Steeds meer last van bewegingsbeperkingen?
Voelt continu een diepe schouderpijn, vooral ‘s nachts?
wordt normaal functioneren met de arm steeds moeilijker?

Grote kans dat u last heeft van schouder artrose.

De pijn van schouderartrose neemt gestaag toe en kan lang aanhouden. Met de One-Week-Echo-Formule van Echozorg weet u binnen één week of uw schouderpijn veroorzaakt wordt door slijtage van het schoudergewricht.

De orthopeed en echografist van Echozorg werken efficiënt samen aan een goede diagnose en effectieve behandeling. We hebben ruim 10 jaar ervaring met het echogeleid behandelen van schouderklachten. Maak een afspraak, we helpen u graag.

Schouderklachten? Eerst zien, dan behandelen.

ech

Dat is ons motto. Veel schouderklachten lijken ‘van buiten‘ op elkaar. Met echografie en röntgenonderzoek zie je ‘van binnen‘ of er sprake is van slijtage aan het schoudergewricht.

Met de One-week-Echoformule wordt u altijd gelijktijdig gezien door de Pieter Schillemans, orthopeed en Robert de Zoete echografist. Wij combineren het inzicht van een orthopeed met echografie. Zo komen wij één consult tot een goede diagnose. Indien geïndiceerd kan in dezelfde zitting een echogeleide injectie plaatsvinden.

Schouder artrose is vaak in de eerste fasen goed te behandelen met een echogeleide injectie met een ontstekingsremmer of Hyaluronzuur. Het resultaat is meestal minder pijn. Soms is een operatie noodzakelijk. Bij Echozorg wordt u binnen één week onderzocht en behandeld.

Pieter Schillemans (orthopeed) Robert de Zoete (echozorg)

Pieter Schillemans & Robert de Zoete

Snel van de schouderpijn af? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg

Maak een afspraak bel: Echozorg

Lees meer over schouderartrose

Bij schouder artrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Het is een ziekte waarbij het kraakbeen in het schoudergewricht beschadigd raakt.

Kraakbeen is een dun elastisch weefsel. Het zorgt ervoor dat de schouderkop en de schouderkom over elkaar kunnen bewegen. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit. De bekleding om de botten wordt dunner, ruw en onregelmatig waardoor pijn en stijfheid ontstaat.

Schouder artrose kan ontstaan door:

 • langdurige overbelasting en ouderdom. Deze vorm van slijtage komt het meest voor. Vaak is er geen directe oorzaak.
 • een eerder doorgemaakte breuk of ontwrichting. Slijtage kan jaren na het oorspronkelijk letsel ontstaan.
 • reumatische aandoeningen zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis. Deze vorm van slijtage is vaak aan beide zijde aanwezig.
 • een oude niet geheelde schouder peesscheur

artrose schouder slijtage

 

Schouderklachten? Direct duidelijkheid met echografie

Veel schouderaandoeningen lijken van ‘buiten’ op elkaar. Daarom zijn bij het vermoeden van schouderartrose zowel röntgenfoto’s als een echo onderzoek nodig om vanbinnen een compleet beeld te krijgen.

Op een röntgenonderzoek zie je vooral de ernst van de kraakbeenschade en de aanwezigheid van botwoekeringen.

Met echografie worden vooral de weke delen van een gewricht in beeld gebracht, het gewrichtskapsel, de slijmbeurs, de pezen en gewrichtsbanden. Daarnaast is op een echo goed te zien of er sprake is van een gewrichtsontsteking.

Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden.

 

echografie schouder

Onderzoek door orthopeed

Orthopeed Pieter Schillemans van Echozorg zal eerst uw schouder lichamelijk onderzoeken. Daarna volgt direct het echo onderzoek. Bij Echozorg kijkt de orthopeed altijd mee tijdens het echo onderzoek. Daarom geen vertraging. Als er een compleet beeld is worden de behandelopties besproken.

Alle onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten. Ervaren orthopeden, werkzaam in verschillende klinieken en ziekenhuizen in de randstad en op Texel.

Behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg, op verwijzing van de huisarts naar orthopedie.

orthopeed-schouder-onderzoek

Met een echogeleide injectie snel minder pijn

Elk patiënt met schouder artrose is anders. In een vroeg stadium kan artrose behandeld worden met pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen. Ook fysiotherapie kan helpen om de schouder zo beweeglijk mogelijk te houden en de spieren te versterken.

Jaarlijks behandelen we bij Echozorg veel patiënten met artrose. Helaas kunnen wij bestaande gewrichtsslijtage niet genezen. Maar met onze echogeleide injecties met Corticosteroïden, Hyaluronzuur of soms PRP ervaren veel patiënten met artrose minder pijn.

Door gebruik te maken van echografie kunnen we bij Echozorg een artrose behandeling op maat kiezen. We;kunnen precies op het beeldscherm van de echo zien dat de medicatie in het schoudergewricht terecht komt. Een echogeleide injectie is niet alleen nauwkeuriger en veiliger maar heeft ook meer effect. Een echogeleide injectie is altijd raak.

Bij ernstige artrose kan een schouderprothese, een kunstschouder, de oplossing zijn. Onze orthopeed kan u hierover alles vertellen.

Meer weten? Lees de pagina echogeleide injectie en Hyluronzuur.

echogeleide-schouder-injectie

Schouderklachten? Vraag uw huisarts om een verwijzing orthopedie bij Echozorg.

In 2016 werden meer dan 800 patiënten naar Echozorg verwezen.

Maak een afspraak met Echozorg

Nog meer weten?

Hieronder leest u alles over een ontstoken slijmbeurs in de schouder

artrose schouder slijtageBij schouder artrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht.

Het is een ziekte waarbij het kraakbeen in het schoudergewricht beschadigd raakt. Kraakbeen is een dun elastisch weefsel. Het zorgt ervoor dat de schouderkop en de schouderkom over elkaar kunnen bewegen.

Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit. De bekleding om de botten wordt dunner, ruw en onregelmatig waardoor pijn en stijfheid ontstaat. Kraakbeen heeft geen directe bloedtoevoer waardoor het nagenoeg geen herstelcapaciteit heeft. Artrose is een onomkeerbaar proces. Tot nu toe is er geen definitief genezende behandeling voor artrose.

Bot op bot

Bij ernstige schouder artrose is het kraakbeen helemaal weg gesleten. De de schouderkop en kom gaan elkaar raken, waardoor deze breder worden en botknobbels ontstaan. In zo’n stadium ervaren patiënten bewegingsbeperkingen en vaak gewrichtsontstekingen bij geringe (over)belasting.

Hoe ontstaat schouder artrose

 • Artrose van het schoudergewricht kan ontstaan:
 • na langdurige overbelasting
 • ouderdom
 • na vroeger doorgemaakte breuken of letsels.
 • als gevolg van reumatische aandoeningen een lang bestaande schouder peesscheur.

In de meeste gevallen het niet precies duidelijk waardoor het ontstaat. Vaak is er sprake is van een combinatie van factoren

artrose behandeloptiesBehandelingen tegen schouder artrose

Veel mensen denken dat bij schouder artrose niets aan de pijn te doen is en dat de enige oplossing een nieuwe schouder is.Niets is minder waar. De behandelingsmogelijkheden bij artrose zijn de laatste jaren flink toegenomen.

Bestaande artrose is niet te genezen, maar veel patiënten ervaren minder klachten bij een combinatie van goede pijnstillers, ontstekingsremmende medicatie en indien noodzakelijk injecties ontstekingsremmende middelen. Verder worden patiënten vaak verwezen naar fysiotherapie om de schouder zo beweeglijk mogelijk te houden en de spieren te versterken.

Jaarlijks behandelen we bij Echozorg veel patiënten met schouder artrose.

Afhankelijk van het stadium van de slijtage kunnen we kiezen uit vier behandelingen: echogeleide injecties met corticosteroïden en injecties met hyaluronzuur, PRP of combinatie van PRP met hyaluronzuur. Hyaluronzuur en PRP zijn lichaamseigen stoffen die gewrichten ‘smeren’ en de pijn aanzienlijk kunnen verlichten. Ook verbeteren deze middelen de functie van het aangedane gewricht aanzienlijk. Door gebruik te maken van echografie kunnen we bij Echozorg direct onderscheid maken tussen slijtage en een gewrichtsontsteking. We kiezen een behandeling op maat kiezen.

We kunnen precies op het beeldscherm van de echo zien dat de medicatie in het schoudergewricht terecht komt. Een echogeleide injectie is niet alleen nauwkeuriger en veiliger maar heeft ook meer effect. Een echogeleide injectie is altijd raak.

Bij ernstige artrose kan een schouderprothese, een kunstschouder, de oplossing zijn.

Symptomen

 • schouder-slijtage-pijnPijn van een versleten schouder is vrijwel continu aanwezig. Ook ‘s nachts.
 • Patiënten met schouder artrose kunnen vaak niet meer op aangedane zijde liggen.
 • De pijn wordt ook erger als de schouder wordt belast.
 • Vaak wordt gezegd dat weersveranderingen de pijn beïnvloeden.
 • Stijfheid is ook vaak aanwezig.
 • In een gevorderd stadium wordt het onmogelijk om normale levensnoodzakelijke bewegingen te doen zoals zich aankleden, wassen of huishoudelijke taken.

Diagnose

De diagnose schouder artrose wordt gesteld op basis van een (intake) en een lichamelijk onderzoek. Verder vinden er een echo onderzoek en eventueel een röntgenonderzoeken. plaats

De intake

intake gesprek anamnese artroseEen arts vraagt vooral naar of er sprake is van:

 • pijn en stijfheid
 • start en ochtendpijn
 • verlies aan bewegingsmogelijkheden
 • toename van klachten in duur en intensiteit
 • eerdere klachten, trauma of operaties

Lichamelijk onderzoek

orthopeed-schouder-onderzoekBij het lichamelijk onderzoek let de arts op:

 • pijn en beperkingen bij het bewegen van de schouder
 • de lokalisatie van pijn
 • spierkracht
 • zwellingen rond de schouder en weke delen
 • drukpijn

Röntgenonderzoek

röntgen onderzoek versleten schouder

Een röntgenfoto geeft de mate kraakbeenverlies en het ontstaan van botwoekeringen op de schouderkop en schouderkom weer. Als er sprake is van artrose dat is dat vaak goed zichtbaar op een röntgenonderzoek. Toch is er niet altijd samenhang tussen slijtage op de röntgenfoto’s en de pijn die patiënten ervaren. Patiënten kunnen behoorlijk last van pijn en stijfheid hebben, zonder dat er afwijkingen op röntgenfoto’s waarneembaar zijn. Daarbij komt dat röntgenonderzoeken in een vroeg stadium veelal nog geen afwijkingen laten zien.

Aan de andere kant betekenen röntgenologische afwijkingen aan de gewrichten niet per definitie klachten. Wel is de kans op pijn bij ernstige radiologische afwijkingen groter.

Echografie

Met echografie is het mogelijk om slijtage aan de schouder kop te constateren. Het is niet mogelijk om artrose aan de schouder kop waar te nemen

Echografie kan bij schouder slijtage van belang zijn om de weke delen van een gewricht (gewrichtskapsel, slijmbeurs, pezen en banden) in beeld te brengen. Op de echo is goed te zien of er sprake is van een gewrichts- en slijmbeursontsteking of peesscheur. Ook wordt echografie gebruikt bij het echogeleid injecteren.

Echogeleide Injecties

echogeleide injectie schoudergewrichtWanneer pijnstillers of ontstekingsremmende medicatie de pijn niet voldoende verlichten kan een injectie in het schoudergewricht worden overwogen. Afhankelijk van het stadium van de slijtage kunnen we kiezen uit vier echogeleide injecties:

Hyaluronzuur en PRP zijn lichaamseigen stoffen die gewrichten ‘smeren’ en de pijn aanzienlijk kunnen verlichten.Ook verbeteren deze middelen de functie van het aangedane gewricht aanzienlijk. Door gebruik te maken van echografie kunnen we bij Echozorg direct onderscheid maken tussen slijtage en een gewrichtsontsteking. We kiezen een behandeling op maat kiezen.

We kunnen precies op het beeldscherm van de echo zien dat de medicatie in het schoudergewricht terecht komt. Een echogeleide injectie is niet alleen nauwkeuriger en veiliger maar heeft ook meer effect. Een echogeleide injectie is altijd raak.

