Cortisone injectie
Echozorg is een orthopedische kliniek met meer dan 15 jaar ervaring in echogeleide cortisone injecties.
Op deze pagina leggen we u alles uit over cortisone injecties:
Afspraak Binnen één Week bij 10 Vestigingen. Voor Snel Minder Pijn. Bel 085 0471627 of Stuur een E-mail
Afspraak Binnen één Week bij 10 Vestigingen
Bel 085 0471627 of Stuur een E-mail
Echozorg is een orthopedische kliniek met meer dan 15 jaar ervaring in echogeleide cortisone injecties.
Op deze pagina leggen we u alles uit over cortisone injecties:
Heeft u last van pijnlijke gewrichten, pezen of slijmbeurzen? En werken pijnstillers, fysiotherapie of andere behandelingen onvoldoende? Dan kan een cortisone injectie uitkomst bieden.
Een cortisone injectie werkt ontstekingsremmend. Het zorgt vaak al binnen enkele dagen voor verlichting van pijn, zwelling en stijfheid.
Sommige patiënten twijfelen over een cortisone injectie. Begrijpelijk, want het effect kan tijdelijk zijn. Ook kunnen te veel injecties pezen en kraakbeen belasten.
Bij Echozorg voeren we cortisone injecties uit bij artrose, peesontstekingen en slijmbeursontstekingen. Altijd met behulp van echografie. Zo weten we zeker dat de naald precies op de juiste plek terechtkomt.
Voor onderzoek én behandeling kunt u bij Echozorg binnen één week terecht in één van onze 10 vestigingen.
Op deze pagina leggen we u alles uit over cortisone injecties:
Medisch specialistische zorg
Cortison is een natuurlijk hormoon dat uw eigen bijnierschors aanmaakt. Het vervult verschillende functies in uw lichaam, waarvan het remmen van ontstekingsreacties een belangrijke is.
Het medicijn cortison (corticosteroïden) wordt al meer dan 70 jaar gebruikt als krachtig ontstekingsremmend middel.
Bij gewrichts-, pees- en slijmbeursklachten kan het als tablet of injectie worden toegediend.
Bij een injectie komt de medicatie precies in het ontstoken gebied, zoals een gewricht, slijmbeurs of rond een pees. Hierdoor werkt het precies waar het nodig is.
Wat wordt geïnjecteerd?
Bij een cortisone injectie worden twee middelen gecombineerd:
De dosering wordt altijd aangepast aan uw specifieke klacht en de plek waar geprikt wordt. Sommige gebieden hebben meer of minder medicatie nodig voor het beste resultaat.
Proefinjectie voor diagnose
Is er twijfel over de exacte oorzaak van uw pijn? Dan kan een proefinjectie met cortisone helpen bij het stellen van de juiste diagnose.
Verschillende aandoeningen kunnen vergelijkbare klachten veroorzaken. Met een proefinjectie brengen we verdoving en cortison rondom een pijnlijke pees, in een ontstoken slijmbeurs of gewricht.
Als de pijn hierna afneemt, weten we precies waar de klachten vandaan komen. Zo’n diagnostische (proef-) injectie wordt ook wel een marcaïnisatie genoemd.
Verschil tussen cortisone en andere injecties
Naast cortisone-injecties bestaan er verschillende andere soorten injecties voor gewrichtsklachten. Elk heeft een specifiek doel:
Deze werken als een soort “smeermiddel” in het gewricht. Ze zijn vooral effectief bij artrose maar werken niet zo ontstekingsremmend zoals cortisone. Lees hier verder over hyaluronzuur injecties.
Hierbij wordt uw eigen bloed gebruikt om het natuurlijke herstelproces te stimuleren. Dit is geen ontstekingsremmer maar juist een herstelbevorderaar, vooral geschikt bij peesklachten. Lees hier verder over ACP injecties.
Deze bevatten zgn. stamcellen en groeifactoren en worden soms gebruikt bij kraakbeenschade. Ze hebben een ander werkingsprincipe dan cortison. Deze behandeling voeren we bij Echozorg niet uit.
Cortisone-injecties onderscheiden zich door hun snelle en krachtige ontstekingsremmende werking, terwijl andere injecties vaak meer gericht zijn op lange termijn herstel van weefsels.
Wanneer is een cortisone injectie niet geschikt?
