Herkent u dit:

 • steeds minder uw grote teen kunnen buigen of strekken
 • pijn aan de grote teen bij lopen

Een goede kans dat u een hallux rigidus heeft Eerst Een Echo

hallux-rigidus-limitus-stijve-pijnlijke-grote-teen-podotherapie-podologie

Een hallux rigidus is een verstijving van de grote teen als gevolg van slijtage. Het is een veel voorkomende en vaak pijnlijke aandoening. In een vroeg stadium wordt het ook wel hallux limitus genoemd.

Door de slijtage (artrose) van het gewricht tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje ontstaat steeds minder bewegingsruimte voor de grote teen. Het afwikkelen van de voet wordt hierdoor lastiger. Uiteindelijk krijgen mensen steeds meer pijnklachten tijdens lopen.

Bij een hallux rigidus wordt vaak verwezen naar een podotherapeut of podoloog.

Een hallux rigid verdient maatwerk Direct contact

op-maat-gemaakte-zolen-podotherapie-podologieElke hallux rigidus is anders en verdient een behandeling op maat. Afhankelijk van de pijn en ernst zijn er verschillende behandelingen voorhanden.

Een schoenaanpassing, een podotherapeutische of podologische steunzool kan de klachten van een hallux rigidus behoorlijk verminderen. De grote teen wordt door deze aanpassingen ontlast tijdens het lopen.

Als de pijnklachten toch aanhouden kan pijnstilling of een injectie met een ontstekingsremmend middel worden overwogen. Bij ernstige slijtage kunnen orthopedische maatschoenen worden aangemeten of kan er een operatie plaatsvinden.

De meest ervaren podo-echopraktijk van West-Friesland Echografie

echografie-grote-teen-hallux-rigidus-valgus-podotherapie-podologieBij Voetzorg hebben de podotherapeut en podoloog een jarenlange ervaring in de behandeling van hallux rigidus. Daarnaast onderzoeken we elke voet- en teenklacht standaard met behulp van echografie. Met echografie kunnen wij beschadigingen en ontstekingen in het gewricht tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje bijtijds ontdekken en andere aandoeningen uitsluiten.

Jaarlijks helpen we bij Voetzorg veel patiënten met hallux rigidus met onze op maat gemaakte steunzolen en schoenaanpassingen. Indien er sprake is van een gewrichtsontsteking of te veel pijn, dan kan in onze zusterpraktijk Echozorg onder begeleiding van een arts een echogeleide injectie plaatsvinden. Mocht niets helpen? Dan verwijzen we u door naar een orthopeed die gespecialiseerd is in voet- en enkelaandoeningen.

Met meer dan 1000 gemaakte steunzolen en 3000 echogeleide injecties is Voetzorg de meest ervaren podo-echopraktijk van West-Friesland.

Maak snel een afspraak. We helpen u graag.

Juist de combinatie van podotherapie, podologie en echografie op één adres

maakt een afspraak bij Voetzorg zo aantrekkelijk.

Bel: 0229 215 350

Meer weten over een hallux rigidus en de behandelingen van Voetzorg?

Hallux rigidus

pijnlijke-stijve-grote-teen-hallux-rigidus-podotherapie-podologieEen hallux rigidus is een verstijving van het gewricht tussen de grote teen met het eerste middenvoetsbeentje als gevolg van slijtage. In een vroeg stadium wordt deze aandoening ook wel hallux limitus genoemd.

De functie van de grote teen is belangrijk bij het lopen. De afwikkeling van de voet wordt voor een groot gedeelte verricht door het gewricht tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje.

Dit kleine gewrichtje vangt de grootste druk op bij het afwikkelen van de voorvoet. Neemt de mobiliteit af, dan komt er steeds meer belasting op dit gewricht waardoor er geleidelijk aan pijn en gewrichtsslijtage (artrose) kunnen ontstaan.

De pijn van een hallux rigidus wordt veelal veroorzaakt door een irritatie of ontsteking van het kraakbeen als gevolg van slijtage en overbelasting. In een gevorderd stadium kan er ook een gevoelszenuw worden ingeklemd tussen de slijtage en de schoen.

Oorzaken van een hallux rigidus

Er zijn verscheidene oorzaken waardoor een hallux rigidus kan ontstaan, maar de  belangrijkste is kraakbeenslijtage (artrose).

Artrose

Bij artrose is er sprake van kraakbeenslijtage. Kraakbeen is een dun elastisch weefsel, dat ervoor zorgt dat de botuiteinden soepel langs elkaar glijden.

Bij artrose wordt dit kraakbeen kwetsbaar en dunner, ruw en onregelmatig en kan het op sommige plaatsen zelfs helemaal verdwijnen. In ernstige gevallen ontstaan er vormverandering van het gewricht tussen de grote teen en het middenvoetsbeentje. Het lichaam maakt meer bot aan, dit is soms aan de buitenkant van de grote teen te zien. Deze botwoekeringen worden osteofyten genoemd. Deze kunnen erg storen bij schoenen dragen.

artritis-artrose-podotherapie-podologieArtrose geeft niet alleen kraakbeenschade, maar ook vaak gewrichtsontstekingen (artritis). Door veranderingen in het kraakbeen kunnen de omliggende weefsels ontstoken raken.

Gewrichtsontstekingen en slijtage beïnvloeden elkaar, waardoor patiënten vaak in een vicieuze cirkel terecht komen. Een gewrichtsontsteking verstoort de smering en de voeding van het kraakbeen, waardoor het kraakbeen verder wordt aangetast.

Andere oorzaken van een hallux rigidus

overbelasting-voet-grote-teen-podologie-podotherapieNaast artrose kan een hallux rigidus ook ontstaan als gevolg van:

 • een doorgezakte voorvoet of een standafwijking van de grote teen (hallux valgus)
 • langdurige overbelasting op de grote teen, bijvoorbeeld met ballet, hardlopen, voetballen of springsporten; sporten waarbij de grote teen heel vaak met kracht naar boven beweegt
 • langdurig op hoge hakken lopen of op te nauwe schoenen
 • erfelijke aanleg: een lang eerste middenvoetsbeentje of een vierkante vorm van het einde eerste middenvoetsbeentje
 • een vroeger ongeval of sportletsel waardoor het gewricht of het kraakbeen beschadigd is geraakt
 • reumatische aandoeningen zoals bv. jicht kunnen een gewricht na jaren kapot maken

Vaak is sprake van spontane slijtage van het gewricht tussen de grote teen en het middenvoetsbeentje.

Symptomen hallux rigidus

 • pijnlijke-grote-teen-podotherapie-podologie-hallux-rigidusPijn bij het lopen is de voornaamste klacht van een hallux rigidus. Dit kan gepaard gaan met ochtendstijfheid en opstartpijn (pijn bij de eerste stappen met lopen). De meeste pijn wordt gevoeld tijdens het afwikkelen van de voorvoet
 • Bij ernstige slijtage is soms in rust of ‘s nachts ook sprake van pijn of pijnscheuten in de grote teen
 • pijnlijke-zwelling-grote-teen-hallux-rigidusAls er sprake is van een gewrichtsontsteking kan het gewricht van de grote teen met het eerste middenvoetsbeentje gezwollen zijn
 • In een gevorderd stadium kunnen ook klachten aan de buitenzijde van de voorvoet, enkel, knie, heup en rug ontstaan omdat de druk steeds meer naar de naastliggende middenvoetsbeentjes verschuift, door het verlies van de mobiliteit van de grote teen

Lichamelijk en echografisch onderzoek

Een onderzoek voor een hallux rigidus is bij Voetzorg altijd tweeledig.

We beginnen met een podotherapeutisch of podologisch onderzoek. We beoordelen de bewegelijkheid van de grote teen en de plaats van de pijn. Met een drukmeetplaat en een computerprogramma wordt de voetstand beoordeeld en gemeten op de voetspiegel. Ook wordt bekeken of het looppatroon invloed heeft op de pijnlijke stijve grote teen.

Hierna kijken we in het gewicht met behulp van echografie. Zo kunnen we slijtage en ontstekingen vroegtijdig ontdekken.

echografie-grote-teen-hallux-rigidus-valgus-podotherapie-podologieBij Voetzorg vinden we het echo onderzoek ook belangrijk, omdat we hiermee niet alleen de diagnose kunnen vaststellen en bevestigen, maar ook andere aandoeningen kunnen uitsluiten. Is het wel een hallux rigidus die de pijn veroorzaakt? Een pijnlijke grote teen namelijk ook veroorzaakt worden door

De symptomen van deze aandoeningen lijken vaak erg op elkaar. Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen.

 Met echografie weten we dus sneller en beter:

 • echografie-grote-teen-hallux-rigidus-podotherapie-podologieDe diagnose
 • Wat de oorzaken zijn van de aandoening
 • Hoe ernstig de klacht is
 • Wat we eraan gaan doen

Behandelingen voor een hallux rigidus

Elke hallux rigidus is anders en verdient een behandeling op maat. Afhankelijk van de pijn en ernst zijn er verschillende behandelingen. De behandelingen van Voetzorg zijn erop gericht om de grote teen te ontlasten bij het afwikkelen van de voet.

Schoenadvies

Een behandeling van een hallux rigidus start meestal met ander schoeisel. Met behulp van een stijvere zool zal geprobeerd worden het afwikkelmoment van de voet naar achteren te brengen (richting de hiel). Zo wordt het versleten gewricht van de grote teen ontlast.

In het beginstadium kan pijn en zwelling worden voorkomen door het dragen van niet te nauwe schoenen of eventueel het laten oprekken van de schoen ter hoogte van de teenbox. Voetzorg adviseert u verder om schoenen te dragen met een stijve zool die weinig afwikkeling toelaten.

Daarnaast:

 • is het van belang dat de schoenen de juiste lengte en breedte hebben
 • mag de hakhoogte maximaal 2 cm zijn
 • let op dat de schoenen zijn gemaakt van soepel leer, zonder stiksels of naden ter hoogte van het gewricht tussen de grote teen met het middenvoetsbeentje
 • moeten de schoenen voorzien zijn van een stevige loopzool
 • zijn wandelschoenen vaak een goede optie omdat ze extra afwikkeling verminderen

Schoenaanpassingen

Afwikkelbalk

podologie-podotherapie-afwikkelbalkBij een hallux rigidus kan de pijn erg afnemen wanneer schoenen worden voorzien van een zgn. afwikkelbalk. Hiermee wikkelt u uw voet af zonder dat u teveel uw teen hoeft te buigen. Zo wordt het versleten gewrichtje ontlast.

Op maat gemaakt podotherapeutische of podologische steunzolen

zolen-podotherapie-podologie

Een op maat gemaakte podotherapeutische of podologische zool kan de druk op het gewricht tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje aanzienlijk verminderen. Door de voetstand te corrigeren of de voetboog te ondersteunen kan zo’n zool de grote teen voorzien van een afwikkeling.

 

Echogeleide injecties

Als de pijnklachten of zwelling toch aanhouden kan pijnstilling of een echogeleide injectie met een ontstekingsremmend middel worden overwogen. Ook kunnen mensen met een beginnende hallux rigidus baat hebben bij enkele injecties met een kraakbeenvoedend smeermiddel (hyaluronzuur) of PRP. Lees alles hierover op de site van onze zusterpraktijk www.echozorg.nl.

