Caravan perikelen

bursitis-trochanterica-slijmbeursontsteking-heupZodra de temperaturen stijgen begint voor Echozorg– oneerbiedig gezegd – de ‘heupjestijd’. Waarom juist dan? Ik weet het echt niet. In elk geval komen er opeens erg veel de slijmbeursontsteking in de heup voorbij. Dat leiden tot echte caravan perikelen.

Zo ook Hetty, een struise vrouw van in de zestig. “Het is weer hopeloos. Ik kan gewoon niet lang op mijn rechterzij liggen. Hartstikke pijnlijk. Kunnen jullie weer eens kijken”. Volgens mij heb ik een slijmbeursontsteking in de heup Natuurlijk wilden Pieter en ik dat.

“Hoe gaat het verder, Hetty?”, terwijl mijn echo langzaam op temperatuur kwam. “Dat is juist het probleem. Ik ga weer met de caravan weg. Van mei tot oktober. Ja, we hebben het goed voor elkaar. Samen met mijn jeugdvriendin. Haar man is overleden en ik ben gescheiden sinds 1998.

“Het enige probleem is, dat je in een caravan niet zo gemakkelijk kunt draaien. Jeanet wordt anders gek van mij”.  Pieter en ik knikten begripvol, alsof we beiden vele vakanties in een Kip-caravan hadden doorgebracht. “Heb je van stekende pijn aan de zijkant van je bovenbeen? En merk je dat je spierkracht verminderd is”. Hetty knikte blij, want onze vragen waren een schot in de roos.

Ik pakte de probe en startte het echografisch onderzoek, terwijl Pieter orthopedisch mee keek. We hadden het probleem snel in beeld. “Inderdaad, je hebt een slijmbeursontsteking in de heup. Meestal zijn je pezen daarvan de oorzaak. Gaat het opstaan ook niet zo gemakkelijk?” Hetty knikte bevestigend.

“Kijk Hetty, jouw bilspierpees schuurt als het ware tegen een afdekplaat. Dat is erg lastig te behandelen. Het beste is rustig aan te doen en te wachten totdat het vanzelf weer overgaat”, sprak Pieter. Dat viel niet in de smaak bij Hetty. “Luister eens dat veel te lang. Jeanet en ik willen de Semana Santa in Sevilla meemaken. Kun jullie niet een prik in die pees geven. Ik lees elke week jouw stukje. Je hebt toch zo’n wonderspuit?

“Nou Hetty, dan lees je de stukjes toch niet helemaal goed. Je mag nooit in een pees prikken. Heel slecht. Daarom zijn we ook mordicus tegen blind prikken. Wat we wel kunnen doen? Je een echogeleide injectie, precies in die ontstoken slijmbeurs geven. Dat is echt millimeter werk”.

Even later kreeg Hetty heel een beetje cortison in de slijmbeurs. “Doe je wel rustig aan Hetty?”. “Maak je geen zorgen. Jeanet heeft de caravan al uit de winterberging gehaald. Nog een keertje Albert Heijn en we kunnen weg. Bedankt!

Auteur: Robert de Zoete

Ooit afgestudeerd als chiropractor, maar nu al jaren zelf verklaard CEO van Hoorn en omstreken. CEO zul je denken? Yes.....Chief Echo Officer. Mijn motto: een echtgeleide injectie is Altijd Raak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *