Moeders Wil

moeders wil-kniepijn-slijtage

Mijn moeder is nog steeds van plan 120 jaar te worden. Haar recept: Ouderwets oergezond eten. Veel bewegen in de buitenlucht. Ze is een heel eind op weg! Dankzij haar motto: “Luisteren naar Moeder Natuur, is het beste voor de lange duur”. Moeders wil in begrip in de familie.

Zulke vrouwen zullen nooit de One Week Echo Formule van EchoZorg bezoeken. In hun ogen is dat een medische Quick Fit. Dat kan niet goed zijn. Maar wie belde vorige week?

“Rob, je moeder. Het is weer terug. Die pijn aan de binnenkant van m’n knie. Wanneer kan ik langs komen”.

Als liefhebbende zoon stuur je natuurlijk niet eerst je moeder naar de huisarts voor een verwijzing “orthopedie”. “Kom maar meteen Mam”, sprak ik, “dan ontmoet je ook Laurens van der Plaat, de orthopedisch chirurg van BeterGezond, met wie ik samenwerk”.

Het doet verdorie echt pijn. Al weken. Ik ben er over een uurtje”. In de tussentijd legde ik de kwaal van de binnenkant van de knie aan Laurens uit. Het was eigenlijk een hele zeldzame plaats voor een slijmbeurs ontsteking.?

“Ah”, sprak mijn moeder bij binnenkomst, “U bent dus een echte dokter. Dat zie ik meteen. Fijn dat u naar me wilt kijken”. Ondertussen zette ik de echo aan, en wachtte geduldig het moment af, dat moeder tijd had voor mij.

Ontstoken slijmbeurs

Het vocht van de ontstoken slijmbeurs was snel gevonden. Maar ook Laurens wist meteen waar hij ‘het’ zoeken moest. Geroutineerd onderzocht hij moeder’s knie en zei: “Kijk mevrouw de Zoete, weet u wel dat elke kilo overgewicht een zesvoudige belasting van uw knie veroorzaakt?”

Mijn moeder keek de orthopeed stomverbaasd  aan. “Uw knie heeft het letterlijk en figuurlijk zwaar te verduren. Sterker nog, uw knie heeft behoorlijk last van slijtage en van botwoekeringen”. Op de foto’s is het goed te zien dat die botwoekeringen tegen de gewrichtsband schuren. Zo ontstaat die zogenaamde slijmbeursontsteking”. De confrontatie met een echte dokter leek hard aangekomen. Maar dan ken je m’n moeder niet.

Knieoperatie

“Dus ik moet meer yogaoefeningen doen?” probeerde ze voorzichtig. Laurens schudde zijn hoofd. “Nee het beste is een knieoperatie. Daarmee kunnen we u goed helpen.” “Nou daar denk ik voorlopig niet aan. Kunnen jullie me nou niet gewoon zo’n echo-prik geven? Dan kan ik tenminste volgende week naar de caravan in Schoorl.

Moeders wil is wet.

“O.K., doen we, maar in oktober gaan we echt kijken hoe u van uw knieklacht afkomt, want meer dan 2 keer prikken heeft geen zin”. Dat was een faire deal. Mijn moeder kreeg haar echogeleide injectie. ‘s Avonds belde ze me: “Wat een geweldige dokter die Laurens. Die opmerking dat ik moet afvallen. Dat heb jij nooit gezien!

Robert de Zoete

Echozorg Hoorn

 

 

 

Auteur: Robert de Zoete

Ooit afgestudeerd als chiropractor, maar nu al jaren zelf verklaard CEO van Hoorn en omstreken. CEO zul je denken? Yes.....Chief Echo Officer. Mijn motto: een echtgeleide injectie is Altijd Raak!