Moeite om de arm boven de schouder te heffen?
Zijwaarts reiken veroorzaakt pijnscheuten?
Wordt u vaak wakker van de schouderpijn?

Grote kans dat u last heeft van een peesverkalking in de schouder.

Een peesverkalking in de schouder komt veel voor en kan lang aanhouden. Met de One-Week-Echo-Formule van Echozorg weet u binnen één week of uw schouderpijn veroorzaakt wordt door peesverkalking.

De orthopeed en echografist van Echozorg werken efficiënt samen aan een goede diagnose en effectieve behandeling. We hebben ruim 10 jaar ervaring met het echogeleid behandelen van schouderklachten. Maak een afspraak, we helpen u graag.

Last van een peesverkalking? Eerst Zien, Dan Behandelen

Dat is ons motto. Veel schouderklachten lijken ‘van buiten‘ op elkaar. Met echografie zie je ‘van binnen‘of er sprake is van een verkalking in een schouderpees.

Met de One-week-Echoformule wordt u altijd gelijktijdig gezien door de Pieter Schillemans, orthopeed en Robert de Zoete echografist. Wij combineren het inzicht van een orthopeed met echografie. Zo komen wij één consult tot een goede diagnose. Indien geïndiceerd kan in dezelfde zitting een echogeleide injectie plaatsvinden.

Een kalkafzetting in een schouderpees is vaak goed te behandelen met een echogeleide injectie of een barbotage. Het resultaat is meestal snel minder pijn. U wordt binnen één week onderzocht en behandeld.

Pieter Schillemans (orthopeed) Robert de Zoete (echozorg)

Pieter Schillemans & Robert de Zoete

Snel van de schouderpijn af? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg

Maak een afspraak bel: Echozorg

Lees meer over een peesverkalking in de schouder

Een peesverkalking is een aandoening waarbij een kalkafzetting in een schouderpees groeit. In principe kunnen in alle pezen van het lichaam kalkafzettingen ontstaan, maar in de schouderpezen komt dit het meest voor.

—  Naarmate de kalkprop groter wordt en meer ruimte inneemt, ontstaat er meer frictie in de schouder. De slijmbeurs en de peesverkalking raken hierdoor gezwollen. Het gevolg is pijn en de schouder kan niet meer soepel kan bewegen.

—  Het is niet precies duidelijk waarom peescellen kalkkristallen afzetten. Men vermoedt dat kalkkristallen ontstaan door zuurstoftekort in peescellen bij overbelasting of een blessure.

—  Vaak verdwijnen de kalkafzettingen ook weer geleidelijk aan vanzelf. Het probleem is dat dit lang kan duren (van enkele maanden tot jaren). Mensen kunnen in deze periode behoorlijk last hebben van schouderpijn. De kalkafzetting kan ook in aanraking komen met de bovenliggende slijmbeurs. Een hevige slijmbeurs- en/of peesontsteking is dan het gevolg.

schouderpees-kalkpees-tendinitis-calcerea-tendinose-kalkafzetting-schouder

Schouderklachten? Direct duidelijkheid met echografie

Veel schouderaandoeningen lijken van ‘buiten’ op elkaar. Daarom vinden wij van Echozorg het echo-onderzoek zo belangrijk bij schouderklachten.

Met echografie kunnen we van ‘binnen’ bepalen of de klachten veroorzaakt worden door een peesverkalking of dat er sprake is van een slijmbeursontsteking of een frozen shoulder.

We kunnen letterlijk inzoomen in de schouder en krijgen zo een compleet beeld van uw aandoening.

Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden.

schouder echo onderzoek

Lichamelijk onderzoek door orthopeed

Orthopeed Pieter Schillemans van Echozorg zal eerst uw schouder lichamelijk onderzoeken. Daarna volgt direct het echo onderzoek. Bij Echozorg kijkt de orthopeed altijd mee tijdens het echo onderzoek. Daarom geen vertraging. Als er een compleet beeld is worden de behandelopties besproken.

Alle onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg, op verwijzing van de huisarts naar orthopedie.

orthopeed-schouder-onderzoek

Een peesverkalking verdient maatwerk

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een pijnlijke peesverkalking. Welke behandeling het meest effectief is, is afhankelijk van de pijn en in welke fase peesverkalking zich bevindt.

Heel soms kunnen enkele behandelingen met shockwave-therapie tijdelijk de pijn verminderen.

Is de slijmbeurs geïrriteerd geraakt door de kalkafzetting? Dan kan een echogeleide injectie met corticosteroïden goed helpen. Dat werkt sneller en beter dan het langdurig slikken van ontstekingsremmende medicijnen of oefentherapie bij fysiotherapie. Zo’n echogeleide injectie is veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan een ‘blinde’ injectie. Met de echo kunnen wij precies op het beeldscherm zien dat de naald in de slijmbeurs uitkomt.

Bij andere kalkafzettingen, kunnen we een barbotage of een Needle Aspiration of Calcific Deposit (NACD) uitvoeren.

Bij Echozorg behandelen we jaarlijks honderden patiënten met een echogeleide injectie vanwege een pees-
of slijmbeursontsteking. Ook voeren we zeer regelmatig barbotages uit.

Mochten de klachten ondanks echogeleide injecties en barbotages toch aanhouden? Dan kan soms een operatie zinvol zijn. De orthopeed van Echozorg kan u er alles over vertellen.

kalkafzetting-schouder-pees-barbotage-behandeling

Peesverkalking? Vraag uw huisarts om een verwijzing orthopedie bij Echozorg. U wordt binnen een week onderzocht en behandeld.

Maak een afspraak met Echozorg

Nog meer weten?

Hieronder leest u alles over een peesontsteking in de schouder

Wat is een pees verkalking

schouderpees-kalkpees-tendinitis-calcerea-tendinose-kalkafzetting-schouderEen peesverkalking is een aandoening waarbij kalkafzetting in een schouderpees groeit. In principe kunnen in alle pezen van het lichaam kalkafzettingen ontstaan, maar in de schouderpezen komt dit het meest voor.

Zolang de kalkafzetting niet klem komt tussen de schouderkop en het schouderdak, hoeft het geen pijn te veroorzaken. Maar naarmate de kalkprop groter wordt en meer ruimte inneemt, ontstaat er frictie in de schouder. De slijmbeurs en de peesverkalking raken hierdoor gezwollen. Er ontstaat pijn en de schouder kan niet meer soepel bewegen.

Geschat wordt dat circa 10% van de schouderklachten wordt veroorzaakt door een frictionerende peesverkalking. De meeste kans op een peesverkalking hebben mannen en vrouwen tussen de 35 en 55 jaar.

Symptomen van een peesverkalking

tendinitis-calcarea-tendinose-schouderpijn-kalpees

Hoeveel schouderpijn een peesverkalking veroorzaakt is afhankelijk van het stadium waarin de aandoening zich bevindt. Veel patiënten klagen over:

 • pijn bij het slapen op de aangedane schouder
 • pijn bij het heffen van de arm boven de 90 graden
 • handelingen achter de rug (bv sluiten van de bh).
 • krachtverlies door de pijn
 • pijn bij onverwachte bewegingen

Hoe ontstaat een peesverkalking?

tedinitis-tendinose-calcarea-kalkpees-schouderpijn-kalkafzettingKalkafzettingen in schouderpezen komen dus vaak voor maar het is onduidelijk waarom peescellen kalkkristallen afzetten. Peesweefsel heeft een verminderde genezingscapaciteit door beperkte bloedvoorziening. Men vermoedt dat kalkkristallen ontstaan door zuurstoftekort in peescellen bij overbelasting of een blessure.

De kalkafzettingen verdwijnen vaak weer vanzelf. Het lukt de peescellen na verloop van tijd de kalkkristallen op te ruimen. Het probleem is dat dit proces lang kan duren (van enkele maanden tot jaren). Mensen kunnen in deze periode langdurig last hebben van de kalkafzettingen. De kalkafzetting kan ook in aanraking komen met de bovenliggende slijmbeurs. Een hevige slijmbeurs- en peesontsteking is dan het gevolg.

Let op: er bestaat geen relatie tussen een peesverkalking en:

 • 
Aderverkalking
 • Artrose / gewrichtsslijtage
 • Osteoporose / botontkalking
 • Tekort aan kalk in de voeding

De fasen van een peesverkalking

Een peesverkalking heeft 3 fasen:

 • stille fase
 • inklemmingsfase
 • ‘Calgon’fase

De stille fase

kalkpees tendinose calcarea kalkafzetting-supraspinatuspeesIn deze fase wordt het kalk in de pees gevormd. De klachten hangen af van druk die de kalkprop in een pees veroorzaakt en of er sprake is van frictie tussen de peesverkalking, slijmbeurs en het schouderdak.

De meeste mensen hebben in deze fase weinig tot geen klachten. Soms er sprake van enige ongemak of stijfheid ter hoogte van de schouder.

Van ‘buiten’ lijkt de pijn van een peesverkalking op een gewone slijmbeurs- of schouderpees irritatie. Zonder röntgen- of echo onderzoek is het niet mogelijk de diagnose peesverkalking te stellen.

Echografie

De kalkafzettingen zijn bij een echo- of röntgenonderzoek meestal hard, krijtachtig en met gladde randen. Hoelang deze ‘stille fase‘ duurt is niet te zeggen. Peesverkalkingen kunnen in deze fase ook spontaan verdwijnen. Maar hoe harder en hoe gladder de kalkprop, hoe kleiner de kans op spontane verbetering. Het kalk heeft een tandpasta-achtige structuur.

gladde-grote-klalkafzettingen-schouderVan ‘buiten’ lijkt de pijn van een peesverkalking op een gewone slijmbeurs- of schouderpees irritatie. Zonder röntgen- of echo onderzoek is het niet mogelijk de diagnose peesverkalking te stellen.

Met echografie kan ook goed bepaald worden of er sprake is van een gezwollen slijmbeurs of schouderpees. Ook is het met echografie mogelijk de schouder bewegend te onderzoeken. Bij het heffen van de arm kan met een echo worden aangetoond dat het kalk inklemt tussen de schouder en het schouderdak.

De inklemmingsfase

inklemmende kalkpees tendinose calcarea kalkafzetting supraspinatuspeesWanneer de kalkprop groter wordt en gaat inklemmen, klagen patiënten over pijn bij het heffen van de arm boven de schouders. De nachtrust raakt verstoord door de pijn. De meeste pijn ervaren patiënten aan de zijkant van de bovenarm. Maar de pijn kan zich ook aan de voor- of achterkant van de schouder bevinden. De locatie van de pijn is afhankelijk van welke schouderpees is aangedaan.

Dit is de inklemmingsfase. Patiënten kunnen gedurende jaren perioden van schouderpijn ervaren wanneer zij te veel handelingen boven de schouders hebben gedaan. Veel patiënten merken dat de klachten in deze fase geleidelijk toenemen en/of vaker terugkeren.

Echografie

Bij echografie zijn forse, soms paddestoelachtige kalkafzettingen in de pees waarneembaar. Bij het heffen van de arm komen deze kalkproppen als het ware klem tussen de schouderkop en het schouderdak. De slijmbeurs en de pees raken door de frictie verdikt.

De ‘Calgonfase’

tendinitis-calcarea-calcific-bursitis-schouderpijnVaak verdwijnen kalkproppen spontaan. Maar het is ook mogelijk dat door een verkeerde beweging of overbelasting kalkkristallen uitbreken in de bovenliggende slijmbeurs. Als dit gebeurt ontstaat er een hevige slijmbeurs- of peesontsteking, net zoals een zweer.

Vreemd maar waar, vaak is dit het begin van kalkoplossing. De ernstige pijn blijft meestal 4-14 dagen aanwezig, waarna de klachten verdwijnen. Het klinkt misschien raar, maar hoe heviger de pijn, hoe meer kalk wordt opgeruimd.

Patiënten ervaren zeer veel pijn aan de schouder en bovenarm, soms zelfs bij aanraking. De schouder vertoont vaak een pijnlijke verlamming die veroorzaakt wordt door de ernstige ontsteking van de slijmbeurs onder het schouderdak. Een injectie met ontstekingsremmend middel (corticosteroïden) kan de ontsteking van de slijmbeurs verminderen. De vraag is echter of dat zinvol is, omdat dit een reactie van het lichaam is om de kalkprop op te ruimen.

Echografie

kalkpees-slijmbeursontstekingBij het echo onderzoek lijken de kalkafzettingen nu wazig of mistig en vaak erg gezwollen. Ook is er vaak kalk waarneembaar in de slijmbeurs.

Echografisch onderzoek peesverkalking

echo-onderzoek-schouder-slijmbeurs-frozen-shoulder-kalkpeesVan ‘buiten’ lijkt de pijn van een peesverkalking op een gewone slijmbeurs- of schouderpees irritatie. Zonder echo- of röntgenonderzoek is het niet mogelijk de diagnose peesverkalking te stellen.

Met echografie kan ook bepaald worden of er tevens sprake is van een geïrriteerde slijmbeurs. Daarnaast is het met het echoapparaat mogelijk de schouder bewegend te onderzoeken. Zo kan worden aangetoond of er sprake is van inklemming van de peesverkalking bij het heffen van de arm tussen de schouder en het schouderdak.

Het schouderonderzoek gaat bij ons altijd op twee manieren. Eerst doen we een lichamelijk onderzoek. Hierna kijken we ín de schouder met behulp van echografie. Zo kunnen we schouderpeesaandoeningen vroegtijdig constateren doordat we letterlijk inzoomen in de schouderpezen.

We vinden het echo-onderzoek zo belangrijk, omdat we hiermee niet alleen de diagnose kunnen stellen en bevestigen, maar ook andere aandoeningen kunnen uitsluiten, zoals peesscheuren, een slijmbeursontsteking of een ontsteking van het gewrichtskapsel. Van ‘buiten’ lijkt de pijn van een peesverkalking op een gewone slijmbeurs- of schouderpees irritatie. Zonder echo- of röntgenonderzoek is het niet mogelijk de diagnose peesverkalking te stellen.

Met echografie weten we sneller en beter:
– De diagnose
– Wat de oorzaken zijn van de aandoening
– Hoe ernstig de klacht is
– Wat we eraan gaan doen
– Welke andere aandoeningen we kunnen uitsluiten

Behandeling van een peesverkalking

Veel kalkpezen verdwijnen vanzelf. Als u weinig klachten heeft dan raden wij altijd aan om zo min mogelijk aan de peesverkalkingen te laten doen. Als de schouder te veel bewegingsbeperkingen en pijn veroorzaakt (vooral) ‘s nachts dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling het meest effectief is hangt af van de fase waarin de peesverkalking zich bevindt en hoeveel pijn de patiënt ervaart. Elke peesverkalking is anders en verdient een behandeling op maat. Hieronder worden de behandelingen uitgelegd.

Medicatie en injectie in de slijmbeurs

slijmbeursontsteking-echogeleide-injectieIn de ‘stille’ of ‘mechanische irritatie fase’ wordt in de meeste gevallen pijnmedicatie en fysiotherapie voorgeschreven. Het aanpassen van de lichaamshouding en ontzien van de handelingen die pijn veroorzaken, kunnen de klachten doen afnemen.

Bij aanhoudende klachten of een verstoorde nachtrust kan in deze fase een echogeleide injectie in de slijmbeurs met een ontstekingsremmer (corticosteroïd) worden gegeven. Hierdoor vermindert de zwelling van de slijmbeurs en ontstaat er weer ruimte voor de schouderkop om te bewegen. Indien de injectie langdurig effect heeft, dan kan de behandeling worden herhaald, mochten de klachten terugkomen. Als de injectie slechts kortdurend effect heeft dan zijn andere behandelingen geïndiceerd.

Verbrijzel behandelingen

Voor kalkafzettingen die niet in contact komen met de slijmbeurs maar toch telkens pijn veroorzaken zijn verbrijzel behandelingen mogelijk.

Shockwave-therapie

shockwave-therapie-schouder-kalkpees-tendinitis-calcarea-tendinoseShockwave-therapie, of ESWT (extracorporale shockwave therapie), is een populaire methode om chronische peesaandoeningen te behandelen. De techniek is afgeleid van de niersteenvergruizer. Het shockwave-apparaat geeft geluidsgolven met een hoge energiewaarde. Deze golven stimuleren de stofwisseling en bloedcirculatie in aangedane pezen, waardoor het herstelproces versneld op gang komt. Soms wordt gezegd dat de geluidsgolven kalk in pezen en kapsels vergruizen. We hebben 10 jaar ervaring met gefocuste shockwave-therapie. We hebben nog nooit de kalkafzettingen door deze behandeling zien verdwijnen. Onze ervaring is dat shockwave-therapie zelden duurzaam effect heeft bij kalkpezen. Mogelijk kunnen patiënten tijdelijk minder klachten ervaren, maar de shockgolven verbrijzelen nagenoeg nooit de kalkafzettingen zoals dat wel gebeurt bij nierstenen.


Barbotage / Needle Aspiration of Calcific Deposit (NACD)

Needle Aspiration of Calcific Deposit Een barbotage / NACD is het echogeleid aanprikken van de kalkafzetting. De kalk wordt met een barbotage opgeblazen en doorgespoeld met een verdovende medicatie of een zoutoplossing. Een gedeelte van de kalk verlaat de peesverkalking via de naald bij het opzuigen van de ingespoten vloeistof. Het andere gedeelte wordt door de peescellen zelf opgeruimd. Soms wordt de kalkafzetting tijdens de behandeling een aantal keren verbrijzeld. Na de behandeling wordt er nog een ontstekingsremmend middel en een pijnstiller in de slijmbeurs gespoten om een slijmbeursontsteking na de behandeling te voorkomen

Een barbotage wordt verdoofd uitgevoerd. Veel mensen hebben na de behandeling behoorlijk napijn. Aangeraden wordt om na een behandeling zeker 4-6 weken niet de arm boven de schouders te belasten. De behandeling wordt meestal 1 of 2 keer uitgevoerd.

Operatie bij een peesverkalking

kalkafzetting-artroscopiekalkafzetting-schouderpees

Als conservatieve behandeling effect heeft dan kan de kalkafzetting middels een kijkoperatie worden ‘leeggeduwd’ en uitgeschraapt (curettage). Daarna wordt de slijmbeurs goed gespoeld.
 In sommige gevallen zal de orthopeed beslissen om bij deze kijkoperatie ook een zogenaamde decompressie uit te voeren. Dit betekent dat een deel van het schouderdak wordt weggenomen. Hierdoor ontstaat extra ruimte voor de gezwollen pees.

In deze gevallen kan het aangewezen zijn om de kalkneerslag chirurgisch te verwijderen en uit te spoelen. Dit gebeurt via arthroscopie van de schouder(kijkoperatie).

Via enkele kleine gaatjes wordt een camera in de schouder ingebracht. De zone van calciumneerslag wordt opgezocht, en net zoals bij een zweer, wordt dan de calciumpasta uitgeduwd en weggespoeld. De zone in de pees wordt uitgekuist en het ontstekingsweefsel eromheen wordt weggenomen (dit wordt een “bursectomie” genoemd). Hierdoor gaat de pijn zeer snel verminderen. Tevens wordt meestal wat meer ruimte gecreëerd voor de zieke pees: acromioplastie (zie elders).

Maar de zone waar de calciumneerslag aanwezig was, blijft als een wonde achter (opnieuw zoals bij een zweer). Deze moet genezen, en aangezien het hier een pees betreft, duurt dit herstel al gauw enkele maanden. In deze genezingsfase kan het dan ook zijn dat u nog pijn ondervindt bij bepaalde belastende activiteiten, voornamelijk bij werken met de arm in de hoogte.

Tijdens de revalidatie zal men ervoor zorgen dat de beweeglijkheid in de schouder behouden of herwonnen wordt. Rigoureuze oefeningen of manipulaties dienen vermeden te worden aangezien aangezien zij de pijn en ontstekingsverschijnselen kunnen verergeren. Aangeraden wordt om meermaals daags de schouder in alle richtingen goed uit te stretchen.

Na een peesbehandeling

Na een echogeleide injectie moet u uw arm zo min mogelijk boven de schouders bewegen of onverwachte bewegingen maken. Om goed te kunnen herstellen is het belangrijk dat u niet verder beweegt dan u kunt. Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer met de arm doen. Forceer dit niet. Kijk dus uit met grote bewegingen en zet niet langdurig kracht met uw schouder en arm.

Na een injectiebehandeling geven we het volgende advies:

 • Eerst 3 dagen echt niet uw schouder belasten
 • Dan 3 weken niet echt
 • Tenslotte 3 maanden voorzichtig aan!

Tarieven en vergoedingen

Kijk op pagina tarieven en vergoedingen

Hoe maak ik een afspraak met de One-Week-Echo-Formule?

Stap 1

Verwijzing huisarts naar orthopedie

 • U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts
 • Afspraak binnen één week
 • Onderzoeken en behandelingen vallen onder de basispolis en worden vergoed
 • Bel echozorg

Stap 2

Onderzoek en diagnose

 • Een intake, een orthopedisch en echo onderzoek in één consult
 • Onze orthopeed en echografist komen snel tot goede diagnose
 • Geen vertraging, niet van het kastje naar de muur

Stap 3

Behandeling op maat

 • De orthopeed stelt indien mogelijk een behandeling voor
 • Echogeleide injecties voor een peesontsteking kunnen meestal tijdens het eerste consult worden uitgevoerd. U heeft snel minder pijn.

Verzekerde zorg: Echozorg onder paraplu van EchoCura

Echozorg

Alle consulten, onderzoeken en behandelingen die Echozorg uitvoert zijn gekenmerkt als medisch specialistische zorg door een orthopedisch chirurg.

De consulten, onderzoeken en behandelingen worden daarom vergoed vanuit de basispolis van uw ziektekostenverzekering.

Voor meer informatie:
Kijk op de pagina Tarieven en vergoedingen

EchoCura

Onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Onderzoeken en behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg op basis van een verwijzing van de huisarts naar orthopedie. Let op: Het eigen-risico is van toepassing.

Voor meer informatie kijk op de pagina EchoCura .

Locaties Echozorg


Hoorn

Locatie Echozorg Hoorn Sanaderm
Kliniek Sanaderm
Geldelozeweg 31
1625 NW Hoorn
Tel: 0229 – 215350
(Mediamakt & Avondlicht)


Amsterdam Noord

Locatie AMCN
Asterweg Medisch Centrum Noord
Asterweg 6
1031 HN A’dam Noord
Tel: 020 – 2258766
Praktijk Nederhof en Micic


Haarlem

Locatie echozorg Haarlem
Gezondheidscentrum ZuidWest
Faradaystraat 2
2014EN Haarlem
Tel: 023 – 2001048
Praktijk: De Fysiotherapeuten (BG)