Heeft u al langer last van pijn onder hiel?
Voelt u een felle pijn onder uw hiel met lopen?
Ervaart u pijn en stijfheid wanneer u in beweging komt?

Grote kans dat u last heeft van een hielspoor.

Een hielspoor komt veel voor en kan lang aanhouden. Met de One-Week-Echo-Formule van Echozorg weet u binnen één week of uw hielpijn veroorzaakt wordt door een hielspoor of bijvoorbeeld een peesplaatontsteking.

De orthopeed en echografist van Echozorg werken efficiënt samen aan een goede diagnose en effectieve behandeling. We hebben ruim 10 jaar ervaring met het echogeleid behandelen van hielpijn. Maak een afspraak, we helpen u graag.

Hielspoor? Eerst zien, dan behandelen.

Dat is het motto van Echozorg. Veel hielklachten lijken ‘van buiten’ op elkaar. Met echografie kan je letterlijk ‘van binnen‘ inzoomen en zien of er sprake van hielspoor, een peesplaatontsteking, slijtage van het stootkussen of een peesschedeontsteking.

Bij Echozorg wordt u altijd gelijktijdig gezien door de Pieter Schillemans, orthopeed en Robert de Zoete echografist. Wij combineren het inzicht van een orthopeed met echografie. Zo komen wij één consult tot een goede diagnose. Indien geïndiceerd kan in dezelfde zitting een echogeleide injectie plaatsvinden.

Elke hielklacht is anders en verdient een behandeling op maat. Bij de één kan echogeleide injectie met een ontstekingsremmer de snelste manier zijn om van de pijn af te komen. Bij de ander behandelingen die het genezingsproces van de peesplaat stimuleren.

We hebben bij Echozorg ruim 10 jaar ervaring met echo onderzoek en echogeleide injecties. U wordt binnen één week onderzocht en behandeld.

Pieter Schillemans (orthopeed) Robert de Zoete (echozorg)

Pieter Schillemans & Robert de Zoete

Lees meer over hielspoor en peesplaatontstekingen

Een echte hielspoor is een verkalking van de peesplaat, precies bij de aanhechting onder het hielbot. Eigenlijk hebben maar weinig mensen last van een echte hielspoor.

In de meeste gevallen is de peesplaat van de voetzool — een heel sterke pees — de boosdoener. De peesplaat draagt het gewicht van het hele lichaam en heeft nogal wat te verduren.

Veel mensen denken bij hielspoor aan een ontsteking. De pijnlijke plek is vaak gezwollen en voelt warm aan. Toch komt een ‘echte’ ontsteking weinig voor; eigenlijk alleen wanneer de peesplaat (deels) is ingescheurd.

hielspoor-rontgen-x-ray

Direct duidelijkheid met echografie

 Hielpijn kan veroorzaakt worden door bv een spoor, een overbelaste peesplaat, slijtage van het stootkussen onder het hielbot of een peesschedeontsteking. Van ‘buiten’ lijken deze aandoeningen erg op elkaar.

Met echografie kunnen we van ‘binnen‘ precies bepalen waardoor de hielpijn wordt veroorzaakt. Echografisch onderzoek is daarom bij hielpijn onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden.

Echografie is niet alleen voor diagnostiek een geweldig hulpmiddel, maar ook bij de behandeling. Echogeleide injecties zijn nauwkeuriger, veiliger én effectiever dan zgn. blinde injecties. Met een echogeleide injectie kunnen we de injectienaald precies op het scherm van het echoapparaat volgen, tot op de plek van de aandoening.

echografie-hielspoor-fasciitis-plantaris-hielpijn-peesblad-peesplaat-pijn

Onderzoek door orthopeed

Orthopeed Pieter Schillemans van Echozorg zal eerst uw hiel, enkel en voet lichamelijk onderzoeken. Daarna volgt direct het echo onderzoek. Bij Echozorg kijkt de orthopeed altijd mee tijdens het echo onderzoek. Daarom geen vertraging. Als er een compleet beeld is worden de behandelopties besproken.

Alle onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg, op verwijzing van de huisarts naar orthopedie.

Orthopedisch-onderzoek-hielspoor

Uw hielpijn verdient maatwerk

Elke hielklacht is anders en verdient een behandeling op maat. Soms kan een echogeleide injectie met een ontstekingsremmer in het peesvlies of in een peesschede de snelste manier zijn om van de hielpijn af te komen.

Daarnaast zijn er vier beproefde behandelingen om het genezingsproces van een overbelaste peesplaaat te stimuleren. Shockwave-therapie is bij hielspoor veelal een goede eerste behandeloptie.

Bij onvoldoende resultaat bieden we de keuze uit drie peeshelende injectiebehandelingen: Percutane Needle Tenotomie (PNT), Platelets Rich Plasma (PRP-bloedplaatjes) of injecties met Polidocanol.

Ook rust door gips kan een goede optie zijn. Hierdoor wordt de overbelaste peesplaat een periode echt ontlast. Slechts in zeldzame gevallen kan een operatie overwogen worden.

Met meer dan 14.000 uitgevoerde echo onderzoeken en 4.000 echogeleide injecties en behandelingen, is Echozorg de meest ervaren echopraktijk van West-Friesland.

 Geen enkele behandeling geeft 100% garantie. Daarom kiezen we meestal eerst voor de minst invasieve methode. Maar elke behandeling begint bij Echozorg met een goede diagnose. Eerst Zien, Dan Behandelen is niet voor niets ons motto.

shockwave-therapie-eswt-hielspoor-fasciitis-plantaris-hielpijn-peesblad-peesplaat-pijn

pleesplaat-ontsteking-hielspoor-echogeleide-injectie-echozorg

Hielspoor? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg.

In 2016 werden meer dan 800 patiënten naar Echozorg verwezen.

Maak een afspraak met Echozorg

Nog meer weten?

Hieronder leest u alles over hielspoor en peesplaatontstekingen

Hielspoor of peesplaataandoening?

Een echte hielspoor is een verkalking van de peesplaat, hielspoor-röntgen-x-rayprecies bij de aanhechting onder het hielbot. Eigenlijk hebben maar weinig mensen last van de hielspoor. In de meeste gevallen is de peesplaat van de voetzool de boosdoener.

De peesplaat is een peesachtige structuur in de voetzool. Ze bestaat uitpeesplaat-anatomie-peesblad-hielspoor een kabel van sterk bindweefsel (collageen) met duizenden samengeweven vezels. De peesplaat loopt vanaf het hielbot tot aan de tenen. Ze is de schokdemper van de voet en draagt het hele gewicht van het lichaam. De peesplaat wordt blootgesteld aan grote krachten en spanningen. Overbelasting en/of veranderingen in bijvoorbeeld de voet- of enkelstand kunnen een groot effect hebben op de spanning in de peesvezels.

De peesplaat is kwetsbaar voor overbelasting

De peesplaat is sterk, maar ook kwetsbaar voor overbelasting. Dat komt omdat peesweefsel slecht doorbloed is. De aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen is hierdoor beperkt. Vooral bij mensen ouder dan veertig jaar neemt de doorbloeding af en daarmee het zelfherstellend vermogen.

De peesplaat heeft tijd nodig om zich aan te passen aan (over)belasting én om te herstellen. Die hersteltijd gunnen de meeste mensen hun pijnlijke peesplaat niet. Wanneer een peesplaat te veel wordt belast en onvoldoende tijd krijgt om te herstellen, gaat ze protesteren.

Als de (over)belasting aanhoudt, maakt de peesplaat geleidelijk een verkeerd soort bindweefsel aan. Dit wordt tendinose genoemd, ook wel peesmoeheid. U kunt dit goed vergelijken met metaalmoeheid, dat immers ook ontstaat door langdurige overbelasting.

Peesplaatverwekingbeschadigde-pezen-tendinose-tendinopathie-hielspoor-fasciitis-plantaris

Tendinose is eigenlijk een vergeefse poging van de peesplaat om zichzelf te repareren. Peesplaatweefsel met tendinose is minder sterk dan gewoon peesweefsel. Het bevat meer beschadigde peesvezels, ingroeiende bloedvaten en zenuwen dan het origineel. Daarnaast zet de peesplaat uit omdat de beschadigde peescellen meer celvocht bevatten dan de originele peescellen. De peesplaat raakt als het ware verweekt en veroorzaakt pijn onder de hiel.

Let op:

De peesplaat onder de voet is dus geen spier. Een belangrijk verschil tussen pees- en spierweefsel is namelijk dat pezen niet op commando kunnen worden aangespannen. Spieren kunnen dit wel. Daarom kunt u uw peesplaat nauwelijks trainen, zoals dit wel bij het spierweefsel het geval is. Therapeutisch is dat een probleem, want er zijn weinig tot geen effectieve oefeningen voor een overbelaste peesplaat.

Een hielspoor of peesplaatontsteking kan veroorzaakt worden door:

  • oorzaak hielspoor-Voetstandafwijkingen: plat- of holvoeten
  • Verkeerde looptechniek: eerst op de tenen of voorvoeten landen
  • Lopen op slecht schoeisel: versleten, te weinig schokdemping en/of een slechte hakondersteuning
  • Te snel de loopafstand verlengen en onvoldoende rust nemen
  • Een lengteverschil tussen beide benen
  • Overgewicht en het ouder worden
  • Korte kuitspieren, hierdoor ontstaat spanning op de peesplaat
  • Trauma

Symptomen

  • hielspoor-hielspoor-fasciitis-plantaris-hielpijn-peesblad-peesplaat-pijnpijn onder uw hiel bij het lopen, vooral na het opstaan
  • wellicht loopt u daarom eerst een paar stappen op uw tenen
  • een pijnlijk en stijf gevoel wanneer u in beweging komt
  • pijn bij lang staan
  • pijn bij hardlopen en sporten
  • stijve of gespannen voetzool, vooral bij een holvoet
  • hielpijn bij het autorijden

Aanvankelijk is de irritatie van een peesplaat goed te verdragen. Wanneer de klachten aanhouden nemen de hielpijn en stijfheid toe. Normaal lopen en sporten wordt dan steeds moeilijker en uiteindelijk onmogelijk.

Lichamelijk en echografisch onderzoek

Een hielspoor ononderzoek-echografie-hielspoor-fasciitis-plantaris-hielpijn-peesblad-peesplaat-pijnderzoek is bij Echozorg tweeledig. We beginnen met een lichamelijk onderzoek door een orthopeed. We beoordelen de voetstand en het looppatroon. Hierna kijken we ín de hiel met behulp van echografie. Zo kunnen we peesbeschadigingen vroegtijdig ontdekken. We zoomen letterlijk in op de verweekte delen in de peesplaat.

Bij Echozorg vinden we het echo-onderzoek zo belangrijk, omdat we hiermee niet alleen de diagnose kunnen vaststellen en bevestigen, maar ook andere aandoeningen kunnen uitsluiten. Is het de peesplaat die de pijn veroorzaakt? De hielspoor kan zelf een irritatie veroorzaken, of mogelijk is er slijtage van het stootkussen onder de hiel. Ook kan er sprake zijn van een peesschedeontsteking in de voet. De symptomen van deze aandoeningen lijken vaak erg op elkaar. Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen.

Met echografie weten we dus sneller en beter:echo-onderzoek-echografie-hielspoor-fasciitis-plantaris-hielpijn-peesblad-peesplaat-pijn

 • De diagnose
 • Wat de oorzaken zijn van de aandoening
 • Hoe ernstig de klacht is
 • Wat we eraan gaan doen
 • Welke andere aandoeningen we kunnen uitsluiten

Wat laat een echoapparaat zien

Met een echo apparaat kunnen spoorvorming en peesplaatbeschadigingen al in een vroegtijdig stadium geconstateerd worden. Bij een overbelaste peesplaat verandert de gezonde witte kleur van het peesbindweefsel in grijs en zwart. Het bindweefsel ligt niet meer netjes geordend, want de verbindingsstukjes tussen de peesvezels gaan kapot. De peesvezels raken verward en liggen als het ware schots en scheef door elkaar heen. Daarnaast ontstaan er littekenweefsel en verkalkingen. Dit weefsel bevat ook meer bloedvaten en zenuwen dan het origineel. Normaliter is de peesplaat namelijk weinig doorbloed.tendinose-hielspoor-fasciitis-plantaris-hielpijn-peesblad-peesplaat-pijn

Bovendien is een verweekte pees vaak gezwollen. De oorzaak hiervan is dat het reparatiebindweefsel veel meer celvocht bevat dan de originele peescellen. Hierdoor ontstaat er druk op de pees. Op de echo zien we dat een ‘zieke’ pees bol staat.

Herstel: een kwestie van een lange adem

In principe herstelt een hielspoor of een overbelaste peesplaat binnen één tot twee jaar vanzelf, mits u rustig blijft bewegen en uw voet niet teveel belast. Dat is geruststellend nieuws. Wilt u zo lang wachten?

Echozorg-geen-cortisone-hielspoorDe meeste mensen willen snel geholpen worden. Sommige artsen proberen het herstelproces te versnellen met ontstekingsremmende medicatie en injecties met cortison. Het effect is meestal van korte duur en vooral het medicijn cortison veroorzaakt meer peesschade dan je lief is.

Het is ook niet eenvoudig. Een gekwetste peesplaat laat zich niet gemakkelijk herstel voorschrijven. Standaard fysiotherapeutische behandelingen, massages, acupunctuur en andere therapieën hebben weinig effect.

Peeshelende behandelingen

Een overbelaste peesplaat verdient volgens Echozorg een structurele peeshelende oplossing. Een behandeling die er voor zorgt dat het herstelproces in de vezels van de peesplaat versneld op gang komt. In feite helpen we het lichaam een handje, zodat de peescellen sneller gezond en sterk bindweefsel gaan produceren.

De peeshelende behandelingen van Echozorg hebben effect, maar reken erop dat het bij deze behandelingen langer duurt voordat u verbetering merkt dan bij een injectie met cortison bij bijvoorbeeld een slijmbeurs- of gewrichtsontsteking. We injecteren in principe nooit corticosteroïden in een pees. Het is bekend dat injecties met corticosteroïden schadelijk zijn voor peesvezels en de kans op terugval vergroot. Er kunnen enkele (verschillende) behandelingen nodig zijn om het herstelproces op gang te brengen.

Shockwave-therapie, een goede eerste keus bij hielpijn

Sshockwavetherapie-behandeling-eswt-hielspoor-fasciitis-plantaris-hielpijn-peesblad-peesplaat-pijnhockwave-therapie, of ESWT (extracorporale shockwave therapie), is een populaire methode om chronische peesaandoeningen te behandelen. De techniek is afgeleid van de niersteenvergruizer. Het shockwave-apparaat geeft geluidsgolven met een hoge energiewaarde. Deze golven stimuleren de stofwisseling en bloedcirculatie in aangedane pezen, waardoor het herstelproces versneld op gang komt. Verweekt of verzwakt peesweefsel wordt zo sterker en kan weer meer belast worden. Soms wordt gezegd dat de geluidsgolven kalk in pezen en kapsels vergruizen, maar wij hebben dat in de praktijk niet zien gebeuren.

Wanneer shockwave?

shockwave-therapie-hielspoor-fasciitis-plantaris-hielpijn-peesblad-peesplaat-pijnShockwave-therapie is niet meer weg te denken als eerste behandelvorm bij hielspoor, jumper’s knee en achillespeesklachten. Omdat we shockwave-therapie al bijna tien jaar toepassen, weten we dat shockwave vooral goed kan werken bij deze aandoeningen. Alhoewel de behandeling zelf pijnlijk is, heeft shockwave-therapie een sterk pijnstillend effect. Als de therapie aanslaat heeft u ongeveer vier tot zeven behandelingen nodig. Shockwave gebruiken we minder vaak bij tennis- of golferselleboog, heup- en schouderpeesklachten. Bij deze aandoeningen kiezen we liever voor een echogeleide injectietherapie.

Percutane Needle Tenotomie

PNT-Percutane-Needle-Tenotomie-tenotomy-hielspoor-fasciitis-plantaris-hielpijn-peesblad-peesplaat-pijnEen PNT is een behandeling voor peesaandoeningen waarbij de bloedtoevoer in de pees van binnen uit wordt gestimuleerd. Sinds 2011 behandelen we peesplaataandoeningen met PNT.

Tijdens een PNT behandeling prikken we met behulp van echografie de peesplaat onder verdoving aan. De kleine bloedingen die zo in de peesplaat ontstaan, brengen een verhoogde celstofwisseling in het peesweefsel op gang, waardoor het zelfhelend vermogen van de peesplaat letterlijk wordt geprikkeld.

In het bloed zitten bloedplaatjes. Deze spelen een belangrijke rol bij het natuurlijk herstel van weefsels, omdat er veel groeifactoren in zitten. Door het aanprikken van het aangedane gedeelte van de peesplaat komen deze groeifactoren vrij vanuit de bloedplaatjes. Het gevolg hiervan is het aantrekken van ontstekingscellen en dit activeert de aanmaak van nieuw weefsel, waardoor het peesweefsel kan worden hersteld.

Een PNT kan worden gecombineerd met een PRP behandeling. Dat is een behandelmethode waarbij dan ook nog lichaamseigen bloedplaatjes in de peesplaat worden geïnjecteerd.

Platelets Rich Plasma (PRP)

PRP-platelets-rich-plasma-hielspoor-fasciitis-plantaris-hielpijn-peesblad-peesplaat-pijnPRP is bloedplasma met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Bij een behandeling met PRP worden eigen bloedplaatjes van de patiënt in het verweekte deel van een peesplaat geïnjecteerd.

Bloedplaatjes bevatten veel groeifactoren, die het lichaam aangeven dat er repareerwerkzaamheden nodig zijn om beschadigd weefsel te herstellen. Door contact met het aangedane gedeelte van een pees komen deze groeifactoren vanuit de bloedplaatjes vrij. Het gevolg is het aantrekken van ontstekingscellen. Dit activeert de aanmaak van nieuw, sterk bindweefsel waardoor de pees kan herstellen.

We gebruiken PRP voor het behandelen van chronische tenniselleboog, jumper’s knee, hielspoor- en achillespeesklachten en kleine tot middelgrote scheuren in pezen.

De PRP-technologie bestaat ongeveer twintig jaar en werd in het begin vooral gebruikt in de hartchirurgie en tandheelkunde om het helen van wonden te versnellen. De laatste jarenPRP-procedure-hielspoor-fasciitis-plantaris-hielpijn-peesblad-peesplaat-pijn wordt PRP ook toegepast bij de niet-operatieve behandeling van peesaandoeningen. Bij Echozorg werken we sinds begin 2013 met PRP.

De PRP-techniek: We nemen bloed af en centrifugeren dit steriel, zodat we bloedplaatjes eruit kunnen scheiden. Deze hoge concentratie aan bloedplaatjes — en dus groeifactoren — injecteren we in de aangedane pees. Zo helpen we uw natuurlijke genezingsproces vooruit. Het injecteren doen we, zoals altijd, echogeleid.

Gemiddeld heeft u één à drie behandelingen nodig. Het effect is na zes weken merkbaar.

Polidocanol injectie

Het medicijn polidocanol wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van spataderen. Bij echozorg gebruiken we het middel soms bij chronische hielspoor, wanneer andere methoden niet afdoende werken.

Bij overbelaste pezen is er sprake van nieuwe ingroeiende haarvaten (neovascularisatie). Dit kunnen we goed zien met behulp van echografie. In deze nieuwgevormde bloedvaten zitten vaak mini-zenuwen die peespijn veroorzaken. Polidicanol stopt de ingroei én de pijnprikkel.

Omdat de pijn verdwijnt, ontstaat er ruimte voor een gezond herstel. U heeft maar één behandeling met polidocanol nodig. Echter, niet alle patiënten met een peesaandoening hebben nieuwgevormde haarvaten. Injecties met polidocanol zijn bij deze patiënten dan geen optie. Een injectie met polidocanol is sowieso pas een optie als alle andere behandelingen niet hebben geholpen.

Na een peesbehandeling

Welke behandeling we ook voor u kiezen, u mag uw voet na de behandeling niet overbelasten. Wees voorzichtig met wandelen en hardlopen. Draag goede schoenen en gebruik zo nodig podotherapeutische zolen. Hoelang het herstel duurt, is afhankelijk van de ernst en de aard van de kwaal.  Bewegen en sport mogen beslist geen (na-)pijn veroorzaken, anders wordt het herstelproces verstoord. Belasten mag, overbelasten niet. Laat uw pees het werk doen. Dat is de beste garantie voor succes!

Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer met de voet doen. Forceer dit niet.

Na een injectiebehandeling geven we het volgende advies:

 • Eerst 3 dagen echt niet uw hiel belasten
 • Dan 3 weken niet echt
 • Tenslotte 3 maanden voorzichtig aan!

Als we uw peesplaat intapen, zorg er dan voor dat het tape niet nat wordt.

Kosten

De onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de dekking van uw basisverzekering en worden dus vergoed.

Kijk op pagina tarieven en vergoedingen

 Hoe maak ik een afspraak met de One-Week-Echo-Formule?

Stap 1

Verwijzing Huisarts naar Orthopedie

 • U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts
 • Afspraak binnen één week
 • Onderzoeken en behandelingen vallen onder de basispolis en worden vergoed
 • Bel echozorg

Stap 2

Onderzoek en Diagnose

 • Een intake, een orthopedisch en echo onderzoek in één consult
 • Onze orthopeed en echografist komen snel tot goede diagnose
 • Geen vertraging, niet van het kastje naar de muur

Stap 3

Behandeling op Maat

 • De orthopeed stelt indien mogelijk een behandeling voor
 • Echogeleide peeshelende behandelingen kunnen meestal tijdens het eerste consult worden uitgevoerd. U heeft snel minder pijn

Verzekerde zorg: Echozorg onder paraplu van EchoCura

Echozorg

Alle consulten, onderzoeken en behandelingen die Echozorg uitvoert zijn gekenmerkt als medisch specialistische zorg door een orthopedisch chirurg.

De consulten, onderzoeken en behandelingen worden daarom vergoed vanuit de basispolis van uw ziektekostenverzekering.

Voor meer informatie:
Kijk op de pagina Tarieven en vergoedingen

EchoCura

Onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Onderzoeken en behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg op basis van een verwijzing van de huisarts naar orthopedie. Let op: Het eigen-risico is van toepassing.

Voor meer informatie kijk op de pagina EchoCura.

Locaties Echozorg


Hoorn

Locatie Echozorg Hoorn Sanaderm
Kliniek Sanaderm
Geldelozeweg 31
1625 NW Hoorn
Tel: 0229 – 215350
(Mediamakt & Avondlicht)


Amsterdam Noord

Locatie AMCN
Asterweg Medisch Centrum Noord
Asterweg 6
1031 HN A’dam Noord
Tel: 020 – 2258766
Praktijk Nederhof en Micic


Haarlem

Locatie echozorg Haarlem
Gezondheidscentrum ZuidWest
Faradaystraat 2
2014EN Haarlem
Tel: 023 – 2001048
Praktijk: De Fysiotherapeuten (BG)