De H.I.C.

runner knieDe website www.echozorg.nl trekt steeds meer bezoekers. (Hartelijk dank, mijnheer Google). Ik kom steeds hoger in de zoekresultaten. Daarom kwam Annechien helemaal uit Eindhoven naar de Geldelozeweg in Hoorn. Twee uur heen, twee uur terug. Zo iemand heeft terecht hoge verwachtingen van Echozorg.

Bij binnenkomst inspecteerde ze direct onze kruinen op kale plekken. Een vrouw dus, om tegenop te kijken. “Ga zitten, kopje koffie? riep ik omhoog, “wat kunnen we voor je doen?” Annechien had het al vooraf per e-mail gemeld. Ze wilde graag een injectie met Hyaluronzuur. Ik zei: “voor alle duidelijkheid: Echozorg is niet het synoniem voor de H.I.C. (Hoornse Injectie Centrale)”.

Het is dus nooit: “U vraagt, wij spuiten”. Dat hadden we Annechien al gemaild. Altijd een gedegen onderzoek zowel lichamelijk als echografisch. Geen probleem. Annechien kwam eigenlijk langs voor een soort second opinion. Ze was jaren geleden slachtoffer geworden van teambuilding. Tijdens een bedrijfsuitje had ze meegedaan aan een partijtje voetbal. Binnen tien minuten had ze de hoofdprijs te pakken: gescheurde kruisbanden. Het begin van een lijdensweg.

Daarna twee keer aan haar meniscus geopereerd. Tijd om voor minder gevaarlijke teambuilding te kiezen: Dansen. U raadt het al: het Rockt & Rollt ook niet meer zo lekker bij Annechien. De plaatselijk fysiotherapeut probeerde met dry needling de voetjes weer van de vloer te krijgen. Helaas.

Dus uiteindelijk maar weer een Brabantse orthopeed bezocht. “Mevrouw, kleine gaatjes boren in het kraakbeen, dat zou misschien nog kunnen helpen tegen knie artrose. Maar verder moet u er gewoon mee leren leven”.

Pieter, ‘onze’ orthopeed van Echozorg had goed naar Annechien geluisterd. “Tja knieën, ik heb jaren in de KneeClinic gewerkt en zo’n 4000 patiënten geopereerd aan een nieuwe knie geplaatst. Er is veel mogelijk. Maar niet alles”. Hij zuchtte diep, terwijl ik de echo aanzette.

Even later hadden we de knieën van Annechien fraai in beeld op de echo en op de foto’s. “Nou, lichte slijtage”, mompelde Pieter, “u bent nog jong”. Annechien leek niet onder de in druk van dit compliment. “Ja, dat weet ik wel. Ik ben hier naartoe gereden om duidelijkheid te krijgen.” De hoogste tijd dus voor een openhartig advies van Pieter. “Wij orthopeden hebben een voorkeur voor opereren”. “Logisch”, onderbrak Annechien, ”daar verdienen jullie het meeste aan”.

Pieter deed alsof hij doof was en ging verder.” Het advies van mijn Brabantse collega is dus O.K. Echter, er zijn ook minder radicale oplossingen. Bij jonge mensen zoals u, kan een injectie met Hyaluronzuur goed werken. Oneerbiedig gezegd: Het lijkt een beetje op doorsmeren. We zullen zien of het bewegen soepeler gaat.”

Annechien veerde blij op. “Dan doe ik dat”. Laat die orthopeed maar mooi de hik krijgen! Doe mij maar een HIC!

Auteur: Robert de Zoete

Ooit afgestudeerd als chiropractor, maar nu al jaren zelf verklaard CEO van Hoorn en omstreken. CEO zul je denken? Yes.....Chief Echo Officer. Mijn motto: een echtgeleide injectie is Altijd Raak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *