Wat is een corticosteroïd/cortisone?

corticosteroïden-injectie-gewrichtsontsteling- slijmbeursontsteking-peescschdedeontsteking

Het medicijn cortison is een corticosteroïd. Corticosteroïden zijn hormonen die worden geproduceerd door de bijnieren in het lichaam. Zij spelen een belangrijke rol bij de regeling van het bloedsuikergehalte en het remmen van ontstekingsreacties in het lichaam. De chemische variant van deze hormonen (cortisone) wordt veel gebruikt bij aandoeningen waarbij sprake is van een ontsteking.

 

Corticosteroïden /cortisone hebben een slechte naam?

corticosteroiden-kenacort-peesschede-ontsteking, slijmbeurs-gewrichtsontstekingEr is altijd veel te doen over corticosteroïden. Injecties met corticosteroïden hebben bij veel patiënten en therapeuten een slechte naam. En niet helemaal onterecht. Corticosteroïden hebben bijwerkingen (zie hieronder) en het is al lang bekend dat het medicijn veel schade kan veroorzaken bij onjuist gebruik.

Bij aandoeningen waarbij echt sprake is van een ontsteking, zijn injecties met cortisone zeer effectief. De medicatie heeft een geweldig effect op de pijn en zwelling. Denk bijvoorbeeld aan een gezwollen knie, een gewrichtsontsteking in de heup, een slijmbeurs ontsteking in de schouder of heup, een frozen shoulder of een peesschedeontsteking in de hand of de voet.

Wat is een onze ervaring met cortisone?

geen cortison injectie tenniselleboogCorticosteroïden verhelpen niet de onderliggende oorzaak van klachten. Cortison heeft bijvoorbeeld geen genezend effect op gewrichtsslijtage en ook niet op beschadigde pezen. Daardoor bestaat de kans dat klachten terugkomen zodra het effect van de medicatie is uitgewerkt.

Wij van Echozorg vinden dat injecties met cortison eigenlijk onderdeel moeten zijn van een therapeutische aanpak. In Nederland worden injecties met corticosteroïden volgens de richtlijnen als laatste redmiddel ingezet. Als ontstekingsremmers, fysiotherapie of spierversterkende oefeningen niet geholpen hebben, pas dan worden cortison injecties overwogen. Eigenlijk span je het paard achter de wagen. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat spierversterkende oefeningen geen effect zullen hebben bij een ontstoken gewricht of een beschadigde pees. Wij zien injecties met cortison als een Pain Time Out, waarna fysiotherapie of houdingstherapie beter kan aanslaan.

Welke middelen gebruiken we?

xylocaine-verdovingBij Echozorg gebruiken we een mengsel van Xylocaïne en Kenacort of Depomedrol. Xylocaine is een lokaal verdovende stof. Het verdovende effect houdt circa twee uur aan. Kenacort en Depo-medrol zijn corticosteroïden, de chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Veel patiënten reageren hier gunstig op wat betreft pijn, zwelling en beweeglijkheid. De duur van het effect is wisselend (enkele weken tot langdurig).

Onze resultaten mogen gezien worden Maak een afspraak

atrose-minderpijn-hyaluronzuur-peesklachtenEchozorg is een echografisch diagnose- en behandelcentrum. Jaarlijks geven we veel echogeleide injecties bij patiënten met een ontstoken gewricht, een slijmbeursontsteking of een peesontsteking. Met een echogeleide injectie komt de punt van de naald precies uit op de plaats van de aandoening en voorkomen we onnodige schade door cortison aan pezen, gewrichtsbanden of spieren.

Echozorg heeft geen wachtlijsten, dus bel ons voor een intakegesprek en een echo onderzoek. Wanneer u een afspraak maakt met Echozorg, weet u snel wat er aan de hand is. Met meer dan 14.000 uitgevoerde echo onderzoeken en 4.000 echogeleide injecties is Echozorg de meest ervaren echopraktijk van West-Friesland. We helpen u graag.

Juist de combinatie van een echo onderzoek en behandeling op één adres

maakt een afspraak bij Echozorg zo aantrekkelijk.

Bel: 0229 215 350