80+

dumbell 80+ schouderklachten

“Wil je bij de vrouwen scoren, dan moet je actief blijven”. Aad, (80+), ging er eens uitgebreid voor zitten. “Kijk, jullie zijn nog niet zover. Maar eens komt het bejaardentehuis. Als je het als man tenminste haalt!”

Aad keek ons triomfantelijk aan. “Geloof me jongens, de laatste jaren zijn de mooiste. Bij ons is de vrouw-man verhouding 13 staat tot 1. Anders gezegd: Aan elk van deze vingers hangt een vrouw. En ik heb er nog drie in reserve”.

Pieter en ik besloten hier niet tegenop te bieden. “Heb je door je vele contacten met vrouwen zo’n pijn in je schouder, Aad?”, vroeg de orthopeed belangstellend. “Zo zou je het kunnen noemen, doc. Wil je aantrekkelijk blijven, dan moet je er veel voor doen”.

“Oh ja”, vroeg ik nieuwsgierig, “wat dan?”. “Ik doe drie keer in de week fitness. Side raises met dumbles. (Ik kon nog net zijn krachtige (goede) arm ontwijken). En vorige week ging het mis: Krak. Aad trok een somber gezicht. Ik krijg ‘m niet meer omhoog. M’n rechterarm doet al dagen verrekte zeer”.

De hoogste tijd om mijn echo aan te zetten! Ik geef eerlijk toe, bij ouderen denk je meestal direct: een scheurtje (ruptuur) in een pees of een slijmbeursontsteking. Maar Aad leerde me vooral niet te denken dat je het al weet.

Pieter was intussen met het lichamelijk onderzoek bezig. ”Alle mensen Aad, wat heb je nog een kracht in je armen”, sprak hij vol bewondering. “Dat doe ik je later niet na!”. “Kop op doc, trainen, trainen, dan word je geen watje”, adviseerde Aad gul.

De echo bracht uitkomst. Op de monitor was het glashelder te zien. Er was een klein stukje bot van zijn schouderdak af gescheurd. “Aad, er is een stukje van je acromion afgescheurd. Dat is een deel van je schouderblad waar een aantal van je spieren aan vast zitten. Kijk maar even mee.” Pieter nam rustig de tijd en gaf een begrijpelijk lesje anatomie voor mensen die heel lang geleden in de schoolbanken zaten.

Aad werd er niet blij van. Logisch, want dokter Pieter wond er geen doekjes om. Hier zijn geen medicijnen voor. “Zes weken rust, dat is het enige dat helpt, Aad.”

“Ja maar doc, heb je niet zo’n wonderspuit voor me? Aad bedoelde een echogeleide injectie met cortison. “Heb ik voor je”, zei Pieter. “Maar hoe moet dat nou met de vrouwen? Die zien me zes weken niet oefenen in mijn sportkloffie?”. Sorry Aad, hoe dat moet, weten wij niet; daarvoor zijn we nog veel te jong.

Auteur: Robert de Zoete

Ooit afgestudeerd als chiropractor, maar nu al jaren zelf verklaard CEO van Hoorn en omstreken. CEO zul je denken? Yes.....Chief Echo Officer. Mijn motto: een echtgeleide injectie is Altijd Raak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *