Artrose duim
Herkent u deze klachten?
- Continu een zeurende pijn in de duim?
- Moeite om iets vast te pakken?
- Een pijnlijke zwelling
Grote kans dat u last heeft van artrose van de duim
Gaan de klachten niet weg? Maak een afspraak bij Echozorg.
Afspraak Binnen één Week bij 10 Vestigingen Bel 085 0471627 of Stuur een E-mail
Afspraak Binnen één Week bij 10 Vestigingen
Bel 085 0471627 of Stuur een E-mail
Artrose van de duim is de meest voorkomende artrose van het lichaam.
Bij artrose is er sprake van kraakbeen slijtage. Pijn, zwelling en stijfheid zijn de voornaamste klachten. De behandeling begint gewoonlijk met medicijnen, een spalkje of (hand-) fysiotherapie.
Heeft u dit al geprobeerd? Maar houden de klachten aan?
Echozorg is een polikliniek voor orthopedie. We zijn gespecialiseerd in de behandeling van artrose van de duim.
Artrose valt niet te genezen. De pijn is goed te behandelen met:
– Cortisone injectie
– Bloedplasma behandeling (ACP)
– Hyaluronzuur injectie
– Operatie
Op deze pagina leggen we u graag uit wat artrose is. We leggen uit hoe dit in de duim ontstaat. Hoe we de juiste diagnose stellen. En welke behandelingen of operaties mogelijk zijn.
Bel 085 – 0471627 of e-mail voor een afspraak.
Met 8 vestigingen in Noord-Holland helpen wij u binnen één week. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering.
Bel ons op 085 – 0471627 of stuur een e-mail voor een afspraak.
Met 8 vestigingen in Noord-Holland helpen wij u binnen één week. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering.
In een gezonde duim zorgt het kraakbeen ervoor dat de botjes van de duim soepel over elkaar kunnen glijden.
Is sprake van slijtage van het kraakbeen? Dan spreekt men van artrose. De medische term voor artrose van de duim is rhizartrose.
Het kraakbeen van het handwortelbeentje (trapezium) en middenhandsbeentje (metacarpale 1) wordt dunner en onregelmatiger. Hierdoor ontstaat meer wrijving bij het bewegen van de duim.
Bij ernstige artrose is het kraakbeen zo goed als weggesleten. Waardoor het handwortelbeentje en middenhandsbeentje tegen elkaar aan schuren.
Door de wrijving ontstaan er zgn. botwoekeringen (osteofyten) aan de ronden van de botjes. Hierdoor kan de duim steeds minder bewegen en wordt stijver.
Ook kan er een ontsteking in het gewricht ontstaan. We spreken dan van artritis. De duim voelt dan warm en gezwollen aan.
Oorzaak
Leeftijd speelt bij het ontstaan van duim een belangrijke rol. Het kraakbeen wordt zachter als je ouder wordt, waardoor het gemakkelijker slijt.
Maar vaak is er geen directe oorzaak te vinden voor artrose. Veel patiënten geven aan dat hun klachten spontaan zijn ontstaan.
Wel is bekend dat artrose van de duim vaak een familiekwaal is. En dat vrouwen hebben er meer last van dan mannen. De duim een heel mobiel is. Waardoor het risico op blessures en overbelasting groot is.
Slechts bij een kleine groep patiënten is een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Zoals bijvoorbeeld:
Als de banden rond het duimgewricht te mobiel zijn, kan er te veel beweging in het gewricht ontstaan. Hierdoor ontstaat meer wrijving en vroegtijdige slijtage aan het duimbasisgewricht.
Mensen die vaak dezelfde bewegingen uitvoeren, lopen meer kans op het ontwikkelen van artrose van de duim. Denk aan beroepen als naaisters, schoonmakers en niet geheel toevallig orthopeden en fysiotherapeuten. Ook topsporters lopen een hoger risico.
Reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis kunnen ontstekingen in het duimgewricht veroorzaken. Dat tast het kraakbeen aan waardoor artrose ontstaat.
Klachten en symptomen
Pijn is de meest voorkomende klacht. Vooral met grijpen of knijpen, zoals bijvoorbeeld het omdraaien van een sleutel, het openen van een deur, dichtmaken van knopen of het opendraaien van een fles of pot.
Andere typische symptomen van duim artrose zijn:
Denkt u dat u last heeft van artrose van de duim? De diagnose is gemakkelijk te stellen.
Dit herkent u vooral aan diepe pijn in de duim, stijfheid en een zwelling.
Met een echo– em röntgenonderzoek krijgen we een goed beeld van de beschadigingen van het kraakbeen tussen het handwortelbeentje en het middenhandsbeentje.
Daarom onderzoeken we elke patiënt bij Echozorg echografisch en met een röntgenonderzoek .
Bij twijfel zetten een ‘proefprik’. Binnen enkele minuten weten we dan precies wat de pijn in de duim veroorzaakt.
Lees meer:
Echografie
Met echografie brengen we de ‘weke delen’ rond het duimgewricht in beeld. Het gaat om het gewrichtskapsel, de duimpezen en -banden.
Ook is het mogelijk om die delen van de gewricht in beeld te brengen waar vaak botwoekeringen en kraakbeenbeschadigingen ontstaan.
De beoordeling van de botstructuur en het diepe gedeelte van het duimgewricht is niet mogelijk met echografie.
Het is echter wel nuttig bij het opsporen van zwelling, ontstekingen en botknobbels (osteofyten).
Ook gebruiken we echografie bij injecties in het duimgewricht.
Röntgenonderzoek en MRI
Als er sprake is van artrose is dat vaak goed zichtbaar bij een röntgenonderzoek.
Een röntgenfoto geeft inzicht in:
Een MRI-onderzoek vragen we aan als er na een röntgen- en echo-onderzoek nog onduidelijkheid bestaat over de oorzaak van de klachten.
Proefinjectie
Artrose van de duim kan soms lastig te onderscheiden zijn van een peesontsteking van de duim. Daarbij komt dat pijn en slijtage op een röntgenfoto of op een echo niet altijd gelijk op gaan.
Patiënten kunnen behoorlijk last van pijn en stijfheid hebben, zonder dat er afwijkingen op een röntgenfoto te zien zijn. Vooral bij een beginnende artrose is dit het geval.
Anderzijds betekenen afwijkingen op een röntgenfoto of een echo niet per definitie klachten.
Om zeker te weten dat de pijnklachten veroorzaakt worden door artrose spuiten we een proefinjectie met lidocaïne in het duimgewricht.
Nemen de klachten binnen enkele minuten na de injectie afnemen? Dan is het aannemelijk dat de pijn voortkomt uit het duimgewricht.
Zo’n proefinjectie voeren we bij Echozorg altijd met behulp van echografie uit.
Is de pijn acceptabel? Dan is ons advies af te wachten. Vaak neemt de pijn na verloop van tijd af. Sommige patiënten hebben baat bij een spalkje, een brace, fysiotherapie, ontstekingsremmers of paracetamol.
Heeft u dit geprobeerd? Maar houden de klachten aan?
Laat dan uw pijnlijke duim behandelen door de orthopeden van Echozorg.
Voor artrose van de schouder bieden we bij Echozorg verschillende behandelingen.
Meestal beginnen we met een cortisone-injectie. Deze behandeling voeren we altijd precies uit met behulp van echografie.
Veel patiënten ervaren na zo’n injectie snel minder pijn. Maar feit is dat de klachten na een paar maanden kunnen terugkeren.
Bij aanhoudende klachten zijn er behandelingen mogelijk met:
– Hyaluronzuur
– Bloedplasma (ACP)
Dit zijn goede alternatieven voor een cortisone-injectie. En mocht dat niet helpen, dan kan een operatie uitkomst bieden.
We bespreken graag welke behandeling voor u het beste is.
Cortisone-injectie
Een injectie met cortison is een effectieve behandeling om van de duimpijn in de duim af te komen. Het middel cortison (een ander woord voor corticosteroïden) is een sterk ontstekingsremmend medicijn.
Bij duimartrose heeft zo’n injectie meestal een snel, maar tijdelijk effect. Dit duurt van enkele weken tot circa 6 maanden. Maar sommige patiënten zijn na één injectie jarenlang klachtenvrij.
Cortison geneest of vermindert de artrose niet. Het werkt alleen op de symptomen.
Er kleven ook nadelen aan een cortisone-injectie. Op de lange termijn kunnen corticosteroïden het kraakbeen in het duimgewricht aantasten. Dit probleem ontstaat bij het geven van te veel injecties. Voorzichtigheid is dus geboden (maximaal 2 tot 3 injecties per jaar).
Bij Echozorg voeren we cortisone-injecties altijd echogeleid uit, zodat het middel precies in het duimgewricht terechtkomt en niet in de omliggende pezen en spieren.
Lees alles over de bijwerkingen, voor- en nadelen van een injectie met corticosteroïden.
Hyaluronzuur-injectie
Behandelingen met hyaluronzuur zijn gebruikelijk bij artrose.
Een van de kenmerken van artrose is dat de kwaliteit van het hyaluronzuur afneemt. In gewrichten zorgt het hyaluronzuur voor een goede smering en hydratering om schokken beter op te vangen.
Aangetoond is dat injecties met geconcentreerd hyaluronzuur een heilzaam effect hebben op de pijnklachten bij artrose. Ook zorgt het voor meer soepelheid in de gewrichten. Het effect houdt gemiddeld 3 tot 6 maanden aan.
Een injectie hyaluronzuur is een goed alternatief als pijnstillers, ontstekingsremmende middelen en injecties met corticosteroïden onvoldoende effect hebben. Zeker als u een operatie (nog) niet ziet zitten.
Lees alles over de voor- en nadelen van een injectie met hyaluronzuur.
Bloedplasma behandeling (ACP)
ACP bestaat uit bloedplasma met een geconcentreerde hoeveelheid groeifactoren. Deze hebben een ontstekingsremmend effect bij artrose (gewrichtsslijtage).
Daarnaast stimuleert ACP de productie van het lichaamseigen hyaluronzuur in de slijmvliezen van gewrichten. Hyaluronzuur is een lichaamseigen smeervloeistof.
Een ACP-behandeling remt de ontsteking en smeert als het ware het gewricht.
Bij milde tot matige slijtage hebben behandelingen met ACP het meeste effect. De duur verschilt per patiënt en is afhankelijk van de ernst van de slijtage. Ook de aanwezigheid van een ontsteking (artritis) speelt een belangrijke rol.
Bij een voldoende resultaat kunnen we een ACP-behandeling zonder nadelige gevolgen herhalen.
Lees alles over de voor- en nadelen van een ACP-behandeling.
Een operatie is het eindstation voor patiënten die ‘alle’ behandelingen al geprobeerd hebben.
Het doel van een operatie is het blijvend verminderen van pijn.
Er bestaan verschillende operatietechnieken. Wat de beste operatie is verschilt per patient. De orthopeed kan u er alles over vertellen, maar in grote lijnen zijn er 3 soorten operaties.
Artrodese (vastzetten)
Artrodese
Bij deze operatie wordt het versleten gewrichtje tussen het handwortelbeentje en middenhandsbeentje vast gezet.
Het vastzetten van het duimbasisgewricht is geschikt als u zwaar lichamelijk werk verricht. Ook patiënten met weke delen reuma zoals SLE komen in aanmerking voor zo’n operatie.
Het versleten kraakbeen wordt eerst verwijderd. Daarna worden de twee botjes afgevlakt zodat ze goed op elkaar passen. Vervolgens worden de botjes met twee pennen vast gezet.
Na de operatie kunt u uw duim weer zwaar belasten. De duim is stabiel. Ook herstelt u snel na zo’n operatie
Nadeel is dat u de duim minder kan bewegen en dat u meer kans heeft op slijtage van het gewricht dat onder het duimbasis gewricht ligt.
Complicatie:
Er bestaat een kans dat uw bot niet vastgroeit.
De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving (van de arm) of onder algemene narcose. Na de operatie wordt een gips aangelegd voor 6 weken.
Trapezectomie (verwijderen middenhandsbeentje)
Bij deze operatie verwijdert de chirurg het versleten handwortelbeentje (trapezium). Dit is het botje aan de basis van de duim waar de artrose zich bevindt.
Door dit beentje te verwijderen wordt de pijnlijke wrijving opgeheven. Soms wordt een deel van de buigpees van de pols gebruikt om de duim steviger te maken of om de holte op te vullen. Dit noemt met een Burton-Pelligrini.
Na de operatie legt de chirurg gips aan, waarbij u de vingers nog kan bewegen, dit gips blijft 10-14 dagen zitten. Het is van belang dat u uw vingers regelmatig beweegt om zwelling te verminderen.
Daarna wordt u naar de handtherapeut verwezen die een spalk voor u maakt. Na 3-4 weken krijgt u een afneembare spalk waarin u de pols vrij kunt bewegen.
Ook krijgt u oefeningen om de bewegelijkheid van uw duim te verbeteren. De pols zal door het gips en de operatie stijf geworden.
Als alles goed verloopt kunt u de hand en duim na ongeveer 12 weken weer normaal gerbuiken.
Door dit beentje te verwijderen wordt de pijnlijke wrijving opgeheven. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving (van de arm) of onder algemene narcose. U verblijft hiervoor 1 nacht in het ziekenhuis. Na de operatie krijgt u een gips voor 2 weken.
Uit onderzoek blijkt dat de resultaten van een trapeziectomie beter zijn als de orthopedisch chirurg vaak deze operatie uitvoert.
Daarom wordt bij Echozorg…..
Prothese
Er is veel onderzoek gedaan na een prothese van het van duimbasis gewricht. Dit soort ingrepen worden bij ons vooralsnog niet toegepast. Omdat de resultaten te onzeker zijn en er vaak complicaties ontstaan.
Bij Echozorg wordt u altijd binnen één week gelijktijdig onderzocht door een orthopeed en echografist.
Zo komen wij in één consult tot de juiste diagnose. Vaak kunnen we u tijdens het eerste consult al (echogeleid) behandelen.
Dus wilt u snel van uw pijnklachten af? Vraag eerst uw huisarts om een verwijzing orthopedie naar Echozorg. Maak dan een afspraak met Echozorg. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Bel 085 – 0471627 of stuur ons een e-mail.
Fysiotherapie
Een fysiotherapeut kan oefeningen geven om de schouder soepel te houden en de schouderspieren te versterken.
Werken
De pijnklachten en de bewegingsbeperkingen bepalen grotendeels wat mensen met een versleten schouder nog kunnen doen.
Veel patiënten vragen ons of werken verstandig is.
Het antwoord van Echozorg is dat je werkzaamheden die direct de pijnklachten oproepen beter kunt vermijden. Bijvoorbeeld handelingen boven de schouders, zwaar tillen en onverwachte bewegingen.
Kortom: forceer de schouder niet en probeer waar mogelijk aanpassingen te vinden.
Het type werk bepaalt de mogelijkheden wat wel en niet kan.
Brace, bandje en intapen
Bij beginnende klachten kan een brace of een spalk voor verlichting zorgen. Ze ondersteunen de duim bij de dagelijkse bezigheden.
U kunt een spalk laten aanmeten bij een orthopedische instrumentmaker of een zgn. Rhizolock kopen via internet.
Zo’n hulpmiddel zorgt ervoor dat de duim minder wordt belast wordt. Door het dragen van deze brace wordt de beweeglijkheid van de duim minder.
Ook komt er minder kracht op het duimgewricht. U kunt de brace of spalk zolang dragen als u wilt en wanneer u maar wilt.
Silver Ring Splint
Silver ring splint is een orthopedisch hulpmiddel gemaakt van zilver of goud. De ring draagt u om een versleten gewricht.
Het ondersteunt de duim en zorgt ervoor dat u de duim niet te veel kan bewegen Silver ring splint wordt aangemeten door de orthopedisch technicus en gemaakt door een zilversmid.
Oefeningen
Gewrichten slijten als u ouder wordt. Ze slijten niet ’terug’ als u oefeningen doet. Daarom hebben oefeningen weinig effect op de klachten.
Sterke spieren zijn wel erg belangrijk na een operatie.
Echozorg is een polikliniek voor orthopedie. U wordt altijd binnen één week onderzocht door een orthopeed en echografist. Zo komen wij zonder vertraging tot de juiste diagnose. Vaak kunnen we u tijdens het eerste consult al behandelen.
Pols en hand
Artrose duim
Ganglion pols
Quervain
Triggervinger
Heup
Slijmbeursontsteking heup
Knie
Artrose knie
Jumpers knee
Osgood Schlatter
Voet en enkel
Achillespees ontsteking
Hielspoor
Mortons neuroom
Peesplaatontsteking
Cortisone injectie
Hyaluronzuur injectie
ACP injectie
Echogeleide injectie
Barbotage
Shockwave therapie
Aangesloten bij
Verwijzers kunnen ons in ZorgDomein vinden onder ‘Medisch specialistische zorg’ > ‘Orthopedie’ > ‘Gewrichtsaandoeningen’
Amsterdam-Noord, Amsterdam-Zuid, Zaandam, Purmerend, Hoorn, Haarlem, Heemskerk, Heerhugowaard, Houten, Almelo, Woerden
Ma. t/m vr: 8:30 – 17:00 uur