Niet elke aandoening is geschikt voor een cortisone injectie. In deze situaties kiezen we liever voor alternatieve behandelingen:
Cortison kan peesweefsel verzwakken als het direct in de pees wordt geïnjecteerd. Bij scheurtjes of beschadigingen in pezen gebruiken we daarom andere behandelingen, zoals PRP-injecties.
Bij een bacteriële infectie in een gewricht of slijmbeurs is cortison gecontraïndiceerd en zijn antibiotica nodig.
Als er een huidinfectie is op de plaats van injectie, wachten we tot deze genezen is.
Patiënten met diabetes moeten voorzichtiger zijn met cortison omdat het de bloedsuikerspiegel kan verhogen. Extra controles zijn dan nodig.
In deze gevallen bespreken we met u welke alternatieve behandelingen geschikt zijn voor uw situatie.
Cortison remt ontstekingsreacties in uw lichaam. Het vermindert zwelling, pijn en stijfheid die door ontstekingen worden veroorzaakt. Daardoor kunt u weer beter bewegen en functioneren.
De kans op een goed resultaat is groot bij een slijmbeurs-, peesschede- of gewrichtsontsteking.
Een cortisone injectie heeft een krachtig ontstekingsremmend effect omdat het medicijn direct op de ontstoken plek terechtkomt.
Het effect bij gevorderde artrose of een chronische peesontsteking is vaak minder langdurig. Dit komt omdat de pijn dan meestal het gevolg is van veroudering en weefselschade, wat niet direct door cortisone wordt opgelost.
Bij Echozorg gebruiken we cortisone injecties alleen wanneer dit de meest geschikte behandeling is voor uw klacht. We plaatsen de injectie altijd echogeleid, met maximale precisie en minimale belasting.
Cortisone injecties worden bij Echozorg toegepast bij verschillende aandoeningen waar ontsteking en pijn een belangrijke rol spelen. De behandeling is vooral effectief bij:
Knie
Een injectie met cortisone wordt vaak toegediend in een ontstoken knie. De oorzaken hiervan kunnen zijn:
Bij knieartrose is de kans op langdurige vermindering van de klachten ongeveer 50%. Cortison geneest echter niet het versleten kraakbeen, maar remt alleen de ontstekingsreactie.
Voor behoud van het kraakbeen raden we niet meer dan 3 injecties per jaar aan. Te veel cortison kan het slijtageproces van kraakbeen versnellen.
Schouder
De schouder is een van de meest behandelde gewrichten met cortisone injecties. Ze worden gegeven bij:
Bij een frozen shoulder kan een cortisone injectie, gecombineerd met fysiotherapie, het herstel versnellen.
Bij een slijmbeursontsteking van de schouder geeft een cortisone injectie vaak snel verlichting. De ontsteking neemt af waardoor de pijn vermindert en de beweeglijkheid verbetert.
Bij kalkafzetting in de schouderpees kan een cortisone injectie de ontsteking rondom de kalk verminderen en zo de pijn verlichten.
Heup
Cortisone injecties worden bij de heup vooral gegeven bij:
Bij een slijmbeursontsteking is er irritatie in een van de slijmbeurzen rond de heup. Deze ‘zakjes’ met glijmiddel zorgen normaal dat spieren en pezen soepel over het bot glijden.
De slijmbeurs aan de zijkant van de heup (trochanter major) en in de lies raken het vaakst ontstoken. Een cortisone injectie kan u snel van de ergste klachten afhelpen.
Ook bij heupartrose kan een cortisone injectie goed helpen. De pijn en ontsteking nemen meestal snel af na de injectie.
Hoe lang het effect aanhoudt, hangt af van de ernst van de slijtage en hoeveel u de heup belast. Bij ernstige slijtage heeft een cortisone injectie meestal minder langdurig effect.
We raden herhaalde injecties in een sterk versleten heup af, omdat dit het slijtageproces kan versnellen. In dat geval bespreken we met u andere behandelopties zoals hyaluronzuur of embolisatie.
Enkel en voet
Bij de enkel en voet worden cortisone-injecties vaak gegeven bij:
Voor een hielspoor kan een cortisone injectie de acute pijn verlichten. De injectie wordt precies in de aangehechte peesplaat aan het hielbeen gegeven.
De kans op langdurig effect is bij artrose van de enkel of voet kleiner naarmate de slijtage ernstiger is.
Bij peesschedeontsteking, bijvoorbeeld aan de buitenzijde van de enkel, kan een injectie met cortison de ontsteking effectief remmen en de pijn verminderen.
