Een pijnlijke plek boven op de schouder?
Kunt u slecht een tas over de schouder dragen?
Is het lastig om hoog te reiken?

Grote kans dat u last heeft van een pijnlijk AC-gewricht.

Een pijnlijk AC-gewricht komt regelmatig voor en kan lang aanhouden. Met de One-Week-Echo-Formule van Echozorg weet u binnen één week of uw schouderpijn veroorzaakt wordt door het AC-gewricht.

De orthopeed en echografist van Echozorg werken efficiënt samen aan een goede diagnose en effectieve behandeling. We hebben ruim 10 jaar ervaring met het echogeleid behandelen van schouderklachten. Maak een afspraak, we helpen u graag.

Een pijnlijk AC-gewricht? Eerst Zien, Dan Behandelen

Dat is ons motto. Veel schouderklachten lijken ‘van buiten‘ op elkaar. Met echografie zie je ‘van binnen‘ of er sprake is van een pijnlijk AC-gewricht.

Met de One-week-Echoformule wordt u altijd gelijktijdig gezien door de Pieter Schillemans, orthopeed en Robert de Zoete echografist. Wij combineren het inzicht van een orthopeed met echografie. Zo komen wij één consult tot een goede diagnose. Indien geïndiceerd kan in dezelfde zitting een echogeleide injectie plaatsvinden.

Een pijnlijk AC-gewricht is vaak goed te behandelen met een echogeleide injectie. Het resultaat is meestal snel minder pijn. U wordt binnen één week onderzocht en behandeld.

Pieter Schillemans (orthopeed) Robert de Zoete (echozorg)

Pieter Schillemans en Robert de Zoete

Snel van de schouderpijn af? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg

Maak een afspraak bel: Echozorg

Lees meer over een pijnlijk AC-gewricht.

 Het AC-gewricht is een klein gewrichtje tussen het schouderbladen het sleutelbeen.

Het mag klein zijn, maar het draagt de hele schouder en arm. Het AC-gewricht is een belangrijk gewricht voor het functioneren van de schoudergordel.

Geen wonder dat er bij veel mensen irritatie en slijtage in dit gewrichtje kan optreden.

Meestal ontstaan AC-klachten door overbelasting. Vooral bij handelingen boven de schouders ontstaat veel wrijving.

anatomie van het AC gewricht echozorg

Schouderklachten? Direct duidelijkheid met echografie

Veel schouderaandoeningen lijken van ‘buiten’ op elkaar. Daarom vinden wij van Echozorg het echo-onderzoek zo belangrijk bij schouderklachten.

Met echografie kunnen we van ‘binnen’ bepalen of de klachten veroorzaakt worden door een pijnlijk AC-gewricht  of dat er sprake is van een frozen shouder, slijmbeurs of peesontsteking.

We kunnen letterlijk inzoomen in de schouder en krijgen zo een compleet beeld van uw aandoening.

Echografisch onderzoek is daarom onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling aan te bieden.

echo onderzoek ac-gewricht

Onderzoek door orthopeed

Orthopeed Pieter Schillemans van Echozorg zal eerst uw schouder lichamelijk onderzoeken. Daarna volgt direct het echo onderzoek. Bij Echozorg kijkt de orthopeed altijd mee tijdens het echo onderzoek. Daarom geen vertraging. Als er een compleet beeld is worden de behandelopties besproken.

Alle onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg, op verwijzing van de huisarts naar orthopedie.

orthopeed-schouder-onderzoek

Met een echogeleide injectie snel minder pijn

Een pijnlijk AC-gewricht is meestal goed te behandelen met een echogeleide injectie met een ontstekingsremmend middel of Hyaluronzuur.

Bij een echogeleide injectie kunnen we precies op het beeldscherm van de echo zien dat de ontstekingsremmende vloeistof in het AC-gewricht terecht komt.

