
 • De kalkafzetting wordt op het beeldscherm van het echoapparaat afgebeeld.
 • De kalkafzetting en de slijmbeurs worden verdoofd.
 • De kalkafzetting wordt één keer aangeprikt.
 • Verdovingsvloeistof of een zoutoplossing wordt in de kalkafzetting gespoten.
 • Als de kalk in de spuit terecht komt wordt een paar keer van spuit gewisseld
 • De injectienaald blijft zitten.
 • Als er geen kalk meer in de spuit komt wordt de slijmbeurs geïnjecteerd met corticosteroïden om een ontsteking te remmen.
 • De arm wordt schoongemaakt en u krijgt een pleister.
 • De procedure is in 15-20 minuten klaar.
 • Gebruikt u bloedverdunners, dan moet u hier minimaal twee dagen voor het onderzoek mee stoppen. Als stoppen niet mogelijk is, of u loopt bij de trombosedienst, wilt u dit dan met uw orthopeed overleggen? Bent u overgevoelig voor bepaalde medicijnen (corticosteroïden, lidocaïne) geeft u dit dan aan.
 • Verder is het belangrijk dat u na de behandeling uw schouder blijft bewegen. Dit betekent niet dat u uw arm 100 procent kan gaan belasten!
 • Zorg dat u iemand heeft die u naar huis rijdt. Verder is er geen speciale voorbereiding nodig. U kunt gewoon eten, drinken en uw medicijnen innemen, met uitzondering van bloedverdunners.

Mogelijke risico’s, bijwerkingen en complicaties.

napijn

De schouderpijn kan de eerste week na de behandeling flink toenemen. Geleidelijk aan nemen de klachten af.

Tegen de pijn kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol (totaal maximaal 6 keer 500 mg. per dag). Mocht dit onvoldoende zijn dan kunt u ontstekingsremmende medicatie nemen bij voorbeeld Diclofenac, Naproxen of Ibubrufin. U kunt hiervoor een recept krijgen van de orthopeed of huisarts. Koelen met ijs kan de klachten ook helpen verminderen

Let op: Bij koorts dient u contact op te nemen met de huisarts. Er kan dan een eventuele controle echografie worden verricht voor het uitsluiten van een infectie. Bij ernstige pijnklachten kunt u altijd met ons contact opnemen.

Heel soms ontstaat na een barbotage een frozen shoulder.

U kunt ook bijwerkingen ervaren van de corticosteroïden die in de slijmbeurs worden geïnjecteerd. Roodheid in het gezicht. Vrouwen kunnen een licht gestoorde menstruatie of een opvlieger ervaren. Lees alles over deze bijwerkingen op de pagina corticosteroïden injectie .

Indien u klachten van de schouder blijft houden, kan het zijn dat de behandeling na twee tot drie maanden wordt herhaald.

Pijnlijke schouder? Kalk in een schouderpees? Maak een afspraak met Echozorg.

Echozorg Hoorn, tel: 0229 - 215350