De basis: wat zijn pezen en hoe werken ze?
Pezen zijn sterke bindweefselstructuren die spieren verbinden met botten. Ze zorgen ervoor dat uw spieren uw gewrichten kunnen bewegen.
Anders dan spieren bestaan pezen uit stevig bindweefsel, niet uit spierweefsel. Dit betekent dat u pezen niet sterker kunt maken door te trainen zoals dat bij spieren wel kan.
Peesvezels zijn bijzonder sterk, maar ook kwetsbaar door een beperkte doorbloeding. Hierdoor herstellen pezen veel langzamer dan spieren, botten of huid.
Deze beperkte doorbloeding verklaart waarom peesontstekingen hardnekkig kunnen aanhouden. Natuurlijk herstel verloopt nu eenmaal langzaam.
Tendinose
Bij aanhoudende peesklachten is er vaak geen sprake van een echte ontsteking, maar meer van geleidelijke beschadiging/degeneratie van de peesvezels.
Dit proces wordt medisch gezien tendinose genoemd. Maar in de praktijk hebben we het meestal over een “chronische peesontsteking”.
Acute versus chronische ontstekingen
We maken onderscheid tussen twee soorten peesontstekingen:
- Acute peesontsteking: Ontstaat plotseling door een blessure of kortdurende overbelasting. Hier is vaak wel sprake van een echte ontsteking. Het lichaam zet de peescellen aan tot herstel. En in de meeste gevallen geneest een pees binnen enkele weken vanzelf met voldoende rust en eventueel fysiotherapie.
- Chronische ontsteking: Langer dan 3 maanden peesklachten? Er ontstaan zoals gezegd meestal veranderingen in het peesweefsel (tendinose) in plaats van een actieve ontsteking.
Waarom wordt een peesontsteking chronisch?
Chronische peesontstekingen ontstaan meestal door een combinatie van twee belangrijke factoren:
1. Veroudering van pezen
Met het ouder worden veranderen onze pezen. Vooral mensen boven de 40 krijgen vaker te maken met chronische peesontstekingen omdat:
- De kwaliteit van het peesweefsel afneemt
- Er minder actieve peescellen zijn die voor herstel kunnen zorgen
- De pezen brozer worden en sneller beschadigd raken bij normale activiteiten
De natuurlijke herstelcapaciteit vermindert, waardoor kleine peesbeschadigingen moeilijker genezen
2. Overbelasting van pezen
Peesweefsel is van nature sterk, maar gevoelig voor overbelasting en herstelt traag door de beperkte bloedtoevoer.
Tijdens dagelijkse activiteiten zoals sporten, typen, klussen of zelfs wandelen worden pezen continu belast. Voor een jonge, gezonde pees is dit meestal geen probleem.
Maar bij herhaalde of langdurige overbelasting, vooral naarmate we ouder worden, raakt de balans tussen belasting en herstel verstoord. Dit kan leiden tot peesklachten en uiteindelijk chronische schade.
Van kleine beschadigingen naar tendinose
• Bij langdurige of zware belasting kunnen kleine beschadigingen in de pees ontstaan. Normaal herstellen deze tijdens rust, maar door de trage doorbloeding van pezen gaat dit veel langzamer dan bij spieren of botten.
• Wanneer het herstel onvoldoende is, bijvoorbeeld door aanhoudende belasting of veroudering, stapelen de beschadigingen zich op. De pees verliest geleidelijk gezonde vezels, wordt zwakker en houdt meer vocht vast.
• Uiteindelijk raakt het natuurlijke herstelproces verstoord, en wat begon als een kleine ontsteking, verandert in een chronisch probleem dat niet meer op standaardbehandelingen reageert.
Het resultaat
Wat vaak ooit begon als een kleine acute peesontsteking is nu een chronisch probleem geworden. Het resultaat is een pees die structureel verandert.
Er ontstaat tendinose met als gevolg dat de pees: zwakker wordt, meer vocht vasthoudt en gezonde, sterke vezels verliest.
Waarom doet een chronische peesontsteking zo’n pijn?
Bij een chronische peesontsteking probeert het lichaam de peesvezels te herstellen door aanmaken van nieuwe bloedvaatjes in de pees. Dit proces heeft neovascularisatie. Dit lijkt gunstig, maar veroorzaakt juist extra problemen.
Deze nieuwe bloedvaatjes groeien ongeordend en vormen geen goede verbindingen met bestaande bloedvaten.
Belangrijker nog: samen met de vaatjes groeien pijngevoelige zenuwvezels (C-fibers) mee. Deze zenuwen reageren sterk op druk, beweging en ontstekingsstoffen, waardoor zelfs lichte belasting van de pees hevige pijn kan veroorzaken.
Standaardbehandelingen hebben vaak onvoldoende effect
De combinatie van: slechte doorbloeding, verstoorde herstelprocessemn (tendinose), abnormale bloedvaatjes (neovascularisatie) maakt het behandelen van chronische peesontstekingen heel lastig.
Standaardbehandelingen zoals rust, fysiotherapie, ontstekingsremmers en pijnstillers bieden vaak onvoldoende resultaat omdat ze de onderliggende verstoring in het peesweefsel niet aanpakken.
Ontstekingsremmers (NSAID’s) en cortisone-injecties kunnen tijdelijk verlichting geven, maar lossen het kernprobleem niet op. Sterker corticosteroïden kunnen ze de pees zelfs verzwakken.
Tegenwoordig richten behandelingen zich meer op het stimuleren van het natuurlijk herstel van het peesweefsel. Of het verminderen van de neovascularies, die het genezingsproces in de weg zitten.
Behandelopties voor chronische peesontstekingen
Chronische peesontstekingen zijn lastig te behandelen omdat standaardbehandelingen vaak niet het onderliggende probleem aanpakken. Bij Echozorg bieden we verschillende behandelingen die gericht zijn op verminderen van pijn en/of het stimuleren van herstel van het peesweefsel:
1. Ontstekingsremmende behandelingen
Cortisone-injecties kunnen tijdelijke verlichting geven bij pijn en zwelling, vooral bij acute peesontsteking of verkalkte peesontstekingen. Maar deze behandelen alleen de symptomen, niet het onderliggende probleem, en kunnen het peesweefsel verzwakken bij langdurig gebruik.
2. Peeshelende behandeling: ACP
ACP (Autoloog Conditioneerd Plasma) stimuleert het natuurlijke herstel van de pees. Het geeft het lichaam de juiste groeifactoren en eiwitten om het regeneratieproces op gang te brengen, wat leidt tot minder pijn en betere peesfunctie.
3. Gerichte pijnbehandeling
Bij aanhoudende pijn bieden we gerichte pijnbehandelingen die de pijnprikkels van de geïrriteerde pezen aanpakken. Deze behandelingen onderbreken de pijnsignalen en kunnen langdurige verlichting geven waardoor het herstelproces beter kan verlopen.
Embolisatie behandeling
Bij hardnekkige peesklachten met veel abnormale bloedvaatjes kan embolisatie helpen. Tijdens deze behandeling worden de abnormale bloedvaatjes afgesloten, waardoor de pijngevoelige zenuwen niet meer geprikkeld worden. Dit vermindert de pijn en geeft de pees de kans om te herstellen.
5. Vergenix STR bij peesscheurtjes
Bij peesscheurtjes combineren we ACP met Vergenix STR, een collageen-matrix die het herstel versnelt. Deze combinatie helpt het lichaam om scheurtjes in het peesweefsel sneller te genezen en zorgt voor langdurige ondersteuning van het herstel.
Afgestemde behandeling op uw situatie
Bij Echozorg stemmen we de behandeling af op uw persoonlijke situatie. We bespreken uw doelstellingen en geven advies over hoe u het herstel kunt optimaliseren. Een gezonde leefstijl en het opvolgen van onze adviezen geven de beste kans op een succesvol herstel.