Elke Schop Raak – pijnlijke achillespees

pijnlijke achillespees voetbal echo

Dennis strompelde de praktijkruimte binnen met een pijnlijke achillespees. Hij is, of beter gezegd, was de laatste man van ESR Veteranen (Elk Schot Raak). Een vriendenclub die al 20 jaar wekelijks een wedstrijd speelt. Als laatste man hanteerde Dennis een eigen spreuk: Elke Schop Raak. Logisch dus, dat Dennis nogal moest incasseren.

“Heren, ik heb maar één vraag! Is m’n carrière voorbij? Moet ik m’n voetbalschoenen aan de wilgen hangen?” Pieter en ik keken blij verrast. Eindelijk een wereldster die de weg naar Echozorg gevonden had. “Zal ik maar op de bank gaan zitten. Dat doe ik bij de club toch al de laatste tijd”.

“Ik zette m’n echo aan”, terwijl Pieter Schillemans al zijn orthopedische kennis losliet op de rechtervoet van Dennis. “Kijk, in m’n laatste wedstrijd ben ik op m’n sokken van het veld gestrompeld. Letterlijk als laatste man. Pijn dat m’n achillespees deed. De Spons, onze clubfysio, raadde me aan om een tijdje op hakken te lopen. Ja, ik ben gek”.

verkalking aanhechting pijnlijke achillespees ontstekingOndertussen prijkte de hiel van Dennis op het beeldscherm van het echoapparaat. D’r zijn eigenlijk twee soorten achillespeesklachten mogelijk. De pees zelf, of de aanhechting van de pees op het hielbot. Dat laatste was het geval. Ik kon zelfs een fraai ‘tractionspur’ zien, een kalkafzetting.”

De Spons had alles al geprobeerd. Shockwave en natuurlijk Dry Needling; het lijkt wel of elke club tegenwoordig meer naalden dan ballen in de kleedkamer heeft. Maar helaas, de laatste man van ESR Vet, bleef geblesseerd. Ik wees Pieter ondertussen op de slijmbeurs achter de achillespees die geïrriteerd was.

Dennis begreep dat het ernst was. “Nou Doc, zeg het maar. Ik ben er klaar voor”. Pieter legde voorzichtig uit dat elke sportcarrière nu eenmaal een begin en een einde kende. “Laatste mannen van 43 jaar zijn een zeldzaamheid. Naar mate je ouder wordt, duurt het herstel langer. Eens komt ook voor de laatste man, de laatste wedstrijd. Vergeet dus de bal voorlopig, laten we eerst ervoor zorgen dat je weer normaal naar je werk kan lopen. Daarom krijg je van ons een prikje onder geleide van de echo met ontstekingsremmer in die geïrriteerde slijmbeurs”.

“En dan”, vroeg Dennis gretig. “Dan niets”, antwoordde Pieter streng. “Rustig aan doen. De pijn zal snel minder worden. De eerste weken moet je je pees rust gunnen, en heel langzaam weer gaan trainen bij De Spons”.

Dennis kwam overeind. “Het is dus voorbij”, sprak hij droef. “Nou” troostte Pieter, “Je kunt nog met gemak honderd jaar oud worden Dennis”. Die opmerking deed wonderen. “100? Echt waar?” Nou dan kan ik nog 57 jaar op de bank zitten als trainer”. ESR is gewaarschuwd!

Auteur: Robert de Zoete

Ooit afgestudeerd als chiropractor, maar nu al jaren zelf verklaard CEO van Hoorn en omstreken. CEO zul je denken? Yes.....Chief Echo Officer. Mijn motto: een echtgeleide injectie is Altijd Raak!