Echozorg behandelt twee soorten gewrichtsklachten:

 • Artritis (Gewrichtsontsteking)
 • Artrose (Gewrichtsslijtage van het kraakbeen)

Bij Echozorg bent u met artrose aan het juiste adres Direct contact

Knie slijtageJaarlijks behandelen we bij Echozorg veel patiënten met artrose. Helaas kunnen wij bestaande gewrichtsslijtage niet genezen. Maar met behandelingen zoals hyaluronzuur en PRP ervaren veel patiënten met artrose minder pijn.

Door gebruik te maken van echografie kunnen we bij Echozorg een artrosebehandeling op maat kiezen.

We hebben ruim 10 jaar ervaring met het behandelen van artrose. Echozorg is de eerste en meest ervaren echopraktijk van West-Friesland.

Artrose? Maak een afspraak met Echozorg.

Echozorg Hoorn, tel: 0229 - 215350

In het kort:

 • Artrose is gewrichtsslijtage
 • Artritis is gewrichtsontsteking
 • Met een echo zie je van ‘binnen’ wat er aan de hand is
 • Dus direct duidelijkheid met echografie
 • De pijn van slijtage is goed te behandelen met hyaluronzuur of PRP
 • Geen onnodige injecties met cortison
 • Geen injectieschade aan omliggende pezen en spieren

One-Week-Echoformule

 • aandag-Donderdag
  – intake en echo onderzoek door echografist
 • Vrijdag: consult orthopeed
  – diagnose
  – echogeleide behandeling
 • Maandag-Dinsdag
  – minder pijn

Artrose? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie

Echozorg, tel: 0229 - 215350

Artrose of artritis? Maak een afspraak

Artrose en artritis zijn beide gewrichtsklachten. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen versleten raakt. Bij artritis is er sprake van een gewrichtsontsteking.
Vaak gaat gewrichtsslijtage gepaard met gewrichtsontstekingen. Dan is er zowel sprake van artrose als van artritis.

Wat is kraakbeen Echografie

kraakbeen-slijtage-gewrichtsslijtage-artroseKraakbeen is een dun elastisch weefsel, dat samen met het gewrichtsvocht ervoor zorgt dat botten soepel over elkaar kunnen glijden. Bij artrose wordt dit kraakbeen kwetsbaar en dunner, ruw en onregelmatig en kan het op sommige plaatsen zelfs helemaal verdwijnen. De botuiteinden gaan elkaar raken, wat veel pijn veroorzaakt.
Gewrichtskraakbeen heeft geen bloedtoevoer en daardoor nagenoeg geen herstelcapaciteit. Artrose is dus een onomkeerbaar proces. Er is op dit moment geen definitief genezende behandeling voor artrose ‘voor handen’.

Standaard behandeling artrose Echografie

Pijn is de belangrijkste klacht van artrose. Daarom spelen pijnstillers, ontstekingsremmende medicatie en injecties met cortison een belangrijke rol bij de behandeling.
Patiënten krijgen ook vaak het het advies af te vallen. Het is aangetoond dat artrose in verband staat met overgewicht. Verder worden patiënten vaak verwezen naar fysiotherapie voor spierkracht training om de ‘belasting op het gewricht te verminderen’. Als er sprake van te veel slijtage en pijn, rest een operatie waarbij de patiënt een gewrichtsprothese krijgt.

Therapieën die kraakbeen schade afremmen Echografie

hyaluron-zuur-PRP-artrose-combinatieVeel patiënten met een beginnende of matige artrose ervaren minder klachten na een behandeling met hyaluronzuur of PRP.

Dit zijn lichaamseigen stoffen die gewrichten ‘smeren’ en de pijn aanzienlijk kunnen verlichten. Ook verbeteren deze middelen de functie van het aangedane gewricht aanzienlijk. Afhankelijk van het stadium van de slijtage kunnen we kiezen uit vier behandelingen: injecties met hyaluronzuur, PRP, combinatie van PRP met hyaluronzuur en eventueel stamceltherapie.

Door gebruik te maken van echografie kunnen we in bij Echozorg een behandeling op maat kiezen. Heeft u gewrichtsklachten? Maak een afspraak met Echozorg.

Direct duidelijkheid met echografie Echografie

Door gebruik te maken van echografie kunnen we bij Echozorg direct onderscheid maken tussen slijtage en een gewrichtsontsteking. We kiezen een behandeling op maat kiezen. We injecteren hyaluronzuur PRP en corticosteroïden echogeleid vooral in:
Schouder-pees-gewrichtsklachten

 • de knie
 • de heup
 • het duimgewricht
 • de elleboog
 • de pols en vingergewrichten
 • de enkel
 • de kleine voetgewrichten

Heeft u gewrichtsklachten? Maak een afspraak met Echozorg.

Bel: 0229 215 350

Juist de combinatie van echo onderzoek en echogeleide behandelingen op één adres, maakt een afspraak bij Echozorg zo aantrekkelijk.

Bel: 0229 215 350

Meer weten over artrose?

Hieronder leest u meer over de mogelijkheden van echografie en echogeleide behandelingen.

Artrose?

Artrose en artritis zijn beide gewrichtsklachten. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen versleten raakt. Bij artritis is er sprake van een gewrichtsontsteking.
Vaak gaat atrose gepaard met gewrichtsontstekingen. Dan is er zowel sprake van artrose als van artritis. Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Ongeveer acht procent van de Nederlanders heeft ermee te maken.

Gewrichtsslijtage

knieslijtage artrose, kraakbeen,Artrose is een ziekte waarbij het kraakbeen in gewrichten beschadigd raakt, waardoor gewrichtsslijtage ontstaat. Kraakbeen is een dun elastisch weefsel, dat samen met het vocht in een gewricht ervoor zorgt dat de botten soepel over elkaar kunnen bewegen.

Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit. De bekleding om de botten wordt dunner, ruw en onregelmatig waardoor pijn en stijfheid ontstaat.

Kraakbeen heeft geen directe bloedtoevoer waardoor het nagenoeg geen herstelcapaciteit heeft. Artrose is een onomkeerbaar proces. Tot nu toe is er geen definitief genezende behandeling voor artrose.

Bot op bot

ernstige artrose bot op bot gewrichtsslijtageBij ernstige artrose is het kraakbeen helemaal weg gesleten. De botuiteinden gaan elkaar raken, waardoor deze breder worden en botknobbels ontstaan. In zo’n stadium ervaren patiënten bewegingsbeperkingen en vaak gewrichtsontstekingen bij een misstap of geringe (over)belasting.

In alle gewrichten

locatie artrose gewrichten gewrichtsslijtageArtrose komt vaak voor in handen, knieën en heupen maar artrose kan in bijna elk ander gewricht ontstaan. Het kan in één gewricht ontstaan (mono artrose) en kan in verschillendegewrichten voorkomen. Dan is er sprake van poly­artrose.

Let op: Als u last heeft van artrose in één gewricht, dan hoeft dit niet te betekenen dat u het ook in een ander gewricht krijgt.

Hoe ontstaat artrose

Artrose kan ontstaan door een val of een blessure (meniscusletsel door voetballen) of door bijvoorbeeld een gewrichtsontsteking, zoals bij reuma of jicht.

In de meeste gevallen het niet precies duidelijk waardoor artrose ontstaat. Vaak is er sprake is van een combinatie van factoren en ouderdom. Artrose wordt dus niet alleen veroorzaakt door ouderdom. Het kan al voorkomen bij mensen tussen de 30 en 35 jaar.

Risicofactoren

Er zijn een aantal risicofactoren bekend voor het ontstaan en toenemen van artrose:

risciofactoren artrose

Preventie

Het voorkomen van trauma’s en overbelasting hebben een preventieve invloed op het beloop van artrose. Zo ook het verminderen van overgewicht.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat bewegen een positieve bijdrage levert aan vertragen van het slijtageproces. Ook blijkt dat door bewegen de functie van een gewricht toeneemt en de pijn afneemt. Kraakbeen werkt als een spons. Bewegen stimuleert het kraakbeen om voedingsstoffen als het ware op te zuigen. Beweging stimuleert zo de voedselvoorziening van het kraakbeen. Daarnaast worden spieren, pezen en banden rondom het gewricht getraind en dit zorgt voor meer stevigheid en stabiliteit.

Sporten waarin veelzijdig wordt bewogen en waarbij de gewrichten worden ontzien zijn bijzonder geschikt. Denk aan Nordic Walking, fietsen, zwemmen, aqua gym of iets dergelijks. Sporten waarbij gewrichten veel worden belast, zoals volleybal of squash, of waarbij onverwachte bewegingen gemaakt worden, zoals racketsporten, zijn minder geschikt voor mensen met artrose in de benen.

Verloop

Artrose is een chronische aandoening die geleidelijk toeneemt. In het beginstadium treden pijn en stijfheid met tussenpozen op. Vervolgens ontstaat pijn tijdens bewegen en belasten.

Een fase verder ontstaan bewegingsbeperkingen. Bij sommige patiënten ontstaat continu pijn die ook ’s nachts aanwezig is. Dan is er meestal sprake van een ontstekingsreactie of ernstige artrose.

Verloop is lastig te voorstellen

Maar het proces van slijtage verloopt bij iedereen anders. Juist in de eerste fasen is het niet te voorspellen wie meer of minder last mensen van artrose za krijgen. Hoeveel pijn, stijfheid of bewegingsbeperkingen men in de toekomst zal ervaren is per persoon verschillend.

