Een tenniselleboog, of laterale epicondylitis, is een veel voorkomende peesontsteking aan de buitenkant van de elleboog.

Hier hechten de strekspieren van de pols aan het bot van de bovenarm. De ontsteking ontstaat vooral in de pees van de extensor carpi radialis brevis, die een belangrijke rol speelt bij grijpen en draaiende bewegingen van de pols.

Typische klachten

  • Scherpe, stekende pijn aan de buitenzijde van de elleboog.
  • Pijn die erger wordt bij het oppakken van voorwerpen (zoals een kopje of fles).
  • Verminderde knijpkracht en moeite om iets vast te pakken.
  • Pijn bij het geven van een hand of het openen van een slot.

Een tenniselleboog begint meestal met een lichte irritatie aan de buitenkant van de elleboog. Bij aanhoudende belasting ontstaat een chronisch overbelaste pees. We spreken dan van een chronische peesontsteking of tendinose (verouderde pees).

Vroeger werd gedacht dat een tenniselleboog vooral een ontstekingsreactie was. Tegenwoordig weten we dat dit zelden het geval is. Een tenniselleboog ontstaat meestal door een combinatie van overbelasting en veroudering van de pees.

Tendinose

Bij langdurige klachten (langer dan 3 maanden) gaat de kwaliteit van het peesweefsel achteruit. Er ontstaan kleine beschadigingen die niet goed genezen. Dit komt door de beperkte doorbloeding van het peesweefsel en de voortdurende belasting.

Het peesweefsel wordt zwakker en neemt meer water op, waardoor pezen met tendinose opzwellen. Hierdoor ontstaat er extra spanning op de aanhechtingen aan het bot.

Neovacularisatie

Het lichaam probeert pezen met tendinose te herstellen door nieuwe bloedvaatjes aan te maken. Dit proces heet neovascularisatie.

Op het eerste gezicht lijkt dit een slimme oplossing: meer bloed betekent immers meer zuurstof voor de pees, de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen.

Maar de aanmaak van deze nieuwe bloedvaatjes werkt averechts. Deze nieuwe bloedvaatjes verschillen namelijk van de (geringe) normale bloedvoorziening in de pees.

Daarnaast groeien er kleine zenuwvezels mee met de nieuwe bloedvaatjes. En juist de ingroei van deze zenuwvezels zijn een belangrijke oorzaak van hardnekkige pijnklachten.

Voor meer informatie over de oorzaken en het verloop van peesontstekingen, klik op: [Wat is een peesontsteking en hoe ontstaat deze?]