Pijn bij liggen op de zijde?
Moeite met lopen?
Startpijn en -stijfheid?

Grote kans dat u last heeft van een slijmbeursontsteking in de heup.

Een slijmbeursontsteking in de heupkomt regelmatig voor en kan lang aanhouden. Met de One-Week-Echo-Formule van Echozorg weet u binnen één week of heupklachten veroorzaakt wordt door een slijmbeursontsteking.

De orthopeed en echografist van Echozorg werken efficiënt samen aan een goede diagnose en effectieve behandeling. We hebben ruim 10 jaar ervaring met het echogeleid behandelen van hupklachten. Maak een afspraak, we helpen u graag.

Slijmbeursontsteking? Eerst Zien, Dan Behandelen.

Dat is ons motto. Veel heupklachten lijken ‘van buiten‘ op elkaar. Met echografie zie je ‘van binnen‘ of er sprake is van een slijmbeursontsteking.

Met de One-week-Echoformule wordt u altijd gelijktijdig gezien door de Pieter Schillemans, orthopeed en Robert de Zoete echografist. Wij combineren het inzicht van een orthopeed met echografie. Zo komen wij één consult tot een goede diagnose. Indien geïndiceerd kan in dezelfde zitting een echogeleide injectie plaatsvinden.

Een slijmbeursontsteking is vaak goed te behandelen met een echogeleide injectie. Het resultaat is meestal snel minder pijn. Maak een afspraak voor de One-Week-Echoformule.

Pieter Schillemans (orthopeed) Robert de Zoete (echozorg)

Pieter Schillemans & Robert de Zoete

Snel van de slijmbeursontsteking af? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg.

Maak een afspraak bel: Echozorg

Lees meer over slijmbeursontsteking

Pijn aan de buitenzijde van de heup komt veel voor, vooral bij vrouwen tussen 40 en 70 jaar en bij mensen met een (beginnende) heupslijtage. Maar ook bij sporters en wandelaars.

 Een echte slijmbeursontsteking heup wordt een bursitis trochanterica genoemd. De pijn ontstaat meesta door overbelasting.

Veel mensen denken bij een pijnlijke heup direct aan een slijmbeursontsteking. De buitenkant van de heup is vaak gezwollen en voelt warm aan. Toch komt een ‘echte‘ slijmbeursontsteking weinig voor. Verschillende aandoeningen kunnen dezelfde soort pijn aan de buitenkant de heup veroorzaken.

bursitis-trochanterica-slijmbeursontsteking-heup-echozorg

Direct duidelijkheid met echografie

Veel heupaandoeningen lijken van ‘buiten’ op elkaar. Daarom vinden wij van Echozorg het echo-onderzoek zo belangrijk bij heupklachten.

Met echografie kunnen we van ‘binnen’ bepalen of de klachten veroorzaakt worden door een slijmbeursontsteking of dat er sprake is van een peesontsteking of een peesverkalking.

We kunnen letterlijk inzoomen in de heup en krijgen zo een compleet beeld van uw aandoening.

Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden.

echo-onderzoek-slijmbeurs-heup

Onderzoek door orthopeed

Orthopeed Pieter Schillemans van Echozorg zal eerst uw heup lichamelijk onderzoeken. Daarna volgt direct het echo onderzoek. Bij Echozorg kijkt de orthopeed altijd mee tijdens het echo onderzoek. Daarom geen vertraging. Als er een compleet beeld is worden de behandelopties besproken.

Alle onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg, op verwijzing van de huisarts naar orthopedie.

orthopedisch-heup-onderzoek-sijtage-slijmbeursontsteking-heup

Met een echogeleide injectie snel minder pijn

Veel slijmbeursontstekingen zijn goed te behandelen met een echogeleide injectie met een ontstekingsremmend middel.

Bij een echogeleide injectie kunnen we precies op het beeldscherm van de echo zien dat de ontstekingsremmende vloeistof in de slijmbeurs terecht komt.

Een echogeleide injectie is veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan een ‘blinde’ injectie. Het werkt sneller en beter dan het slikken van ontstekingsremmende medicijnen of fysiotherapie. Daarbij komt dat een echogeleide injectie geen injectieschade veroorzaakt aan omliggende pezen en spieren.

Bij Echozorg behandelen we jaarlijks honderden patiënten met een echogeleide injectie vanwege een slijmbeursontsteking.

Met een echogeleide injectie kunnen we niet alleen medicatie exact op de juiste plaats injecteren. We kunnen ook eerst een proefverdoving geven, om zo de precieze oorzaak te achterhalen.

Meer weten? Lees de pagina echogeleide injectie.

injectie onder echogeleide slijmbeurs heup

Slijmbeursontsteking in de heup? Maak een afspraak met Echozorg.

In 2016 werden meer dan 800 patiënten naar Echozorg verwezen.

Maak een afspraak met Echozorg

Nog meer weten?

Hieronder leest u alles over een ontstoken slijmbeurs in de heup

Slijmbeursontsteking heup

annatomie slijmbeursontsteking bovenbeen heup trochanterPijn in de bil, de heup of het bovenbeen komt regelmatig voor, vooral bij vrouwen tussen 40 en 70 jaar, maar ook bij mensen met (beginnende) heupslijtage en bij hardlopers. Vaak is het een chronische klacht en hebben mensen al langer last.

De meeste pijn ervaren mensen aan de grote knobbel aan de zijkant van het bovenbeen. Dat is niet de kop van het heupgewricht. De pezen van de bilspieren hechten allemaal aan op deze knobbel. Over de knobbel en de aanhechtingen van de bilspieren loopt een peesplaat (de ilio-tibiale band). Tussen de peesplaat en de aanhechting van de bilspieren op de knobbel bevindt zich een soort slijmbeurs.

De slijmbeurs bij deze knobbel (de trochanter) is een met vocht gevulde holte tussen de bilspieren die daar aanhechten en het bovengelegen peesblad (zie illustratie). De slijmbeurs functioneert als een kussentje om wrijving tussen deze delen te voorkomen.

Het woord ‘ontsteking’ kan verwarring geven. Er is bij een slijmbeursontsteking namelijk zelden sprake van een infectie met een bacterie. Toch wordt de irritatie van de slijmbeurs ook een ‘ontsteking’ genoemd, hoewel er geen ziekteverwekkers aan te pas komen.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking in de heup?

gluteus-medius- minimus-pezen-bilspieren-trochanterHet is belangrijk te bepalen waardoor de klachten aan de buitenkant van het bovenbeen ontstaan. Meestal gebeurt dit sluipenderwijs door overbelasting, te veel te sporten of te wandelen, overgewicht, zwakke spieren, maar een doorgezakte enkel of voetstand kunnen ook dit soort klachten bij de heup veroorzaken.

Vreemd maar waar; een slijmbeursontsteking aan de buitenzijde van de heup wordt vaak veroorzaakt door overbelaste pezen van de bilspieren.

Peesverweking

Pezen van bilspieren die veelvuldig (extra) wordt belast, gaan een verkeerd soort bindweefsel aanmaken. Ze raken als het ware ‘verweekt’ en er ontstaat een tendinose: een soort peesmoeheid. Hierdoor worden de verweekte bilspierpezen dikker, waardoor ze als het ware ‘schuren’ tussen de knobbel van het bovenbeen en het overliggende peesblad van het bovenbeen (zie illustratie). De frictie vergroot de irritatie van zowel de bilspierpezen als de slijmbeurs. Het gevolg is een gezwollen slijmbeurs. En die veroorzaakt pijn aan de buitenkant van de heup.

Let op:

Het is goed om te weten dat wij bij Echozorg geïrriteerde bilspierpezen anders behandelen dan andere peesaandoeningen. Dit leggen we graag even uit. Bij ‘gewone’ peesaandoeningen wordt de pijn veroorzaakt door de peesverweking. Maar bij pijnlijke heuppezen blijkt veelal toch de slijmbeurs de boosdoener voor de pijn, als gevolg van de inklemming van de bilspierpezen tussen de peesplaat en de knobbel van het bovenbeen.

Daarom behandelen we de pijnlijke heup meestal eerst met een echogeleide injectie met corticosteroïden. Daarna kunnen we de bilspierpezen eventueel nog behandelen met drie bewezen effectieve behandelingen om het genezingsproces van de pezen te stimuleren: shockwave-therapie, Percutane Needle Tenotomie (PNT) en Platelets Rich Plasma (PRP) (bloedplaatjes).

Symptomen van een slijmbeursontsteking heup

Slijmbeursontsteking heupEen geïrriteerde slijmbeurs bij de heup veroorzaakt vooral pijn aan de buitenzijde van het bovenbeen. Soms straalt de pijn uit naar de buitenzijde van het been tot aan de knie, soms naar het bekken. Bij (trap)lopen neemt de pijn toe. Op de pijnlijke zijde liggen veroorzaakt klachten en kan de nachtrust verstoren. Ook lang zitten, in beweging komen en autorijden kunnen pijn veroorzaken.

Aanvankelijk is de pijn goed te verdragen. Wanneer de klachten aanhouden nemen de pijn en stijfheid aan de buitenzijde van de heup toe. Ten slotte wordt het steeds lastiger om op de zijde te liggen, in beweging te komen of te lopen.

Het orthopedisch echospreekuur bij een schouder slijmbeursontsteking

slijmbeursontsteking-heup-echografie-onderzoekEen onderzoek voor een slijmbeursontsteking heup is bij Echozorg altijd tweeledig. We doen eerst een lichamelijk onderzoek van de lage rug, het bekken en de heup. We kijken ook naar de voetstand en het looppatroon. Hierna kijken we ín de slijmbeurs en bilspierpezen met behulp van echografie. We zoomen letterlijk in de slijmbeurs en de bilspierpezen.

Het echo-onderzoek vinden we heel belangrijk, omdat we hiermee de slijmbeurs en pezen van de bilspieren goed in beeld kunnen brengen. We zien of ze verdikt zijn of inklemmen tussen het bovenbeen en de peesplaat. Verder is het mogelijk om andere aandoeningen, zoals peesscheuren of kalkafzettingen in de pees uit te sluiten. Daarnaast screenen we altijd op heupslijtage.

Omdat de symptomen van deze aandoeningen vaak erg op elkaar lijken, is echografisch onderzoek onontbeerlijk om de juiste diagnose te kunnen stellen.

Met echografie weten we sneller en beter:
– De diagnose
– Wat de oorzaken zijn van de aandoening
– Hoe ernstig de klacht is
– Wat we eraan gaan doen
– Welke andere aandoeningen we kunnen uitsluiten

Wat laat een echoapparaat zien

Met een echoapparaat kunnen we een zwelling van de slijmbeurs goed waarnemen. Ook kunnen beschadigingen in de aanhechtingen van de bilspierpezen aan de grote knobbel aan de zijkant van het bovenbeen al in een vroegtijdig stadium geconstateerd worden. Bij overbelaste bilspierpezen verandert de gezonde witte kleur van het peesbindweefsel in grijs en zwart. Het bindweefsel ligt niet meer netjes geordend, want de verbindingsstukjes tussen de peesvezels gaan kapot. De peesvezels raken verward en liggen als het ware schots en scheef door elkaar heen. De bilspierpezen raken gezwollen. Daarnaast ontstaan er littekenweefsel en soms verkalkingen.

Een echogeleide injectie voor een slijmbeursontsteking heup

Iedere heupklacht is anders. Bij een acute of beginnende slijmbeursontsteking doen we in beginsel niets. Vaak trekt de pijn na een paar weken vanzelf weg. In overleg met uw huisarts kunt u ontstekingsremmende medicijnen slikken, zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen, of een vergelijkbaar middel.

Echogeleide injectie

Bij een aanhoudende ontsteking van de slijmbeurs helpt een echogeleide injectie met corticosteroïden (een ontstekingsremmend middel) beter dan het slikken van ontstekingsremmende medicijnen. Corticosteroïden verminderen de zwelling van de slijmbeurs. Doordat de slijmbeurs slinkt, komt er meer ruimte voor de bilspierpezen tussen de knobbel en het peesblad van het bovenbeen.

Bij een echogeleide injectie volgen we de naald met de echo zodat die precies in het slijmbeurs uitkomt. Sinds 2012 voeren we bij Echozorg injecties echogeleid uit onder toezicht van een orthopeed.

De medicatie wordt onder echogeleiding precies op de plek van aandoening gedeponeerd om het ontstekingsproces te remmen. Het belang van echografie hierbij is evident. Injecties die echogeleid worden gegeven zijn veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan ‘blinde’ injecties.

Wat wordt geïnjecteerd

Meestal wordt een mengsel van Xylocaïne en Kenacort of Depomedrol gebruikt. Xylocaine is een lokaal verdovende stof. Het verdovende effect houdt circa twee uur aan. Kenacort en Depo-medrol, zijn corticosteroïden, de chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Veel patiënten reageren hier gunstig op wat betreft pijn, zwelling en beweeglijkheid. De duur van het effect is wisselend (enkele weken tot langdurig).

Wat kunt u verwachten van een injectie met een corticosteroïd?