De mate waarin patiënten meer of minder klachten en beperkingen ervaren, hangt samen met:

artrose samenhang factoren gewrichtsslijgage

In het geval van knieartrose zijn er drie voorspellers van snellere progressie: de aanwezigheid van klachten in drie of meer verschillende gewrichten, een verhoogd hyaluronzuurgehalte in het bloed en een afwijkende stand van de gewrichtsvlakken.

Bij heupartrose zijn een verschoven heup kop en afvlakking van de heup kop voorspellers van een snellere progressie van de artrose.

Symptomen

Artrose hoeft geen pijn te veroorzaken. Gewrichtskraakbeen bevat geen zenuwen en is dus ongevoelig voor pijn. Pijn bij artrose komt van het bot dat onder het kraakbeen ligt en vanuit het vlies dat om het gewricht heen zit. Zowel het bot als het gewrichtsvlies bevatten heel veel gevoelszenuwen.

Pijn

pijnlijke knie, artrose, gewrichtsslijtagePijn is bij artrose de meest voorkomende klacht en ontstaat meestal geleidelijk. Alle gewrichten met artrose kunnen pijn doen, vooral bij beweging en (over)belasting. De pijn neemt vaak in de loop van de dag toe. Patiënten ervaren vaak startpijn. Dat is pijn die ontstaat wanneer een gewricht na een periode van rust weer in beweging komt.

In een later stadium ervaren patiënten pijn in rust, bijvoorbeeld ’s nachts in bed. En wanneer een gewricht ontstoken is, wordt het warm, gezwollen en soms rood. De meeste mensen met artrose hebben wisselende pijnklachten. Zo worden perioden met weinig klachten afgewisseld door een periode waarin de pijn opvlamt.

Stijfheid

Stijfheid vingers atroseNaast pijn hebben mensen met artrose vaak last van stijve gewrichten, vooral na een periode van rust. Opstaan kan lastig zijn en ook ervaren patiënten vaak stijve handen en vingers. De stijfheid verdwijnt door beweging.

Zwelling

zwelling warm gezwollen gewricht arthrose artritis Door de veranderingen van het kraakbeen kan het gewrichtsvlies ontstoken raken. Het vlies zwelt en gaat vocht produceren. Het gewricht wordt gezwollen en doet pijn. Soms wordt een ontstoken gewricht rood en warm. Een ontsteking treedt vooral op als iemand met artrose zich heeft verstapt of het gewricht heeft overbelast.

Bewegingsbeperkingen en instabiliteit

bewegingsbeperking knie strekbeperking artrosePijnlijke en stijve gewrichten worden strammer en kunnen minder goed bewegen. De bewegingsbeperkingen ontstaan door de veranderingen die in en rond een gewricht met slijtage plaatsvinden. Bewegingsbeperkingen kunnen in alle gewrichten met artrose optreden en de ernst af van het stadium van de artrose.

Minder beweging leidt vaak tot verzwakking van het gewricht en de omliggende spieren. Hierdoor neemt de stevigheid en stabiliteit van het gewricht af. Als het bijvoorbeeld gaat om het kniegewricht, dan kunt u het gevoel hebben door de knie heen te zakken.

Gewrichtsveranderingen

hand artrose veranderlingen zwellingIn een gevorderd stadium van artrose kan een gewricht er anders uit gaan zien. De vorm van het bot verandert langzaam omdat het door de slijtage meer krachten moet opvangen. Op deze manier kunnen verdikkingen van het bot ontstaan of verandert de houding. Bijvoorbeeld knieën gaan naar binnen staan of de grote teen wijst naar buiten.

Vermoeidheid

Veel mensen met artrose hebben last van vermoeidheid. Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan vermoeidheid ontstaan door een slechte nachtrust of de gewrichten zijn zo aangetast dat iedere beweging veel extra energie kost.

Krakend geluid

Een ander verschijnsel bij artrose is het krakende en schurende geluid dat de gewrichten maken tijdens een beweging. Dit geluid heeft verder niks te maken met de ernst van de beschadiging van het gewricht.

Diagnose

De diagnose artrose wordt gesteld op basis van een anamnese (intake) en een lichamelijk onderzoek. Afhankelijk van de klachten, kunnen er eventueel röntgen-, echo en/of  bloedonderzoeken plaatsvinden.

De intake

intake gesprek anamnese artroseEen arts vraagt vooral naar van pijn en stijfheid. Of er sprake is van start en ochtendpijn, verlies aan bewegingsmogelijkheden, toename van klachten in duur en intensiteit en de medische voorgeschiedenis (vroegere aandoening, trauma of operatie van gewricht, andere ziekten).

Lichamelijk onderzoek

lichamelijk onderzoekBij het lichamelijk onderzoek let de arts op pijn en beperkingen bij het bewegen van de gewrichten, de lokalisatie van de aangedane gewrichten, zwellingen van de gewrichten en de weke delen en drukpijn.

Röntgenonderzoek

rontgen onderzoek

Een röntgenfoto geeft de mate kraakbeenverlies en het ontstaan van botwoekeringen weer. Als er sprake is van artrose dat is dat vaak goed zichtbaar op een röntgenonderzoek. Toch is er niet altijd samenhang tussen slijtage op de röntgenfoto’s en de pijn die patiënten ervaren. Patiënten kunnen behoorlijk last van pijn en stijfheid hebben, zonder dat er afwijkingen op röntgenfoto’s waarneembaar zijn. Daarbij komt dat röntgenonderzoeken in een vroeg stadium veelal nog geen afwijkingen laten zien.

Aan de andere kant betekenen röntgenologische afwijkingen aan de gewrichten niet per definitie klachten. Wel is de kans op pijn bij ernstige radiologische afwijkingen groter.

Vier artrose stadia volgens Kellgren-score

KELLGREN SCALE ARTROSEOp basis van een röntgenfoto kan een zogenoemde Kellgren-score toegekend worden. Deze score loopt van 0 tot 4 (0 = geen, 1 = misschien, 2 = mild, 3 = matig en 4 = ernstig). Wanneer artrose toeneemt, ontstaat meer kraakbeenverlies en is er ook meer botvorming aan de randen van het gewricht. Graad 2 van de Kellgren-score gaat niet altijd over in graad 3 of graad 4. Met andere woorden niet bij alle artrosepatiënten met een Kellgren score 2 zal ernstige artrose ontstaan (Kellgren-score 3 of 4).

Echografie

Met echografie is goed mogelijk om artrose aan de handen, polsen, ellebogen, schouder, voeten en tenen in een vroegtijdig stadium te constateren. Bij de knie- en heupgewrichten kan slijtage met echografie minder goed in beeld worden gebracht omdat de echobeelden teruggekaatst worden door bijvoorbeeld de knieschijf.

Echografie is bij artrose vooral van belang om de zogenoemde weke delen van een gewricht (gewrichtskapsel, slijmbeurs, pezen en banden) in beeld te brengen. Op de echo is goed te zien of er sprake is van een ontsteking en doorbloeding in een gewrichtskapsel, slijmbeurs of pees. Bij gewrichtsontstekingen is er vaak sprake van een toegenomen doorbloeding.

Het is mogelijk dat uw arts het nodig vindt om wat weefsel of vocht verder te onderzoeken. Ook wordt een echo soms gebruikt om te zien waar een medicijn precies moet worden toegediend middels een injectie.

Bloedonderzoek


Artrose is niet vast te stellen door bloedonderzoek. Het wordt vooral uitgevoerd om andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht of ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) uit te sluiten.

Behandelingen van artrose

Veel mensen denken dat bij artrose niets aan de pijn te doen is en dat de enige oplossing een gewrichtsprothese is. Bestaande artrose is niet te genezen, maar veel patiënten ervaren minder klachten bij een combinatie van goede pijnstillers, ontstekingsremmende medicatie en indien noodzakelijk injecties ontstekingsremmende middelen. Patiënten krijgen vaak het het advies af te vallen. Het is aangetoond dat artrose in verband staat met overgewicht. Verder worden patiënten vaak verwezen naar fysiotherapie voor spierkracht training om de ‘belasting op het gewricht te verminderen’. en smeermiddelen zoals hyaluronzuur en PRP), voldoende beweging en een gezonde levensstijl. De behandelingsmogelijkheden bij artrose zijn de laatste jaren flink toegenomen.

Veel patiënten met een beginnende of matige artrose ervaren minder klachten na een behandeling met hyaluronzuur of PRP. Dit zijn lichaamseigen stoffen die gewrichten ‘smeren’ en de pijn aanzienlijk kunnen verlichten. Ook verbeteren deze middelen de functie van het aangedane gewricht aanzienlijk. Afhankelijk van het stadium van de slijtage kunnen we kiezen uit vier behandelingen: injecties met hyaluronzuur, PRP, combinatie van PRP met hyaluronzuur en eventueel stamceltherapie. Door gebruik te maken van echografie kunnen we bij Echozorg direct onderscheid maken tussen slijtage en een gewrichtsontsteking. We kiezen een behandeling op maat kiezen.

Pas wanneer dit de klachten niet meer vermindert komt een nieuwe knie- heup of andere gewrichtsprothese in beeld.

Medicatie bij artrose

Pijn is de belangrijkste klacht van artrose. Daarom spelen pijnstillers, ontstekingsremmende medicatie en injecties met cortison een belangrijke rol bij de behandeling. Er zijn geen medicijnen die de artrose kunnen remmen. Medicijnen kunnen helpen tegen pijn en stijfheid en om eventuele ontstekingen af te remmen. Of iemand medicijnen nodig heeft en hoeveel is voor iedereen verschillend. Bij veel pijn wordt aangeraden om de medicijnen regelmatig in nemen om de hoeveelheid van het medicijn (bloedspiegel) op pijl te houden. Zo ontstaat niet steeds opnieuw pijn.

