Artrose knie
Herkent u deze klachten?
- Een pijnlijke én stijve knie?
- Een krakend geluid tijdens lopen?
- Voelt de knie warm of gezwollen aan?
Grote kans dat u last heeft van artrose in de knie.
Gaan de klachten niet weg? Maak een afspraak bij Echozorg.
Afspraak Binnen één Week bij 10 Vestigingen Bel 085 0471627 of Stuur een E-mail
Afspraak Binnen één Week bij 10 Vestigingen
Bel 085 0471627 of Stuur een E-mail
Bij artrose van de knie is er sprake van slijtage van het kraakbeen. De behandeling begint gewoonlijk met rust, ontstekingsremmers en fysiotherapie.
Nemen de klachten niet af? Dan is het tijd om een afspraak te maken met Orthozorg. We zijn een volwaardige Orthopedisch Kliniek en een Pijnpoli voor patiënten met artrose.
Onze aanpak bij knie artrose is simpel en helder: Conservatief zolang het kan; Operatief alleen als het ‘moet’.
Conservatief (niet-operatief) bijvoorbeeld met:
De orthopeden van Orthopeden hanteren de menselijke maat. Zij nemen genoeg tijd voor u. En bespreken uw wensen en mogelijkheden over:
Op deze pagina leggen we u uit wat knie artrose is. Hoe het ontstaat. Op welke manier we de diagnose stellen. En welke behandelingen of operaties mogelijk zijn.
Bel 085 – 0471627 of e-mail voor een afspraak.
Met 8 vestigingen in Noord-Holland helpen wij u binnen één week. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering.
Bel ons op 085 – 0471627 of stuur een e-mail voor een afspraak.
Met 8 vestigingen in Noord-Holland helpen wij u binnen één week. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering.
In een gezonde knie zorgt het kraakbeen om de uiteinden van het dij- en scheenbeen voor het opvangen van schokken. Zodat de knie soepel kan bewegen.
Is er sprake van slijtage van het kraakbeen van de knie? Dan spreekt je van artrose.
Het kraakbeen tussen het dijbeen (femur) en scheenbeen (tibia) wordt dunner en onregelmatiger. Hierdoor ontstaat er meer wrijving bij het bewegen van de knie.
Bij ernstige artrose is het kraakbeen zo goed als weggesleten. Het boven- en onderbeen schuren dan tegen elkaar aan.
Hierdoor ontstaan er:
Kraakbeen herstelt niet vanuit zichzelf. Opgelopen artrose is niet te genezen. Het slijtageproces is wel af te remmen zodat de pijnklachten goed te behandelen zijn.
Vaak speelt een sportblessure of een ongeluk in het verleden een rol bij het ontstaan van knie artrose.
Maar veel patiënten geven aan dat hun knieklachten vanzelf zijn ontstaan. Veroudering is een belangrijke oorzaak van artrose. Het kraakbeen wordt namelijk zachter als men ouder wordt, waardoor het gemakkelijker slijt.
Wel is bekend dat artrose vaak een familiekwaal is. En dat vrouwen er meer last van hebben dan mannen.
Trauma en operatie
Een breuk van het onder- of bovenbeen kan schade veroorzaken aan het kraakbeen. Hierdoor kan het natuurlijke verouderingsproces versneld worden.
Ook een vroeger opgelopen blessure of een ontwrichting (band- of kraakbeenlestel) kan jaren later nog leiden tot artrose. Dit soort knieblessures herstellen nooit voor de volle 100%. De knie is altijd minder stabiel dan voorheen.
Een trauma of een breuk zijn de belangrijkste oorzaken van knie artrose op jonge leeftijd.
Ook operaties aan de meniscus, een kruisband, kraakbeen of knieschijf kunnen op termijn leiden tot artrose.
Overbelasting
Mensen met zwaar lichamelijk werk, lopen letterlijk meer kans op het ontwikkelen van artrose van de knie. Denk aan bepaalde beroepen zoals bouwvakkers en zorgmedewerkers.
Ook sommige sporters lopen een hoger risico op overbelasting van de knie. Bijvoorbeeld rugbyers, voetballers en handballers.
Reuma
Reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht kunnen ontstekingen in het kniegewricht veroorzaken. Hierdoor wordt het kraakbeen aangetast en kan er artrose ontstaan.
Overgewicht
Een belangrijke risicofactor bij het ontstaan van knie artrose is overgewicht. ‘Da’s logisch’. Kilo’s zijn kilo’s. Hoe meer gewicht op je knie drukt, hoe groter de belasting op het kraakbeen.
X- of O-benen
Een afwijkende stand van het bovenbeen wordt ook wel een X-been of O-been genoemd. Dit betekent dat de knie teveel naar binnen staat (X-been) of juist teveel naar buiten (O-been).
Pijn bij het lopen is dé typische klacht van knie artrose. Naarmate de slijtage verergerd kunt u minder lang lopen.
Ook normale dagelijkse handelingen, zoals hurken en traplopen, veroorzaken geleidelijk steeds meer pijn.
Andere typische symptomen zijn:
De diagnose artrose in de knie is gemakkelijk te stellen. Er is duidelijk sprake van een pijnlijke, stijve en soms gezwollen knie.
Voor een compleet beeld van de slijtage is een röntgenonderzoek noodzakelijk. Met een echo-onderzoek kunnen we beoordelen of er sprake is van een ontsteking (artritis).
Een MRI en een kijkoperatie dragen over het algemeen niet veel bij aan de diagnose.
Lees verder:
Röntgenonderzoek en MRI
Als er sprake is van artrose is dat meestal goed zichtbaar bij een röntgenonderzoek.
Een röntgenfoto geeft inzicht in:
MRI
Een MRI-onderzoek wordt alleen aangevraagd als er na een röntgen- en echo-onderzoek nog onduidelijkheden bestaan over de oorzaak van de knieklachten.
Een MRI van de knie laat bij mensen boven de 50 jaar eigenlijk altijd afwijkingen zien, ook als ze helemaal geen klachten hebben.
Die afwijkingen zijn dan ook lang niet altijd de verklaring voor de klachten.
Echografie
Met echografie kunnen de ‘weke delen’ rond het kniegewricht in beeld gebracht worden. Denk aan het gewrichtskapsel, de slijmbeurs, de kniepezen en kniebanden.
Ook is het mogelijk om randen van het boven-en onderbeen in beeld te brengen. Dit zijn vaak de plekken waar botwoekeringen ontstaan.
De beoordeling van de botstructuur en het diepe gedeelte van het kniegewricht is niet mogelijk met echografie. Daarom laten we bij Echozorg bij het vermoeden artrose knie vaak een röntgenfoto maken
Ook wordt echografie gebruikt bij injecties in het kniegewricht. Lees meer meer over echogeleide injecties.
Artroscopie (kijkoperatie)
Een kijkoperatie wordt eigenlijk alleen uitgevoerd bij patiënten met ernstige knieklachten, maar bij wie geen artrose is te zien op een röntgenfoto.
Bij mensen van 50 jaar en ouder wordt een kijkoperatie bijna altijd afgeraden. Het kraakbeen is meestal te verouderd en niet meer te repareren middels een kijkoperatie.
Bestaande artrose is niet te genezen. Maar de pijnklachten van een versleten knie kunnen wel afnemen met bijvoorbeeld:
Heeft u dit geprobeerd? Maar zitten de klachten u te veel in de weg? Dan is een afspraak bij Echozorg de volgende stap.
Bij Echozorg hebben we diverse behandelingen om de pijnklachten te verminderen:
Bel 085 – 0471627 of e-mail voor een afspraak.
Met 8 vestigingen in Noord-Holland helpen wij u binnen één week. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering.
Bel ons op 085 – 0471627 of stuur een e-mail voor een afspraak.
Met 8 vestigingen in Noord-Holland helpen wij u binnen één week. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering.
Een injectie met cortison kan een effectieve behandeling zijn om van de knieklachten af te komen. Het middel cortison (een ander woord voor corticosteroïden) is een sterk ontstekingsremmend medicijn.
Bij knie artrose heeft zo’n injectie meestal een snel, maar tijdelijk effect. Dit duurt van enkele weken tot circa 6 maanden. Maar sommige patiënten zijn na één injectie jarenlang klachtenvrij.
Cortisone injecties
Let op: corticosteroïden genezen de artrose niet, het werkt alleen op de klachten en symptomen.
Er zitten ook nadelen aan een cortisone-injectie. Het is onduidelijk of corticosteroïden het kraakbeen in het kniegewricht verder aantasten. Daarom worden max. 2-3 injecties per jaar aangeraden want zijn teveel injecties ongezond voor de eigen hormoonhuishouding.
Bij Echozorg voeren we cortisone-injecties meestal echogeleid uit, zodat het middel precies in het kniegewricht terechtkomt en niet in de omliggende pezen en spieren.
Lees alles over de bijwerkingen, voor- en nadelen van een injectie met corticosteroïden.
Een alternatief voor een cortisone injectie bij knie slijtage is een behandelingen met hyaluronzuur.
Één van de kenmerken van knie artrose is dat de kwaliteit van het lichaamseigen hyaluronzuur in het kniegewricht afneemt.
In het kniegewricht zorgt het hyaluronzuur voor een goede smering en hydratering om schokken beter op te vangen.
Aangetoond is dat injecties met geconcentreerd hyaluronzuur een heilzaam effect hebben op de pijnklachten bij knie artrose. Ook wordt soepelheid bevorderd. Het effect houdt gemiddeld 3 tot 6 maanden aan.
Hyaluronzuur injecties
Een injectie met hyaluronzuur is een goed alternatief als pijnstillers, ontstekingsremmende middelen en cortisone injecties onvoldoende effect hebben. En zeker als u een operatie voor een nieuwe knie (nog) niet ziet zitten.
Lees alles over de voor- en nadelen van een injectie met hyaluronzuur.
ACP bestaat uit bloedplasma met een geconcentreerde hoeveelheid groeifactoren. De behandeling heeft een ontstekingsremmend effect bij artrose.
Daarnaast stimuleert ACP de productie van het lichaamseigen hyaluronzuur in de slijmvliezen in het kniegewricht. Hyaluronzuur is een lichaamseigen smeervloeistof.
Een ACP-behandeling remt de ontsteking en smeert als het ware het gewricht.
Behandelingen ACP/PRP
Bij milde tot matige knieslijtage hebben behandelingen met ACP/PRP het meeste effect. De duur verschilt per patiënt en is afhankelijk van de ernst van de slijtage en de aanwezigheid van een ontsteking (artritis).
Bij een voldoende resultaat kan een ACP-behandeling zonder nadelige gevolgen herhaald worden.
Lees alles over de voor- en nadelen van een ACP-behandeling.
Een nieuwe knie is het eindstation voor patiënten die ‘alle’ behandelingen al geprobeerd hebben.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen een versleten kniegewricht laten vervangen door een prothese. Pijn is de belangrijkste ervan.
In grote lijnen zijn er 4 soorten operaties bij ernstige artrose van de knie:
Wat de beste operatie is, verschilt per patiënt. De orthopeed kan u er alles over vertellen.
Dat is een lastige vraag want er is niet een eenvoudig antwoord. Het hangt af van uw pijnklachten, de ernst van de slijtage en uw leeftijd.
Voor sommige is het het best om gewoon af te wachten tot dat de klachten afnemen. Andere mensen hebben baat bij een injectie met cortisone, hyaluronzuur of ACP. Fysiotherapie kan ook helpen en een operatie is voor bepaalde mensen een uitkomst.
Want wat bij de ene patiënt werkt, hoeft bij de andere niet aan te slaan.
Bij Echozorg weten dit uit ervaring. Sinds 2010 behandelen we dagelijks veel patiënten met een artrose in het kniegewricht .
Daarom is het motto van Echozorg: Eerst zien, dan behandelen.
Bij Echozorg wordt u altijd binnen één week gelijktijdig onderzocht door een orthopeed en echografist.
Zo komen wij in één consult tot de juiste diagnose. Vaak kunnen we u tijdens het eerste consult al (echogeleid) behandelen.
Dus wilt u snel van uw pijnklachten af? Vraag eerst uw huisarts om een verwijzing orthopedie naar Echozorg. Maak dan een afspraak met Echozorg. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Bel 085 – 0471627 of stuur ons een e-mail.
Echozorg is een polikliniek voor orthopedie. U wordt altijd binnen één week onderzocht door een orthopeed en echografist. Zo komen wij zonder vertraging tot de juiste diagnose. Vaak kunnen we u tijdens het eerste consult al behandelen.
Pols en hand
Artrose duim
Ganglion pols
Quervain
Triggervinger
Heup
Slijmbeursontsteking heup
Knie
Artrose knie
Jumpers knee
Osgood Schlatter
Voet en enkel
Achillespees ontsteking
Hielspoor
Mortons neuroom
Peesplaatontsteking
Cortisone injectie
Hyaluronzuur injectie
ACP injectie
Echogeleide injectie
Barbotage
Shockwave therapie
Aangesloten bij
Verwijzers kunnen ons in ZorgDomein vinden onder ‘Medisch specialistische zorg’ > ‘Orthopedie’ > ‘Gewrichtsaandoeningen’
Amsterdam-Noord, Amsterdam-Zuid, Zaandam, Purmerend, Hoorn, Haarlem, Heemskerk, Heerhugowaard, Houten, Almelo, Woerden
Ma. t/m vr: 8:30 – 17:00 uur