Orthopedische schoenen

botwoekering-grote-teen-podotherapie-podologieDit wordt vooral gedaan wanneer de voet niet meer in een gewone schoen past door de botwoekeringen (osteofyten) als gevolg van de slijtage.

Orthopedisch schoenen kunnen worden aangemeten als er sprake is:

 • van ernstige klachten en beperkingen
 • van ernstige slijtage waardoor de voet niet meer in een gewone schoen past

Mocht niets helpen? Dan verwijzen we u door naar een orthopeed die gespecialiseerd is in voet- en enkelaandoeningen.

 

Schoenadvies

Er is volop keuze in veel verschillende modellen en kwaliteiten. Ook zijn er gelukkig steeds meer schoenfabrikanten die rekening houden met “zolen-klanten”. Een aantal basisvoorwaarden kunnen we u altijd meegeven:

 • Een vlakke binnenzool: geen fabrieksmatige verhogingen in de schoen, het liefst met uitneembare voetbedden
 • De hielpartij (het contrefort) moet voldoende stijf te zijn om u stevigheid te geven, vooral voor voeten die naar binnen of buiten kantelen. Bij sport- en wandelschoenen is dit ook zeer belangrijk
 • Een goede hakhoogte is 1 tot 2 cm; voor een goede werking nooit hoger dan 4 cm. Een stabiele hak is niet smal
 • Tussen de zool en de hak van de schoen, onder de middenvoet is een goede schoen stijf en buigt daar niet door. Een ingebouwde stalen strip (cambreur) voorkomt dat. Schoenen met een sleehak of doorlopende zool voorkomen ook het doorzakken van de schoen. (klik op de afbeelding voor een vergroting)
 • Het buigpunt van de schoenzool ligt onder de bal van de voet. Voor een goede afwikkeling hebben we daar graag veel souplesse. Bij ernstige gewrichtsbeperkingen zijn schoenen met een ingebouwde afwikkeling vaak een uitkomst. Een afwikkelbalk kan eventueel ook later worden aangebracht, wat wij ook voor u kunnen verzorgen. Hardloop- en wandelschoenen hebben overigens ook al zo’n voorziening
 • De hakken mogen gerust iets schuin afslijten, dat is normaal tot 30°. Wanneer dat veel meer is, ga dan tijdig naar de schoenmaker. Een scheve schoen beïnvloedt uw voetstand en lichaamshouding negatief
 • Een goede pasvorm: de juiste lengte- en breedtemaat, goede sluiting en bewegingsruimte voor de tenen. Voor “knobbelige” voeten geen stiknaden en/of voeringsranden op die plaatsen. Eventueel kunnen we helpen met onze rekleest en knobbeltang.

Richtlijnen en tips

Onderhoudtips:
 Haal uw zolen ‘s avonds uit uw schoenen
 Laat uw zolen nooit op cv-radiator of kachel drogen
 Zand en vuil kunt u verwijderen met een vochtige doek
 Voetcrème gebruikt u het beste ’s avonds, anders wordt het leer te vet
 Zomers liever blootvoets? Gebruik dan katoenen kousenvoetjes over het zooltje.
Richtlijnen voor het gebruik van uw zolen:
 De zolen mogen gelijk de hele dag gedragen worden
 Bij spierpijnreakties terug naar eerst halve dagen
 Na twee weken mogen er geen nieuwe klachten meer zijn
 Zes weken na aflevering van de zolen kunt u een controlebezoek afspreken
 Als de zolen niet prettig zitten dan meteen een afspraak maken en ze uitlaten
 Het is raadzaam eenmaal per jaar op controle te komen
 Bij klachten kunt u eerder een afspraak maken
 Het bovendek van de zolen kan vernieuwd worden bij slijtage

Tarieven IFR bij achillespeesklachten per 1 juni 2015

  Een intake en behandelingen van het IFR worden gedeclareerd op basis van een chiropractisch consult. Let op: zorgverzekeringen vergoeden in 2015 geen behandelingen van het IFR.