Plotseling hevige schouderpijn?
Misschien op uw schouder gevallen?
Pijn bij het heffen van de arm?

Grote kans dat u last heeft van een schouderpees scheur. Een scheur in een schouderpees wordt vaak gemist. Zonder echo- of MRI onderzoek is een schouder peesscheur vaak lastig te diagnosticeren. Bij Echozorg zijn gespecialiseerd in het orthopedisch en echografisch onderzoek bij schouderklachten. Maak een afspraak met de One-Week-Echoformule.

Schouderklachten?
Bel Echozorg
Hoorn 0229 – 215350
A’dam-Noord 020 – 2258766
Haarlem 023 – 2001048

Vermoedt u een schouder peesscheur? Altijd Eerst Een Echo!

Dat is ons motto. Veel schouderklachten lijken ‘van buiten‘ op elkaar. Met echografie zie je ‘van binnen‘ of er sprake is van een schouder peesscheur.

Met de One-week-Echoformule wordt u altijd gelijktijdig gezien door de Pieter Schillemans, orthopeed en Robert de Zoete echografist. Wij combineren het inzicht van een orthopeed met echografie. Zo komen wij één consult tot een goede diagnose. Soms kan een echogeleide injectie helpen, soms een operatie of fysiotherapie.

Een diagnose is bij een schouder peesessentieel. Daarom zeggen wij van Echozorg altijd Eerst Zien, Dan behandelen.

Tijd en aandacht is volgens ons de basis voor een goede diagnose en behandeling. Daarom nemen wij standaard 30 minuten voor het de intake, het lichamelijk en echo-onderzoek.

Pieter Schillemans (orthopeed) Robert de Zoete (echozorg)

Pieter Schillemans & Robert de Zoete

Te veel last van schouderpijn? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg

Maak een afspraak bel: Echozorg

Lees meer over een schouder peesscheur

 Een ingescheurde schouderpees kan langdurig schouderklachten veroorzaken. Schouderpezen zijn kwetsbaar en eenmaal beschadigd, hebben ze weinig genezingscapaciteit.

 Een schouderpees kan plotseling inscheuren door bijvoorbeeld een val met een gestrekte arm. Maar ook door veroudering of overbelasting. Wie ouder is dan zestig jaar heeft vaak één of meer ouderdomsscheurtjes in de schouderpezen.

 Dit soort peesscheuren hoeven geen klachten te veroorzaken. Maar door een onverwachte beweging of een trauma kan zo’n verouderde schouderpees verder in- of afscheuren. Patiënten ervaren dan wel pijn en vaak is er sprake van verlies van spierkracht.

schouder peesscheur

Schouderklachten? Direct duidelijkheid met echografie

Veel schouderaandoeningen lijken van ‘buiten’ op elkaar. Daarom vinden wij van Echozorg het echo-onderzoek zo belangrijk bij schouderklachten.

Met echografie kunnen we van ‘binnen’ bepalen of de klachten veroorzaakt worden door een schouder peesscheur of dat er sprake is van een slijmbeurs- of een peesontsteking.

We kunnen letterlijk inzoomen in de schouder en krijgen zo een compleet beeld van uw aandoening.

Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden.

schouder echo onderzoek

Onderzoek door orthopeed

Orthopeed Pieter Schillemans van Echozorg zal eerst uw schouder lichamelijk onderzoeken. Daarna volgt direct het echo onderzoek. Bij Echozorg kijkt de orthopeed altijd mee tijdens het echo onderzoek. Daarom geen vertraging. Als er een compleet beeld is worden de behandelopties besproken.

Alle onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg, op verwijzing van de huisarts naar orthopedie.

orthopeed-schouder-onderzoek

Een schouderpeesscheur verdient maatwerk

De behandeling van een schouder peesscheur hangt af van verschillende factoren.

 • Is er sprake is van een gedeeltelijke of een volledige peesscheur?
 • Is er sprake van trauma of een ouderdomsruptuur?
 • Wat is de kwaliteit van het pees- en spierweefsel en hoe lang bestaat de peesscheur al?

Een schouder peesruptuur operatief hechten (cuff-repair) heeft meer kans op slagen bij patiënten met een traumatisch peesruptuur, dan bij patiënten met ouderdomsrupturen. Pezen hechten slechter naarmate het peesweefsel veroudert.

Bij ouderdomsrupturen wordt getracht de pijn te controleren met een aantal echogeleide injecties met ontstekingsremmend middel (corticosteroïden). Daarna kan begonnen worden met voorzichtige oefentherapie bij een fysiotherapeut. Bij een gedeeltelijke peesscheur is soms een behandeling met lichaamseigen bloedplaatjes (PRP) een optie.

Worden de klachten niet minder? Dan kan met een kijkoperatie het kapotte peesmateriaal worden ‘opgeruimd’. Is er ook sprake van artrose (slijtage) van de schouderkop, dan kan uiteindelijk een schouderprothese uitkomst bieden.

Wij van Echozorg zijn gespecialiseerd in de (echo-)diagnostiek bij schouderklachten en kunnen u goed op weg helpen bij een schouder peesscheur.

kapotte-cuffpees-peesruptuur-scheur-schouderpijn

Schouder peesscheur? Vraag uw huisarts om een verwijzing orthopedie bij Echozorg. U wordt binnen een week onderzocht en behandeld.

Maak een afspraak met Echozorg

Meer weten?

Hieronder leest u meer over de (on-)mogelijkheden van echografie en echogeleide injecties en behandelingen bij een schouderpeesscheur.

Schouderpeesscheur

Rotator cuffpezen

rotaror-cuff-pezen-spierenEen scheur in een schouderpees is een veel voorkomende oorzaak van schouderpijn. Het is een vervelende aandoening omdat peesweefsel weinig genezingscapaciteit heeft en vrijwel nooit meer honderd procent heelt.

Op de schouderkop hechten vier schouderpezen aan, die de rotator cuffpezen worden genoemd. Deze pezen zijn belangrijk voor de stabiliteit en functie van de schouder en arm.

De voorste cuffpees (subscapularis) draait de schouder en arm naar binnen; de achterste 2 cuffpezen (infraspinatus en teres minor) draaien de arm naar buiten. De middelste cuffpees (supraspinatus) draait de schouderkop naar beneden bij het heffen van de arm.

Dit is van groot belang omdat de schouderkop zo soepel onder het schouderdak kan glijden bij handelingen boven de schouders. Het is vooral deze supraspinatuspees die kwetsbaar is voor scheuren.

Symptomen

De voornaamste symptomen van  een ruptuur in een schouderpees is pijn en verlies van spierkracht bij het zijwaarts en voorwaarts heffen van de arm. De meeste pijn wordt ervaren rond de schouder en de bovenarm. Vaak ervaren patiënten ‘s nachts pijn.

Schouderpeesrupturen

Een schouderpees kan plotseling scheuren door bijvoorbeeld een val met een gestrekte arm. Maar ook door veroudering of overbelasting kunnen scheuren in schouderpezen ontstaan.

Wie ouder is dan zestig jaar heeft meestal één of meer ouderdomsscheurtjes in de schouderpezen. Vaak veroorzaken deze geen klachten. Een grotere peesscheur veroorzaakt wel klachten, namelijk pijn en verlies van spierkracht. En bij een volledig afgescheurde supraspinatuspees kunt u niet meer uw arm heffen, maar ook handelingen achter de rug veroorzaken pijn, bv een bh-bandje vastmaken of een jas aan- en uittrekken.

schouder-peesscheur-schouderpijn-ruptuur-schouderpijn-supraspinatus

Er zijn bij een scheur in een schouderpees verschillende factoren van belang:

1: Welke pezen zijn gescheurd

2: Is de pees afgescheurd of ingescheurd.

3: Is er sprake van een traumatische of een degenerateve peesscheur.

 

 

Bij de acute scheuren staat meestal het krachtverlies op de voorgrond. Het gaat meestal om patiënten jonger dan 65 jaar. Deze patiënten komen in aanmerking voor een operatieve ingreep, waarbij de pees wordt gehecht.

2: Is de pees gedeeltelijk ingescheurd of is er sprake van een volledige dikte scheur

cuffrupturenEen pees kan gedeeltelijk of door inscheuren. Bij een gedeeltelijke inscheuring spreekt met van een partieel ruptuur. De pees is dan niet doorgescheurd. Partiële rupturen kunnen zich aan de kant van de slijmbeurs voordoen of aan de kant van het schoudergewricht. Als er sprake is van een scheur die door de dikte van de pees heen is ingescheurd, dan spreekt met van een volledige dikte scheur. Bij deze scheuren is er een verbinding tussen het schoudergewricht en de ruimte onder het schouderdak waar de slijmbeurs zich bevindt. Op de echo is dan goed waarneembaar dat gewrichtsvocht uit het schoudergewricht in de slijmbeurs lekt. Dit betekent niet dat de pees volledig is afgescheurd.

4 Hoe lang bestaat de peesscheur al
De peesscheur kan ‘vers’ of  oud zijn. Wanneer een peesscheur langer bestaat, gaat het peesmateriaal geleidelijk verkorten omdat het spierweefsel blijft samentrekken. Dit wordt retractie genoemd. Wanneer de peesscheur ‘ouder’ wordt, gaat geleidelijk aan ook spierweefsel wegsmelten. Als het spier- en peesweefsel te veel aangetast is, dan is operatief hechten vaak niet meer mogelijk.

Een lichamelijk én een echo-onderzoek

lichamelijk-onderzoek-schouder-pijn-slijmbeurs-frozen-shoulder-acSinds 2007 onderzoeken de orthopeed en de echografist van Echozorg schouderklachten standaard op twee manieren. We beginnen altijd met een lichamelijk onderzoek. Daarna kijken we ín de schouder met behulp van een echoapparaat. We kunnen letterlijk inzoomen in de schouderpezen en de slijmbeurs. Zo krijgen wij een compleet beeld van wat er aan de hand is.

Met echografie kunnen we zien of de schouderpezen ingescheurd zijn of dat de slijmbeurs gevuld is met vocht. Ook kunnen we andere schouderaandoeningen uitsluiten. Bijvoorbeeld een verdikt en ontstoken gewrichtskapsel (frozen shoulder), een slijmbeursontsteking of een kalkpees.

Zonder echo kan een inklemming gemakkelijk verward worden met een bijvoorbeeld een pijnlijk AC-gewricht of een bicepspees ontsteking. De symptomen van deze aandoeningen lijken erg op elkaar.

Met echografie weten we sneller en beter:

 • De diagnose
 • Wat de oorzaken zijn van de aandoening
 • Hoe ernstig de klacht is
 • Wat we eraan gaan doen
 • Welke andere aandoeningen we kunnen uitsluiten

Juist de combinatie van een lichamelijk en echografisch onderzoek maakt het mogelijk veelal om in één consult een goede diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden. Let op: Echografie is niet voor alle schouder aandoeningen geschikt. Soms is het nodig om een röntgen- of MRI-onderzoek te laten doen.

Operatieve behandelingen

Een peesscheur geneest eigenlijk niet vanzelf. Bij de jongere patient (onder de zestig jaar) met nog kwalitatief goed spier en peesweefsel zal eerder geopereerd worden dan bij oudere patiënten met zgn ouderdomsrupturen. De kans dat de pees na een opnieuw inscheurt is bij deze patiënten groter. Bij oudere patiënten wordt getracht de de pijn onder controle te krijgen met injecties fysiotherapie en medicatie.

Kleine chronische peesscheuren worden over het algemeen niet geopereerd, echter in studies is gebleken dat de klachten over het algemeen geleidelijk aan erger worden. De betrokken spier kan in conditie achteruit gaan en de scheur kan groter worden. De spier waaraan de pees vast zit kan bij afscheuring van de pees letterlijk gaan vervetten. Hoe slechter de conditie van het spierweefsel des te matiger het functionele herstel na een operatie. In het algemeen is het advies een rotator cuff scheur te repareren, omdat in principe geen spontane verbetering optreedt en de prognose van en succesvolle operatie op termijn slechter wordt.

Bij grote peesscheuren is het niet altijd mogelijk het gat te dichten en de pees terug te zetten op de oorspronkelijke aanhechting. In die gevallen wordt de pees zo ver als mogelijk teruggezet of wordt een andere pees meer naar voor “verplant”. Bij grote scheuren waarbij de spier bovendien verkort is, lukt het soms niet de rotator cuff te herstellen. Indien dit voor de operatie vermoed wordt, wordt een hersteloperatie niet ondernomen. Indien dit bij de operatie blijkt dan dient u rekening te houden met een teleurstellend resultaat en een beperkt herstel. Bij een slechte kwaliteit peesweefsel bestaat bovendien de kans dat de pees na een operatie opnieuw kan scheuren. Op welke termijn dat kan gebeuren is niet aan te geven.

Cuff operaties

Bij de operatie wordt behalve een acromioplastiek de gescheurde pezen gerepareerd, soms met gebruikmaking van speciale botankers. Indien de lange bicepspees (die tussen de rotator cuff pezen doorloopt) rafelig of afgeplat is, moet de aanhechting van de bicepspees verplaatst worden. Hierbij wordt de pees bij zijn aanhechting in het gewricht los gemaakt en gefixeerd in de groeve van de schouderkop (sulcus bicipitalis). Wat betreft de operatietechniek hebben de open methode en de kijkoperatie (scopisch) in ervaren handen vergelijkbare resultaten, hoewel het aantal recidieven (opnieuw scheuren van de pezen) volgens de laatste studies bij de scopische fixatie van grotere scheuren nog  relatief groot is (30-50% binnen 2 jaar). Voor sommige scheuren is de open methode beter geschikt.

De totale revalidatieduur is ongeacht de operatietechniek over het algemeen relatief lang. Volledig herstel wordt bereikt na 4 tot 6 maanden. Peesgenezing vergt over het algemeen 6 weken. De nabehandeling bestaat uit een sling voor maximaal 6 weken. Na 2 weken wordt gestart met een specifiek behandelschema onder leiding van een fysiotherapeut. Een in schouderaandoeningen gespecialiseerde fysiotherapeut wordt hierbij aanbevolen.

Het risico op complicaties bij dergelijke operaties aan de schouder is gelukkig klein (<1%). Dit kunnen zijn: infectie, bloeding, voorbijgaande zenuwirritatie, verstijving van de schouder en algemene risico’s.

Behandeling

slijmbeursontsteking-echogeleide-injectieNiet elke peesscheur wordt per definitie geopereerd. Er zijn 4 conservatieve behandelingen:

 • Medicatie: het slikken van pijnstillers en of ontstekingsremmers. Vooral ’s nachts kan dat uitkomst bieden.
 • Fysiotherapie: door houdingstherapie en/of spiertraining van de spieren rondom het schoudergewricht, de bovenrug en schouderbladen verbetert de draaiing van het schouderblad. Zo ontstaat er meer ruimte tussen het schouderdak en de schouderkop. Daardoor hebben de slijmbeurs en schouderpezen meer ruimte en neemt de frictie af.
 • Echogeleide injectie: Veel patiënten reageren gunstig op injectie met een ontstekingsremmend middel wat betreft pijn, zwelling en beweeglijkheid. Doordat de slijmbeurs slinkt, komt er meer ruimte voor de schouderpezen tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak. Daardoor wordt het gemakkelijker om onder begeleiding van een fysiotherapeut de spieren rondom de schouder te trainen. Een injectie met een ontstekingsremmend middel wordt bij Echozorg altijd onder echogeleiding gedaan.
 • Bij sommige schouderpeesscheuren wil een behandeling met PRP helpen.

De voordelen van een echogeleide injectie

Bij een echogeleide injectie volgen we de naald met de echo, zodat die precies in de slijmbeurs uitkomt en niet in de aangedane schouderpees.

Voordelen:

 • een echogeleide injectie is veel nauwkeuriger dan een ‘blinde’ injectie
 • veel injecties kunnen niet zonder beeldvorming gegeven worden
 • er zijn geen stralingsrisico’s voor de patiënt en de zorgverlener
 • een echogeleide injectie is minder pijnlijk dan een blinde injectie
 • echogeleide injecties zijn veiliger en er is minder kans is op injectieschade aan de omliggende zenuwen, pezen en spieren

Maar het allerbelangrijkste voordeel van een echogeleide injectie is dat het effectiever is dan een blinde injectie. Hiervoor is steeds meer bewijs.

Hoe lang een injectie helpt hangt af van de ernst van de ontsteking en kwaliteit van de schouderpezen. Maar ook van ruimte tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak, werkzaamheden en lichaamshouding.

Hoe verloopt een echogeleide injectie?

Als uit het lichamelijk en echografisch onderzoek blijkt dat u baat kan hebben bij een echogeleide injectie in de slijmbeurs, dan kunnen in overleg met u dit tijdens het eerste consult doen

U ligt op de zij of op uw rug. De medicatie wordt onder echogeleiding precies in de slijmbeurs gedeponeerd om het ontstekingsproces te remmen.

Wat wordt geïnjecteerd?

Meestal wordt een mengsel van Xylocaine en Kenacort of Depomedrol gebruikt. Xylocaine is een lokaal verdovende stof. Het verdovende effect houdt circa twee uur aan. Kenacort en Depomedrol zijn corticosteroïden, de chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Veel patiënten reageren hier gunstig op wat betreft pijn, zwelling en beweeglijkheid.

Wat kunt u verwachten van een injectie met een corticosteroïd?

De ontzwellende werking van corticosteroïden begint meestal op de tweede dag na de injectie. De eerste dagen na een injectie is het niet ongebruikelijk dat de pijn toeneemt. Corticosteroïden zijn na een maand uitgewerkt, maar de ontsteking en pijn blijven enkele weken tot maanden weg.

Let op: Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Sintrom, Ascal) dient u dit door te geven.

Bijwerkingen

 • Pijn toename. Gedurende enkele dagen tot een week kunnen de klachten verergeren als reactie op de prik
 • Soms is er wat zwelling en warmte. Een pijnstiller of ice-pack kan in deze fase het ongemak verminderen
 • Roodkleuring van het gelaat. Meestal is dit binnen enkele dagen verdwenen
 • Hormonale schommelingen die onder andere kunnen leiden tot menstruatiestoornissen
 • Ontregeling van de glucosespiegel bij diabeten. Advies: regelmatige bloed- suikercontrole gedurende de eerste 1-2 weken
 • Zelden treden lokale huidafwijkingen op zoals dunner worden, stugger worden of verkleuring van de huid
 • Zeer zelden allergie

Let op: Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Sintrom, Ascal) dient u dit door te geven.

Na een echogeleide injectie

Na een echogeleide injectie moet u uw arm zo min mogelijk boven de schouders bewegen of onverwachte bewegingen maken. Om goed te kunnen herstellen is het belangrijk dat u niet verder beweegt dan u kunt.

Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer met de arm doen. Forceer dit niet. Kijk dus uit met grote bewegingen en zet niet langdurig kracht met uw schouder en arm.

Na een injectiebehandeling geven we het volgende advies:

 • Eerst 3 dagen echt niet met de arm boven de schouders
 • Dan 3 weken niet echt de arm boven de schouders belasten
 • Tenslotte 3 maanden voorzichtig aan!

Indien noodzakelijk maken we na de injectie een afspraak voor een controle. We kijken dan of de slijmbeurs ontsteking is verdwenen. Ook krijgt u advies hoe u deze schouderklachten kunt voorkomen. Soms is een tweede injectie nodig.

Tarieven en vergoedingen

Kijk op pagina tarieven en vergoedingen 

 Hoe maak ik een afspraak met de One-Week-Echo-Formule?

Stap 1

Verwijzing huisarts naar orthopedie

 • U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts
 • Afspraak binnen één week
 • Onderzoeken en behandelingen vallen onder de basispolis en worden vergoed
 • Bel echozorg

Stap 2

Onderzoek en diagnose

 • Een intake, een orthopedisch en echo onderzoek in één consult
 • Onze orthopeed en echografist komen snel tot goede diagnose
 • Geen vertraging, niet van het kastje naar de muur

Stap 3

Behandeling op maat

 • De orthopeed stelt indien mogelijk een behandeling voor
 • Echogeleide injecties in de schouder kunnen meestal tijdens het eerste consult worden uitgevoerd. U heeft snel minder pijn

Verzekerde zorg: Echozorg onder paraplu van EchoCura

Echozorg

Alle consulten, onderzoeken en behandelingen die Echozorg uitvoert zijn gekenmerkt als medisch specialistische zorg door een orthopedisch chirurg.

De consulten, onderzoeken en behandelingen worden daarom vergoed vanuit de basispolis van uw ziektekostenverzekering.

Voor meer informatie:
Kijk op de pagina Tarieven en vergoedingen

EchoCura

Onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Onderzoeken en behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg op basis van een verwijzing van de huisarts naar orthopedie. Let op: Het eigen-risico is van toepassing.

Voor meer informatie kijk op de pagina EchoCura.

Locaties Echozorg


Hoorn

Locatie Echozorg Hoorn Sanaderm
Kliniek Sanaderm
Geldelozeweg 31
1625 NW Hoorn
Tel: 0229 – 215350
(Mediamakt & Avondlicht)


Amsterdam Noord

Locatie AMCN
Asterweg Medisch Centrum Noord
Asterweg 6
1031 HN A’dam Noord
Tel: 020 – 2258766
Praktijk Nederhof en Micic


Haarlem

Locatie echozorg Haarlem
Gezondheidscentrum ZuidWest
Faradaystraat 2
2014EN Haarlem
Tel: 023 – 2001048
Praktijk: De Fysiotherapeuten (BG)