Moeite met sporten en of springen?
Een felle pijn onder de knieschijf?
 Op de knieën zitten veroorzaakt pijn?

Grote kans dat u last heeft van een jumper’s knie.

Een jumper’s knie komt regelmatig voor en kan lang aanhouden. Met de One-Week-Echo-Formule van Echozorg weet u binnen één week of uw knie veroorzaakt wordt door een jumpers knie.

De orthopeed en echografist van Echozorg werken efficiënt samen aan een goede diagnose en effectieve behandeling. We hebben ruim 10 jaar ervaring met het echogeleid behandelen van kniepeesklachten. Maak een afspraak, we helpen u graag.

Jumper’s Knie? Eerst zien, dan behandelen.

Dat is het motto van Echozorg. Veel knieklachten lijken van ‘buiten’ op elkaar. Met echografie kan je letterlijk van ‘binnen‘ inzoomen en zien of er sprake van een overbelaste kniepees, een peesvlies- of slijmbeursontsteking.

Bij Echozorg wordt u altijd gelijktijdig gezien door de Pieter Schillemans, orthopeed en Robert de Zoete echografist. Wij combineren het inzicht van een orthopeed met echografie. Zo komen wij één consult tot een goede diagnose. Indien geïndiceerd kan in dezelfde zitting een echogeleide injectie plaatsvinden.

Elke kniepeeskacht is anders en verdient een behandeling op maat. Bij de één kan echogeleide injectie met een ontstekingsremmer de snelste manier zijn om van de pijn af te komen. Bij de ander behandelingen die het genezingsproces van de kniepees stimuleren.

We hebben bij Echozorg ruim 10 jaar ervaring met echo onderzoek en echogeleide injecties. U wordt binnen één week onderzocht en behandeld.

Pieter Schillemans (orthopeed) Robert de Zoete (echozorg)

Pieter Schillemans & Robert de Zoete

Snel van de jumper’s knie af? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg.

Maak een afspraak bel: Echozorg

Lees meer over jumper’s knie

Een jumper’s knie is een aandoening van de kniepees. De naam zegt het al. Van een jumper’s knee (springersknie) krijgen vooral mensen last die een sport beoefenen waarbij regelmatig gesprongen wordt, zoals basketbal en volleybal.

Veel mensen denken bij een jumper’s knie aan een peesontsteking. Een pijnlijke kniepees is vaak gezwollen en voelt warm aan. Toch komt een ‘echte’ ontsteking van de kniepees weinig voor, eigenlijk alleen wanneer die (deels) is ingescheurd.

Een jumper’s knie kan lang aanhouden is vaak lastig te behandelen.

KNIEPIJN-jumper's-knee-

Direct duidelijkheid met echografie

 Pijn onder de knieschijf kan veroorzaakt worden door een overbelaste kniepees, maar ook door een peesvlies- of slijmbeursontsteking. Van ‘buiten’ lijken deze aandoeningen erg op elkaar.

Met echografie kunnen we van ‘binnen‘ precies bepalen waardoor de kniepijn wordt veroorzaakt. Echografisch onderzoek is daarom bij vermeende kniepeesklachten onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden.

Echografie is niet alleen voor diagnostiek een geweldig hulpmiddel, maar ook bij de behandeling. Echogeleide injecties zijn nauwkeuriger, veiliger én effectiever dan zgn. blinde injecties. Met een echogeleide injectie kunnen we de injectienaald precies op het scherm van het echoapparaat volgen, tot op de plek van de aandoening.

echografisch onderzoek jumper's knie

Onderzoek door orthopeed

Orthopeed Pieter Schillemans van Echozorg zal uw knie en kniepees eerst lichamelijk onderzoeken. Daarna volgt direct het echo onderzoek. Bij Echozorg kijkt de orthopeed altijd mee tijdens het echo onderzoek. Daarom geen vertraging. Als er een compleet beeld is worden de behandelopties besproken.

Alle onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg, op verwijzing van de huisarts naar orthopedie.

orthopedisch onderzoek

Uw jumper’s knie verdient maatwerk

Elke jumper’s knie is anders en verdient een behandeling op maat. Soms kan een echogeleide injectie met een ontstekingsremmer in het peesvlies of in de slijmbeur de snelste manier zijn om van de pijn af te komen.

Daarnaast zijn er vier beproefde behandelingen om het genezingsproces van een overbelaste kniepees te stimuleren. Shockwave-therapie kan soms bij een jumper’s knie een eerste behandeloptie zijn.

Bij onvoldoende resultaat bieden we de keuze uit drie peeshelende injectiebehandelingen: Percutane Needle Tenotomie (PNT), Platelets Rich Plasma (PRP-bloedplaatjes) of injecties met Polidocanol. Slechts in zeldzame gevallen kan een operatie overwogen worden.

Met meer dan 14.000 uitgevoerde echo onderzoeken en 4.000 echogeleide injecties en behandelingen, is Echozorg de meest ervaren echopraktijk van West-Friesland.

 Geen enkele behandeling geeft 100% garantie. Daarom kiezen we meestal eerst voor de minst invasieve methode.  Maar elke behandeling begint bij Echozorg altijd eerst met een goede diagnose. Eerst Zien, Dan Behandelen is niet voor niets ons motto.

echogeleide-injectie-knie

Jumper’s knie? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg.

In 2016 werden meer dan 800 patiënten naar Echozorg verwezen.

Maak een afspraak met Echozorg

Nog meer weten?

Hieronder leest u alles over jumper's knie

Jumpers’s knie

jumper's-knie-anatomie-knie-pijnEen jumper’s knie is een peesaandoening van de kniepees. De naam zegt het al. Van een jumper’s knee (springersknie) krijgen vooral mensen last die een sport beoefenen waarbij regelmatig gesprongen wordt, zoals basketbal en volleybal. Het is een typische klacht van overbelasting, door te veel en/of te snel opbouwen van de training of sport.

De kniepees loopt vanaf de knieschijf naar het scheenbeen. Deze pees wordt gebruikt bij het strekken van de knie, lopen, hardlopen, traplopen, fietsen, springen en hurken. De kniepees is dik en sterk, maar ook kwetsbaar en gevoelig voor overbelasting.

Rond de kniepees zitten twee slijmbeurzen. Dit zijn holtes gevuld met een slijmerige vloeistof. Deze slijmbeurzen verminderen de wrijving van de pees met de omliggende structuren. De slijmbeurzen van de knie kunnen ook geïrriteerd raken vooral bij mensen die veel op hun knieën zitten, bijvoorbeeld vloerenleggers. Een geïrriteerde slijmbeurs lijkt vaak op een kniepeesklacht.

Veel mensen denken bij jumper’s knie aan een ontsteking. Pijnlijke kniepezen zijn vaak gezwollen en voelen warm aan. Toch komt een ‘echte’ ontsteking van de kniepees weinig voor, eigenlijk alleen wanneer die (deels) is ingescheurd of bij een val..

De kniepees is kwetsbaar voor overbelasting

De kniepees is erg sterk, maar ook kwetsbaar voor overbelasting. Dat komt omdat peesweefsel van nature slecht doorbloed is. De aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen is hierdoor beperkt. Vooral bij mensen ouder dan veertig jaar neemt de doorbloeding af en daarmee het zelfherstellend vermogen. Een ander risico is dat de kniepees veel en vaak blootgesteld wordt aan grote krachten en spanningen. Maar ook kleine veranderingen in bijvoorbeeld de voet- of enkelstand kunnen een groot effect hebben op de spanning in de kniepees.

Wanneer een kniepees te veel wordt belast en onvoldoende tijd krijgt om te herstellen, gaat ze protesteren. Een kniepees heeft tijd nodig om zich aan te passen aan (over-)belasting én om te herstellen. Die hersteltijd gunnen de meeste mensen hun pijnlijke kniepees vaak niet.

Als de (over)belasting aanhoudt, maakt de kniepees geleidelijk een verkeerd soort bindweefsel aan. Dit wordt tendinose genoemd, ook wel peesmoeheid. U kunt dit
goed vergelijken met metaalmoeheid, dat immers ook ontstaat door langdurige overbelasting.

Peesverweking

beschadigde-pezenTendinose is eigenlijk een vergeefse poging van de kniepees om zichzelf te repareren. Peesweefsel met tendinose is minder sterk dan gewoon peesweefsel. Het bevat meer beschadigde peesvezels, ingroeiende bloedvaten en zenuwen dan het origineel. Daarnaast zet de kniepees uit omdat de beschadigde peescellen meer celvocht bevatten dan de originele peescellen. De kniepees raakt als het ware verweekt en veroorzaakt pijn onder de knie.

Let op:

De kniepees is dus geen spier. Een belangrijk verschil tussen pees- en spierweefsel is namelijk dat pezen niet op commando kunnen worden aangespannen. Spieren kunnen dit wel. Daarom kunt u uw kniepees nauwelijks trainen, zoals dit wel bij het spierweefsel het geval is. Therapeutisch is dat een probleem, want er zijn weinig tot geen effectieve oefeningen voor een overbelaste kniepees.

