Een scherpe pijn aan de voorkant van de schouder?
Een uitstralende pijn naar de bovenarm om uw arm te heffen?
Pijn bij handelingen boven de schouder?

Grote kans dat u last heeft van een ontstoken bicepspees.

Een bicepspees ontsteking komt vaker voor dan je denkt en kan lang aanhouden. Met de One-Week-Echo-Formule van Echozorg weet u binnen één week of uw schouderpijn veroorzaakt wordt door een bicepspees ontsteking.

De orthopeed en echografist van Echozorg werken efficiënt samen aan een goede diagnose en effectieve behandeling. We hebben ruim 10 jaar ervaring met het echogeleid behandelen van schouderklachten. Maak een afspraak, we helpen u graag.

Bicepspees ontsteking? Eerst Zien, Dan Behandelen.

Dat is ons motto. Veel schouderklachten lijken ‘van buiten‘ op elkaar. Met echografie zie je ‘van binnen‘ of er sprake is van een slijmbeursontsteking.

Met de One-week-Echoformule wordt u altijd gelijktijdig gezien door de Pieter Schillemans, orthopeed en Robert de Zoete echografist. Wij combineren het inzicht van een orthopeed met echografie. Zo komen wij één consult tot een goede diagnose. Indien geïndiceerd kan in dezelfde zitting een echogeleide injectie plaatsvinden.

Een bicepspees ontsteking is vaak goed te behandelen met een echogeleide injectie. Het resultaat is meestal snel minder pijn. U wordt bij Echozorg binnen één week onderzocht en behandeld.

Pieter Schillemans (orthopeed) Robert de Zoete (echozorg)

Pieter Schillemans & Robert de Zoete

Snel van de schouderpijn af? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg

Maak een afspraak bel: Echozorg

Lees meer over een bicepspees ontsteking.

 De biceps is de Popeye-spier van de bovenarm. Het een spier met twee aanhechtingen die de bovenarm met het schouderblad verbindt.

Een bicepspees ontsteking kan zeer pijnlijk zijn. De meeste pijn ervaren patiënten aan de voorzijde van schouder. De pijn kan uitstralen in de bovenarm. Handelingen voor het lichaam en boven de schouders veroorzaken meestal de meeste pijn.

Een bicepspees ontsteking kan worden veroorzaakt door:

 • een blessure: bijvoorbeeld door een val of door zware gewichten te heffen.
 • een irritatie als gevolg van bijvoorbeeld een frozen shoulder, een gewone schouderpees- of slijmbeursontsteking.
 • frictie in de bicepsgroeve. Dit kan ontstaan als gevolg van een schouder peesscheur.

bicepspees-ontsteking

Schouderklachten? Direct duidelijkheid met echografie.

Veel schouderaandoeningen lijken van ‘buiten’ op elkaar. Daarom vinden wij van Echozorg het echo-onderzoek zo belangrijk bij schouderklachten.

Met echografie kunnen we van ‘binnen’ bepalen of de klachten veroorzaakt worden door een bicepspees ontsteking of dat er sprake is van een frozen shouder, slijmbeurs- of peesontsteking.

We kunnen letterlijk inzoomen in de schouder en krijgen zo een compleet beeld van uw aandoening.

Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden.

schouder echo onderzoek

Onderzoek door orthopeed.

Orthopeed Pieter Schillemans van Echozorg zal eerst uw schouder lichamelijk onderzoeken. Daarna volgt direct het echo onderzoek. Bij Echozorg kijkt de orthopeed altijd mee tijdens het echo onderzoek. Daarom geen vertraging. Als er een compleet beeld is worden de behandelopties besproken.

Alle onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg, op verwijzing van de huisarts naar orthopedie.

orthopeed-schouder-onderzoek

Met een echogeleide injectie snel minder pijn.

Veel bicepspees ontstekingen zijn goed te behandelen met een echogeleide injectie met een ontstekingsremmend middel.

Bij een echogeleide injectie kunnen we precies op het beeldscherm van de echo zien dat de ontstekingsremmende vloeistof in de peesschede van de bicepspees terecht komt.