Injecties met corticosteroïden

corticosteroiden-injectieHet medicijn cortison is een corticosteroïd hormoon. Corticosteroïden zijn hormonen die worden geproduceerd door de bijnieren in het lichaam. De chemische variant van deze hormonen (cortisone) wordt veel gebruikt bij schouder artrose waarbij sprake is van een ontsteking.

De medicatie heeft bij een gewrichtsontsteking een geweldig effect op de pijn en zwelling. Corticosteroïden verhelpen niet de onderliggende oorzaak van klachten. Cortison heeft bijvoorbeeld geen genezend effect op gewrichtsslijtage en ook niet op beschadigde pezen. Daardoor bestaat de kans dat klachten terugkomen zodra het effect van de medicatie is uitgewerkt.

Er is altijd veel te doen over Injecties met corticosteroïden. En niet helemaal onterecht. Klik hier als u alles wilt lezen over een injectie met corticosteroïden.

Injecties met Hyaluronzuur (Viscosupplementatie)

ostenil-hyaluronzuur-slijtage-pijn-artrose

Patiënten met een beginnende of matige schouder artrose kunnen baat hebben bij een injectie met extra geconcentreerd hyaluronzuur. Het is een goed alternatief wanneer pijnstillers bij gewrichtsslijtage onvoldoende pijnverlichting geven. In een vergevorderd stadium van artrose heeft hyaluronzuur weinig effect.

Hyaluronzuur is voor gewrichten wat olie is voor bewegende delen van een machine. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmend effect op het gewrichtsvlies dat ook verantwoordelijk is voor de aanmaak van het hyaluronzuur in een gezonde schouder. Klik hier om alles te lezen over injecties hyaluronzuur.

PRP (platelets rich plasma)

PRP-procedure

Bij een PRP-injectie (Platelet Rich Plasma) injecteren we uw eigen bloedplaatjes in het aangedane schouder. Deze therapie werkt goed wanneer u last heeft van milde tot matige gewrichtsslijtage.

Bloedplaatjes spelen een zeer belangrijke rol spelen in het herstel van beschadigde weefsels. Ze bevatten groeifactoren, die het lichaam aangeven dat er reparatiewerkzaamheden moeten worden verricht om beschadigd weefsel te herstellen. Daarnaast stimuleren de bloedplaatjes de productie van eigen hyaluronzuur in de gewrichtsvloeistof.

Daarom passen wij behandelingen met PRP toe bij artrose. We werken sinds begin 2013 met PRP.

Klik hier als u alles wilt lezen over PRP

Combinatie PRP en hyaluronzuur

hyaluron-zuur-PRP-artrose-combinatieInjecties met PRP en hyaluronzuur kunnen gecombineerd worden. Bij matige artrose (graad 3-4) kunnen zo de voordelen van beide behandelingen tegelijk worden ingezet.

Waarom een nieuwe schouder

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een versleten schoudergewricht laten vervangen door een prothese. Een versleten schouder kan veel pijn veroorzaken in het dagelijks leven. En ook ‘s nachts. De nachtrust kan behoorlijk verstoord zijn. Pijn is de belangrijkste reden waarom patiënten zullen kiezen voor een operatie. Maar en breuk, reuma en vanwege grote peesscheuren zijn ook goede redenen voor een nieuwe schouder.

Welke prothese voor welke patiënt?

In grote lijnen zijn er 4 soorten operaties voor een schouderprothese.

De totale schouderprothese: de gouden standaard

totale schouder protheseHierbij wordt het kraakbeen van zowel de schouderkop als de schouderkom vervangen. Door het verwijderen van het pijnlijk kraakbeen en de botwoekeringen ervaren de patiënten vaak een enorme verbetering. De belangrijkste voorwaarde voor succes is de kwaliteit van de schouderspieren en pezen. Ze zijn belangrijk voor de schouderfunctie van het nieuwe gewricht.

Omgekeerde schouderprothese

Omgekeerde schouderprotheseEen omgekeerde schouderprothese verschilt van de totale schouderprothese. Op de plek van de schouderkop wordt een steel met een kom geplaatst en op de plek van de schouderkom wordt een prothesekop bevestigd. Omgekeerd dus. Deze schouderprothese wordt gebruikt bij patiënten bij wie ook de schouderpezen versleten zijn. Met een omgekeerde schouder prothese kunnen patienten met slecht peesmateriaal weer beter bewegen ondanks het verlies van de normale schouderpezen.

De resurfacing schouderprothese herbekleden kop

herbekleden van de kop resurfacingWanneer de slijtage zich beperkt tot alleen de schouderkop. Dan kan het volstaat om alleen het kraakbeen van de schouderkop te bedekken. Dit noemt met “resurfacing”. De lichaamseigen schouderkop wordt als het ware overdekt met een metalen bedekking.

Dit type prothese wordt nog maar beperkt gebruikt. Eigenlijk alleen bij jonge patiënten. Resurfacing werkt alleen wanneer erg geen slijtage aanwezig is in de schouderkom en de schouderpezen intact zijn.

Het nadeel is dat veel patiënten vaak klagen over een blijvende stijfheid. Dat heeft ertoe geleid dat de totale schouderprothese eigenlijk de gouden standaard is.

Elke patiënt met schouder artrose is anders. Wat de beste operatie is, is voor iedereen anders. De orthopeed kan u alles er over vertellen.

Na een echogeleide injectie

Na een echogeleide injectie moet u uw arm zo min mogelijk boven de schouders bewegen of onverwachte bewegingen maken. Om goed te kunnen herstellen is het belangrijk dat u niet verder beweegt dan u kunt.

Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer met de arm doen. Forceer dit niet. Kijk dus uit met grote bewegingen en zet niet langdurig kracht met uw schouder en arm.

Na een injectiebehandeling geven we het volgende advies:

 • Eerst 3 dagen echt niet met de arm boven de schouders
 • Dan 3 weken niet echt de arm boven de schouders belasten
 • Tenslotte 3 maanden voorzichtig aan!

Indien noodzakelijk maken we na de injectie een afspraak voor een controle. We kijken dan of de slijmbeurs ontsteking is verdwenen. Ook krijgt u advies hoe u deze schouderklachten kunt voorkomen. Soms is een tweede injectie nodig.

Fysio

Tarieven en vergoedingen

Kijk op pagina tarieven en vergoedingen 

 Hoe maak ik een afspraak met de One-Week-Echo-Formule?

Stap 1

Verwijzing huisarts naar orthopedie

 • U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts
 • Afspraak binnen één week
 • Onderzoeken en behandelingen vallen onder de basispolis en worden vergoed
 • Bel echozorg

Stap 2

Onderzoek en diagnose

 • Een intake, een orthopedisch en echo onderzoek in één consult
 • Onze orthopeed en echografist komen snel tot goede diagnose
 • Geen vertraging, niet van het kastje naar de muur

Stap 3

Behandeling op maat

 • De orthopeed stelt indien mogelijk een behandeling voor
 • Echogeleide injecties in de schouder kunnen meestal tijdens het eerste consult worden uitgevoerd. U heeft snel minder pijn

Verzekerde zorg: Echozorg onder paraplu van EchoCura

Echozorg

Alle consulten, onderzoeken en behandelingen die Echozorg uitvoert zijn gekenmerkt als medisch specialistische zorg door een orthopedisch chirurg.

De consulten, onderzoeken en behandelingen worden daarom vergoed vanuit de basispolis van uw ziektekostenverzekering.

Voor meer informatie:
Kijk op de pagina Tarieven en vergoedingen

EchoCura

Onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Onderzoeken en behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg op basis van een verwijzing van de huisarts naar orthopedie. Let op: Het eigen-risico is van toepassing.

Voor meer informatie kijk op de pagina EchoCura.

Locaties Echozorg


Hoorn

Locatie Echozorg Hoorn Sanaderm
Kliniek Sanaderm
Geldelozeweg 31
1625 NW Hoorn
Tel: 0229 – 215350
(Mediamakt & Avondlicht)


Amsterdam Noord

Locatie AMCN
Asterweg Medisch Centrum Noord
Asterweg 6
1031 HN A’dam Noord
Tel: 020 – 2258766
Praktijk Nederhof en Micic


Haarlem

Locatie echozorg Haarlem
Gezondheidscentrum ZuidWest
Faradaystraat 2
2014EN Haarlem
Tel: 023 – 2001048
Praktijk: De Fysiotherapeuten (BG)