Herkent u dit?

 • een pijnlijke plek laag in de rug, iets van het midden
 • een uitstralende pijn naar de lies of het been
 • moeite met zitten, lopen of in beweging komen

Een goede kans dat u last heeft van uw SI-gewricht One-Week-Echoformule

Met onze One-Week-Echoformule weet u binnen een week of u last heeft van uw SI-gewricht en welke behandeling voor u het meest effectief is.

Juist de combinatie van een echodiagnose en echogeleide behandelingen op één adres maakt een afspraak bij Echozorg zo aantrekkelijk. Dat is de kracht van de One-Week-Echoformule.

In het kort:

 • SI-klachten kunnen lang aanhouden
 • Standaard behandelingen bestaan uit oefentherapie, chiropractie, manuele therapie
 • Als standaard behandelingen geef effect hebben, is een echogeleide injectie een goede optie
 • Een echtgeleide injectie is altijd raak
 • Het resultaat: snel minder pijn
 • Geen injectieschade aan omliggende pezen en spieren

One-Week-Echoformule

 • Maandag-Donderdag
  – intake en echo onderzoek door echo-therapeut
 • Vrijdag
  – diagnose door sportarts
  – echogeleide behandeling
 • Maandag-Dinsdag
  – minder pijn

Pijnlijk SI-gewricht Voor een goede diagnose en effectieve behandeling:

De One-Week-Echoformule, tel: 0229 - 215350

 

Lees meer over een pijnlijk SI-gewricht? Meer informatie

Een pijnlijk SI-gewricht komt vaak voor. Er wordt gesteld dat 30 procent van de lage rugpijnklachten veroorzaakt wordt door pijnlijke SI-gewrichten.

SI-gewrichten verbinden het heiligbeen met het bekken en zorgen ervoor dat het gewicht van het bovenlichaam wordt overgebracht naar de benen en heupen. De pijn wordt vaak veroorzaakt door een val. Maar ook door overbelasting kan een SI-gewricht ‘blokkeren’ of juist te beweeglijk worden (bijvoorbeeld bij zwangerschap).

Een pijnlijk SI-gewricht wordt meestal behandeld met fysiotherapie, chiropractie of manuele therapie. Maar het is een lastig te behandelen aandoening en de pijn kan lang aanhouden.

Een echogeleide injectie met corticosteroïden kan uitkomst bieden wanneer oefentherapie of manipulaties onvoldoende effect hebben.

Een echogeleide injectie:altijd raak!: Maak een afspraak

Een injectie in een pijnlijk SI-gewricht kan eenvoudig worden uitgevoerd met behulp van een echoapparaat. class=”Apple-converted-space”> Dit heeft voordelen omdat er met echografische injecties geen straling aan te pas komt. Ook zijn er geen contrastmiddelen nodig voor de behandeling. Bij een echogeleide injectie kunnen we precies op het beeldscherm van de echo zien dat de ontstekingsremmende vloeistof in het SI-gewricht terecht komt.

Een echogeleide injectie is veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan een ‘blinde’ injectie. Het werkt sneller en beter dan het slikken van ontstekingsremmende medicijnen. Daarbij komt dat een echogeleide injectie geen injectieschade veroorzaakt aan omliggende pezen en spieren.

De meest ervaren echopraktijk van West-Friesland One-week-echoformule

SI-gewrichtsklachten-pijnlijk-SI-gewricht-anatomieWe hebben 4 jaar ervaring in de behandeling van SI-gewrichten met behulp van echografie. Jaarlijks helpen we veel patiënten van hun pijnlijk SI-gewricht  af met onze echogeleide injecties.

Een sportarts en echografist werken snel en efficiënt samen om een goede diagnose te stellen en u tegelijkertijd een effectieve behandeling aan te bieden. Met meer dan 13.000 uitgevoerde echo onderzoeken en 3.000 echogeleide injecties zijn wij de meest ervaren echopraktijk van West-Friesland.

Maak een afspraak. We helpen u graag.

Juist de combinatie van een echo onderzoek en behandeling op één adres,
maakt een afspraak met de One-Week-Echoformule zo aantrekkelijk.

Bel: 0229 215 350

Meer weten over SI-gewrichtsklachten?

Hieronder leest u meer over de mogelijkheden van echografie en echogeleide injecties en behandelingen.

Een pijnlijk SI-gewricht

SI-gewrichtsklachten-pijnlijk-SI-gewricht-anatomiePijn aan het SI-gewricht wordt veroorzaakt door verschillende aandoeningen, bijvoorbeeld door een ontsteking als gevolg van een reumatisch ziektebeeld of door een botbreuk. In de meeste gevallen is er echter geen direct aanwijsbare oorzaak voor de pijn rond het heiligbeen en het bekken. De klachten worden dan meestal toegeschreven aan overbelasting, een val zonder dat daarbij iets ‘stuk’ is gegaan, zwangerschap of zwaar werk.

Een pijnlijk SI-gerwicht komt vaak voor bij zwangerschap. De gewrichtsbanden rond het SI-gewricht worden soepeler bij een zwangerschap, waardoor er gemakkelijker klachten kunnen ontstaan.

Symptomen

 • Si-gewricht-rugpijn-ifrpijn laag in de rug, ter hoogte van de broekriem, meestal iets van het midden
 • een uitstralende pijn naar het bovenbeen, soms tot aan de voet, de lies of het schaambeen
 • pijn bij lang staan, lopen, zitten, buigen en bij draaiende bewegingen
 • pijn bij druk op de gewrichtsbanden van het SI-gewricht

SI-pijn-rugklachten-test-diagnose
Er bestaan verschillende manieren om pijn aan het SI-gewricht aan te tonen. De specifieke locatie van de pijn en het verhaal van de patiënt duiden meestal op een pijnlijk SI-gewricht. Er zijn verschillende tests ontwikkeld om SI-pijn aan te tonen. Helaas geeft geen enkele test honderd procent zekerheid.

Proefblokkade

Bij twijfel geeft een proefblokkade in het SI-gewricht de meeste zekerheid. Door een kortwerkend verdovingsmiddel echogeleid in het SI-gewricht te injecteren wordt de pijn als het ware geblokkeerd. Als na de injectie de specifieke pijn duidelijk afneemt, bevestigt dit dat de rugpijn door een SI-gewricht wordt veroorzaakt.

Standaard behandeling bij SI-klachten

SI-gewricht-pijn-rugklachten-manipulatie-chiropractieEen blokkering van het SI-gewricht kan met fysiotherapie, chiropractie of manuele therapie verholpen worden. Meestal wordt het gewricht losgemaakt. Mobiliserende oefeningen kunnen ervoor zorgen dat de blokkade wegblijft. Ook wordt vaak oefentherapie voorgeschreven. Een pijnlijk SI-gewricht wordt meestal behandeld met fysiotherapie, chiropractie of manuele therapie. Maar pijn aan het SI-gewricht is vaak lastig te behandelen en de pijn kan lang aanhouden.

Een echogeleide injectie met corticosteroïden kan uitkomst bieden wanneer oefentherapie of manipulaties onvoldoende effect hebben.

Echogeleide injectie in het SI-gewricht

echogeleide-injectie-SI-gewricht-rugpijnWanneer standaard behandelingen geen effect hebben, kan een injectie in het SI-gewricht uitkomst bieden. Waren deze injecties tot een paar jaar geleden alleen mogelijk onder röntgendoorlichting en met behulp van contrastvloeistof, tegenwoordig kunnen injecties in SI-gewrichten eenvoudig worden uitgevoerd met behulp van een echoapparaat. Dit heeft voordelen omdat er met echografische injecties geen straling aan te pas komt. Ook zijn er geen contrastmiddelen nodig voor de behandeling.

Echozorg heeft sinds 2012 veel SI-gewrichten echogeleid geïnjecteerd. Het is snelle en effectieve behandeling die niet veel pijn doet.

Hoe verloopt een SI-injectie

echografie-SI-gewricht-pijn-rugklachtenTijdens een injectie in een SI-gewricht ligt u op de buik op de behandeltafel. De juiste plaats voor de injectie wordt bepaald met het echoapparaat. Vervolgens wordt het gebied van deze plek ontsmet met alcohol. Daarna wordt echogeleid een naald geplaatst in gewrichtsspleet van het SI- gewricht. Wanneer de naald op de juiste plaats is gepositioneerd, wordt de medicatie geïnjecteerd. Het naaldje wordt verwijderd en een pleister wordt op de insteek geplakt.

Wat wordt geïnjecteerd?

Meestal wordt een mengsel van Xylocaïne en Kenacort of Depomedrol gebruikt. Xylocaine is een lokaal verdovende stof. Het verdovende effect houdt circa twee uur aan. Kenacort en Depo-medrol zijn corticosteroïden, de chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Veel patiënten reageren hier gunstig op wat betreft pijn en beweeglijkheid. De duur van het effect is wisselend (enkele weken tot langdurig).

Wat kunt u na een SI-injectie verwachten

Gewoonlijk ondervindt men nagenoeg geen pijn van een injectie in het SI-gewricht. De pijn kan na de injectie in eerste instantie tijdelijk afnemen. Dit komt doordat er twee verschillende medicijnen bij de injectie worden gebruikt. Het eerste medicijn is een lokale verdoving. Het effect hiervan kan enkele uren aanhouden. Daarna ervaren de meeste mensen een terugkeer van bestaande pijn. Ook kan er een paar dagen een toename van pijn ontstaan. Dit komt doordat er een naald in een geïrriteerd gebied is geplaatst. Het tweede medicijn, een corticosteroïd, werkt pas na twee tot tien dagen. Er kan dus een periode zijn, waarin u feitelijk meer pijn voelt.

U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Het is belangrijk dat u na een injectie in een SI-gewricht een een paar dagen rustig aan doet. Zwaar werk wordt sterk afgeraden. Uit voorzorg kunt u beter niet zelf naar huis terug rijden. Neem iemand mee

Let op: Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Sintrom, Ascal) dient u dit door te geven.

Bijwerkingen

 • Pijn toename. Gedurende enkele dagen tot een week kunnen de klachten verergeren als reactie op de prik
 • Soms is er wat zwelling en warmte. Een pijnstiller of ice-pack kan in deze fase het ongemak verbeteren
 • Roodkleuring van het gelaat, meestal is dit binnen enkele dagen verdwenen
 • Hormonale schommelingen die onder andere kunnen leiden tot menstruatiestoornissen
 • Ontregeling van de glucosespiegel bij diabeten. Advies: regelmatige bloed- suikercontrole gedurende de eerste 1-2 weken
 • Zelden treden lokale huidafwijkingen op zoals dunner worden, stugger worden of verkleuring van de huid
 • Zeer zelden allergie

Tarieven en vergoedingen

Klik op deze link: tarieven-en-vergoedingen


[/tab]

[/tabgroup]