Paracetamol

paracetamol pijnstiller atroseParacetamol is de meest gebruikte pijnstiller bij artrose. Het is een veilige pijnstiller die de meeste mensen goed verdragen en die geen maagproblemen veroorzaakt. Ook in combinatie met andere geneesmiddelen levert paracetamol meestal weinig problemen op.

Bij consequent gebruik heeft paracetamol een goed effect op de pijn bij artrose. Bij onregelmatig gebruik breekt de pijn er telkens doorheen.  Soms werkt paracetamol onvoldoende. Codeïne of Tramadol kan worden toegevoegd. Deze combinatie heeft een grotere pijnstillende werking. Let op: aan Codeïne kan men gewend raken en heeft als bijwerking een trage stoelgang. Sommige mensen zijn overgevoelig voor Codeïne.

Ontstekingsremmers (NSAID’s)

onstekingsremmende medicatie atrose ontsteking artritis Deze groep van pijnstillers omvat bijvoorbeeld Ibuprofen, Naproxen en Diclofenac. Het zijn krachtige pijnstillers. Het voordeel van deze medicijnen is dat ze ook een ontstekingsremmend effect hebben. Ze kunnen worden voorgeschreven wanneer een gewricht pijnlijk, warm en gezwollen is en rust en koeling geen geen effect heeft.

Ontstekingsremmende medicijnen worden meestal niet langer dan twee weken voorgeschreven vanwege bijwerkingen aan de maag­ en darmen. Langdurig gebruik van deze medicatie voor artrose wordt ontraden, maar kan niet altijd worden voorkomen. Het gebruik van NSAID’s kan invloed hebben op de werking van andere medicijnen.

Tramadol

Wanneer de klachten door het gebruik van NSAID’s niet minder worden, kan uw arts tramadol voorschrijven. Tramadol is een lichte opioïd. Dit morfine-achtige medicijn werkt pijnstillend, maar niet verslavend. Opiaten hebben géén ontstekingsremmend effect. Bij artrose worden opiaten vanwege bijwerkingen niet veel voorgeschreven.

Glucosamine

Axiradius GlucosamineGlucosamine is een stof die normaal gesproken in het lichaam voorkomt. Het is een grondstof voor de aanmaak van kraakbeen. Daarnaast is glucosamine verantwoordelijk voor de productie van gewrichtsvocht. Met andere woorden glucosamine bevordert de regeneratie van kraakbeen en werkt ontstekingsremmend.

Er wordt veel over glucosamine geschreven. Tot nu toe is niet aangetoond dat glucosamine herstel van het kraakbeen bevordert. Wel is het zo dat veel patiënten bij regelmatig gebruik een duidelijke vermindering van klachten ervaren.

Glucosaminesulfaat is sinds 2005 in Nederland geregistreerd als niet receptplichtig geneesmiddel voor de behandeling van knieartrose. Er zijn geen bijwerkingen bekend bij langdurig gebruik. Niet iedereen heeft baat bij glucosamine en chondroïtine.

Als het middel na 6-8 weken geen merkbaar pijnstillend effect heeft, heeft het geen zin er mee door te gaan. Er zijn verschillende merken te koop, maar niet alle merken voldoen aan de eisen om een positief effect te verwachten. Het lijkt erop dat niet alleen de hoeveelheid, maar ook de verhouding waarin de stoffen in de tablet voorkomen belangrijk zijn voor een positief effect.

Crèmes

Er zijn ook crèmes beschikbaar waarin een ontstekingsremmend en pijnstillend middel is verwerkt. De huid neemt de crème op. Deze heeft effect op de plek waarop hij is gesmeerd. Sommigen mensen zijn allergisch voor deze crèmes. Tijgerbalsem en Arnica-crème zorgen voor een warm gevoel op de ingesmeerde plek, waardoor u minder pijn voelt.  SRL-gelei is een homeopathisch middel. Echte effecten zijn nooit aangetoond. Maar er zijn mensen die er baat bij hebben.

Over het algemeen geldt: smeren is ontspannend en leidt af van de pijn. Maar smeren is geen masseren! Bij smeren wrijft u de crème in totdat deze niet meer zichtbaar is op de huid. Masseren is hard wrijven en kneden van de spieren. Crèmes die een warmtereactie geven mag u niet inmasseren. Kijk dus goed op de bijsluiter.

Injectie therapieën

Wanneer pijnstillers of ontstekingsremmende medicatie de pijn niet voldoende verlichten kan een injectie in een gewricht worden overwogen. Er zijn drie soorten medicijnen die in gewricht met artrose kunnen worden geïnjecteerd: corticosteroïden, hyaluronzuur injecties en behandelingen met PRP.

Injecties met corticosteroïden

corticosteroiden-injectieHet medicijn cortison is een corticosteroïd hormoon. Corticosteroïden zijn hormonen die worden geproduceerd door de bijnieren in het lichaam. Zij spelen een belangrijke rol bij de regeling van het bloedsuikergehalte en het remmen van ontstekingsreacties in het lichaam. De chemische variant van deze hormonen (cortisone) wordt veel gebruikt bij artrose waarbij sprake is van een ontsteking. Vaak is de ontsteking in een gewricht na 1 à 3 injecties onder controle en ontstaat pijnverlichting, die langdurig kan aanhouden.

Er is altijd veel te doen over corticosteroïden. Injecties met corticosteroïden hebben bij veel patiënten en therapeuten een slechte naam. En niet helemaal onterecht. Corticosteroïden hebben bijwerkingen en het is al lang bekend dat het medicijn veel schade kan veroorzaken bij onjuist gebruik.

Bij aandoeningen waarbij echt sprake is van een ontsteking, zijn injecties met cortisone zeer effectief. De medicatie heeft een geweldig effect op de pijn en zwelling. Denk bijvoorbeeld aan een gezwollen knie, een gewrichtsontsteking in de heup, een slijmbeurs ontsteking in de schouder of heup, een frozen shoulder of een peesschedeontsteking in de hand of de voet. Corticosteroïden verhelpen niet de onderliggende oorzaak van klachten. Cortison heeft bijvoorbeeld geen genezend effect op gewrichtsslijtage en ook niet op beschadigde pezen. Daardoor bestaat de kans dat klachten terugkomen zodra het effect van de medicatie is uitgewerkt. Meestal gebeurt dit na verstappen of verzwikking. De injecties mogen dan herhaald worden.

Wij van Echozorg vinden dat injecties met cortison eigenlijk onderdeel moeten zijn van een therapeutische aanpak. In Nederland worden injecties met corticosteroïden volgens de richtlijnen als laatste redmiddel ingezet. Als ontstekingsremmers, fysiotherapie of spierversterkende oefeningen niet geholpen hebben, pas dan worden cortison injecties overwogen. Eigenlijk span je het paard achter de wagen. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat spierversterkende oefeningen geen effect zullen hebben bij een ontstoken gewricht of een beschadigde pees. Wij zien injecties met cortison als een Pain Time Out, waarna fysiotherapie of houdingstherapie beter kan aanslaan.

Vooral wanneer deze injecties voor de juiste aandoening echogeleid worden gegeven, voorkom je onnodige schade aan pezen, gewrichtsbanden of spieren.

 

Injecties met Hyaluronzuur (Viscosupplementatie)

Injecties met hyaluronzuur

Voor veel patiënten met een beginnende of matige artrose leidt een injectie van extra geconcentreerd hyaluronzuur tot afname van pijn en stijfheid in het aangedane gewricht. Het is een goed alternatief wanneer pijnstillers bij gewrichtsslijtage onvoldoende pijnverlichting geven. In een vergevorderd stadium van artrose heeft hyaluronzuur weinig effect.

Hyaluronzuur is een stroperige lichaamseigen vloeistof die in een gewricht zorgt voor smering en schokdemping. Het is een belangrijk bestanddeel van gezond kraakbeen. Het vormt als het ware een kussen in een gewricht om de alledaagse belasting op te vangen. Naarmate we ouder worden, neemt de concentratie van het lichaamseigen hyaluronzuur af. Het gewrichtsvocht wordt dunner. Het vermogen om schokken op te vangen en het gewricht te smeren gaat achteruit.

Hyaluronzuur is voor gewrichten wat olie is voor bewegende delen van een machine.  Daarnaast heeft het een ontstekingsremmend effect op het gewrichtsvlies dat ook verantwoordelijk is voor de aanmaak van het hyaluronzuur in een gezonde knie.

Hoeveel de pijn afneemt en hoe lang de afname duurt, verschilt per patiënt. Bij hyaluron injecties in de knie ervaart het grootste deel van de patiënten een afname van de pijn van circa 60-70%. Hyaluronzuur heeft geen bijwerkingen en als klachten weer toenemen kan hyaluronzuur zonder problemen verschillende keren geïnjecteerd worden. Als het middel geen langdurige verbetering oplevert, langer dan drie tot zes maanden na injecties, heeft het geen zin de injecties voort te zetten. Het is niet bekend of hyaluronzuur het slijtageproces op de lange termijn remt. Hyaluronzuur mag niet gebruikt worden als een gewricht ontstoken is. Het kan dan de klachten verergeren.

Viscosupplementatie is een veilige behandeling, er zijn nauwelijks  bijwerkingen. Soms ontstaat er een lichte pijn, warmte en/of stijfheid van het gewricht. Meestal zijn deze klachten na 24 uur verdwenen. Na de behandeling met een hyaluronzuur zijn normale activiteiten toegestaan zonder verdere beperkingen.