 • jumper's-knie-knee-pijnZeurende, trekkende pijn onder de knieschijf, vooral bij springen en neerkomen, hardlopen, aanzetten en traplopen.
 • Pijn bij op de knieën zitten
 • Traplopen kan pijnlijk zijn
 • Ochtendstijfheid. Na het opstaan is de pijn en stijfheid het hevigst. Vaak zijn de eerste stappen moeilijk. Deze ‘startpijn’ ontstaat doordat het bindweefsel in rust korter wordt. Er is ook startpijn na een tijdje te hebben gezeten.
 • Stijve, gespannen dijbeenspieren

Aanvankelijk is een jumper’s knie goed te verdragen. Wanneer de klachten aanhouden nemen de kniepijn en stijfheid toe. Hardlopen en sporten wordt dan steeds moeilijker en uiteindelijk onmogelijk.

Echografisch onderzoek

jumper's-knie-knee-lichamelijk-onderzoekEen kniepeesonderzoek is bij Echozorg tweeledig. We beginnen met een lichamelijk onderzoek van de knie door de orthoppeed. We beoordelen ook de knie – en voetstand en het looppatroon. Hierna kijken we ín de kniepees met behulp van echografie. Zo kunnen we peesbeschadigingen vroegtijdig ontdekken. We zoomen letterlijk in op de verweekte delen in de kniepees.

Bij Echozorg vinden we het echo onderzoek zo belangrijk, omdat we hiermee niet jumper's-knie-echo-onderzoek-pijnalleen de diagnose kunnen vaststellen en bevestigen, maar ook andere aandoeningen kunnen uitsluiten. De slijmbeurzen bij kniepees kunnen ook geïrriteerd geraakt zijn, vooral bij mensen die veel op hun knieën zitten, zoals stratenmakers en vloerenleggers. De symptomen van deze aandoeningen lijken erg op elkaar. Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen.

Met echografie weten we dus sneller en beter:

 • De diagnose
 • Wat de oorzaken zijn van de aandoening
 • Hoe ernstig de klacht is
 • Wat we eraan gaan doen
 • Welke andere aandoeningen we kunnen uitsluiten

Wat laat een echoapparaat zien

jumper's-knie-echografie-kniepijnMet een echoapparaat kunnen beschadigingen in de kniepees al in een vroegtijdig stadium geconstateerd worden. Bij een overbelaste kniepees verandert de gezonde witte kleur van het peesbindweefsel in grijs en zwart. Het bindweefsel ligt niet meer netjes geordend, want de verbindingsstukjes tussen de peesvezels gaan kapot. De peesvezels raken verward en liggen als het ware schots en scheef door elkaar heen. Daarnaast ontstaan er littekenweefsel en verkalkingen. Dit weefsel bevat ook meer bloedvaten en zenuwen dan het origineel. Normaliter is de kniepees namelijk weinig doorbloed.

Bovendien is een verweekte kniepees vaak gezwollen. De oorzaak hiervan is dat het reparatiebindweefsel veel meer celvocht bevat dan de originele peescellen. Hierdoor ontstaat er druk op de pees. Op de echo zien we dat een ‘zieke’ pees bol staat.

Herstel: een kwestie van een lange adem

In principe herstelt een overbelaste kniepees binnen één tot twee jaar vanzelf, mits u rustig blijft bewegen en uw knie niet teveel belast. Dat is geruststellend nieuws. Wilt u zo lang wachten?

Echozorg-cortisone-jumpers-knieDe meeste mensen willen snel geholpen worden. Sommige artsen proberen het herstelproces te versnellen met ontstekingsremmende medicatie en injecties met cortison. Het effect is meestal van korte duur en vooral het medicijn cortison veroorzaakt meer peesschade dan je lief is.

Het is ook niet eenvoudig. Een gekwetste kniepees laat zich niet gemakkelijk herstel voorschrijven. Standaard fysiotherapeutische behandelingen, massages, acupunctuur en andere therapieën hebben weinig effect op peesbeschadigingen.

Peeshelende behandelingen

Een overbelaste kniepees verdient volgens Echozorg een structurele peeshelende oplossing. Een behandeling die er voor zorgt dat het herstelproces in de vezels van de kniepees versneld op gang komt. In feite helpen we het lichaam een handje, zodat de peescellen sneller gezond en sterk bindweefsel gaan produceren.

De peeshelende behandelingen van Echozorg hebben effect, maar reken erop dat het bij deze behandelingen langer duurt voordat u verbetering merkt dan bij een injectie met cortison bij bijvoorbeeld een slijmbeurs- of gewrichtsontsteking. We injecteren in principe nooit corticosteroïden in een pees. Het is bekend dat injecties met corticosteroïden schadelijk zijn voor peesvezels en dat de kans op terugval vergroot. Er kunnen enkele (verschillende) behandelingen nodig zijn om het herstelproces op gang te brengen.

Elke jumper’s knie is anders en verdient een behandeling op maat. Hieronder worden de peeshelende behandelingen uitgelegd.

Sshockwavetherapie-pees-eswt-behandelinghockwave-therapie, of ESWT (extracorporale shockwave therapie), is een populaire methode om chronische peesaandoeningen te behandelen. De techniek is afgeleid van de niersteenvergruizer. Het shockwave-apparaat geeft geluidsgolven met een hoge energiewaarde. Deze golven stimuleren de stofwisseling en bloedcirculatie in aangedane pezen, waardoor het herstelproces versneld op gang komt. Verweekt of verzwakt peesweefsel wordt zo sterker en kan weer meer belast worden. Soms wordt gezegd dat de geluidsgolven kalk in pezen en kapsels vergruizen, maar wij hebben dat in de praktijk niet zien gebeuren.

Wanneer shockwave?

shockwave-therapie-jumper's-knie-eswtShockwave-therapie is niet meer weg te denken als eerste behandelvorm bij hielspoor, jumper’s knie en achillespeesklachten. Omdat we shockwave-therapie al bijna tien jaar toepassen, weten we dat shockwave vooral goed kan werken bij deze aandoeningen. Alhoewel de behandeling zelf pijnlijk is, heeft shockwave-therapie een sterk pijnstillend effect. Als de therapie aanslaat heeft u ongeveer vier tot zeven behandelingen nodig. Shockwave gebruiken we minder vaak bij tennis- of golferselleboog, heup- en schouderpeesklachten. Bij deze aandoeningen kiezen we liever voor een echogeleide injectietherapie. Shockwave-therapie heeft minder effect bij deze aandoeningen.

Percutane Needle Tenotomie

Jumper's-knie-knee-pnt-pijnEen PNT is een behandeling voor peesaandoeningen waarbij de bloedtoevoer in de pees van binnenuit wordt gestimuleerd. Sinds 2011 behandelen we kniepeesaandoeningen met PNT. Tijdens een PNT behandeling prikken we met behulp van echografie de aanhechting van de kniepees onder verdoving aan. De kleine bloedingen die zo in de kniepees ontstaan, brengen een verhoogde celstofwisseling in het peesweefsel op gang, waardoor het zelfhelend vermogen van de kniepees letterlijk wordt geprikkeld. In het bloed zitten bloedplaatjes. Deze spelen een belangrijke rol bij het natuurlijk herstel van weefsels, omdat er veel groeifactoren in zitten. Door het aanprikken van het aangedane gedeelte van de kniepees komen deze groeifactoren vrij vanuit de bloedplaatjes. Het gevolg hiervan is het aantrekken van ontstekingscellen en dit activeert de aanmaak van nieuw weefsel, waardoor het peesweefsel kan worden hersteld. Een PNT kan worden gecombineerd met een PRP behandeling. Dat is een behandelmethode waarbij dan ook nog lichaamseigen bloedplaatjes in de kniepees worden geïnjecteerd. /accordion-item]

Platelets Rich Plasma (PRP)

PRP-platelets-rich-plasmaPRP is bloedplasma met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Bij een behandeling met PRP worden eigen bloedplaatjes van de patiënt in het verweekte deel van de kniepees geïnjecteerd.

Bloedplaatjes bevatten veel groeifactoren, die het lichaam aangeven dat er repareerwerkzaamheden nodig zijn om beschadigd weefsel te herstellen. Door contact met het aangedane gedeelte van de kniepees komen deze groeifactoren vanuit de bloedplaatjes vrij. Het gevolg is het aantrekken van ontstekingscellen. Dit activeert de aanmaak van nieuw sterk bindweefsel, waardoor de pees kan herstellen.

We gebruiken PRP voor het behandelen van chronische tenniselleboog, jumper’s knie, hielspoor- en achillespeesklachten, en kleine tot middelgrote scheuren in pezen.

De PRP-technologie bestaat ongeveer twintig jaar en werd in het begin vooral gebruikt in de hartchirurgie en tandheelkunde om het helen van wonden te versnellen. De laatste jarenPRP-procedure wordt PRP ook wordt toegepast bij de niet-operatieve behandeling van peesaandoeningen. Bij Echozorg werken we sinds begin 2013 met PRP.

De PRP-techniek: We nemen bloed af en centrifugeren dit steriel, zodat we bloedplaatjes eruit kunnen scheiden. Deze hoge concentratie aan bloedplaatjes — en dus groeifactoren — injecteren we in de aangedane kniepees. Zo helpen we uw natuurlijke genezingsproces vooruit. Het injecteren doen we, zoals altijd, echogeleid.

Gemiddeld heeft u één à drie behandelingen nodig. Het effect is na zes weken merkbaar.

Polidocanol injectie

Het medicijn polidocanol wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van spataderen. Bij Echozorg gebruiken we het middel soms bij chronische kniepeesaandoeningen, wanneer andere behandelingen niet afdoende werken.

Bij overbelaste pezen is er sprake van nieuwe ingroeiende haarvaten (neovascularisatie). Dit kunnen we goed zien met behulp van echografie. In deze nieuwgevormde bloedvaten zitten vaak mini-zenuwen die peespijn veroorzaken. Polidicanol stopt de ingroei én de pijnprikkel.

Omdat de pijn verdwijnt, ontstaat er ruimte voor een gezond herstel. U heeft maar één behandeling met polidocanol nodig. Echter, niet alle patiënten met een peesaandoening hebben nieuwgevormde haarvaten. Injecties met polidocanol zijn bij deze patiënten geen optie. Een injectie met polidocanol is sowieso pas een optie als alle andere behandelingen niet hebben geholpen

Aan deze pagina wordt gewerkt

Welke behandeling we ook voor u kiezen, u mag uw kniepees na de behandeling niet overbelasten. Wees voorzichtig met traplopen, springen en hardlopen. Draag goede schoenen en gebruik zo nodig podotherapeutische zolen. Hoelang het herstel duurt, is afhankelijk van de ernst en de aard van de kwaal.  Bewegen en sport mogen beslist geen (na-)pijn veroorzaken, anders wordt het herstelproces verstoord. Belasten mag, overbelasten niet. Laat uw pees het werk doen. Dat is de beste garantie voor succes!

Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer met de kniepees doen. Forceer dit niet.

Na een injectiebehandeling geven we het volgende advies:

 • Eerst 3 dagen echt niet uw kniepees belasten
 • Dan 3 weken niet echt
 • Tenslotte 3 maanden voorzichtig aan!

Kosten

De onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de dekking van uw basisverzekering en worden dus vergoed.

Kijk op pagina tarieven en vergoedingen

 Hoe maak ik een afspraak met de One-Week-Echo-Formule?

Stap 1

Verwijzing Huisarts naar Orthopedie

 • U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts
 • Afspraak binnen één week
 • Onderzoeken en behandelingen vallen onder de basispolis en worden vergoed
 • Bel echozorg

Stap 2

Onderzoek en Diagnose

 • Een intake, een orthopedisch en echo onderzoek in één consult
 • Onze orthopeed en echografist komen snel tot goede diagnose
 • Geen vertraging, niet van het kastje naar de muur

Stap 3

Behandeling op Maat

 • De orthopeed stelt indien mogelijk een behandeling voor
 • Echogeleide peeshelende behandelingen kunnen meestal tijdens het eerste consult worden uitgevoerd. U heeft snel minder pijn

Verzekerde zorg: Echozorg onder paraplu van EchoCura

Echozorg

Alle consulten, onderzoeken en behandelingen die Echozorg uitvoert zijn gekenmerkt als medisch specialistische zorg door een orthopedisch chirurg.

De consulten, onderzoeken en behandelingen worden daarom vergoed vanuit de basispolis van uw ziektekostenverzekering.

Voor meer informatie:
Kijk op de pagina Tarieven en vergoedingen

EchoCura

Onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Onderzoeken en behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg op basis van een verwijzing van de huisarts naar orthopedie. Let op: Het eigen-risico is van toepassing.

Voor meer informatie kijk op de pagina EchoCura.

Locaties Echozorg


Hoorn

Locatie Echozorg Hoorn Sanaderm
Kliniek Sanaderm
Geldelozeweg 31
1625 NW Hoorn
Tel: 0229 – 215350
(Mediamakt & Avondlicht)


Amsterdam Noord

Locatie AMCN
Asterweg Medisch Centrum Noord
Asterweg 6
1031 HN A’dam Noord
Tel: 020 – 2258766
Praktijk Nederhof en Micic


Haarlem

Locatie echozorg Haarlem
Gezondheidscentrum ZuidWest
Faradaystraat 2
2014EN Haarlem
Tel: 023 – 2001048
Praktijk: De Fysiotherapeuten (BG)