Heeft u last van:

 • Knie- of heupartrose?
 • Slijtage van schouder of duim?
 • Een kleine peesruptuur?
 • Een chronische slijmbeursontsteking in de heup of schouder?

Op zoek naar een behandeling met PRP? Maak een afspraak met Echozorg.

In één consult en op één adres:

 • Een lichamelijk onderzoek door een orthopeed
 • Een echo-onderzoek
 • Indien geïndiceerd een echogeleide injectie met PRP

PRP

PRP methode echozorg

PRP staat voor Platelet Rich Plasma. Dat betekent bloedplasma met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Een behandeling met PRP wordt toegepast bij patiënten die last hebben van gewrichtsslijtage, chronische pees- en slijmbeursontstekingen.

Bloedplaatjes zorgen niet alleen voor stolling van het bloed, ze spelen ook een sleutelrol bij het genezingsproces van beschadigde spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Injecties met PRP worden gebruikt om het genezingsproces te stimuleren.

Een PRP behandeling begint met de afname van uw eigen bloed. Vervolgens wordt het bloed direct gecentrifugeerd. De bloedplaatjes en het bloedplasma worden gescheiden van de rode en witte bloedcellen. Daarna wordt het geconcentreerde bloedplasma met daarin de hoge concentratie bloedplaatjes echogeleid geïnjecteerd in de beschadigde delen van spier, pees, gewricht of gewrichtsband.

PRP is een behandeling met weinig risico’s en bijwerkingen. Uw eigen bloed (autoloog) wordt gebruikt waardoor er geen risico bestaat op een overdraagbare infectie of allergische reacties.

PRP behandeling

Een PRP behandeling kan uitgevoerd worden bij:

Hoe werkt PRP

PRP bevat een verhoogde concentratie aan bloedplaatjes (3-6 keer de normale bloedwaarde). Bloedplaatjes zijn een rijke bron van groeifactoren die belangrijke functies hebben bij het herstel van wonden en beschadigde weefsels. .

Er zijn diverse groeifactoren die elk verschillende aspecten van het genezingsproces ondersteunen en de aanmaak van bloedvaatjes, nieuw collageen (bindweefsel), kraakbeencellen en weefsel aansporen.

groeifactoren prpDoor bloedplasma met een hoge concentratie lichaamseigen bloedplaatjes en groeifactoren in beschadigd weefsel te injecteren worden reparatieprocessen op een natuurlijke wijze gestimuleerd .

Daarnaast is het bewezen dat PRP injecties met 4-6 keer verhoogde concentratie bloedplaatjes een ontstekingsremmend effect hebben .

Artrose

Bij artrose hebben PRP en de groeifactoren een ontstekingsremmende werking, waardoor de pijn minder wordt. Daarnaast heeft een injectie met PRP een positief effect op de aanmaak van hyaluronzuur door de slijmvliescellen in het gewricht.

Hyaluronzuur is een stroperige smeervloeistof dat in het gewrichtsvocht zorgt voor gezond kraakbeen. Bij artrose is sprake van kraakbeenslijtage en wordt er meer hyaluronzuur afgebroken dan aangemaakt. Er is sprake van een tekort aan gewrichtssmeer in een gewricht. Met PRP injecties wordt de hyaluronzuurproductie gestimuleerd en de afbraak van kraakbeen als het ware geremd.

De belangrijkste voordelen van injecties met PRP bij artrose: minder pijn, meer mobiliteit en geen bijwerkingen zoals bij corticosteroïden.

Peesaandoeningen

Bij chronische peesaandoeningen zoals een tenniselleboog, een jumpersknie of een hielspoor stimuleren bloedplaatjes en groeifactoren de aanmaak van nieuw bindweefsel (collageen). Bij beschadigde of chronisch overbelaste aanhechtingen zorgt Platelet Rich Plasma dus voor een versneld herstel van het peesweefsel.

Echozorg

Bij Echozorg bent u aan het goede adres voor een PRP behandeling. Wij zijn een orthopedisch echo-diagnose en behandelcentrum. Pieter Schillemans  (orthopedisch chirurg) en Robert de Zoete (echografist) behandelen sinds 2012 patiënten met Platelet Rich Plasma.

Onze ervaring met Platelet Rich Plasma

ervaring Echozorg met PRPBehandelingen met Platelet Rich Plasma worden bij Echozorg vooral ingezet bij patiënten die last hebben van artrose. Uit onderzoek blijkt dat gewrichtsslijtage één van de betere indicaties is voor een PRP behandeling.

Een tenniselleboog, een hielspoor of andere peesaandoeningen kunnen bij ons in principe ook behandeld worden met Platelet Rich Plasma.

Toch raden wij bij peesklachten meestal eerst een behandeling met autoloog bloed aan. Dit is een vergelijkbare behandeling als PRP. Het bloedmonster wordt echter niet gecentrifugeerd. Bij chronische peesaandoeningen is meestal geen sprake meer van een ontsteking. Het is onze ervaring dat een injectie met autoloog bloed een goede eerste behandeling is bij peesklachten. Bij onvoldoende resultaat kan een Platelet Rich Plasma behandeling worden overwogen.

Afspraak

Voor een PRP behandeling bij Echozorg vraagt u uw huisarts om een verwijzing orthopedie. Lees hieronder meer over de werkwijze, effecten en vergoedingen. Bel voor een afspraak of meer informatie met Robert de Zoete van Echozorg: 085-0471627. Of maak online een afspraak.

Behandeling met PRP

Reservoir voor PRPEen Platelet Rich Plasma behandeling is een vrij simpele behandeling die in een spreekkamer kan worden uitgevoerd. De procedure verloopt als volgt:

 • Indien uw aandoening behandeld kan worden met Platelet Rich Plasma wordt 20 tot 60 ml bloed uit een ader in de arm afgenomen.
 • Het bloedmonster wordt in een speciaal ontworpen PRP-reservoir overgebracht. Daarna wordt het bloed in het reservoir 15 minuten gecentrifugeerd. De rode en witte bloedcellen worden gescheiden van het bloedplasma en de bloedplaatjes.
 • Vervolgens wordt het bloedplaatjes-arm-plasma, de gele vloeistof, verwijderd uit het reservoir. En wordt de lichtrode vloeistof opgezogen in een injectiespuit.
 • Het bloedplaatjes rijk plasma is dan klaar om te worden geïnjecteerd in het beschadigde weefsel of in het gewricht met artrose.
 • De intake, het lichamelijk onderzoek en behandeling duurt ongeveer 1 to 1,5 uur.
 • Na 2-6 weken komt u op het spreekuur voor een controle.

Wat kunt u verwachten van PRP

Napijn

De meeste mensen ervaren napijn na een behandeling. De eerste dagen kunnen vrij pijnlijk zijn. Ook kunt u een afname van beweeglijkheid ervaren. De napijn is slechts tijdelijk.

Verbetering

Na enkele weken merken patiënten tekenen van verbetering (minder pijn, betere functie en mobiliteit). Let op: het doel van Platelet Rich Plasma is het stimuleren van het genezingsproces van beschadigde weefsels. Dat kost tijd. Het niet meer dan logisch dat u van een Platelet Rich Plasma behandeling minder snel effect kan verwachten dan van een injectie met corticosteroïden. Het effect van PRP bij gewrichtsslijtage houdt gemiddeld 6 maanden tot een jaar aan. Bij voldoende resultaat kunnen de injecties worden herhaald.

Belasten

Bewegen en het belasten van het geïnjecteerde weefsel mag. Overbelasten niet. Werkzaamheden en sporten mogen in de eerste weken geen (na-)pijn veroorzaken, anders wordt het genezingsproces verstoord. Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer doen. Forceer het niet. De beste garantie voor succes!

Vervolg

Na ongeveer zes weken worden de vervolgstappen bepaald. Als de behandeling na één injectie goed aanslaat, stellen we een tweede injectie nog even uit en bekijken we hoe lang het effect aanhoudt. Sommige mensen ervaren na de eerste injectie weinig verbetering, maar wel na een tweede of derde injectie. Een en ander is afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening, leefstijl (roken) en gewicht maar ook werkzaamheden, sport en hobby’s.

Kritische PRP-succesfactoren

Indicatie

lichamelijk onderzoekEr is veel discussie over het effect van behandelingen met PRP.

Een goede indicatie voor een behandeling met bloedpaatjes is essentieel. Bij Echozorg beginnen we daarom altijd met een intake, een lichamelijk en een echografisch onderzoek.

Als er recent röntgen- of MRI onderzoeken hebben plaatsgevonden, worden deze van te voren opgevraagd. Indien noodzakelijk wordt er nog een röntgenonderzoek aangevraagd.

We bepalen altijd nauwkeurig of uw pees- of gewrichtsklachten behandeld kunnen worden met PRP.

Kwaliteit van het PRP

Uit ervaring weten we dat het effect van een behandeling met PRP ook afhangt van de kwaliteit van het PRP, namelijk de concentratie bloedplaatjes in het gecentrifugeerde bloedplasma. Bekende apparaten met hoger rendement aan bloedplaatjes zijn:

 • Biomet GPS II en III (3-8x)
 • Harvest SmartPRep 2 APC (4-6×);
 • ArterioCyte-Medtronic Magellan (3-7×).

Harvest Smart Prep PRPDe apparaten met een lager rendement:

 • Arthrex ACP (2-3×)
 • Regenlab PRP

Voor een optimaal effect bij de behandeling van artrose moet de concentratie bloedpaatjes in het PRP een factor 3 tot 6 keer hoger zijn dan de basiswaarde in het bloed.

Echozorg heeft gekozen voor het SmartPRep 2 systeem van Harvest. PRP injecteren we voornamelijk in gewrichten met slijtage. We hebben dus een PRP apparaat nodig dat een hoge concentratie bloedplaatjes oplevert.

Daarnaast:

 • wordt het PRP in de SmartPRep in een veilig gesloten reservoir bereid
 • vallen de materiaalkosten bij de Harvest SmartPRep gunstiger uit ten opzichte van andere hoog rendement apparaten
 • is het apparaat ook geschikt voor injecties bij peesaandoeningen.

Echografie

Echogeleide injectie met PRPDe kwaliteit van een Platelet Rich Plasma behandeling is niet alleen afhankelijk van een goede indicatie en de juiste concentratie bloedplaatjes.

Ook de wijze waarop de bloedplaatjes in een gewricht of op de plek van de beschadiging wordt geïnjecteerd is van belang. Wordt er op de verkeerde plek geïnjecteerd dan is een Platelet Rich Plasma behandeling volstrekt nutteloos. PRP heeft namelijk alleen een lokaal effect.

Bij Echozorg worden behandelingen met Platelet Rich Plasma daarom altijd echogeleid uitgevoerd. Door gebruik te maken van een echoapparaat kunnen we op het beeldscherm zien dat het bloedplasma exact op de plek van de beschadiging of in het gewricht terecht komt. We zijn bij Echozorg zeer ervaren op het gebied van echogeleide injecties. In de afgelopen jaren hebben we meer dan 4.000 injecties onder geleide van een echoappaat uitgevoerd.

Ontstekingsremmers

De week voor en de weken na de PRP injectie kunt u beter geen ontstekingsremmers slikken. Paracetamol is geen probleem. U mag één week vóór een Platelet Rich Plasma behandeling geen bloedverdunners meer innemen. Overleg dit met uw huisarts.

Verwacht geen wonderen

Veel mensen verwachten veel van een behandeling met Platelet Rich Plasma. Houd er rekening mee dat bloedplaatjes bij gewrichtsslijtage geen wonderen verrichten. Tot op heden is het niet aangetoond dat Platelet Rich Plasma beschadigd kraakbeen herstelt. De gunstige effecten worden toegeschreven aan de ontstekingsremmende werking en de aanmaak van hyaluronzuur en collageen. Een Platelet Rich Plasma behandeling heeft het meeste effect in combinatie met leefstijl veranderingen, fysiotherapie, gewichtsverlies, braces en voldoende beweging.

Vergoedingen en materiaalkosten

Vergoedingen

Alle consulten, onderzoeken en behandelingen die Echozorg uitvoert zijn gekenmerkt als medisch specialistische zorg door een orthopedisch chirurg. Deze zorg wordt vergoed vanuit de basiszorg op basis van een verwijzing van de huisarts naar orthopedie. Let op: Het eigen-risico is van toepassing.

Harvest PRP kitDe materiaalkosten voor een Platelet Rich Plasma behandeling worden niet vergoed vanuit de basispolis van de zorgverzekering.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de materiaalkosten voor een PRP behandeling vanuit de aanvullende polis. Kijk in de polisvoorwaarden of neem met contact op met uw zorgverzekeraar. De ZI codes van de PRP- kits zijn:

Materiaalkosten

Een PRP-kit voor kleine gewrichten en peesbehandlingen kost: 170 euro.

Een PRP-kit voor een behandeling van de knie of heup: 220 euro.

U ontvangt na de behandelingen een rekening voor de materiaalkosten.

[/col]

[/row]