Hielspoor
Herkent u deze klachten?
- Een pijnlijke plek onder de hiel?
- Elke stap doet pijn?
- Startpijn bij opstaan?
Dan is de kans groot dat u last heeft van een hielspoor.
Langer dan 3 maanden klachten? Dan is het tijd voor een afspraak bij Echozorg!
Afspraak Binnen één Week bij 10 Vestigingen Bel 085 0471627 of Stuur een E-mail
Afspraak Binnen één Week bij 10 Vestigingen
Bel 085 0471627 of Stuur een E-mail
Een hielspoor komt vaak voor en kan lang aanhouden.
Bij beginnende klachten kunt u daarom het beste uw voet ontzien. Ontstekingsremmers kunnen de ergste pijn verminderen. Denk ook eens na over fysiotherapie of een steunzool.
Heeft u deze behandelingen al geprobeerd? Maar houdt u klachten?
Echozorg is een orthopedische polikliniek, gespecialiseerd in de behandeling van voetklachten.
We leggen u graag uit wat een hielspoor is en wat de oorzaken zijn. En hoe wij u kunnen helpen met bijvoorbeeld:
Een hielspoor is een botuitsteeksel onder het hielbeen. Één op de tien mensen heeft van zichzelf zo’n uitsteeksel, maar ervaart geen klachten.
Vroeger werd gedacht dat het uitsteeksel de pijn onder de hiel veroorzaakt. Tegenwoordig weten we dat dit zelden het geval is. Bij de meeste patiënten ontstaat namelijk een pijnlijke hiel door een irritatie of ontsteking van de peesplaat.
De peesplaat bestaat uit 3 sterke kabels van bindweefsel. Deze lopen van het hielbeen naar de voetbeentjes.
De peesplaat houdt de voetboog in stand en vangt dus de schokken op tijdens lopen en hardlopen.
Vooral bij de aanhechting onder het hielbeen staat de peesplaat bloot aan grote krachten en spanningen. De kans op overbelasting is hier het grootst.
Hardlopers en fanatieke wandelaars lopen het grootste risico op een overbelaste peesplaat. Ook mensen met overgewicht en veel staand werk lopen risico. Ten slotte hebben mensen met afwijkingen van de voetstand vaker last van een pijnlijke hiel.
Overbelasting en veroudering zijn de meest voorkomende oorzaken van een hielspoor.
Door te veel belasting en het ‘ouder worden’ ontstaan er kleine beschadigingen in de peesplaat. Dit noemen we tendinose.
Een peesplaat herstelt langzaam van deze beschadigingen. Dat heeft twee redenen:
Deze nieuwe bloedvaatjes en zenuwvezels veroorzaken de pijn onder de hiel. Ze zitten herstel dus in de weg.
Lees alles over de oorzaak van een hielspoor:
Overbelasting
De peesplaat is heel sterk, maar ook kwetsbaar voor overbelasting. Tijdens het lopen, hardlopen en springen staat de peesplaat bloot aan grote krachten waardoor er micro-beschadigingen ontstaan in het peesweefsel.
Deze beschadigingen worden door de peescellen zelf gerepareerd. De peesplaat heeft hier tijd voor nodig, want pezen zijn slecht doorbloed.
Tijd om te herstellen gunnen veel mensen zichzelf meestal niet. Als een peesplaat te veel wordt belast, stapelen deze microbeschadigingen zich op. De peescellen kunnen het herstel dan niet bijbenen. Het zelfhelend vermogen raakt hierdoor overbelast.
Het genezingsproces raakt verstoord, waardoor de peescellen een verkeerd soort peesweefsel aanmaken. Dit wordt tendinose genoemd.
Tendinose
Bij tendinose neemt de kwaliteit van het peesweefsel af. De aanhechting van de peesplaat wordt hierdoor zwakker en zwelt op. Er ontstaat spanning onder de hiel.
Het lichaam probeert de beschadigingen in peesplaat te herstellen. Het maakt hiervoor nieuwe bloedvaatjes aan. Dit wordt neovascularisatie genoemd.
Vreemd, maar waar. De nieuwe bloedvaatjes helpen niet bij het herstellen van de beschadigingen in de peesplaat.
De bloeddruk in deze bloedvaatjes is hoger is dan in de eigen bloedvaatjes van de peesplaat. Hierdoor wordt de afvoer van afvalstoffen gehinderd. En de aanmaak van gezond peesweefsel belemmerd.
Daarnaast groeien er kleine zenuwvezels met de nieuwe bloedvaatjes mee. Juist deze zenuwvezels én de spanning op de aanhechting veroorzaken de pijn onder de hiel.
Herstel
Het lichaam ruimt uiteindelijk zelf de beschadigingen in het peesweefsel van de peesplaat op. De peescellen beginnen dan weer gezond bindweefsel aan te maken.
Het natuurlijk herstel is wel een kwestie van een lange adem. Gemiddeld 12-24 maanden.
Ouder worden
Na je veertigste jaar worden de pezen ouder. De kwaliteit en het aantal peescellen in de peesplaat neemt met de jaren af.
Hierdoor wordt de peesplaat minder sterk en soepel. Ook het vermogen om te herstellen neemt af.
Elke veertiger merkt dat de pezen in het lichaam taaier worden. En kwetsbaarder voor blessures.
Veertigplussers vormen niet voor niets de grootste groep patiënten van Echozorg. Maar elk lichaam reageert anders op het ouder worden. Dit is afhankelijk van:
Risicofactoren
Naast overbelasting en veroudering zijn er verschillende risicofactoren die de kans op een hielspoor vergroten.
Zoals bijvoorbeeld:
Pijn onderaan de hiel is dé kenmerkende klacht van een hielspoor. De pijn zit vooral aan de binnenkant van de hiel.
Andere typische symptomen zijn bijvoorbeeld:
In het begin is de hielpijn nog goed te verdragen. Als de klachten aanhouden wordt (hard)lopen en sporten steeds moeilijker. Uiteindelijk veroorzaakt elke stap pijn.
De diagnose hielspoor lijkt makkelijk te stellen. Patiënten klagen namelijk over een pijnlijke plek onder de hiel.
Maar er zijn meer aandoeningen waarbij pijn onder de hiel ontstaat. U kunt denken aan:
Met alleen een lichamelijk onderzoek is het verschil vaak lastig te zien. Daarom onderzoeken we bij Echozorg uw voet altijd met een echo. Soms gebruiken we daarvoor zelfs een röntgenonderzoek.
Ook kan een ‘proefprik’ helpen om de juiste diagnose te stellen. Binnen enkele minuten weten we dan of er sprake is van een hielspoor.
Lees verder:
Echografie
Een hielspoor en een ontstoken peesplaat zijn op een echo goed te zien.
De aanhechting van de peesplaat onder het hielbeen is donker, gezwollen en onduidelijk omlijnd.
Beschadigingen in het peesweefsel (tendinose) zijn ook met echografie goed te zien. Zelfs in een vroege fase.
Verder zien we regelmatig:
Röntgenonderzoek en MRI
Op een röntgenfoto is een hielspoor onder het hielbeen goed te zien. Tien procent van de mensen heeft op een röntgenfoto een spoor, maar geen klachten. Een spoortje op een röntgenonderzoek zegt dus niet zo veel.
Een spoor en een ontstoken ontstoken peesplaat zijn allebei goed op een MRI goed te zien. Toch wordt een MRI-onderzoek bijna nooit aangevraagd voor een hielspoor.
Een echo-onderzoek is meestal voldoende om de beschadigingen in beeld te brengen.
Wat is de beste behandeling voor uw hielspoor? Zoals gezegd, probeer uw voet bij beginnende klachten te ontzien. Ontstekingsremmers nemen dan de ergste pijn weg. Een fysiotherapeut kan u helpen met oefeningen en shockwave. Soms helpt een steunzooltje.
Blijft u pijn houden? Laat dan uw hielspoor behandelen bij Echozorg.
Wij zijn een orthopedische polikliniek, sterk in voetklachten.
De behandeling bij Echozorg begint meestal met een echogeleide cortisone-injectie. De meeste patiënten hebben dan snel minder pijn.
Bij aanhoudende klachten zijn verschillende behandelingen mogelijk. Bijvoorbeeld:
Met een echogeleide cortisone-injectie kunnen wij u snel van de ergste hielpijn afhelpen. Het middel cortison (corticosteroïden) is een sterk ontstekingsremmend medicijn.
Een cortisone-injectie heeft meestal een tijdelijk effect. Dit duurt enkele weken tot circa 6 maanden. Sommige patiënten zijn na één injectie blijvend klachtenvrij.
Een cortisone-injectie kent ook nadelen:
Toch hebben veel mensen baat bij de injectie. De peesplaat is meestal sterk genoeg voor één of twee injecties.
Bij Echozorg injecteren we altijd echogeleid. We volgen de naald op de monitor zodat we zeker weten dat deze op de juiste plaats uitkomt. We zorgen ervoor dat het cortison zo min mogelijk in de peesplaat terechtkomt.
Een echogeleide injectie is bij een hielspoor minder pijnlijk, preciezer en effectiever dan een ‘blinde’ injectie.
We vertellen u graag alles over een cortisone-injectie.
Een behandeling met ACP is een alternatief voor een cortisone-injectie. ACP is een behandeling met uw eigen bloedplasma. Dit bevat een hoge concentratie groeifactoren.
Deze groeifactoren geven de natuurlijke genezing in de peesplaat een extra boost. Een behandeling met bloedplasma geeft bij ongeveer de helft van de patiënten een goed resultaat.
Op pagina ACP behandeling vertellen we u graag alles over deze behandeling.
Denkt u aan een operatie voor uw hielspoor? Een operatie is de laatste optie als u alle andere behandelingen heeft geprobeerd.
Een hielspoor wordt zelden geopereerd. De resultaten zijn erg wisselend en niet zelden teleurstellend.
De orthopeed heeft keuze uit verschillende operatietechnieken:
Losmaken van de peesplaat (plantaire fasciotomie)
De orthopedisch chirurg zal voor plantaire fasciotomie kiezen om:
Deze ingreep kan via een open- of kijkoperatie worden uitgevoerd. Als er sprake is van een grote hielspoor dan kan deze tijdens de operatie worden verwijderd.
De operatie zelf is niet ingewikkeld Maar er kunnen wel complicaties optreden. Bijvoorbeeld:
Na de operatie is de peesplaat is voor een lange periode verzwakt. Deze hielspoor operatie biedt dus geen garantie voor een snelle terugkeer op het ‘oude’ niveau.
Verlengen van de achillespees- of kuitspieren
Mensen met een te korte achillespees of kuitspieren kunnen minder goed hun enkel en voet bewegen. Hierdoor ontstaat tijdens het lopen en hardlopen meer druk op de peesplaat.
In zeldzame gevallen kan besloten worden om de achillespees of grote kuitspier te verlengen. Hierdoor neemt de ruimte in de enkel toe. Waardoor er minder spanning op de peesplaat ontstaat.
Deze operatie wordt alleen uitgevoerd bij patiënten die veel rekoefeningen hebben gedaan. Maar nog steeds te korte kuitspieren hebben.
Er zijn drie operaties mogelijk:
Bij deze operatieworden drie heel kleine sneetjes gemaakt in de achillespees.
De achillespees wordt ongeveer 1 centimeter verlengd bij deze operatie. Dit heeft een groot effect op de ruimte in de enkel en de spanning op de peesplaat.
Bij deze operatie wordt klein sneetje aan de binnenzijde van de kuit gemaakt, ongeveer 15 cm boven de hiel.
Tijdens deze operatie wordt het vlies van de kuitspier ‘ingeknipt’. Waardoor de kuitspier langer wordt.
Na deze operatie kan je ongeveer 10 graden meer je enkel buigen. Hierdoor kunnen patiënten beter ‘afwikkelen’ en soepeler lopen.
Het voordeel van deze operatie is dat er geen kans bestaat op een achillespees ruptuur.
De grote kuitspier kan ook worden verlengd met twee sneetjes in de knieholte.
De verlenging van de kuitspier is iets minder groot dan bij de vorige operatie, maar er ontstaat ook minder krachtverlies.
Echo-operatie
Een echo-operatie is een ingreep waarbij de orthopedisch chirurg alleen de spanning van de peesplaat vermindert.
De peesplaat wordt met behulp van echografie losgemaakt van het bot.
Hierdoor kan het peesweefsel herstellen omdat de spanning is verdwenen. Na een tijdje groeit de peesplaat vanzelf weer aan.
Het voordeel deze poliklinische ingreep is dat er weinig schade ontstaat aan de huid, spieren en pezen. Het effect doet niet onder voor een open- of kijkoperatie.
Bij Echozorg wordt u altijd binnen één week gelijktijdig onderzocht door een orthopeed en echografist.
Zo komen wij in één consult tot de juiste diagnose. Vaak kunnen we u tijdens het eerste consult al (echogeleid) behandelen.
Dus wilt u snel van uw pijnklachten af? Vraag eerst uw huisarts om een verwijzing orthopedie naar Echozorg. Maak dan een afspraak met Echozorg. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Bel 085 – 0471627 of stuur ons een e-mail.
Bij Echozorg hebben we 14 jaar ervaring hielspoor behandelingen. We geven vaak de volgende adviezen:
Steunzolen en tape
Met zolen kunnen de klachten afnemen. Veel patiënten kopen op internet een inlegzool. Anderen laten een steunzool maken bij een podoloog of podotherapeut.
Steunzolen ondersteunen meestal de binnenkant van de voetboog. Dit voorkomt spanning op de peesplaat, vooral tijdens het lopen en hardlopen.
Mensen die veel voor hun beroep veel staan of lopen kunnen baat hebben hebben bij steunzolen. Ook mensen met een holvoet of platvoet kunnen baat hebben bij steunzolen.
Het tapen van de voetzool ontlast de aanhechting van de peesplaat.
In dit filmpje leggen we uit hoe u de voetzool moet intapen bij een hielspoor.
Shockwave therapie
Behandelingen met Shockwave therapie (ESWT) zijn populair bij hielspoor.
De techniek is afkomstig van de niersteenvergruizer. Het shockwave-apparaat geeft geluidsgolven met een hoge energiewaarde.
Deze geluidsgolven stimuleren de doorbloeding in pezen. Hierdoor komt het herstelproces sneller op gang.
Shockwave therapie geeft het beste resultaat bij een beginnende hielspoor. Bij een fysiotherapeut bent u aan het goede adres voor behandelingen met shockwave.
Nachtspalk of Strassburg Sok
Met een nachtspalk of een Strassburg Sok neemt vooral de ochtendpijn af. De kuitspieren en peesplaat verkorten als je slaapt. Dat komt omdat u met uw voeten ‘naar beneden’ slaapt.
Als u ’s ochtends uit bed komt, moeten de kuitspieren en peesplaat weer opgerekt worden. Dit veroorzaakt bij een hielspoor de typische startpijn.
Met een nachtspalk of Strassburg Sok slaapt u met uw voet iets omhoog. De vezels van de peesplaat blijven hierdoor opgerekt. Dit maakt het opstaan minder pijnlijk.
Oefeningen
Elke hielspoor behandeling begint en eindigt met excentrische en rekoefeningen.
Dit zijn oefeningen waarbij de kuit- en voetspieren zich aanspannen. En die de peesplaat op hetzelfde moment oprekt.
Excentrische oefeningen beschadigden de ingroei van nieuwe bloedvaatjes en zenuwvezels in de peesplaat. Hierdoor kan de pijn afnemen.
Deze oefeningen hebben bij ongeveer de helft van de hielspoor patiënten een goed effect.
Bij fysiotherapie kunt u excentrische oefeningen aanleren. Doet u deze oefeningen lever thuis? Kijk dan op de pagina hielspoor-oefeningen.
Met rekoefeningen kan de pijn afnemen. Het is echter niet duidelijk hoe vaak en hoe lang u dit moet doen.
Hielspoor voorkomen
Een hielspoor is niet altijd te voorkomen. Mensen die veel staan of lopen voor hun werk, lopen letterlijk meer kans op een hielspoor. Ook wandelaars en hardlopers hebben er vaker last van.
Overbelasting is de belangrijkste oorzaak voor een hielspoor.
Beginnende hardlopers of wandelaars kunnen het best de belasting geleidelijk opbouwen. Voelt u pijn onder uw hiel? Dan is dit een teken om het rustiger aan te doen.
Bij beginnende klachten adviseren we het volgende:
Echozorg is een polikliniek voor orthopedie. U wordt altijd binnen één week onderzocht door een orthopeed en echografist. Zo komen wij zonder vertraging tot de juiste diagnose. Vaak kunnen we u tijdens het eerste consult al behandelen.
Pols en hand
Artrose duim
Ganglion pols
Quervain
Triggervinger
Heup
Slijmbeursontsteking heup
Knie
Artrose knie
Jumpers knee
Osgood Schlatter
Voet en enkel
Achillespees ontsteking
Hielspoor
Mortons neuroom
Peesplaatontsteking
Cortisone injectie
Hyaluronzuur injectie
ACP injectie
Echogeleide injectie
Barbotage
Shockwave therapie
Aangesloten bij
Verwijzers kunnen ons in ZorgDomein vinden onder ‘Medisch specialistische zorg’ > ‘Orthopedie’ > ‘Gewrichtsaandoeningen’
Amsterdam-Noord, Amsterdam-Zuid, Zaandam, Purmerend, Hoorn, Haarlem, Heemskerk, Heerhugowaard, Houten, Almelo, Woerden
Ma. t/m vr: 8:30 – 17:00 uur