De meest voorkomende oorzaak van een golferselleboog is overbelasting. Bij sporters is het vaak een kwestie van ‘Too Much, Too Fast, Too Soon’, om het in Nikes termen te zeggen.
Bij niet-sporters is de exacte oorzaak meestal niet zo duidelijk. Veel patiënten zeggen dat hun pijnklachten vanzelf zijn ontstaan.
Ook door dagelijkse werkzaamheden kunnen de buigpezen van de pols overbelast raken. Vooral de combinatie van knijp- en draaibewegingen zorgt voor veel spanning aan de binnenkant van de elleboog.
Bij het indraaien van een schroef, schilderen, koken, veel tillen of typen worden de buigpezen blootgesteld aan grote krachten waardoor er microbeschadigingen ontstaan in het peesweefsel.
Deze beschadigingen worden normaal gesproken door de peescellen zelf gerepareerd. De buigpezen hebben hier tijd voor nodig, want peesweefsel is van nature matig doorbloed.
Tijd om te herstellen gunnen veel patiënten zichzelf niet. Als de buigpezen te lang of te vaak wordt belast, stapelen deze microbeschadigingen zich op. De peescellen kunnen het herstel dan niet meer bijbenen. En het zelfhelend vermogen raakt hierdoor geleidelijk aan overbelast.
Op deze manier ontstaan verstoringen in het genezingsproces, waardoor de peescellen een verkeerd soort peesweefsel aanmaken. Dit wordt tendinose genoemd.