Frozen shoulder

 Veel schouderpijn en stijfheid?
 Veroorzaken onverwachte bewegingen pijnscheuten?
 Kunt u steeds slechter uw arm bewegen?

Grote kans dat u last heeft van een frozen shoulder.
Een frozen shoulder komt veel voor en kan lang aanhouden. Met de One-Week-Echo-Formule van Echozorg weet u binnen één week of uw schouderpijn veroorzaakt wordt door een frozen shoulder.

De orthopeed en echografist van Echozorg werken efficiënt samen aan een goede diagnose en effectieve behandeling. We hebben ruim 10 jaar ervaring met het echogeleid behandelen van schouderklachten. Maak een afspraak, we helpen u graag.

Frozen shoulder? Eerst Zien Dan Behandelen

Dat is ons motto. Veel schouderklachten lijken ‘van buiten‘ op elkaar. Met echografie zie je ‘van binnen‘ of er sprake is van een frozen shoulder.

Met de One-week-Echoformule wordt u altijd gelijktijdig gezien door de Pieter Schillemans, orthopeed en Robert de Zoete echografist. Wij combineren het inzicht van een orthopeed met echografie. Zo komen wij één consult tot een goede diagnose. Indien geïndiceerd kan in dezelfde zitting een echogeleide injectie plaatsvinden.

Een frozen shoulder is vaak goed te behandelen met een echogeleide injectie. Het resultaat is meestal snel minder pijn. U wordt binnen één week onderzocht en behandeld.

Pieter Schillemans (orthopeed) Robert de Zoete (echozorg)

Snel van de schouderpijn af? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg

Maak een afspraak bel: Echozorg

Lees meer over een frozen shoulder

Een frozen shoulder is een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Deze klacht komt veel voor bij mensen tussen 40 en 60 jaar.

Bij een ontsteking van het gewrichtskapsel verdikt het kapsel en verkleeft het aan de gewrichtsbanden. Beide raken als het ware verkort, waardoor de beweging van de schouder en arm sterk afneemt. De schouder ‘bevriest’ als het ware.

Meestal ontstaat een frozen shoulder spontaan. De aandoening ontstaat ook vaak na een schouderblessure, bijvoorbeeld een val, een botbreuk of een schouderoperatie.

Een frozen shoulder kan lang aanhouden (2 jaar) en is vaak lastig te behandelen.

Anatomie van een frozen shoulder

Schouderklachten? Direct duidelijkheid met echografie

Veel schouderaandoeningen lijken van ‘buiten’ op elkaar. Daarom vinden wij van Echozorg het echo-onderzoek zo belangrijk bij schouderklachten.

Met echografie kunnen we van ‘binnen‘ bepalen of de klachten veroorzaakt worden door een frozen shoulder of dat er sprake is van een slijmbeursontsteking of een peesontsteking.

We kunnen letterlijk inzoomen in de schouder en krijgen zo een compleet beeld van uw aandoening.

Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden.

schouder echo onderzoek

Onderzoek door orthopeed

Orthopeed Pieter Schillemans van Echozorg zal eerst uw schouder. Daarna volgt direct het echo onderzoek. Bij Echozorg kijkt de orthopeed altijd mee tijdens het echo onderzoek. Daarom geen vertraging. Als er een compleet beeld is worden de behandelopties besproken.

Alle onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg, op verwijzing van de huisarts naar orthopedie.

orthopeed-schouder-onderzoek

Met een echogeleide injectie snel minder pijn

De pijn van een frozen shoulder is vaak goed te behandelen met een echogeleide injectie met een ontstekingsremmend middel.

Bij een echogeleide injectie kunnen we precies op het beeldscherm van de echo zien dat de ontstekingsremmende vloeistof in de het gewrichtskapsel van de schouder terecht komt.

Een echogeleide injectie is veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan een ‘blinde’ injectie. Het werkt sneller en beter dan het slikken van ontstekingsremmende medicijnen of fysiotherapie. Daarbij komt dat een echogeleide injectie geen injectieschade veroorzaakt aan omliggende pezen en spieren.

Bij Echozorg behandelen we jaarlijks honderden patiënten met een echogeleide injectie vanwege een frozen shoulder.

Met een echogeleide injectie kunnen we niet alleen medicatie exact op de juiste plaats injecteren. We kunnen ook eerst een proefverdoving geven, om zo de precieze oorzaak te achterhalen.

Maar elke behandeling begint bij Echozorg met een goede diagnose. Eerst Zien, Dan Behandelen is niet voor niets ons motto.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=YU3axYEU6gU[/embedyt]

 

Frozen shoulder? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg.

In 2016 werden meer dan 800 patiënten naar Echozorg verwezen.

Maak een afspraak met Echozorg

Nog meer weten?

Hieronder leest u alles over een frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder

frozen-shoulder-schouderpijn-anatomieEen frozen shoulder is een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Deze klacht komt veel voor bij mensen tussen 40 en 60 jaar. Kenmerkend voor een frozen shoulder zijn pijn en bewegingsbeperking van de schouder en de bovenarm. De schouder ‘bevriest’ als het ware. Het herstel van een frozen shoulder kan lang duren.

Het gewrichtskapsel is een waterdichte zak die het schoudergewricht en het gewrichtsvocht omsluit. Samen met de gewrichtsbanden zorgt het gewrichtskapsel ervoor dat de kop van de bovenarm in de kom blijft.

Het kapsel en de gewrichtsbanden moeten de juiste lengte hebben: soepel genoeg om vrij te kunnen bewegen maar strak genoeg om de kop van de bovenarm in de kom te houden.

Bij een ontsteking van het gewrichtskapsel verdikt het kapsel en verkleeft het aan de gewrichtsbanden. Beide raken als het ware verkort, waardoor de beweging van de schouder en arm sterk afneemt.

Hoe ontstaat een frozen shoulder?

Meestal ontstaat een frozen shoulder spontaan. De aandoening ontstaat ook vaak na een schouderblessure, bijvoorbeeld een val, een botbreuk of een schouderoperatie.

Mensen met suikerziekte en schildklieraandoeningen hebben meer kans een ontstoken gewrichtskapsel te krijgen. Ook na een hartaanval, een hersenbloeding of een behandeling voor borstkanker is de kans op een frozen shoulder groter.

Fasen van een frozen shoulder

Een kapselontsteking heeft vier stadia:

 1. In het begin ervaart u vooral erge pijn in het schoudergewricht en de bovenarm. Het bewegen van de arm is pijnlijk. Ook ‘s nachts heeft u schouderpijn. Liggen op de zijde kan vervelend zijn, waardoor u ‘s nachts regelmatig wakker wordt.
 1. bewegingsbeperking-frozen-shoulderDan volgt de ‘bevriezende’, periode en ontstaat de kenmerkende bewegingsbeperking van het schoudergewricht. De schouder blokkeert bij het omhoog bewegen van de arm. Door de bewegingsbeperking heeft u moeite bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals het aan- en uittrekken van een jas of shirt. Handelingen boven uw schouder of achter de rug worden beperkt. Vooral naar buiten draaien en zijwaarts optillen van de arm is pijnlijk.
 1. Dit is het bevroren stadium. U heeft minder pijn, maar meer last van stijfheid.
 1. In het laatste chronische stadium is er geen pijn meer. De stijfheid en de bewegingsbeperking nemen geleidelijk af. Vaak blijft een deel van de bewegingsbeperking van het schoudergewricht bestaan. Zonder behandeling kan het 1-2 jaar duren voordat klachten geheel verdwenen zijn.

Lichamelijk en echografisch onderzoek

lichamelijk-onderzoek-schouder-pijn-slijmbeurs-frozen-shoulder-acSinds 2007 onderzoekt Echozorg een frozen shoulder standaard op twee manieren. We beginnen met een lichamelijk onderzoek. Daarna kijken we ín de schouder met behulp van een echoapparaat. Zo krijgen wij een compleet beeld van wat er aan de hand is.

Bij Echozorg vinden we het echo-onderzoek zo belangrijk, omdat we hiermee niet alleen de diagnose kunnen stellen en bevestigen, maar ook andere aandoeningen kunnen uitsluiten. Is er sprake is van een verdikt en ontstoken gewrichtskapel of is er sprake van een pees- of slijmbeursontsteking.

De symptomen van deze aandoeningen lijken vaak erg op elkaar. Daarom is echografisch onderzoek onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden. In veel gevallen kunnen we dat zelf doen, vaak met behulp van echografie.

slijmbeursontsteking-schouder-pijn-echografieMet echografie weten we sneller en beter:

– De diagnose
– Wat de oorzaken zijn van de aandoening
– Hoe ernstig de klacht is
– Wat we eraan gaan doen
– Welke andere aandoeningen we kunnen uitsluiten

Een echogeleide injectie bij een frozen shoulder

Bij een frozen shoulder is ons eerste doel de pijn en ontsteking van het gewrichtskapsel te verminderen. Wanneer de stijfheid erger is dan de pijn adviseren we een ontstekingsremmend medicijn te slikken, zoals diclofenac, naproxen of ibuprofen, in combinatie met fysiotherapie.

echogeleide-injectie-frozen-shoulderOverheerst de pijn, dan helpt een echogeleide injectie met een ontstekingsremmend medicijn in het schouderkapsel sneller en beter dan medicatie. De ontstekingsremmende vloeistof komt zo precies in de kapsel terecht en veroorzaakt geen schade aan de omliggende pezen en spieren.

Hoe verloopt een behandeling

Als uit het lichamelijk en echografisch onderzoek blijkt dat u een frozen shoulder heeft, kunnen we u tijdens het eerste consult een echogeleide injectie geven.

De medicatie wordt onder echogeleiding precies op de plek van de aandoening gedeponeerd om het ontstekingsproces te remmen. Bij een echogeleide injectie volgen we de naald met de echo zodat die precies in het gewricht uitkomt. Het belang van echografie hierbij is evident. Injecties die echogeleid worden gegeven zijn veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan ‘blinde’ injecties. De ontstekingsremmende vloeistof komt daadwerkelijk in het gewrichtskapsel terecht en veroorzaakt geen schade aan de omliggende pezen en spieren.

Een enkele keer injecteren we ook in de slijmbeurs of in de peesschede van de bicepspees. Bij hardnekkige klachten is soms een tweede of derde injectie nodig of verdoving van een schouderzenuw.

Wat wordt geïnjecteerd

Meestal wordt een mengsel van Xylocaïne en Kenacort of Depomedrol gebruikt. Xylocaïne is een lokaal verdovende stof. Het verdovende effect houdt circa twee uur aan. Kenacort en Depo-medrol zijn corticosteroïden, de chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Veel patiënten reageren hier gunstig op wat betreft pijn, zwelling en beweeglijkheid. De duur van het effect is wisselend (enkele weken tot langdurig).

Wat kunt u verwachten van een injectie met een corticosteroïd?

De ontzwellende werking van corticosteroïden begint meestal op de tweede dag na de injectie. De eerste dagen na een injectie is het niet ongebruikelijk dat de pijn toeneemt. Corticosteroïden zijn na een maand uitgewerkt, maar de ontsteking en pijn blijven enkele weken tot maanden weg.

Let op: Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Sintrom, Ascal) dient u dit door te geven.

Bijwerkingen

 • Pijn toename. Gedurende enkele dagen tot een week kunnen de klachten verergeren als reactie op de prik
 • Soms is er wat zwelling en warmte. Een pijnstiller of ice-pack kan in deze fase het ongemak verbeteren
 • Roodkleuring van het gelaat, meestal is dit binnen enkele dagen verdwenen
 • Hormonale schommelingen die onder andere kunnen leiden tot menstruatiestoornissen
 • Ontregeling van de glucosespiegel bij diabeten. Advies: regelmatige bloedsuikercontrole gedurende de eerste 1-2 weken
 • Zelden treden lokale huidafwijkingen op zoals dunner worden, stugger worden of verkleuring van de huid
 • Zeer zelden allergie

Na een echogeleide injectie

Na de behandeling moet u uw arm zo min mogelijk boven de schouders bewegen of onverwachte bewegingen maken. Om goed te kunnen herstellen is het belangrijk dat u niet verder beweegt dan u kunt. Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer met de arm doen. Forceer dit niet. Kijk dus uit met grote bewegingen en zet niet langdurig kracht met uw schouder en arm.

We geven het volgende advies:
– 3 dagen mag u echt niet met de arm boven de schouders
– 3 weken niet echt de arm boven de schouders belasten
– 3 maanden: voorzichtig aan!

Als zowel de pijn als de bewegingsbeperking na de injectie afnemen, heeft u geen fysiotherapie nodig. Wanneer de pijn wel afneemt, maar u nog steeds bewegingsbeperking heeft, raden we u aan voorzichtige kapselrekkingen onder begeleiding van een fysiotherapeut te gaan doen.

Soms is een tweede echogeleide injectie voor een frozen shoulder nodig.

Operaties bij een frozen shoulder

Aan deze pagina wordt gewerkt

Tarieven en vergoedingen

 Hoe maak ik een afspraak met de One-Week-Echo-Formule?

Stap 1

Verwijzing huisarts naar orthopedie

 • U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts
 • Afspraak binnen één week
 • Onderzoeken en behandelingen vallen onder de basispolis en worden vergoed
 • Bel echozorg

Stap 2

Onderzoek en diagnose

 • Een intake, een orthopedisch en echo onderzoek in één consult
 • Onze orthopeed en echografist komen snel tot goede diagnose
 • Geen vertraging, niet van het kastje naar de muur

Stap 3

Behandeling op maat

 • De orthopeed stelt indien mogelijk een behandeling voor
 • Echogeleide injecties voor een frozen shoulder kunnen meestal tijdens het eerste consult worden uitgevoerd. U heeft snel minder pijn

Verzekerde zorg: Echozorg onder paraplu van EchoCura

Echozorg

Alle consulten, onderzoeken en behandelingen die Echozorg uitvoert zijn gekenmerkt als medisch specialistische zorg door een orthopedisch chirurg.

De consulten, onderzoeken en behandelingen worden daarom vergoed vanuit de basispolis van uw ziektekostenverzekering.

Voor meer informatie:
Kijk op de pagina Tarieven en vergoedingen

EchoCura

Onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Onderzoeken en behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg op basis van een verwijzing van de huisarts naar orthopedie. Let op: Het eigen-risico is van toepassing.

Voor meer informatie kijk op de EchoCura.

Locaties Echozorg


Hoorn

Locatie Echozorg Hoorn Sanaderm
Kliniek Sanaderm
Geldelozeweg 31
1625 NW Hoorn
Tel: 0229 – 215350
(Mediamakt & Avondlicht)


Amsterdam Noord

Locatie AMCN
Asterweg Medisch Centrum Noord
Asterweg 6
1031 HN A’dam Noord
Tel: 020 – 2258766
Praktijk Nederhof en Micic


Haarlem

Locatie echozorg Haarlem
Gezondheidscentrum ZuidWest
Faradaystraat 2
2014EN Haarlem
Tel: 023 – 2001048
Praktijk: De Fysiotherapeuten (BG)