Een echogeleide injectie is veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan een ‘blinde’ injectie. Het werkt sneller en beter dan het slikken van ontstekingsremmende medicijnen of fysiotherapie. Daarbij komt dat een echogeleide injectie geen injectieschade veroorzaakt aan omliggende pezen en spieren.

Bij Echozorg behandelen we enkele tientallen met een echogeleide injectie vanwege een bicepspees ontsteking.

Met een echogeleide injectie kunnen we niet alleen medicatie exact op de juiste plaats injecteren. We kunnen ook eerst een proefverdoving geven, om zo de precieze oorzaak te achterhalen.

Maar elke behandeling begint bij Echozorg met een goede diagnose. Eerst Zien, Dan Behandelen is niet voor niets ons motto.

injectie echogeleid bicepspees ontsteking

Vermoedt u een bicepspeesontsteking? Vraag uw huisarts om een verwijzing orthopedie bij Echozorg. U wordt binnen een week onderzocht en behandeld.

Maak een afspraak met Echozorg

Nog meer weten?

Hieronder leest u alles over een ontstoken bicepspees in de schouder

Wat is een bicepspees ontsteking

lange-kop-van-de-biceps-peesDe biceps is de Popeye-spier van de bovenarm. Het is een spier met twee aanhechtingen die de bovenarm met het schouderblad verbindt. Er is een ‘korte’ en een ‘lange’ peeskop. Bij een biceps peesontsteking is er altijd sprake van een ontsteking van de lange kop. Een ontsteking kan zeer pijnlijk zijn

De lange kop van de biceps loopt in een gootje tussen twee belangrijke schouderpezen namelijk de supraspinatus- en de subscapularispees. Deze goot wordt ook wel de bicepsgroeve genoemd. Bij het uiteinde van de groeve komt de lange kop van de biceps in het schoudergewricht terecht. Vandaar af loopt de lange bicepspees naar de bovenrand van de gewrichtskom.

Kwetsbaar

bicepspees in het schoudergewrichtVan de goot tot aan de aanhechting op het schouderblad is de lange kop van de biceps kwetsbaar voor overbelasting en ontsteking. In grote lijnen zijn er drie oorzaken waardoor de lange kop van de biceps problemen kan geven.

 • heel soms door een trauma: bijvoorbeeld door een val of door te zware gewichten te heffen.
 • een irritatie als gevolg van bijvoorbeeld een frozen shoulder, een gewone schouderpees- of slijmbeursontsteking. Dit zie je vaak bij mensen van 50 jaar en ouder.
 • Instabiliteit.

Instabiliteit van de lange kop van de biceps.

bicepspees instabiliteitTer hoogte van de bicepsgroeve kan  een zgn. bicepspeesinstabiliteit ontstaan. Dit betekent dat de pees gedeeltelijk of geheel uit zijn groeve kan komen. Men spreekt van instabiliteit als de pees in en uit de goot verspringt. Van een geluxeerde bicepspees is er sprake als de  de pees niet meer in de goot ligt. Een bicepspees instabiliteit ontstaat meestal als gevolg van een peesscheur van de supraspinatus- en de subscapularispees. Deze pezen houden de lange kop van de biceps in de groeve. Wanneer er frictie ontstaat. raakt de lange kop van de biceps beschadigd en kan zelf inscheuren.

Ruptuur van de lange kop van de biceps

Popeye sign bicepspees scheurEen afgescheurde biceps gaat vaak samen met scheur in de gewone schouderpezen. Meestal kiest men ervoor om de lange kop van de biceps niet te herstellen. De pijn neemt gewoonlijk geleidelijk aan vanzelf af. De bicepspees kan nog altijd functioneren omdat de korte kop van biceps altijd intact blijft. Daarbij komt dat een peesscheur na enkele dagen eigenlijk niet meer hersteld kan worden.

Na een scheur van de lange kop van de biceps is het zgn “Popeye sign” zichtbaar bij het aanspannen van de bicepsspier. Dit heeft geen geen belangrijke gevolgen.