Pols en hand
Injecties met cortison worden bij pols en hand vooral gegeven bij:
Vooral bij het Carpaal Tunnelsyndroom zijn de resultaten van een cortisone injectie vaak goed. Een nauwkeurig geplaatste injectie kan de druk op de zenuw verminderen en daarmee de tintelingen en pijn.
Bij triggervinger en De Quervain’s syndroom (peesschedeontsteking in de pols) kan één injectie al voldoende zijn om de klachten langdurig te verminderen.
Peesontstekingen
Vroeger werden peesontstekingen vaak behandeld met cortisone injecties. Tegenwoordig zijn we hier veel voorzichtiger mee. Dit geldt voor aandoeningen zoals:
Hoewel een cortisone injectie op korte termijn vaak een goed effect heeft, blijkt dat het op langere termijn schade kan aanrichten aan het peesweefsel. Hierdoor komen de klachten vaak sneller en heviger terug.
Bij Echozorg injecteren we nooit cortison in een pees zelf. Als we cortison gebruiken bij peesklachten, plaatsen we de injectie rondom de pees.
Voor peesontstekingen adviseren we vaak andere behandelingen zoals een bloedplasma behandeling (ACP/PRP).
Een cortisone injectie heeft meestal een tijdelijk effect. De werkingsduur verschilt per persoon en per aandoening, maar ligt meestal tussen enkele weken en 6 maanden.
Sommige patiënten zijn na één injectie volledig klachtenvrij. Anderen merken dat het effect na een paar weken of maanden afneemt.
Bij een kleine groep heeft de injectie weinig of geen effect. Hoe lang de injectie bij u werkt, is vooraf niet precies te voorspellen.
Gemiddeld houdt het effect bij gewrichtsontstekingen 2-3 maanden aan, terwijl het bij slijmbeursontstekingen vaak langer duurt.
Wanneer begint de injectie te werken?
Het effect van een cortisone injectie volgt meestal een vast patroon:
Bij Echozorg hebben we na een cortisone injectie na 2-6 weken telefonisch contact. Als de klachten niet afnemen maken we een afspraak ter controle.
Hoe vaak mag je een cortisone injectie?
Als een injectie met cortison goed heeft geholpen maar de klachten komen na verloop van tijd terug, dan kan een tweede injectie zinvol zijn.
Een tweede of derde injectie is alleen zinvol als de eerste injectie een langdurig effect had. Houd daarom bij hoe lang u effect ervaart van een cortison injectie.
Bij herhaalde snelle terugkeer van klachten adviseren we om andere behandelopties te overwegen, zoals fysiotherapie, hyaluronzuur-injecties of bij artrose soms embolisatie.
Hoe zorgt u voor een langduriger effect?
Het effect van een cortisone injectie kunt u verlengen door:
Vermijd de eerste 1-2 weken na een injectie zware belasting van het behandelde gebied. Dit geeft de ontstekingsreactie tijd om volledig af te nemen.
Begin na de rustperiode geleidelijk met het opbouwen van uw activiteiten. Overbelasting kan de ontsteking weer aanwakkeren.
Versterk de spieren rondom het behandelde gewricht. Sterke spieren nemen druk van het gewricht weg.
Leer hoe u bewegingen kunt aanpassen om onnodige belasting te vermijden. Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan hierbij helpen.
Een gezond gewicht vermindert de druk op gewrichten, vooral in de knieën, heupen en voeten. Een kilo minder gewicht bijvoorbeeld, betekent 3-4 kilo minder druk op uw kniegewrichten.
Door deze adviezen op te volgen, geeft u het behandelde gebied de beste kans op langdurig herstel.
Mogelijke bijwerkingen
Een cortisone injectie kan bijwerkingen hebben. De meeste zijn tijdelijk en mild, maar het is belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten:
24-72 uur na de injectie kunt u meer pijn ervaren. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf. U kunt hiervoor paracetamol gebruiken (maximaal 3x daags 1000 mg).
Deze komen minder vaak voor:
Wordt de plek van injectie rood, warm of blijft de pijn toenemen? Neem dan direct contact op met Echozorg of uw huisarts.
Bij Echozorg minimaliseren we de risico’s door echogeleide injecties toe te passen. Hiermee plaatsen we de naald precies op de juiste plek, wat bijwerkingen en complicaties vermindert.
Cortison kan schade veroorzaken aan pezen, spieren en gewrichten als het niet op de juiste plek wordt geïnjecteerd. Daarom werken we bij Echozorg altijd met echogeleide injecties.
Tijdens een echogeleide injectie volgen we de naald in real-time op een beeldscherm. We injecteren pas als we zeker weten dat de naald precies op de juiste plaats zit.
Zo voorkomen we dat het medicijn in verkeerd weefsel terechtkomt.
Uit onderzoek blijkt dat echogeleide injecties significant betere resultaten geven dan ‘blinde’ injecties. Ze zijn effectiever, veiliger en vaak minder pijnlijk voor de patiënt.
Bij Echozorg werken orthopeed en echografist samen tijdens één consult. Dit zorgt niet alleen voor de juiste diagnose, maar maakt ook direct een zeer nauwkeurige behandeling mogelijk.
Wat is het verschil met een ‘blinde’ injectie?
Bij een traditionele (blinde) injectie vertrouwt de arts op anatomische kennis en gevoel om de juiste plek te vinden.
Tijdens een echogeleide injectie:
Studies tonen aan dat echogeleide injecties:
Bij Echozorg is echogeleide injectie de standaard voor alle cortisone behandelingen.
Waarom kiezen voor een echogeleide injectie?
Een echogeleide injectie heeft belangrijke voordelen ten opzichte van een ‘blinde’ injectie:
Bij Echozorg is echogeleide injectie de standaard, niet de uitzondering. Zo krijgt u altijd de meest nauwkeurige behandeling.
Voor wie is een echogeleide injectie vooral belangrijk?
Hoewel alle patiënten baat hebben bij de precisie van echogeleide injecties, is het voor sommige patiëntengroepen extra belangrijk:
Voor deze patiënten en aandoeningen is een ‘blinde’ injectie riskanter en minder effectief, terwijl een echogeleide injectie consistente resultaten geeft.
Hoe verloopt een echogeleide injectie?
Een echogeleide injectie bij Echozorg verloopt als volgt:
De gehele procedure duurt ongeveer 2-5 minuten en vindt plaats tijdens het consult. De meeste patiënten ervaren de procedure als veel minder pijnlijk dan verwacht.
Waarom altijd een orthopeed en echografist?
Bij Echozorg werken we altijd met twee specialisten tijdens uw injectiebehandeling: een orthopeed en een echografist. Dit biedt belangrijke voordelen:
De orthopeed is specialist in bewegingsapparaat-aandoeningen en behandeling, terwijl de echografist expert is in beeldvorming. Samen bieden ze optimale zorg.
Twee specialisten die meekijken betekent dubbele controle en hogere precisie. Ze kunnen samen beoordelen of de diagnose klopt en de naald op de juiste plaats zit.
Terwijl de echografist de perfecte beelden maakt, kan de orthopeed zich concentreren op de behandeling. Dit maakt de procedure sneller en comfortabeler.
Als er tijdens het onderzoek of de behandeling vragen rijzen, kunnen de specialisten direct overleggen en de beste aanpak bepalen.
We kunnen u direct alles uitleggen wat we op het echobeeld zien, zodat u uw aandoening beter begrijpt.
Deze teambenadering is een belangrijk onderdeel van “Eerst zien, dan behandelen” filosofie.
Bij Echozorg wordt u altijd binnen één week gelijktijdig onderzocht door een orthopeed en echografist.
Zo komen wij in één consult tot de juiste diagnose. Vaak kunnen we u tijdens het eerste consult al (echogeleid) behandelen.
Dus wilt u snel van uw pijnklachten af? Vraag eerst uw huisarts om een verwijzing orthopedie naar Echozorg. Maak dan een afspraak met Echozorg. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Bel 085 – 0471627 of stuur ons een e-mail.
Na meer dan 15 jaar ervaring met echogeleide cortisone injecties, beantwoorden we hier de meest gestelde vragen van patiënten.
Wat doe ik na een cortisone injectie?
Een cortisone injectie kan napijn veroorzaken in de eerste 24-72 uur. Dit is een normale reactie. U kunt hiervoor paracetamol innemen (maximaal 3x daags 1000 mg).
Verminderen de klachten niet voldoende? Vraag dan aan uw huisarts een recept voor een ontstekingsremmer zoals ibuprofen of diclofenac.
Vermijd zware belasting de eerste 1-2 weken na een injectie. Ga niet meteen voluit sporten of activiteiten uitvoeren die pijn veroorzaken.
Doe de eerste weken rustig aan, maar blijf wel bewegen. Lichte beweging stimuleert de bloedsomloop en bevordert het herstel. Bouw de belasting geleidelijk op naarmate de pijn afneemt.
Kan ik mijn andere medicijnen blijven gebruiken?
Een cortisone injectie kan vrijwel altijd worden gecombineerd met medicijnen die u voor andere aandoeningen gebruikt. Dit geldt voor bloeddrukmedicatie, cholesterolverlagers, schildkliermedicatie en de meeste andere geneesmiddelen.
Er zijn enkele medicijnen die de werking van cortisone kunnen beïnvloeden:
Gebruikt u deze medicijnen? Meld dit dan tijdens uw consult zodat uw arts hiermee rekening kan houden.
Bloedverdunners vormen meestal geen probleem bij echogeleide injecties, maar informeer uw arts altijd over uw medicijngebruik.
Kan ik een cortisone injectie krijgen als ik diabetes heb?
Patiënten met diabetes kunnen cortisone injecties krijgen, maar er zijn enkele aandachtspunten:
Bij goed gereguleerde diabetes is een lokale cortisone injectie vrijwel altijd veilig. We kiezen waar mogelijk voor cortisone-preparaten die minder invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.
Mag ik alcohol drinken na een cortisone injectie?
Na een cortisone injectie kunt u gewoon alcohol drinken. Er zijn geen specifieke beperkingen of interacties tussen alcohol en een lokale cortisone injectie.
Toch is het verstandig om in de eerste dagen na de injectie terughoudend te zijn met alcohol. Alcohol kan ontstekingsreacties in het lichaam beïnvloeden en het herstelproces mogelijk vertragen.
Bij systemische bijwerkingen zoals verhoogde bloedsuikerspiegel kan alcohol deze effecten versterken. Overleg bij twijfel met uw arts.
Kan ik autorijden na een cortisone injectie?
Een cortisone injectie veroorzaakt geen sufheid of slaperigheid. U kunt veilig autorijden na de behandeling.
Direct na de injectie kunt u mogelijk minder pijn ervaren door het verdovende effect van de toegevoegde lidocaïne. Dit kan uw gevoel in het behandelde gebied tijdelijk verminderen. Bij injecties in benen of voeten kan dit uw rijvaardigheid beïnvloeden.
We adviseren om na een injectie in een been of voet 1-2 uur te wachten voordat u zelf auto rijdt. Dit geeft de verdoving tijd om gedeeltelijk uit te werken.
Wanneer kan ik weer sporten na een cortisone injectie?
Na een cortisone injectie kunt u lichte dagelijkse activiteiten direct hervatten. Voor sporten raden we u dit aan:
Vermijd intensieve sportactiviteiten en belastende bewegingen die het behandelde gebied belasten.
Begin met lichte, gecontroleerde bewegingen en bouw dit geleidelijk op. Vermijd explosieve bewegingen of maximale belasting van het behandelde gebied.
Als u geen pijn meer ervaart bij dagelijkse activiteiten, kunt u uw sportintensiteit verder opbouwen. Luister naar uw lichaam en stop bij pijn.
Wedstrijdsporters kunnen meestal na 3-4 weken weer op hun normale niveau trainen, mits de klachten voldoende verminderd zijn.
Cortison onderdrukt ontstekingssignalen, waardoor u minder pijn voelt. Wees voorzichtig dat u het gebied niet overbelast omdat u de pijn niet goed voelt.
Kan een cortisone injectie tijdens zwangerschap of borstvoeding?
Bij zwangerschap of borstvoeding zijn we voorzichtig met cortisone injecties:
Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Meld dit altijd vóór de behandeling. We kunnen dan samen beslissen of de injectie verantwoord is of dat een andere behandeling beter past bij uw situatie.
Wordt een cortisone injectie vergoed door de zorgverzekeraar?
Cortisone injecties bij Echozorg worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel geldt het eigen risico:
Als zelfstandig behandelcentrum (ZBC) met toelating van het ministerie van VWS heeft Echozorg contracten met alle zorgverzekeraars. In sommige gevallen vergoeden verzekeraars niet het volledige tarief, maar Echozorg brengt dit verschil niet in rekening bij de patiënt.
U hoeft dus nooit bij te betalen voor deze behandeling (met uitzondering van het eigen risico).
Kan een cortisone injectie mijn reguliere vaccinaties beïnvloeden?
Een lokale cortisone injectie heeft meestal geen significant effect op vaccinaties, maar we houden rekening met enkele richtlijnen: