Hyaluronzuur wat is het?

Hyaluronzuur is een stroperige vloeistof die in een gewricht zorgt voor smering en schokdemping. Het is een belangrijk bestanddeel van gezond kraakbeen.

Hyaluronzuur zorgt ervoor dat tussen de bewegende delen minder frictie ontstaat. Het vormt als het ware een kussen in een gewricht om de alledaagse belasting op te vangen. Het is voor gewrichten wat olie is voor bewegende delen van een machine.

Naarmate we ouder worden, neemt de concentratie van het lichaamseigen hyaluronzuur af. Het gewrichtsvocht wordt dunner. Het vermogen om schokken op te vangen en het gewricht te smeren gaat achteruit. De gewrichtsvlakken gaan tegen elkaar wrijven, waardoor kraakbeen – en botbeschadigingen kunnen optreden en pijn kan ontstaan.

Het injecteren van extra geconcentreerd hyaluronzuur in gewrichten met slijtage leidt veelal tot afname van pijn en stijfheid. Het is een goed alternatief wanneer pijnstillers bij gewrichtsslijtage onvoldoende pijnverlichting geven.

Ideaal voor artrose

Injecties met hyaluronzuur hebben het meeste effect bij gewrichten met een milde tot matige slijtage (graad 1, 2 en 3). Hoeveel de pijn afneemt en hoe lang de afname duurt, verschilt per patiënt.

Bij hyaluron injecties in de knie ervaart het grootste deel van de patiënten een afname van de pijn van circa 60-70%.

In ernstige gevallen van artrose, waarbij het kraakbeen compleet van het bot is weggesleten (graad 4) is de kans op effect gering.

Onze ervaring

Hyaluronzuur smeert als het ware een gewricht waardoor er minder frictie en minder pijn optreedt.

Hyaluronzuur smeert als het ware een gewricht, waardoor er minder frictie en minder pijn optreedt.

Sinds 2012 injecteren wij mensen met gewrichtsslijtage echogeleid met hyaluronzuur.

De meest voorkomende gewrichten waar we hyaluronzuur injecteren is de knie, de heup en de duim.

Onze ervaring is positief. Maar vaak gaat gewrichtsslijtage gepaard met gewrichtsontstekingen. Dan is er zowel sprake van artrose als van artritis.

Als dit het geval is, dan hebben injecties met hyaluronzuur geen effect. Daarom onderzoeken we elk gewricht eerst echografisch voordat we een injectie met hyaluronzuur geven.

Wat kunt u van hyaluronzuur verwachten

Hoeveel effect een injectie heeft, is per persoon verschillend. Gewoonlijk ervaren mensen na een injectie pas na één tot drie weken verschil in pijn en bewegelijkheid. Het effect houdt circa vier tot zes maanden aan. Hyaluronzuur injecties kennen nauwelijks complicaties. Daarom kunnen de injecties herhaald worden.

Bijwerkingen

De kans op bijwerkingen is heel klein. Dit komt omdat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is. Het kan zijn dat uw gewricht direct na de injectie wat pijnlijker is. Dit gaat na een paar uur tot een paar dagen vanzelf weer weg. Er is wel, zoals met alle injecties, altijd een kleine kans op een infectie van de injectieplaats. Uw gewricht wordt dan rood, warm en pijnlijk. Ook kunt u koorts krijgen. Neem bij deze klachten altijd direct contact op.

De behandeling

Een behandeling met hyluronzuur begint bij Echozorg altijd met een intake, een lichamelijk en een echografisch onderzoek. Zo wordt exact bepaald of uw gewrichtsklachten behandeld kunnen worden met hyaluronzuur.

Als er sprake is van een gewrichtsontsteking, injecteren we meestal eerst echogeleid corticosteroïden in het ontstoken gewricht. Dit middel onderdrukt zeer goed ontstekingsreacties. Als een gewricht weer tot rust is gekomen, kunnen alsnog injecties met hyaluronzuur plaatsvinden.

Wij gebruiken bij Echozorg Ostenil Plus. Hiervoor geldt een eigen bijdrage van 55 euro per injectie. Koopt u liever zelf het hyaluronzuur? Klik dan op deze link.

Onze resultaten mogen gezien worden Maak een afspraak

atrose-minderpijn-hyaluronzuur-peesklachtenEchozorg is een echografisch diagnose- en behandelcentrum. Sinds 2013 behandelen we jaarlijks circa 100 patiënten met hyaluronzuur in verband met gewrichtsklachten door slijtage. Echozorg heeft geen wachtlijsten, dus bel ons voor een intakegesprek en een echo onderzoek. Wanneer u een afspraak maakt met het Echozorg, weet u snel wat er aan de hand is.

Met meer dan 14.000 uitgevoerde echo onderzoeken en 4.000 echogeleide injecties is Echozorg de meest ervaren echopraktijk van West-Friesland. We helpen u graag.

Juist de combinatie van een echo onderzoek en behandeling op één adres

maakt een afspraak bij het IFR zo aantrekkelijk.

Bel: 0229 215 350