Schouderklachten

schouderklachtenDe schouder is het meest bewegelijke gewricht van het lichaam. Door de grote bewegelijkheid is de schouder kwetsbaar voor overbelasting. Veel mensen hebben dan ook last van hun schouder. Het aantal mensen in Nederland dat op dit moment schouderklachten heeft wordt geschat op zo’n 20%. Schouderpijn is na rug- en kniepijn de meest voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat.

Dat betekent niet dat iedereen voor een pijnlijke schouder naar een dokter gaat of behandelingen van een therapeut nodig heeft. Meestal verdwijnt de pijn vanzelf weer. Maar schouderklachten kunnen lang aanhouden en het vervelende is dat de pijn dikwijls terugkeert. Bekend is dat veertig procent van de patiënten met schouderklachten na een jaar opnieuw of nog steeds klachten heeft.

Voor artsen en therapeuten zijn schouderklachten vaak lastig te behandelen. Van buitenaf lijken veel schouderaandoeningen op elkaar.

Een echogeleide injectie: nauwkeurig, veilig en effectief

echogeleide injectieVeel schouderklachten zijn goed te behandelen met een echogeleide injectie. Een echogeleide injectie is bij een slijmbeursontsteking, een peesontsteking, een frozen shoulder, een pijnlijk AC-gewricht en peesverkalking vaak de snelste manier om van de pijn af te komen.

Jaarlijks helpt Echozorg veel patiënten van hun schouderklachten af met echogeleide injecties. Bij een echogeleide injectie kunnen we precies op het beeldscherm van de echo zien dat de ontstekingsremmende vloeistof op de juiste plaats terecht komt.

In Nederland worden injecties met corticosteroïden volgens de richtlijnen als laatste redmiddel ingezet. Als ontstekingsremmers, fysiotherapie of spierversterkende oefeningen niet geholpen hebben, pas dan worden cortison injecties overwogen. Eigenlijk span je het paard achter de wagen. Wij zien injecties met cortison als een Pain Time-Out, waarna fysiotherapie of houdingstherapie beter kan aanslaan.

Een echogeleide injectie is veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan een ‘blinde’ injectie. Daarbij komt dat een echogeleide injectie geen injectieschade veroorzaakt aan omliggende pezen en spieren. Bij ernstige schouderklachten, kan als een operatie worden overwogen. Onze orthopedisch chirurg kan u er alles over vertellen.

Veel voorkomende schouderklachten