Cortisone injectie
Echozorg is een polikliniek voor orthopedie. Wij zijn al 10 jaar gespecialiseerd in echogeleide cortisone injecties.
U wordt bij Echozorg altijd binnen één week onderzocht en behandeld. Op deze pagina leggen we u graag uit:
Afspraak Binnen één Week bij 10 Vestigingen Bel 085 0471627 of Stuur een E-mail
Afspraak Binnen één Week bij 10 Vestigingen
Bel 085 0471627 of Stuur een E-mail
Echozorg is een polikliniek voor orthopedie. Wij zijn al 10 jaar gespecialiseerd in echogeleide cortisone injecties.
U wordt bij Echozorg altijd binnen één week onderzocht en behandeld. Op deze pagina leggen we u graag uit:
Denkt u na over een cortisone injectie? Omdat u last heeft van een slijmbeursontsteking, peesontsteking of ontstoken gewricht?
Een injectie met cortison kan goed helpen om pijn en zwelling te verminderen. Cortison is een sterk ontstekingsremmend medicijn.
Sommige patiënten twijfelen over een injectie met cortison. Dit is begrijpelijk want het effect is soms tijdelijk. En teveel injecties kunnen pezen en kraakbeen beschadigen.
Toch kan een cortisone injectie een effectieve behandeling zijn. Vooral bij aandoeningen waarbij sprake is van een ontsteking.
Echozorg is een polikliniek voor orthopedie. Wij zijn al 10 jaar gespecialiseerd in echogeleide cortisone injecties.
U wordt bij Echozorg altijd binnen één week onderzocht en behandeld. Op deze pagina leggen we u graag uit:
Cortison is een natuurlijk hormoon dat in de bijnierschors wordt gemaakt. Het heeft invloed op verschillende functies in het lichaam. Zo remt het bijvoorbeeld ontstekingsreacties af.
Het medicijn cortison wordt kunstmatig gemaakt. Al meer dan 70 jaar wordt het als tablet of injectie toegediend in ontstoken gewrichten, pezen en slijmbeurzen.
Een injectie biedt voordelen. Het middel komt via een injectie precies terecht op de plek waar het nodig is. De hoeveelheid cortison is daardoor kleiner dan met tabletten. Waardoor u minder risico loopt op bijwerkingen.
Wat wordt geïnjecteerd
Een cortisone injectie bestaat uit corticosteroïden (een ander woord voor cortison) en een middel om te verdoven.
Bij Echozorg gebruiken we meestal Kenacort of DepoMedrol.
Aan het cortisonwordt vervolgens Lidocaïne toegevoegd. Dit is een snel werkend verdovingsmiddel met 2 voordelen.
Ten eerste maakt het de injectie minder pijnlijk. Ten tweede verdunt het de cortison. Daardoor kan het zich goed verspreiden in het ontstoken gebied.
De dosering hangt af van de kwaal en plek waar geprikt wordt. Want niet overal is dezelfde hoeveelheid nodig.
Proefinjectie
Is er twijfel over de diagnose? Dan is een proefinjectie met cortison heel geschikt om de juiste diagnose te stellen.
Veel aandoeningen veroorzaken ‘op het oog’ dezelfde klachten. Met een proefinjectie injecteren we de verdoving en het cortison rondom een pijnlijke pees, in een ontstoken slijmbeurs of gewricht.
Daarmee testen we waar de klachten precies vandaan komen. Als de pijn afneemt wordt de diagnose duidelijk. Een proef injectie wordt ook wel een marcaïnisatie genoemd.
Cortison remt zoals gezegd vooral ontstekingsreacties.
Een cortisone injectie wordt daarom als behandeling toegepast bij diverse ontstekingen. Het gaat om problemen met de slijmbeurzen en gewrichten in de vingers, tenen, knie, heup, elleboog en schouder.
De kans dat een cortisone injectie een goed effect heeft bij een slijmbeurs-, peesschede- of gewrichtsontsteking is groot.
De kans op een langdurig effect bij gevorderde artrose of een peesontsteking is kleiner.
Dat komt omdat de pijn meestal het gevolg is van veroudering en schade aan het kraakbeen en peesweefsel. Dit is helaas niet zomaar op te lossen met een injectie.
Bij Echozorg geven we cortisone injecties in:
Knie
Een injectie met cortison wordt vaak toegediend in een ontstoken knie. De oorzaken hiervan zijn onder andere:
Bij knie artrose is de kans op langdurige vermindering van de klachten ongeveer 50%. Maar let op: cortison geneest niet het versleten kraakbeen in de knie. Dit komt doordat het alleen een remmend effect op de ontsteking heeft.
Meer dan 3 injecties per jaar wordt afgeraden. Dit omdat te veel cortison het slijtageproces van kraakbeen kan versnellen.
Schouder
Injecties met cortison worden vaak toegediend bij schouderklachten. Dit gebeurt vooral bij
Bij een slijmbeurs- of peesontsteking injecteren wij het cortison altijd in de slijmbeurs. Hierdoor neemt de pijn en zwelling af. De schouder krijgt dan namelijk meer ruimte om te bewegen.
Het effect verschilt per patiënt. Een tweede of derde injectie heeft alleen zin als u bij de eerste injectie langdurig baat heeft (gehad).
Het is belangrijk dat het cortison precies in een slijmbeurs terecht komt. Dit is belangrijk, omdat cortison schade kan veroorzaken aan de schouderpezen. Bij Echozorg voeren we alle injecties in de schouder daarom echogeleid uit.
Bij een frozen shoulder wordt het cortison in het schoudergewricht geïnjecteerd. De ontsteking en pijnklachten nemen hierdoor snel af.
Vooral bij frozen shoulder is een cortisone injectie een zeer effectieve behandeling.
Bij artrose van de schouder en het AC gewricht kunnen injecties met cortison de pijn en zwelling dempen.
Het AC gewricht is een klein gewrichtje tussen het sleutelbeen en schouderblad. Als gevolg van slijtage of overbelasting kan het veel schouderpijn veroorzaken.
Hoe lang een patiënt baat heeft bij een injectie in een versleten schouder of AC gewricht is afhankelijk van de ernst van de slijtage. Maar ook hoeveel iemand de schouder belast.
Heup
Cortisone injecties worden vooral gegeven bij:
Bij een slijmbeursontsteking van de heup is er sprake van een ontstoken slijmbeurs. Dit is een soort zakje met glijmiddel. Daarmee kunnen de bilspieren en pezen soepel over het bot glijden.
Rondom de heup zitten verschillende slijmbeurzen. De slijmbeurs aan de zijkant van de heup en in de lies raken het vaakst ontstoken.
Een injectie met cortison kan u snel van de ergste klachten afhelpen. Hoe lang een injectie met corticosteroïden helpt verschilt per persoon.
Ook bij heupartrose kan een cortisone injectie u goed helpen. De pijn en ontsteking nemen dan meestal snel af.
Hoe lang het effect aanhoudt is afhankelijk van de slijtage. Dit hangt samen met hoeveel u de heup belast.
Bij ernstige slijtage heeft een cortisone injectie meestal weinig effect. Wij raden herhaalde injecties in een ‘versleten heup’ af. Dit komt omdat cortisone het slijtageproces van het kraakbeen kan versnellen.
Enkel en voet
Bij de enkel en voet worden cortisone-injecties vaak toegediend bij:
Bij ernstige slijtage van de enkel of voet is de kans dat een cortisone injectie lang helpt klein.
Pols en hand
Injecties met cortison worden bij de pols- en hand gegeven bij:
Peesontsteking
Vroeger werd een pees ontsteking vaak behandeld met een cortisone injectie. Denk aan bijvoorbeeld:
Tegenwoordig zijn we hier heel voorzichtig mee. Dit omdat een injectie met cortison op de korte termijn meestal een heel goed effect heeft.
Op de langere termijn blijkt echter dat cortison schade aanricht aan het peesweefsel. Waardoor de klachten vaak sneller en vaker terugkomen.
Bij Echozorg raden wij cortisone injecties bij peesontstekingen af. We injecteren nooit cortison in een pees. Er zijn betere behandelingen beschikbaar zoals een scraping of een bloedplasma behandeling (ACP).
Een cortisone injectie heeft meestal een tijdelijk effect. Dit duurt enkele weken tot circa 6 maanden.
Sommige mensen zijn al na één injectie klachtenvrij. En een kleine groep heeft geen baat bij zo’n injectie.
Hoe lang de injectie bij u werkt, is dus vooraf niet te voorspellen. Succes is dus niet verzekerd.
Het effect van een cortisone injectie volgt een vast patroon:
Heeft u een echogeleide injectie bij Echozorg gehad? Dan hebben wij na twee weken telefonisch contact met u. Als de klachten niet afnemen maken we een afspraak ter controle.
Bel 085 – 0471627 of e-mail voor een afspraak.
Met 8 vestigingen in Noord-Holland helpen wij u binnen één week. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering.
Bel ons op 085 – 0471627 of stuur een e-mail voor een afspraak.
Met 8 vestigingen in Noord-Holland helpen wij u binnen één week. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering.
Als een injectie met cortison goed heeft geholpen, maar de klachten komen weer terug? Dan kan een 2e injectie gegeven worden.
Per jaar geven we niet meer dan 3 injecties op dezelfde plaats. Daarmee voorkomen we schade aan pezen en gewrichten.
Een tweede of derde injectie is alleen zinvol als de eerste injectie een langdurig effect heeft (gehad). Houd dus goed bij hoe lang u effect ervaart van een cortison injectie.
Een tijdelijke toename van de pijn (24 – 72 uur na de prik) is de meest voorkomende bijwerking van een cortisone injectie.
Tegen deze napijn kunt u het best paracetamol slikken. Maximaal 3 keer 1000 mg per 24 uur.
Naast napijn kunnen cortisone injecties ook andere bijwerkingen hebben:
Ook kan na een injectie een allergische reactie of een infectie ontstaan. Dit komt zelden voor. Wordt de plek rood of warm? Neem dan direct contact op met ons of uw huisarts.
Cortison kan dus schade veroorzaken aan pezen, spieren en gewrichten.
Om dit te voorkomen plaatsen we de injectie zo precies mogelijk. Daarom geven wij bij Echozorg dit soort injecties met behulp van echografie.
Tijdens een echogeleide injectie volgen we de injectienaald op monitor. We injecteren pas als we zeker zijn dat de naald op de juiste plaats uitkomt. Op die manier voorkomen we missers.
Echogeleide injecties hebben een beter effect dan een ‘blinde’ injectie. Dat komt omdat ze veiliger en nauwkeuriger zijn. Daarnaast doet een echogeleide injectie minder pijn.
Bij Echozorg wordt u altijd binnen één week gelijktijdig onderzocht door een orthopeed en echografist.
Zo komen wij in één consult tot de juiste diagnose. Vaak kunnen we u tijdens het eerste consult al (echogeleid) behandelen.
Dus wilt u snel van uw pijnklachten af? Vraag eerst uw huisarts om een verwijzing orthopedie naar Echozorg. Maak dan een afspraak met Echozorg. Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Bel 085 – 0471627 of stuur ons een e-mail.
Na 10 jaar ervaring met (echogeleide) cortisone injecties geven we vaak de volgende antwoorden op deze vragen
Wat doe ik na een cortisone injectie?
Zoals gezegd, een cortisone injectie kan napijn veroorzaken. Dat is normaal. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol.
Verminderen de klachten niet voldoende? Vraag dan aan de huisarts een recept voor een ontstekingsremmer.
Vermijd zware belasting na een injectie. Ga niet meteen voluit sporten of activiteiten uitvoeren waar u pijn van krijgt.
Doe een paar weken rustig aan. Maar blijf wel bewegen.
Andere medicijnen
Een cortisone injectie wordt vaak gegeven in combinatie met andere medicijnen.
Medicijnen die u gebruikt voor andere aandoeningen, kunnen vrijwel altijd zonder problemen samen gebruikt worden met een cortisone injectie.
Er zijn echter medicijnen die bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegels van corticosteroïden kunnen verhogen en/of sommige bijwerkingen kunnen beïnvloeden.
Cortisone injectie en alcohol
Na een cortisone injectie kunt u gewoon alcohol drinken. Er zijn geen speciale beperkingen.
Cortisone injectie en autorijden
Een corticosteroïden injectie veroorzaakt geen sufheid of slaperigheid. Er is geen bezwaar tegen het autorijden na een corticosteroïden injectie.
Vaak is de pijn na een prik enkele uren minder. Omdat het cortison verdund wordt een snelwerkend verdovingsmiddel.
Cortisone injectie en sporten
Na de injectie mag u gewoon bewegen. Maar vermijd zware belasting.
Ga dus niet meteen voluit sporten of activiteiten uitvoeren waar u pijn van krijgt.
Kortom: doe een paar weken rustig aan.
Echozorg is een polikliniek voor orthopedie. U wordt altijd binnen één week onderzocht door een orthopeed en echografist. Zo komen wij zonder vertraging tot de juiste diagnose. Vaak kunnen we u tijdens het eerste consult al behandelen.
Pols en hand
Artrose duim
Ganglion pols
Quervain
Triggervinger
Heup
Slijmbeursontsteking heup
Knie
Artrose knie
Jumpers knee
Osgood Schlatter
Voet en enkel
Achillespees ontsteking
Hielspoor
Mortons neuroom
Peesplaatontsteking
Cortisone injectie
Hyaluronzuur injectie
ACP injectie
Echogeleide injectie
Barbotage
Shockwave therapie
Aangesloten bij
Verwijzers kunnen ons in ZorgDomein vinden onder ‘Medisch specialistische zorg’ > ‘Orthopedie’ > ‘Gewrichtsaandoeningen’
Amsterdam-Noord, Amsterdam-Zuid, Zaandam, Purmerend, Hoorn, Haarlem, Heemskerk, Heerhugowaard, Houten, Almelo, Woerden
Ma. t/m vr: 8:30 – 17:00 uur