Soms wordt een bicepspees wel geopereerd. Lees alles hierover onder operaties

Symptomen van een bicepspees ontsteking

Bicepspees ontsteking

Patiënten met een bicepspees ontsteking voelen gewoonlijk een diepe, scherpe pijn ter hoogte van de voorzijde en bovenzijde van de schouder. De pijn kan uitstralen naar de voorzijde van de bovenarm. De pijn neemt toe met bewegingen voor het lichaam en boven het hoofd.

Een lichamelijk én een echo-onderzoek

lichamelijk-onderzoek-schouder-pijn-slijmbeurs-frozen-shoulder-acSinds 2007 onderzoeken de orthopeed en de echografist van Echozorg schouderklachten standaard op twee manieren. We beginnen altijd met een lichamelijk onderzoek. Daarna kijken we ín de schouder met behulp van een echoapparaat. We kunnen letterlijk inzoomen in de schouderpezen en de slijmbeurs. Zo krijgen wij een compleet beeld van wat er aan de hand is.

Met echografie kunnen we zien of de schouderpezen en de slijmbeurs verdikt zijn en/of inklemmen. Ook kunnen we andere schouderaandoeningen uitsluiten. Bijvoorbeeld een verdikt en ontstoken gewrichtskapsel (frozen shoulder), een peesscheur of een kalkpees.

Zonder echo kan een inklemming gemakkelijk verward worden met een bijvoorbeeld een pijnlijk AC-gewricht of een bicepspees ontsteking. De symptomen van deze aandoeningen lijken erg op elkaar.

Met echografie weten we sneller en beter:

 • De diagnose
 • Wat de oorzaken zijn van de aandoening
 • Hoe ernstig de klacht is
 • Wat we eraan gaan doen
 • Welke andere aandoeningen we kunnen uitsluiten

Juist de combinatie van een lichamelijk en echografisch onderzoek maakt het mogelijk veelal om in één consult een goede diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden. Let op: Echografie is niet voor alle schouder aandoeningen geschikt. Soms is het nodig om een röntgen- of MRI-onderzoek te laten doen.

Wat laat een echoapparaat zien

Met een echoapparaat kunnen beschadigingen in de schouderpezen al in een vroegtijdig stadium geconstateerd worden. Bij overbelaste schouderpezen verandert de gezonde witte kleur van het peesbindweefsel in grijs en zwart. Het bindweefsel ligt niet meer netjes geordend, want de verbindingsstukjes tussen de peesvezels gaan kapot. De peesvezels raken verward en liggen als het ware schots en scheef door elkaar heen. De pezen en slijmbeurs raken gezwollen. Daarnaast ontstaan er littekenweefsel en soms scheuren en peesverkalkingen.

Ten eerste:

De standaard behandeling van een bicepspees ontsteking is:

  • het tijdelijk vermijden van bovenhandse werkzaamheden en sporten.
  • het slikken van ontstekingsremmers
  • fysiotherapie

Echogeleide injectie voor een bicepspees ontsteking

echogeleide-injectie-bicepspees-ontsteking

Bij een aanhoudende bicepspees ontsteking kunnen we u een echogeleide injectie met corticosteroïden aanbieden. Dit middel injecteren we echogeleid in de peesschede van de bicepspees.

Hoelang een injectie helpt, hangt af van de ernst van de ontsteking en kwaliteit van de bicepspees. Maar ook of er sprake is van instabiliteit en beschadigd peesweefsel.

Hoe verloopt een behandeling

Bij een echogeleide injectie volgen we de naald met de echo zodat die precies in het peesschede van de bicepspees uitkomt. Het belang van echografie hierbij is evident. Injecties die echogeleid in de peesschede worden gegeven, zijn veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan ‘blinde’ injecties. De ontstekingsremmende vloeistof komt daadwerkelijk in de rond de bicepspees terecht en veroorzaakt geen injectieschade aan de omliggende pezen en spieren.

Wat wordt geïnjecteerd

Meestal wordt een mengsel van Xylocaïne en Kenacort of Depomedrol gebruikt. Xylocaïne is een lokaal verdovende stof. Het verdovende effect houdt circa twee uur aan. Kenacort en Depo-medrol zijn corticosteroïden, de chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Veel patiënten reageren hier gunstig op wat betreft pijn, zwelling en beweeglijkheid. De duur van het effect is wisselend (enkele weken tot langdurig).

Wat kunt u verwachten van een injectie met een corticosteroïd?

De ontzwellende werking van corticosteroïden begint meestal op de tweede dag na de injectie. De eerste dagen na een injectie is het niet ongebruikelijk dat de pijn toeneemt. Corticosteroïden zijn na een maand uitgewerkt, maar de ontsteking en pijn blijven enkele weken tot maanden weg.

Let op: Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Sintrom, Ascal) dient u dit door te geven.

Bijwerkingen

   • Pijn toename. Gedurende enkele dagen tot een week kunnen de klachten verergeren als reactie op de prik
   • Soms is er wat zwelling en warmte. Een pijnstiller of ice-pack kan in deze fase het ongemak verbeteren
   • Roodkleuring van het gelaat, meestal is dit binnen enkele dagen verdwenen
   • Hormonale schommelingen die onder andere kunnen leiden tot menstruatiestoornissen
   • Ontregeling van de glucosespiegel bij diabeten. Advies: regelmatige bloedsuikercontrole gedurende de eerste 1-2 weken
   • Zelden treden lokale huidafwijkingen op zoals dunner worden, stugger worden of verkleuring van de huid
   • Zeer zelden allergie

Na een echogeleide injectie

Na de behandeling moet u uw arm zo min mogelijk boven de schouders bewegen of onverwachte bewegingen maken. Om goed te kunnen herstellen is het belangrijk dat u niet verder beweegt dan u kunt. Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer met de arm doen. Forceer dit niet. Kijk dus uit met grote bewegingen en zet niet langdurig kracht met uw schouder en arm.

We geven het volgende advies:
– 3 dagen mag u echt niet met de arm boven de schouders
– 3 weken niet echt de arm boven de schouders belasten
– 3 maanden: voorzichtig aan!

Als zowel de pijn als de bewegingsbeperking na de injectie afnemen, heeft u geen fysiotherapie nodig. Wanneer de pijn wel afneemt, maar u nog steeds bewegingsbeperking heeft, raden we u aan voorzichtige kapselrekkingen onder begeleiding van een fysiotherapeut te gaan doen.

Soms is een tweede echogeleide injectie voor een frozen shoulder nodig.

Operaties bij een frozen shoulder

Operaties bicepspees

Een bicepspees ontsteking kan meestal behandeld worden zonder een operatie. Wanneer de pijn van een bicepspees ontsteking aanhoudt, ondanks fysiotherapie en injecties. Dan kan als laatste een operatie worden overwogen.

tenodese vs tenotomie

Er zit twee soorten operaties voor de bicepspees. Een “tenotomie” waarbij de lange bicepspees wordt losgemaakt. En een “tenodese” waarbij de pees niet alleen wordt los gemaakt maar ook weer wordt gehecht aan de bovenarm. Wanneer er ook een peesscheur in de gewone schouderpezen aanwezig is, dan is een  hersteloperatie van deze pezen ook nodig.

Moet u kiezen voor een tenotomie of voor een tenodese? Dit is een beslissing die u samen met de orthopedisch chirurg maakt.

Biceps Tenodese

biceps tenodeseDeze ingreep is aangewezen bij:

 • gedeeltelijke of volledige scheuren van de bicepspees
 • ernstige bicepspeesschade
 • instabiliteit van de bicepspees als gevolg van een gewone schouderpeesscheur

Bij een biceps tenodese wordt de lange kop van de bicepspees losgemaakt van zijn aanhechting aan het bovenste deel schouderkom en gehecht aan in de bovenarm net onder de schouder. Deze ingreep is complexer dan een tenotomie maar heeft minder risico op, spierzwakte en een “popeye” teken.