Sinds 2012 injecteren wij mensen met gewrichtsslijtage echogeleid met hyaluronzuur. De meest voorkomende gewrichten waar we hyaluronzuur injecteren is de knie, de heup en de duim. Onze ervaring met hyaluronzuur is positief.  Voordat we we een injectie met hyaluronzuur geven, onderzoeken we elk gewricht eerst echografisc omdat artrose gepaard met gewrichtsontstekingen. Als dit het geval is, dan hebben injecties met hyaluronzuur geen effect.

PRP (platelets rich plasma)

Bij een PRP-injectie (Platelet Rich Plasma) injecteren we uw eigen bloedplaatjes in het aangedane gewricht. Deze therapie werkt goed wanneer u last heeft van milde tot matige gewrichtsslijtage.

De PRP-technologie bestaat ongeveer twintig jaar en werd in het begin vooral gebruikt in de hartchirurgie en tandheelkunde om het helen van wonden te versnellen. De laatste jaren wordt PRP ook toegepast bij de niet-operatieve behandeling van artrose. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat bloedplaatjes een zeer belangrijke rol spelen in het herstel van beschadigde weefsels. Ze bevatten groeifactoren, die het lichaam aangeven dat er reparatiewerkzaamheden moeten worden verricht om beschadigd weefsel te herstellen. Daarnaast stimuleren de bloedplaatjes de productie van eigen hyaluronzuur in de gewrichtsvloeistof. Daarom past het IFR behandelingen met PRP toe bij artrose. We werken sinds begin 2013 met PRP.

De PRP-techniek:

We nemen wat bloed van u af en centrifugeren dit steriel, zodat we bloedplaatjes eruit kunnen scheiden. Deze hoge concentratie aan bloedplaatjes — en dus groeifactoren — injecteren we in het aangedane gewricht. Zo helpen we uw natuurlijke genezingsproces vooruit. Het injecteren doen we, zoals altijd, echogeleid.

Gemiddeld heeft u één tot drie behandelingen nodig. Het effect is na drie tot zes weken merkbaar.

Combinatie PRP en hyaluronzuur

Injecties met PRP en hyaluronzuur kunnen gecombineerd worden. Bij matige artrose (graad 3-4) kunnen zo de voordelen van beide behandelingen tegelijk worden ingezet.

Stamceltherapie, een nieuwe behandeling bij artrose

Nieuw is de inzet van stamcellen bij de behandeling van gewrichtsslijtage. Het injecteren van lichaamseigen stamcellen uit het beenmerg of buikvet in gewrichten met slijtage laat veelbelovende resultaten zien.

Stamcellen zijn cellen die nog niet zijn uitgerijpt tot een volwassen cel. Ze kunnen zich ontwikkelen tot allerlei soorten cellen: bot-, vet- en ook kraakbeencellen. Ze scheiden eiwitten en groeifactoren uit waardoor ontstekingen en de afbraak van kraakbeen bij artrose afgeremd worden. Onduidelijk is nog of er bij kraakbeenschade door het injecteren van stamcellen daadwerkelijk nieuw kraakbeen in versleten gewrichten kan ontstaan.

Echozorg heeft de apparatuur voor deze behandelingen in huis. Maar we zijn nog niet zo ver dat we stamcelbehandelingen kunnen aanbieden. We houden u op de hoogte!

Behandeling van artritis bij artrose

Artrose geeft niet alleen kraakbeenschade, maar ook gewrichtsontstekingen (artritis). Door veranderingen in het kraakbeen kunnen de omliggende weefsels ontstoken raken. Artrose geeft niet alleen kraakbeenschade, maar ook gewrichtsontstekingen (artritis). Door veranderingen in het kraakbeen kunnen de omliggende weefsels ontstoken raken. Als dat het geval is, dan kan een injectie met een corticosteroïden effectief zijn tegen de ontsteking. Het middel onderdrukt zeer goed ontstekingsreacties en daarmee zowel de pijn als de ontsteking. Een ontstoken gewricht komt zo weer tot rust. Dit middel is na een maand uitgewerkt, maar de ontsteking en pijn blijven meestal veel langer weg.

Gewrichtsontstekingen en slijtage beïnvloeden elkaar, waardoor patiënten vaak in een vicieuze cirkel terecht komen. Een gewrichtsontsteking verstoort de smering en de voeding van het kraakbeen, waardoor het kraakbeen verder wordt aangetast.

Bij regelmatige injecties hebben corticosteroïden injecties een nadelig bijeffect op het kraakbeen. Daarom kunnen we in het IFR corticosteroïden injecties combineren met hyarulonzuurinjecties en/of behandelingen met PRP die verdere schade aan het kraakbeen voorkomen.

