Echo ziet niet alles / Femoro-Acetabulair Impingement

Femoro-Acetabulair Impingement

Een echo ziet niet alles

Femoro-Acetabulair Impingement
Op verjaardagen hoor je nog ‘ns wat. Steken mensen ter verhoging van de feestvreugde de draak met veel zaken. Een absolute hit is de medische geheimtaal. Zorgverleners slikken bij koorts Acetylsalicylzuur (aspirine). En raden je aan ascorbinezuur te slikken voor meer weerstand (Vitamine C).

Dus vroegen ze me laatst: “Zeg Rob, heb jij nog wat interessants deze week?”. “Ja” zei ik ”er kwam een vrouw met F.A.I. langs. Femoro-Acetabulair Impingement”. Dat zijn heupklachten die vooral bij jonge mensen kan optreden”.

Nu moet ik u eerlijk bekennen, dat Laurens van der Plaat, de orthopeed van BeterGezond, met wie Echozorg samenwerkt, deze diagnose gesteld had. Ik niet! Sommige mensen denken dat je met een echo ‘alles’ kunt zien. Wel veel, maar helaas niet alles.

Maar goed twee weken geleden zagen we die mevrouw met de heupklachten. Ze had al een hele tijd last. Veel behandelingen fysiotherapie gehad. Totdat het in januari echt mis ging na een avondje dansen.

Volgens de fysiotherapeut had ze last van een spier dan wel pees, die wel vaker bij dansers problemen geeft. Dus werd ze behandeld met dry needling. Dat zijn prikjes met droge acupunctuurnaalden in spierknopen, zodat de spierspanning afneemt. Maar helaas, ondanks alle goede bedoelingen ging de pijn niet weg.

Dankzij een verwijzing orthopedie van de huisarts, kwam ze bij de Echozorg terecht. Ik deed m’n uiterste best om als echografist de ware oorzaak van haar pijn op het beeldscherm te krijgen. Helaas, ik zag niks bijzonders!

Femoro-Acetabulair Impingement

Gelukkig is Laurens van der Plaat een ervaren orthopeed en heeft hij een doortastende blik op dit soort pijnlijke zaken. Het kostte hem weinig moeite. “Ik zie het al: F.A.I. Femoro-Acetabulair Impingement. Ook wel heup-impingement genoemd. Dat is een inklemming ter hoogte van het heupgewricht tussen de rand van kom en de heupkop.”

De vrouw in kwestie wist nog niet of ze nu blij of bedroefd moet zijn. “Tja” vervolgde Laurens, “De pijn ontstaat door de wrijving op de rand van de heupkom en leidt doorgaans tot bewegingsbeperkingen”.

“En is er wat aan te doen is?” Natuurlijk, mevrouw. Maar ik moet u dan eerst beter onderzoeken. U moet onder de scan. Dat is echt noodzakelijk voor een goede diagnose”.

Zo ziet u maar. De slogan van Echozorg “Eerst Zien, dan Behandelen” geldt zelfs als we niets zien op de Echo. F.A.I. bijvoorbeeld, maar gelukkig heeft Laurens wel een goede kijk op deze klacht.

Bij Echozorg kunnen we niet meer zonder de expertise van een echte specialist. Echt niet.

 

Robert de Zoete

Echozorg Hoorn

Auteur: Robert de Zoete

Ooit afgestudeerd als chiropractor, maar nu al jaren zelf verklaard CEO van Hoorn en omstreken. CEO zul je denken? Yes.....Chief Echo Officer. Mijn motto: een echtgeleide injectie is Altijd Raak!