De ontzwellende werking van corticosteroïden begint meestal op de tweede dag na de injectie. De eerste dagen na een injectie is het niet ongebruikelijk dat de pijn toeneemt. Corticosteroïden zijn na een maand uitgewerkt, maar de ontsteking en pijn blijven enkele weken tot maanden weg.

Let op: Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Sintrom, Ascal) dient u dit door te geven.

Bijwerkingen

 • Pijn toename. Gedurende enkele dagen tot een week kunnen de klachten verergeren als reactie op de prik.
 • Soms is er wat zwelling en warmte. Een pijnstiller of ice-pack kan in deze fase het ongemak verbeteren.
 • Roodkleuring van het gelaat, meestal is dit binnen enkele dagen verdwenen.
 • Hormonale schommelingen die onder andere kunnen leiden tot menstruatie-stoornissen.
 • Ontregeling van de glucosespiegel bij diabeten. Advies: regelmatige bloed- suikercontrole gedurende de eerste 1-2 weken.
 • Zelden treden lokale huidafwijkingen op zoals dunner worden, stugger worden of verkleuring van de huid.
 • Zeer zelden allergie.

Behandelingen bij peesaandoeningen van de bilspieren

Shockwave-therapie

shockwavetherapie-pees-eswt-behandelingShockwave-therapie, of ESWT (extracorporale shockwave therapie), is een populaire methode om chronische peesaandoeningen te behandelen. De techniek is afgeleid van de niersteenvergruizer. Het shockwave-apparaat geeft geluidsgolven met een hoge energiewaarde. Deze golven stimuleren de stofwisseling en bloedcirculatie in aangedane pezen, waardoor het herstelproces versneld op gang komt. Verweekt of verzwakt peesweefsel wordt zo sterker en kan weer meer belast worden. Soms wordt gezegd dat de geluidsgolven kalk in pezen en kapsels vergruizen, maar wij hebben dat in de praktijk niet zien gebeuren.

Wanneer shockwave?

slijmbeursontsteking-heup-shockwave-therapie-eswtShockwave-therapie is niet meer weg te denken als eerste behandelvorm bij hielspoor, jumper’s knie en achillespeesklachten. Omdat we shockwave-therapie al bijna tien jaar toepassen, weten we dat shockwave vooral goed kan werken bij deze aandoeningen. Alhoewel de behandeling zelf pijnlijk is, heeft shockwave-therapie een sterk pijnstillend effect. Als de therapie aanslaat heeft u ongeveer vier tot zeven behandelingen nodig. Shockwave gebruiken we minder vaak bij tennis- of golferselleboog, heup- en schouderpeesklachten. Bij deze aandoeningen kiezen we liever voor een echogeleide injectietherapie. Shockwave therapie heeft minder effect bij deze aandoeningen.

Percutane Needle Tenotomie

slijmbeursontsteking-heup-injectieEen PNT is een behandeling voor peesaandoeningen waarbij de bloedtoevoer in de pees van binnenuit wordt gestimuleerd. Sinds 2011 behandelen we bilspierpezen met een PNT.

Tijdens een PNT behandeling prikken we met behulp van echografie de aanhechting van de bilspierpezen onder verdoving aan. De kleine bloedingen die zo in de bilspierpezen ontstaan, brengen een verhoogde celstofwisseling in het peesweefsel op gang, waardoor het zelfhelend vermogen van de pezen letterlijk wordt geprikkeld.

In het bloed zitten bloedplaatjes. Deze spelen een belangrijke rol bij het natuurlijk herstel van weefsels, omdat er veel groeifactoren in zitten. Door het aanprikken van het aangedane gedeelte van de bilspierpezen komen deze groeifactoren vrij vanuit de bloedplaatjes. Het gevolg hiervan is het aantrekken van ontstekingscellen en dit activeert de aanmaak van nieuw weefsel, waardoor het peesweefsel kan worden hersteld.

Een PNT kan worden gecombineerd met een PRP behandeling. Dat is een behandelmethode waarbij ook nog lichaamseigen bloedplaatjes in de bilspierpezen worden geïnjecteerd.

Platelets Rich Plasma (PRP)

PRP-platelets-rich-plasmaPRP is bloedplasma met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Bij een behandeling met PRP worden eigen bloedplaatjes van de patiënt in het verweekte deel van de bilspierpees geïnjecteerd.

Bloedplaatjes bevatten veel groeifactoren, die het lichaam aangeven dat er repareerwerkzaamheden nodig zijn om beschadigd weefsel te herstellen. Door contact met het aangedane gedeelte van de bilspierpees komen deze groeifactoren vanuit de bloedplaatjes vrij. Het gevolg is het aantrekken van ontstekingscellen. Dit activeert de aanmaak van nieuw, sterk bindweefsel waardoor de pees kan herstellen.

We gebruiken PRP voor het behandelen van chronische tenniselleboog, jumper’s knie, hielspoor- en achillespeesklachten, en kleine tot middelgrote scheuren in pezen.

De PRP-technologie bestaat ongeveer twintig jaar en werd in het begin vooral gebruikt in de hartchirurgie en tandheelkunde om het helen van wonden te versnellen. De laatste jarenPRP-procedure wordt PRP ook wordt toegepast bij de niet-operatieve behandeling van peesaandoeningen. Bij Echozorg werken we sinds begin 2013 met PRP.

De PRP-techniek: We nemen bloed af en centrifugeren dit steriel, zodat we bloedplaatjes eruit kunnen scheiden. Deze hoge concentratie aan bloedplaatjes — en dus groeifactoren — injecteren we in de aangedane bilspierpezen. Zo helpen we uw natuurlijke genezingsproces vooruit. Het injecteren doen we, zoals altijd, echogeleid.

Gemiddeld heeft u één à drie behandelingen nodig. Het effect is na zes weken merkbaar.

Na een echogeleide injectie

Welke behandeling we ook voor u kiezen, u mag uw heup en bovenbeen na een behandeling niet overbelasten. Wees voorzichtig met te veel lopen of belasten. Hoelang het herstel duurt, is afhankelijk van de ernst en de aard van de kwaal.  Bewegen en sport mogen beslist geen (na-)pijn veroorzaken, anders wordt het herstelproces verstoord. Belasten mag, overbelasten niet.

Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer met uw benen doen. Forceer dit niet.

Na een injectiebehandeling voor een slijmbeursontsteking heup geven we het volgende advies:

 • Eerst 3 dagen echt niet uw been belasten
 • Dan 3 weken niet echt
 • Tenslotte 3 maanden voorzichtig aan!

Aan dit onderwerp wordt gewerkt

Operaties bij een aanhoudende slijmbeursontsteking

Aan dit onderwerp wordt gewerkt

Tarieven en vergoedingen

Kijk op pagina tarieven en vergoedingen 

 Hoe maak ik een afspraak met de One-Week-Echo-Formule?

Stap 1

Verwijzing huisarts naar orthopedie

 • U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts
 • Afspraak binnen één week
 • Onderzoeken en behandelingen vallen onder de basispolis en worden vergoed
 • Bel echozorg

Stap 2

Onderzoek en diagnose

 • Een intake, een orthopedisch en echo onderzoek in één consult
 • Onze orthopeed en echografist komen snel tot goede diagnose
 • Geen vertraging, niet van het kastje naar de muur

Stap 3

Behandeling op maat

 • De orthopeed stelt indien mogelijk een behandeling voor
 • Echogeleide injecties in de slijmbeurs kunnen meestal tijdens het eerste consult worden uitgevoerd. U heeft snel minder pijn

Verzekerde zorg: Echozorg onder paraplu van EchoCura

Echozorg

Alle consulten, onderzoeken en behandelingen die Echozorg uitvoert zijn gekenmerkt als medisch specialistische zorg door een orthopedisch chirurg.

De consulten, onderzoeken en behandelingen worden daarom vergoed vanuit de basispolis van uw ziektekostenverzekering.

Voor meer informatie:
Kijk op de pagina Tarieven en vergoedingen

EchoCura

Onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Onderzoeken en behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg op basis van een verwijzing van de huisarts naar orthopedie. Let op: Het eigen-risico is van toepassing.

Voor meer informatie kijk op de pagina EchoCura.

Locaties Echozorg


Hoorn

Locatie Echozorg Hoorn Sanaderm
Kliniek Sanaderm
Geldelozeweg 31
1625 NW Hoorn
Tel: 0229 – 215350
(Mediamakt & Avondlicht)


Amsterdam Noord

Locatie AMCN
Asterweg Medisch Centrum Noord
Asterweg 6
1031 HN A’dam Noord
Tel: 020 – 2258766
Praktijk Nederhof en Micic


Haarlem

Locatie echozorg Haarlem
Gezondheidscentrum ZuidWest
Faradaystraat 2
2014EN Haarlem
Tel: 023 – 2001048
Praktijk: De Fysiotherapeuten (BG)