Echogeleide injectie: altijd raak

Sinds 2012 voert het IFR injecties in gewrichten met artrose echogeleid uit onder toezicht van een arts. Het belang van echografie hierbij is evident. Injecties die echogeleid in een gericht worden gegeven, zijn veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan ‘blinde’ injecties. De ontstekingsremmende en smerende vloeistoffen komen daadwerkelijk in het gewricht terecht en veroorzaakt geen schade aan de omliggende pezen en spieren.

Bij een echogeleide injectie volgen we de naald met de echo zodat die precies in de gewricht uitkomt.

Andere Therapieen

Ergotherapie

Hoe erger de artrose wordt, hoe moeilijker dagelijkse bezigheden worden zoals wassen, aankleden, koken en huishoudelijke taken. Een ergotherapeut kan adviseren over problemen thuis en op het werk. Ze geven ook adviezen over hulpmiddelen.

Oefentherapie en fysiotherapie

Oefentherapie en fysiotherapie kunnen helpen om beter te bewegen. Door gerichte spierkracht versterkende oefeningen worden gewrichten beter belastbaar. Begeleiding is meestal een periode van enkele maanden. Het is van belang dat de

Doel van oefenprogramma’s voor artrose is om het functioneren in het dagelijks leven, tijdens werk en sport te verbeteren. De trainingen vinden meestal plaats in groepen. De nadruk ligt meestal op spierkrachttoename, stabiliteit en conditie verbetering. Patiënten verwachten vaak van fysiotherapeuten dat die hen “beter” maakt. Dit “beter maken” behoort niet tot de competenties van de fysiotherapeut, zeker niet bij een chronische aandoening klacht als artrose.

Operaties

Als klachten toenemen, oefentherapie medicijnen injecties niet afdoende helpen kan uiteindelijk noodzakelijk zijn om een gewrichtsvervangende operatie uit te voeren, waarbij men bijvoorbeeld een knie- of heupprothese krijgt.

Prothese van het gehele of gedeeltelijke gewricht

Dit soort ingrijpende operatie van het vervangen van een gewricht door een prothese wordt uitsluitend toegepast bij ernstige artroseklachten.

Kijkoperatie/artroscopie

De losse kraakbeenstukjes worden verwijderd bij een kijkoperatie, deze behandeling geeft een tijdelijk resultaat door symptoombestrijding en lost de artrose niet op. Het lokaal opboren van het kale bot als het kraakbeen slechts op een klein gebied is versleten.

Osteotomie

Hierbij wordt een bot gedeeltelijk doorgesneden en opnieuw vastgemaakt om de stand te veranderen. Deze behandeling wordt met name toegepast bij jonge mensen om O- of X-benen te corrigeren.

Artrodese

Het vastzetten van een gewricht, waarna beweging niet meer mogelijk is. Slechts incidenteel is deze behandeling van toepassing. /tab]

Zelfhulp

Blijf in beweging en houdt uw spieren sterk

Het is bij artrose belangrijk in beweging te blijven. Beter elke dag tien minuten bewegen dan een paar keer per week een uur belasten.

Het probleem bij artrose is dat bewegen pijn kan veroorzaken, waardoor mensen het juist minder gaan doen. Artrose heeft ook gevolgen voor spieren en pezen die gewrichten bewegen. Door de pijn worden gewrichten met artrose anders belast waardoor spieren en pezen het zwaarder krijgen. Goed getrainde spieren kunnen een gewricht met slijtage beter ondersteunen. Bij heup en knieslijtage veroorzaakt fietsen veelal minder klachten dan lopen. Voor gerichte versterking van spieren kan het zinvol zijn een fysiotherapeut te consulteren.

Voorkom overbelasting

Beweging is belangrijk, maar voortdurend actief zijn en bewegen zonder rekening te houden met de gewrichtsklachten is niet goed. De pijnklachten zullen dan toenemen en daarmee ook kans op blijvende klachten. Bij artrose gaat het om een evenwicht tussen rust en activiteit. Het is de kunst om voldoende actief te zijn zonder het gewricht te overbelasten. U zult naar uw lichaam moeten luisteren: welke activiteiten geven wel en welke activiteiten geven geen klachten.

Voorkom overgewicht of val af

Een open deur misschien. Maar artrose staat in verband met overgewicht. Bij de knie geldt dat elke extra kilo het kniegewricht vijf kilo meer belast. Overgewicht betekent een extra belasting voor uw gewrichten. Daarnaast is overgewicht een risicofactor voor het krijgen van artrose. Afvallen is voor veel mensen moeilijk, maar erg van belang.

Koelen van een gezwollen gewricht

Als een gewricht met artrose warm of gezwollen is, kan het helpen om het gewricht te koelen met ijsklontjes in een doek of met een coldpack. Niet meer dan drie keer per dag een kwartier. Als de zwelling na een paar dagen niet minder wordt, raadpleeg een arts.