Een tenodese wordt vooral uitgevoerd bij de actieve patiënt. Er zijn 2 technieken voor dit type operatie. Een mini open of een sub pectoral biceps tenodese.

De meeste mensen gaan dezelfde dag nog naar huis. U maakt drie weken gebruik van een mitalla en u wordt verwezen naar een fysiotherapeut.

U kunt de arm niet  gebruiken gedurende deze periode. Na drie weken zien we u terug. Hoe lang u niet kunt werken hangt af van welk beroep u heeft. Voor een kleine scheyr kunt u rekenen op minstens drie weken. Bij beroepen met zware fysieke belasting kan het uitlopen tot zes maanden. Het is zeer belangrijk dat u een revalidatie programma volgt bij uw fysiotherapeut.

Biceps Tenotomie

medisch centrum amstelveenBij een “biceps tenotomie” wordt de lange kop van de biceps losgemaakt van zijn aanhechting in het schoudergewricht. De pees trekt zich dan terug in de bovenarm vanuit het schoudergewricht. Hierdoor wordt het beschadigde en ontstoken weefsel verwijderd uit het schoudergewricht.

Een tenotomie is een snelle en eenvoudige ingreep welke gebeurt via een kijkoperatie. Het nadeel is dat er spierzwakte kan ontstaan en een stijf gevoel in de  bicepspees. Een popeye spier kan soms optreden. Voor actieve en sportieve patiënten is deze procedure minder geschikt. De operatie vindt plaats in dagbehandeling middels een kijkoperatie in daghospitaal. In principe moet heel snel  in staat moeten zijn uw arm te bewegen, zonder enige periode van immobilisatie.

Tarieven en vergoedingen

Kijk op pagina tarieven en vergoedingen 

 Hoe maak ik een afspraak met de One-Week-Echo-Formule?

Stap 1

Verwijzing huisarts naar orthopedie

 • U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts
 • Afspraak binnen één week
 • Onderzoeken en behandelingen vallen onder de basispolis en worden vergoed
 • Bel echozorg

Stap 2

Onderzoek en diagnose

 • Een intake, een orthopedisch en echo onderzoek in één consult
 • Onze orthopeed en echografist komen snel tot goede diagnose
 • Geen vertraging, niet van het kastje naar de muur

Stap 3

Behandeling op maat

 • De orthopeed stelt indien mogelijk een behandeling voor
 • Echogeleide injecties in de slijmbeurs kunnen meestal tijdens het eerste consult worden uitgevoerd. U heeft snel minder pijn

Verzekerde zorg: Echozorg onder paraplu van EchoCura

Echozorg

Alle consulten, onderzoeken en behandelingen die Echozorg uitvoert zijn gekenmerkt als medisch specialistische zorg door een orthopedisch chirurg.

De consulten, onderzoeken en behandelingen worden daarom vergoed vanuit de basispolis van uw ziektekostenverzekering.

Voor meer informatie:
Kijk op de pagina Tarieven en vergoedingen

EchoCura

Onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Onderzoeken en behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg op basis van een verwijzing van de huisarts naar orthopedie. Let op: Het eigen-risico is van toepassing.

Voor meer informatie kijk op de pagina EchoCura.

Locaties Echozorg


Hoorn

Locatie Echozorg Hoorn Sanaderm
Kliniek Sanaderm
Geldelozeweg 31
1625 NW Hoorn
Tel: 0229 – 215350
(Mediamakt & Avondlicht)


Amsterdam Noord

Locatie AMCN
Asterweg Medisch Centrum Noord
Asterweg 6
1031 HN A’dam Noord
Tel: 020 – 2258766
Praktijk Nederhof en Micic


Haarlem

Locatie echozorg Haarlem
Gezondheidscentrum ZuidWest
Faradaystraat 2
2014EN Haarlem
Tel: 023 – 2001048
Praktijk: De Fysiotherapeuten (BG)