Een echogeleide injectie is veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan een ‘blinde’ injectie. Het werkt sneller en beter dan het slikken van ontstekingsremmende medicijnen of fysiotherapie. Daarbij komt dat een echogeleide injectie geen injectieschade veroorzaakt aan omliggende pezen en spieren.

Bij Echozorg behandelen we jaarlijks honderden patiënten met een echogeleide injectie vanwege schouderklachten.

Met een echogeleide injectie kunnen we niet alleen medicatie exact op de juiste plaats injecteren. We kunnen ook eerst een proefverdoving geven, om zo de precieze oorzaak te achterhalen.

Meer weten? Lees de pagina echogeleide injectie.

Onder echogeleide injectie AC-gewricht

Pijnlijk AC-gewricht? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie.

In 2016 werden meer dan 800 patiënten naar Echozorg verwezen.

Maak een afspraak met Echozorg

Nog meer weten?

Hieronder leest u alles over een pijnlijk AC-gewricht

Het AC-gewricht

AC-gewricht-pijn-anatomieHet AC-gewricht is het gewricht tussen het acromion, deel van het schouderblad en het sleutelbeen (clavicula). Het wordt ook wel het schouderdakgewricht genoemd. Het is een klein gewricht,
bedekt met een sterk kapsel dat gestabiliseerd wordt door twee sterke gewrichtsbanden.

Het AC-gewricht mag klein zijn, het is een belangrijk gewricht voor de beweeglijkheid van de arm en schoudergordel. Het draagt de hele schouder, arm en alles wat we vasthouden. Geen wonder dat er bij veel mensen irritatie en slijtage in dit gewrichtje optreden.

Hoe ontstaan klachten aan het AC-gewricht?

Er zijn drie AC-aandoeningen:

Slijtage

ac-gewricht-pijn-artroseDe meeste klachten aan het AC-gewricht ontstaan door veroudering (slijtage/artrose), meestal tussen 40- en 60-jarige leeftijd. Het kraakbeen wordt minder, waardoor ruimte ontstaat tussen het bot van het uiteinde van het sleutelbeen en het bot van het schouderblad. Dit gaat schuren en veroorzaakt een ontsteking. Doorgaans hebben mensen dan veel pijn bij dagelijkse activiteiten. Slijtage van het AC-gewricht komt veel voor bij mensen die zwaar en veel boven hun schouders werk verrichten.

Ontwrichting

ac-gewricht-pijn-trauma-tossyAC-klachten kunnen ook ontstaan door een val op de schouder. De gewrichtsbanden worden dan opgerekt. Bijvoorbeeld bij een autobotsing kan er ook letsel ontstaan. Een blokkerende veiligheidsgordel kan letsel veroorzaken, omdat deze over het sleutelbeen vlakbij het AC-gewricht loopt. De banden tussen het schouderblad en het sleutelbeen scheuren, waardoor het sleutelbeen omhoog schiet.

Ontsteking

ac-gewricht-ontsteking-pijnSoms ontstaat er een niet-bacteriële ontsteking in het  AC-gewricht zonder een directe oorzaak. Veel mensen met dit soort AC-klachten hebben nekklachten en een slechte houding. Door een verhoogde spanning monnikskapspier (trapezius) en afhangende schouders ontstaat er veel druk op het AC-gewricht, waardoor er irritatie in het gewricht optreedt.

Symptomen AC-klachten

De symptomen zijn zeer verschillend:

 • AC-gewricht-pijnPijn met zwelling ter hoogte- van het AC-gewricht (boven- en voorzijde van de schouder)
 • De pijn neemt vaak toe wanneer de arm voor de borst wordt gebogen
 • De pijn kan uitstralen over de schouder, de voorzijde van de borst en de nek
 • Op de zijde liggen kan gevoelig zijn waardoor de nachtrust wordt verstoord
 • Een band van een schoudertas of  bh-bandje kunnen pijn veroorzaken

Echografisch onderzoek

lichamelijk-onderzoek-schouder-pijn-slijmbeurs-frozen-shoulder-acWe onderzoeken een klacht aan het AC-gewricht bij Echozorg standaard op twee manieren. Eerst doen we een lichamelijk onderzoek. Daarna kijken we ín de schouder en het AC-gewricht met behulp van echografie. We kunnen we AC-gewrichtsklachten vroegtijdig constateren, doordat we letterlijk inzoomen in het AC-gewricht. Zo kunnen we zien of er sprake is van een ontsteking, gescheurde banden of slijtage.

Omdat de symptomen van klachten aan het AC-gewricht vaak erg lijken op de symptomen van een frozen shoulder, slijmbeurs- of peesontsteking, is echografisch onderzoek onontbeerlijk. We kunnen met echografie niet alleen de diagnose vaststellen en bevestigen, maar ook andere aandoeningen uitsluiten.

echografie-AC-gewricht-pijnMet echografie weten we sneller en beter:

– De diagnose
– Wat de oorzaken zijn van de aandoening
– Hoe ernstig de klacht is
– Wat we eraan gaan doen
– Welke andere aandoeningen we kunnen uitsluiten

Een echogeleide injectie bij een pijnlijk AC-gewricht

Bij acute klachten aan het AC-gewricht doen we in beginsel niets, omdat de pijn na een paar weken vanzelf wegtrekt. U kunt in overleg met uw huisarts ontstekingsremmende medicatie slikken, zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen, of een vergelijkbaar medicijn.

AC-gewricht-echogeleide-injectieWanneer de klachten aanhouden injecteren we het AC-gewricht echogeleid met een ontstekingsremmend middel (corticosteroïden). Dit werkt doorgaans sneller en beter dan het slikken van ontstekingsremmende medicijnen. Corticosteroïden verminderen de pijn en zwelling in het AC-gewricht.

Het pijnverlichtende effect van deze injecties is bij slijtage of een gescheurde band meestal tijdelijk, maar wel effectief op korte termijn. Hoelang een injectie helpt hangt af van de mate van gewrichtsslijtage en speling, maar ook van werkzaamheden, lichaamshouding en spierspanning.

Als uit het lichamelijk en echografisch onderzoek blijkt dat u een ontsteking heeft in het AC-gewricht, maken we een afspraak voor een echogeleide injectie.

Bij een echogeleide injectie volgen we de naald met de echo zodat die precies in het AC-gewricht uitkomt. We hebben inmiddels al honderden echogeleide injecties in AC-gewrichten gegeven.

Hoe verloopt een behandeling

Als uit het lichamelijk en echografisch onderzoek blijkt dat u een ontsteking heeft in het AC-gewricht, maken we een afspraak voor een echogeleide injectie. Sinds 2012 voert Echozorg injecties echogeleid uit onder toezicht van een arts.

De medicatie wordt onder echogeleiding precies op de plek van de aandoening gedeponeerd om het ontstekingsproces te remmen. Bij een echogeleide injectie volgen we de naald met de echo zodat die precies in het AC-gewricht uitkomt. Het belang van echografie hierbij is evident. Injecties die echogeleid worden gegeven zijn veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan ‘blinde’ injecties. De ontstekingsremmende vloeistof komt daadwerkelijk in het gewrichtskapsel terecht en veroorzaakt geen schade aan de omliggende pezen en spieren.

Wat wordt geïnjecteerd

Meestal wordt een mengsel van Xylocaïne en Kenacort of Depomedrol gebruikt. Xylocaine is een lokaal verdovende stof. Het verdovende effect houdt circa twee uur aan. Kenacort en Depo-medrol zijn corticosteroïden, de chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Veel patiënten reageren hier gunstig op wat betreft pijn, zwelling en beweeglijkheid. De duur van het effect is wisselend (enkele weken tot langdurig).

Wat kunt u verwachten van een injectie met een corticosteroïd?

De ontzwellende werking van corticosteroïden begint meestal op de tweede dag na de injectie. De eerste dagen na een injectie is het niet ongebruikelijk dat de pijn toeneemt. Corticosteroïden zijn na een maand uitgewerkt, maar de ontsteking en pijn blijven enkele weken tot maanden weg.

Let op: Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Sintrom, Ascal) dient u dit door te geven.

Bijwerkingen

 • Pijn toename. Gedurende enkele dagen tot een week kunnen de klachten verergeren als reactie op de prik
 • Soms is er wat zwelling en warmte. Een pijnstiller of ice-pack kan in deze fase het ongemak verbeteren
 • Roodkleuring van het gelaat, meestal is dit binnen enkele dagen verdwenen
 • Hormonale schommelingen die onder andere kunnen leiden tot menstruatiestoornissen
 • Ontregeling van de glucosespiegel bij diabeten. Advies: regelmatige bloed- suikercontrole gedurende de eerste 1-2 weken
 • Zelden treden lokale huidafwijkingen op zoals dunner worden, stugger worden of verkleuring van de huid
 • Zeer zelden allergie

Operaties bij een pijnlijk AC-gewricht

Aan deze pagina wordt gewerkt

Na een echogeleide injectie

Na de behandeling moet u uw arm zo min mogelijk boven de schouders bewegen of onverwachte bewegingen maken. Om goed te kunnen herstellen, is het belangrijk dat u niet verder beweegt dan u kunt. Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer met de arm doen. Forceer dit niet. Kijk dus uit met grote bewegingen en zet niet langdurig kracht met uw schouder en arm.

We geven het volgende advies:
– 3 dagen mag u echt niet met de arm boven de schouders
– 3 weken niet echt de arm boven de schouders belasten
– 3 maanden: voorzichtig aan!

Soms is een tweede echogeleide injectie voor een AC-klacht nodig.

Tarieven en vergoedingen

Kijk op pagina tarieven en vergoedingen 

 Hoe maak ik een afspraak met de One-Week-Echo-Formule?

Stap 1

Verwijzing huisarts naar orthopedie

 • U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts
 • Afspraak binnen één week
 • Onderzoeken en behandelingen vallen onder de basispolis en worden vergoed
 • Bel echozorg

Stap 2

Onderzoek en diagnose

 • Een intake, een orthopedisch en echo onderzoek in één consult
 • Onze orthopeed en echografist komen snel tot goede diagnose
 • Geen vertraging, niet van het kastje naar de muur

Stap 3

Behandeling op maat

 • De orthopeed stelt indien mogelijk een behandeling voor
 • Echogeleide injecties in het AC-gewricht kunnen meestal tijdens het eerste consult worden uitgevoerd. U heeft snel minder pijn

Verzekerde zorg: Echozorg onder paraplu van EchoCura

Echozorg

Alle consulten, onderzoeken en behandelingen die Echozorg uitvoert zijn gekenmerkt als medisch specialistische zorg door een orthopedisch chirurg.

De consulten, onderzoeken en behandelingen worden daarom vergoed vanuit de basispolis van uw ziektekostenverzekering.

Voor meer informatie:
Kijk op de pagina Tarieven en vergoedingen

EchoCura

Onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van EchoCura. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten.

Onderzoeken en behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg op basis van een verwijzing van de huisarts naar orthopedie. Let op: Het eigen-risico is van toepassing.

Voor meer informatie kijk op de pagina EchoCura.

Locaties Echozorg


Hoorn

Locatie Echozorg Hoorn Sanaderm
Kliniek Sanaderm
Geldelozeweg 31
1625 NW Hoorn
Tel: 0229 – 215350
(Mediamakt & Avondlicht)


Amsterdam Noord

Locatie AMCN
Asterweg Medisch Centrum Noord
Asterweg 6
1031 HN A’dam Noord
Tel: 020 – 2258766
Praktijk Nederhof en Micic


Haarlem

Locatie echozorg Haarlem
Gezondheidscentrum ZuidWest
Faradaystraat 2
2014EN Haarlem
Tel: 023 – 2001048
Praktijk: De Fysiotherapeuten (BG)