Bij Echozorg zijn we gespecialiseerd in het uitvoeren van echogeleide injecties in schouders, ellebogen, handen en vingers, heupen, knieën, enkels, voet en tenen. Ook zijn we zeer ervaren in het echogeleid injecteren van slijmbeurzen, pezen en peesscheden. In de afgelopen 6 jaar hebben we meer dan 4000 echogeleide injecties uitgevoerd.

Een echogeleide injectie is een injectie waarbij de injectienaald op het scherm van het echoapparaat wordt gevolgd. Als we zeker zijn dat de punt van de injectienaald precies uitkomt op de plaats van de aandoening wordt de ontstekingsremmende en verdovende vloeistof geïnjecteerd.

Echogeleide injecties hebben voordelen ten opzichte van zgn.‘blinde‘ injecties.Echogeleide injecties zijn niet alleen veiliger en nauwkeuriger ten opzichte van blinde injecties. Er is sterk bewijs dat echogeleide injecties ook effectiever zijn. Patiënten ervaren na een echogeleide injectie beter en langer resultaat. Daarnaast zijn er veel injecties die niet zonder beeldvorming (echo of röntgen) uitgevoerd kunnen worden. Bijvoorbeeld in het heupgewricht, het AC-gewricht of bij peesschede ontstekingen.

Met een echogeleide injectie kunnen we bij Echozorg:

  • exact medicatie op de plaats van de aandoening injecteren
  • een overschot aan gewrichtsvocht of ontstekingsvocht opzuigen
  • een proefverdoving geven om zo exact de oorzaak van de pijn te achterhalen

Injecties voor een slijmbeurs-, pees- of gewrichtsontsteking worden in Nederland, op een enkele uitzondering na, standaard ‘blind’ uitgevoerd door huisartsen en specialisten.

Blind betekent natuurlijk niet dat de arts niet kijkt waar hij of zij injecteert. Een zogenaamde ‘blinde‘ injectie wordt uitgevoerd aan de hand van herkenningspunten op het lichaam, bijvoorbeeld specifieke botten, spieren of pezen. Blind wil zeggen dat men niet precies weet waar de punt van de naald zich bevindt en in welk weefsel de medicatie precies wordt geïnjecteerd.