Veel voorkomende peesaandoeningen

Er zijn veel peesklachten. De bekendste zijn hielspoor, achillespeespijn, jumper’s knie en tenniselleboog. Ook komen peesklachten vaak voor in de heup en schouder. In polsen en enkels, vinger- en duimgewrichten worden klachten veelal veroorzaakt door een ontsteking aan de zgn. peesschede.

Het IFR heeft al vele jaren een breed aanbod van effectieve peeshelende behandelingen. Pezen zijn geen spieren en hebben weinig doorbloeding. Daarom herstellen ze maar langzaam van (over-)belasting. Peesaandoeningen verdienen een peeshelende behandeling op maat, van Shockwave tot PRP.

Pezen hebben de 'P' van Problematisch

pezen beschadigd gescheurdAls een peesklacht niet op tijd worden onderkent, dan kan een pees heel gemakkelijk overbelast raken. Het probleem is dat pezen weinig bloedvaten hebben. Daardoor is de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen beperkt.

Dit verklaart meteen waarom pezen na lichamelijke belasting meer tijd nodig hebben om te herstellen dan bijvoorbeeld spieren en gewrichten. Die tijd om te herstellen van sport of lichamelijke belasting gunnen de meeste mensen hun pezen niet, waardoor er peesklachten kunnen ontstaan.

atrose-minderpijn-hyaluronzuur-peesklachtenDoorgaans hebben mensen tussen de 30 en de 60 jaar de grootste kans op peesklachten. Vreemd genoeg kunnen zowel sporters als niet sporters er last van krijgen. De verklaring hiervoor ligt voor de hand. Iedereen kan zijn pezen overbelasten. Ieder op z’n eigen niveau.

Daarbij komt: Naarmate je ouder wordt, neemt de doorbloeding in pezen nog verder af en de kans op blessures daardoor juist toe. Ook is je algemene conditie en je gewicht van invloed op het herstel. Het maakt zelfs uit of je een roker bent of niet.

Het goede nieuws is dat overpezen van overbelasting na verloop van tijd vanzelf. Bekend is dat bijvoorbeeld een hielspoor of een tennisarm na 1 a 2 jaar spontaan hersteld is. Met andere woorden: Heb je eenmaal peesklachten gekregen, dan zijn deze klachten bijna altijd langdurig aanwezig. Het herstel laat doorgaans lang (maanden!) op zich wachten.

Peesaandoeningen zijn lastig te behandelen?

Fysiotherapeutische behandelingen, massages en andere therapieën hebben over het algemeen weinig effect. Pezen laten zich niet gemakkelijk hun herstel voorschrijven. Toch willen veel artsen en patiënten desondanks het herstelproces versnellen met ontstekingsremmende medicatie en injecties met cortison. Het effect is meestal van korte duur en veroorzaakt meer schade dan je lief is.

 

Het ontstaan van peeskwalen heeft meestal één oorzaak?

overbelastingNamelijk overbelasting. Er zijn diverse vormen van overbelasting.

– Allereerst de dynamische vormen van overbelasting. Denk hierbij aan sporten, snoeien in de tuin, lange wandelingen of fysieke belastingen op het werk.

– Ten tweede: het hebben van een slechte houding –  bij voorbeeld voorover hangende schouders – kan leiden tot een irritatie van de schouderpezen. Platvoeten is ook zo’n kwaal die leidt tot overbelasting van de peesplaat onder je voet.

Samengevat: de oorzaak van een peeskwaal is meestal snel te herleiden. Veel lastiger is het om het proces van de peeskwaal begrijpen. Dat is erg ingewikkeld. Het probleem kan in de aanhechting van de pees zijn, in de schede of in de pees zelf. Kortom, hoe het genezingsproces precies verloopt is ook nog steeds onderwerp van veel studie.

Wat is een pees?

wat is een peesEen pees is een verbindingsstuk dat spieren met de botten verbindt. Een pees bestaat uit bundels die zijn opgebouwd uit peesvezels. (collageen).  Deze peesvezels zijn onderling met elkaar verbonden door zogenaamde cross links, een soort verbindingsstukjes die de diverse lagen stevig bijelkaar houden. 

Let op: Pezen zijn dus GEEN spieren, maar ze zijn WEL onderdeel van een spier. Een gezonde pees zorgt ervoor dat de spierkracht wordt overgezet op bot. Hierdoor kunnen spieren hun werk doen en kunt u zich bewegen.

Pezen zijn verder ook een soort schokbrekers. Ze vangen de krachten op die ontstaan bij beweging zoals springen of hardlopen. Een belangrijk verschil tussen pees en spierweefsel is, dat pezen NIET op commando kunnen worden aangespannen, maar spieren WEL. Daarom kun je dus erg moeilijk je pezen sterker trainen, zoals dit wel bij het spierweefsel het geval is. Pezen zijn passiever. Dat is de kern van het therapeutisch probleem.

Peesaandoeningen

Om kort te gaan zijn er 2 soorten peesaandoeningen. Peesontstekingen (tendinitis) en peesverwekingen (tendinose). Veel mensen denken bij peesklachten direct aan een peesontsteking. Dat is nog maar de vraag! Vreemd maar waar: De meeste peesklachten zijn geen peesontstekingen maar zogenaamde peesverwekingen.

Ontsteking of Verweking?

Inderdaad. That’s the question. Is het nou een tendinitis (moeilijk woord voor peesontsteking) of is er sprake van tendinose, ook wel peesverweking genoemd. Voor elke patient met peesklachten is het belangrijk een duidelijk antwoord op deze vraag te krijgen.

Een tweede belangrijke vraag luidt: waar precies zit de kwaal. Er zijn vier mogelijkheden:

A. De pees zelf is aangetast. Bij voorbeeld de achillespees.

B. De aanhechting van de pees op het bot is geblesseerd. Bij voorbeeld een tennisarm of een hielspoor.

C. De peesschede is geïrriteerd wat vaak voorkomt bij pols en enkels.

D. In sommige pezen ontstaan kalkafzettingen bijv in de schouder of onder hiel.

Wat gebeurt er bij een tendinitis? (peesontsteking)?

tendoniitis peesschede ontstekingEchte pure peesontstekingen komen eigenlijk niet zo vaak voor. Eigenlijk spreekt men alleen over een ontsteking waneer er sprake een peesscheur, kalkafzettingen in een pees een peesschede of en peesvliesontsteking. Deze laatste Vooral bij de pols en de enkel komen pezen voor die een peesschede hebben.

Wat gebeurt er bij een tendinose? (peesverweking)?

tendinoseEen tendinose ontstaat meestal sluipend. De oorzaak is in de meeste gevallen het te snel, te vroeg en teveel inspannen of belasten van de pees. We herhalen het nog maar eens: Pezen hebben tijd nodig om zich aan te passen aan belasting. En ook om na een belasting te herstellen. Wanneer pezen over langere tijd te veel worden belast  ontstaan er kleine scheurtjes in het collageen. Meestal herstellen die weer vanzelf. Maar als er te veel en te vaak scheurtjes ontstaan, gaat de kwaliteit van de peesvezels heel geleidelijk achteruit. Er ontstaat dan geen acute ontstekingsreactie zoals dat het geval is bij een peesontsteking. Er ontstaat een soort metaalmoeheid in de pees: Het IFR noemt dat peesmoeheid. De officiële medische term hiervoor is tendinose.

Rust om de pees de tijd te gunnen om zich zelf te herstellen is daarom essentieel. Doe je dat niet, dan lijkt het net alsof het lichaam letterlijk zelf doekjes tegen de pijn op de gevoelige plek gaat leggen. Op de overbelaste pees plek ontstaat tijdelijk reparatiepeesweefsel, dat van veel mindere kwaliteit is, dan het gezonde peesweefsel.

jumper's knie echografie kniepijn tendinoseMet een echo-apparaat kunnen deze beschadigingen in de pees al in een vroegtijdig stadium geconstateerd worden. Je ziet dat bij deze overbelaste pezen de gezonde witte kleur van het peesbindweefsel verandert in grijs en zwart. Het bindweefsel ligt niet meer netjes geordend, want de verbindingsstukjes (crosslinks) gaan kapot.  De peesvezels raken verward en liggen als het ware schots en scheef door elkaar heen. (Dit zijn verschijnselen van peesmoeheid) Dit weefsel bevat ook meer bloedvaten en zenuwen dan het origineel. Normaliter zijn pezen namelijk weinig doorbloed.

Nog meer narigheid!

Bovendien is een verweekte pees vaak gezwollen. De oorzaak hiervan is dat het reparatiebindweefsel veel meer celvocht bevat dan de originele peescellen. Hierdoor ontstaat er druk op de pees. Op de echo ziet de therapeut dat een ‘zieke’ pees bol staat.

Conclusie: In normaal Nederlands: Bij een tendinose heeft uw pees  ‘het gehad’. Is verzwakt en vermoeid, met alle pijn en gevolgen van dien. Dit proces noemen we tendinose. Het is een aandoening van de pees, waarbij wel pijn en stijfheid gevoeld wordt, maar waarbij vreemd genoeg geen ontsteking te vinden is.