Meniscus beschadiging:

Grote kans dat er sprake is van een meniscus beschadiging als:

 • u een stekende pijn voelt aan aan de binnen- of buitenzijde van de knie
 • de knie geblokkeerd aanvoelt of dat u niet op uw knie kan vertrouwen

Vermoedt u een beschadigde meniscus Maak een afspraak

meniscus beschadigng

Met de One-Week-Knie-Formule weet u binnen een week of er sprake is van een beschadigde meniscus.

De orthopeed en echografist van Echozorg aan een goede diagnose en effectieve behandeling. U wordt binnen een week onderzocht en behandeld.

We hebben ruim 10 jaar ervaring met het behandelen van meniscus letsels.
Ons motto: is orthopedie zonder omwegen. Conservatief als het kan, operatief als het moet.

Vermoedt u een meniscus beschadiging? Maak een afspraak met de orthopeed van Echozorg.

Echozorg Hoorn, tel: 0229 - 215350

In het kort:

 • De knie is een van de belangrijkste en meest belaste gewrichten van ons lichaam
 • Veel schouderaandoeningen lijken van ‘buiten’ op elkaar.
 • Met een echo zie je van ‘binnen‘ wat er aan de hand is
 • De orthopeed en echografist van Echozorg komen snel tot goede diagnose en een effectieve behandeling
 • Een bicepspees ontsteking is vaak goed te behandelen met een echogeleide injectie. Het resultaat is snel minder pijn

One-Week-Echo-Formule

 • Maandag-Donderdag
  – intake en echo onderzoek
 • Vrijdag: consult orthopeed
  – röntgen- & lichamelijk onderzoek
  – diagnose en behandelplan
 • de volgende week
  – behandeling of operatie

Een beschadigde meniscus? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie

Echozorg, tel: 0229 - 215350

Hoe werkt de meniscus? Meer informatie

meniscus beschadigingDe meniscus is een rubberachtige weefsel dat in de knie tussen het boven- en onderbeen bevindt.

De belangrijkste functie van het meniscustransmissie van krachten : hij brengt de kracht over van het bovenbeen naar het onderbeen

 • stabiliteit : hij helpt de knie in de as te bewegen en ondersteunt hierbij de achterste en de voorste kruisband

Hij helpt bij het goed glijden van het gewricht. In die zin is hij een belangrijke structuur in de knie om het kraakbeen in de knie te beschermen.

 

Hoe ontstaan meniscus scheuren: Altijd Eerst Een Echo

Bicepspees ontsteking

 •  traumatisch. Deze wordt meestal veroorzaakt door een verdraaiing waarbij de meniscus kan de torsie niet weerstaan. Dit gebeurt veelal bij sport of een onverwachte beweging.
 • degeneratief. Dit soort meniscus scheuren ontstaan door uitdroging. Het binnenste gedeelte van de meniscus wordt minder elastisch en soepel.Er hoeft dan niet veel te gebeuren of de meniscus kan zomaar inscheuren.

een traumatische (acute) scheur: bij jongere patiënten door een geforceerde draaibeweging (=torsietrauma)

bv: voetbal, rechtkomen en tegelijk draaien uit hurkzit

– een degeneratieve (chronische) scheur: bij oudere patiënten spontaan of na een minder of meer uitgesproken ongeval of verkeerde  beweging. De onderliggende oorzaak is in feite slijtage van de meniscus (degeneratie)  waardoor de meniscus van mindere kwaliteit is en kwetsbaarder is.

Direct duidelijkheid met echografie Altijd Eerst Een Echo

schouder echo onderzoek

Een bicepspees ontsteking lijkt van ‘buiten’ erg op een gewone schouder slijmbeurs- of peesontsteking.

Met echografie kunnen we van ‘binnen‘ goed bepalen om welke aandoening het gaat. We kunnen letterlijk inzoomen en krijgen zo een compleet beeld van uw aandoening.

Maar een bicepspees ontsteking is soms lastig vast te stellen. Een echogeleide injectie met een verdovend middel kan helpen bij het stellen de juiste diagnose en een passende behandeling aan te bieden.

Orthopedisch onderzoek Lees meer over de orthopeden van OPC Kliniek Texel

orthopeed-schouder-onderzoek

De orthopeed van Echozorg zal u eerst lichamelijk onderzoeken. Als er een compleet beeld is worden de behandelopties besproken.

Alle onderzoeken en behandelingen van Echozorg vallen onder de paraplu van OPC Kliniek Texel. Een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische klachten. Opgericht door ervaren orthopeden, werkzaam in verschillende klinieken en ziekenhuizen in de randstad. Behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorg, op verwijzing van de huisarts naar orthopedie.

Een echogeleide injectie: Altijd raak! Maak een afspraak

echogeleide-injectie-bicepspees-ontsteking

Een bicepspees ontsteking kan meestal behandeld worden zonder een operatie. Als de pijn niet afneemt met rust en het slikken van ontstekingsremmers, dan kan een bicepspees ontsteking goed behandeld worden met een echogeleide injectie met een ontstekingsremmend middel. Bij een echogeleide injectie kunnen we precies op het beeldscherm van de echo zien dat de ontstekingsremmende vloeistof in de peesschede van de bicepspees terecht komt.

Een echogeleide injectie is veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan een ‘blinde’ injectie. Daarbij komt dat een echogeleide injectie geen injectieschade veroorzaakt aan omliggende pezen en spieren. Wanneer de pijn van een bicepspees ontsteking toch aanhoudt, kan als laatste een operatie worden overwogen. De orthopeed kan u er alles over vertellen.

De meest ervaren echopraktijk van West-Friesland One-Week-Echo-Formule

Robert-de-Zoete-echografist-chiropractor-echogeleide-injecties-echografie-echografisch-onderzoek-MSK-Ultrasound

We hebben bij Echozorg 10 jaar ervaring in de behandeling bicepspees ontstekingen in de schouder.

De orthopeed en echografist van Echozorg werken snel en efficiënt samen om een goede diagnose te stellen en u tegelijkertijd een effectieve behandeling aan te bieden. Of het nu gaat om een advies, een echogeleide injectie of een operatie.

Met meer dan 14.000 uitgevoerde echo onderzoeken en 4.000 echogeleide injecties zijn wij de meest ervaren echopraktijk van West-Friesland.

Vermoedt u een bicepspees ontsteking? Naar Echozorg!
Vraag uw huisarts om een verwijzing naar orthopedie bij Echozorg

Bel: 0229 215 350

Meer weten over een bicepspees ontsteking?

Hieronder leest u er bijna alles over

De belangrijkste functie van de meniscus het verdelen van de kracht over het kraakbeen. De binnenmeniscus neemt 50 % van de druk voor zijn rekening en de buitenmeniscus zelfs 70 %. Wanneer er een beschadiging in de meniscus ontstaat nemen de krachten op het gewrichtskraakbeen toe en kan er slijtage optreden.

De binnenste meniscus loopt een grotere kans op beschadiging dan de buitenste meniscus omdat de binnenste meniscus vastzit aan de binnenste knieband en daardoor minder flexibel is.

Meniscus beschadiging

lange-kop-van-de-biceps-peesSymptomen van een meniscus beschadiging

Symptomen

Een meniscus beschadiging treedt vaak op tijdens sporten. Wanneer de knie verdraaid, komt de meniscus als het ware klem te zitten tussen het boven- en onderbeen en raakt beschadigd. Pijn en zwelling van de knie is meestal het gevolg. Op latere leeftijd treden ook degeneratieve scheuren op. Hiervoor kan diep buigen van de knie soms al genoeg zijn. Afhankelijk van het soort scheur kunnen slotklachten optreden. Bij een flapscheur en een lengtescheur (“bucket handle”) kan dit voorkomen. Tijdens het lichamelijk onderzoek kan de arts een aantal provocatie testen doen om een scheur in de meniscus vast te stellen. Wanneer er twijfel is kan een mri scan van de knie worden gemaakt, waarop een meniscus scheur te zien is.

 

 •  pijn aan de zijde waar de meniscus inderdaad ingescheurd is, dus binnenkant (mediaal) of buitenkant (lateraal). Deze pijn treedt specifiek op bij draaibewegingen. Soms is er ook nachtelijke pijn aanwezig – als men met de knieën op elkaar ligt
 • er kan een doorzakkingsgevoel zijn indien er een losliggend stukje meniscus weg en weer slaat bij bewegingen. Indien het een groot fragment betreft kan hierdoor de knie blokkeren
 • veelal is er een beperkte zwelling van de knie (hydrops)
 • de laterale meniscus kan een specifieke scheur vertonen die dikwijls enkel pijn geeft na inspanning
 • een scheur van de laterale meniscus geeft dikwijls ook weinig vocht.

R onderzoek

orthopeed-schouder-onderzoekSinds 2007 onderzoeken we bij Echozorg elke schouderklacht standaard op twee manieren. We beginnen met een lichamelijk onderzoek. Daarna kijken we ín de schouder met behulp van een echoapparaat. Zo krijgen wij snel een compleet beeld van wat er aan de hand is.

Met echografie kunnen we ook andere schouderaandoeningen uitsluiten. Is er sprake is van een verdikt en ontstoken gewrichtskapsel of is er sprake van een schouder peesscheur of een overbelaste bicepspees?

De symptomen van deze aandoeningen lijken vaak erg op elkaar. Daarom is echografisch onderzoek onontbeerlijk om de snel een beeld te vormen en een passende behandeling aan te bieden. In veel gevallen kunnen we dat zelf doen, vaak met behulp van echografie.

bicepspees overvullingEcho onderzoek

Een echo onderzoek laat bij een bicepspees ontsteking vocht rondom de lange kop van de biceps zien. Ook kunnen peesscheuren en beschadigingen van het peesweefsel zelf worden waargenomen.

Röntgenonderzoek

bicepsgroeveBij het röntgenonderzoek kunnen we botwoekeringen of verkalkingen rond de goot van de lange kop van de biceps waarnemen

Als er een letsel van de bicepspeesaanhechting op het schouderblad of een gewone schouder peesscheur wordt vermoed dan wordt vaak een MRI overwogen.

Soms wordt een letsel van de bicepspees pas echt duidelijk tijdens een kijkoperatie.

 

Feit is dat  een meniscus scheur bijna nooit vanuit zichzelf geneest. De doorbloeding van de meniscus is zeer beperkt. Er is weinig .

Tijdens een kijkoperatie wordt het beschadigde gedeelte van de meniscus verwijderd.

 

Bij jonge patienten (< 30 jaar) en een wat doorbloeding betreft gunstig gelokaliseerde scheur kan de meniscus soms gehecht worden;

Na een scopie van de knie waarbij een meniscus scheur is behandeld en er verder geen schade aan de knie was herstellen mensen meestal snel. De oude pijn is vrijwel meteen weg en  na 1 week kunnen de meeste mensen hun dagelijkse handelingen weer uitvoeren. Na een week of 6 is de knie meestal weer zover hersteld dat ook sport mogelijk is.

Ten eerste:

De standaard behandeling van een bicepspees ontsteking is:

 • het tijdelijk vermijden van bovenhandse werkzaamheden en sporten.
 • het slikken van ontstekingsremmers
 • fysiotherapie

Echogeleide injectie voor een bicepspees ontsteking

echogeleide-injectie-bicepspees-ontstekingBij een aanhoudende bicepspees ontsteking kunnen we u een echogeleide injectie met corticosteroïden aanbieden. Dit middel injecteren we echogeleid in de peesschede van de bicepspees.

Hoelang een injectie helpt, hangt af van de ernst van de ontsteking en kwaliteit van de bicepspees. Maar ook of er sprake is van instabiliteit en beschadigd peesweefsel.

Bij een echogeleide injectie volgen we de naald met de echo zodat die precies in het peesschede van de bicepspees uitkomt. Het belang van echografie hierbij is evident. Injecties die echogeleid in de peesschede worden gegeven, zijn veel nauwkeuriger en daarom effectiever dan ‘blinde’ injecties. De ontstekingsremmende vloeistof komt daadwerkelijk in de rond de bicepspees terecht en veroorzaakt geen injectieschade aan de omliggende pezen en spieren.

Hoe verloopt een behandeling

Als uit het lichamelijk en echografisch onderzoek blijkt dat u baat kan hebben bij een echogeleide injectie, dan maken we een afspraak op het prikspreekuur. Dit vindt plaats onder toezicht van de orthopeed. U ligt op op uw rug. De medicatie wordt onder echogeleiding precies op de plek van aandoening gedeponeerd om het ontstekingsproces te remmen.

Wat wordt geïnjecteerd

kenacort-corticosteroïden-injectieMeestal wordt een mengsel van Xylocaïne en Kenacort of Depomedrol gebruikt. Xylocaine is een lokaal verdovende stof. Het verdovende effect houdt circa twee uur aan. Kenacort en Depo-medrol zijn corticosteroïden, de chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Veel patiënten reageren hier gunstig op wat betreft pijn, zwelling en beweeglijkheid. De duur van het effect is wisselend (enkele weken tot langdurig).

Wat kunt u verwachten van een injectie met een corticosteroïd?

De ontzwellende werking van corticosteroïden begint meestal op de tweede dag na de injectie. De eerste dagen na een injectie is het niet ongebruikelijk dat de pijn toeneemt. Corticosteroïden zijn na een maand uitgewerkt, maar de ontsteking en pijn blijven enkele weken tot maanden weg.

Let op: Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Sintrom, Ascal) dient u dit door te geven.

Bijwerkingen

 • Pijn toename. Gedurende enkele dagen tot een week kunnen de klachten verergeren als reactie op de prik
 • Soms is er wat zwelling en warmte. Een pijnstiller of ice-pack kan in deze fase het ongemak verbeteren
 • Roodkleuring van het gelaat, meestal is dit binnen enkele dagen verdwenen
 • Hormonale schommelingen die onder andere kunnen leiden tot menstruatiestoornissen
 • Ontregeling van de glucosespiegel bij diabeten. Advies: regelmatige bloedsuikercontrole gedurende de eerste 1-2 weken
 • Zelden treden lokale huidafwijkingen op zoals dunner worden, stugger worden of verkleuring van de huid
 • Zeer zelden allergie.

Na een echogeleide injectie

Na een echogeleide injectie moet u uw arm zo min mogelijk boven de schouders bewegen of onverwachte bewegingen maken. Om goed te kunnen herstellen is het belangrijk dat u niet verder beweegt dan u kunt.

Als de pijn minder wordt, gaat u vanzelf meer met de arm doen. Forceer dit niet. Kijk dus uit met grote bewegingen en zet niet langdurig kracht met uw schouder en arm.

Na een injectiebehandeling geven we het volgende advies:

 • Eerst 3 dagen echt niet met de arm boven de schouders
 • Dan 3 weken niet echt de arm boven de schouders belasten
 • Tenslotte 3 maanden voorzichtig aan!

Indien noodzakelijk maken we na de injectie een afspraak voor een controle. We kijken dan of de ontsteking is verdwenen. Ook krijgt u advies hoe u deze schouderklachten kunt voorkomen.

Toch dient zeer voorzichtig omgesprongen worden met een echogeleide injectie in de peesschede van de biceps. De medicatie kan de bicepspees zelf verzwakken en uiteindelijk kan leiden tot een volledige scheur. Indien deze conservatieve behandelingen niet minder pijn opleveren, kan het zo zijn dat een operatie noodzakelijk is.

Operaties bicepspees

Een bicepspees ontsteking kan meestal behandeld worden zonder een operatie. Wanneer de pijn van een bicepspees ontsteking aanhoudt, ondanks fysiotherapie en injecties. Dan kan als laatste een operatie worden overwogen.

tenodese vs tenotomie

Er zit twee soorten operaties voor de bicepspees. Een “tenotomie” waarbij de lange bicepspees wordt losgemaakt. En een “tenodese” waarbij de pees niet alleen wordt los gemaakt maar ook weer wordt gehecht aan de bovenarm. Wanneer er ook een peesscheur in de gewone schouderpezen aanwezig is, dan is een  hersteloperatie van deze pezen ook nodig.

Moet u kiezen voor een tenotomie of voor een tenodese? Dit is een beslissing die u samen met de orthopedisch chirurg maakt.

Biceps Tenodese

biceps tenodeseDeze ingreep is aangewezen bij:

 • gedeeltelijke of volledige scheuren van de bicepspees
 • ernstige bicepspeesschade
 • instabiliteit van de bicepspees als gevolg van een gewone schouderpeesscheur

Bij een biceps tenodese wordt de lange kop van de bicepspees losgemaakt van zijn aanhechting aan het bovenste deel schouderkom en gehecht aan in de bovenarm net onder de schouder. Deze ingreep is complexer dan een tenotomie maar heeft minder risico op, spierzwakte en een “popeye” teken.

Een tenodese wordt vooral uitgevoerd bij de actieve patiënt. Er zijn 2 technieken voor dit type operatie. Een mini open of een sub pectoral biceps tenodese.

De meeste mensen gaan dezelfde dag nog naar huis. U maakt drie weken gebruik van een mitalla en u wordt verwezen naar een fysiotherapeut.

U kunt de arm niet  gebruiken gedurende deze periode. Na drie weken zien we u terug. Hoe lang u niet kunt werken hangt af van welk beroep u heeft. Voor een kleine scheyr kunt u rekenen op minstens drie weken. Bij beroepen met zware fysieke belasting kan het uitlopen tot zes maanden. Het is zeer belangrijk dat u een revalidatie programma volgt bij uw fysiotherapeut.

Biceps Tenotomie

medisch centrum amstelveenBij een “biceps tenotomie” wordt de lange kop van de biceps losgemaakt van zijn aanhechting in het schoudergewricht. De pees trekt zich dan terug in de bovenarm vanuit het schoudergewricht. Hierdoor wordt het beschadigde en ontstoken weefsel verwijderd uit het schoudergewricht.

Een tenotomie is een snelle en eenvoudige ingreep welke gebeurt via een kijkoperatie. Het nadeel is dat er spierzwakte kan ontstaan en een stijf gevoel in de  bicepspees. Een popeye spier kan soms optreden. Voor actieve en sportieve patiënten is deze procedure minder geschikt. De operatie vindt plaats in dagbehandeling middels een kijkoperatie in daghospitaal. In principe moet heel snel  in staat moeten zijn uw arm te bewegen, zonder enige periode van immobilisatie.

Kosten

De onderzoeken en behandelingen van Echozorg / OPC Kliniek Texel vallen onder de dekking van uw basisverzekering en worden dus vergoed.

Kijk op pagina tarieven en vergoedingen