Herkent u dit:

  • (pijnlijke) knobbeltjes in de handpalm
  • Een stramme streng in de handpalm waardoor de vingers krom gaan staan.

Een goede kans dat u een Dupuytren heeft Eerst Een Echo

 

Aan deze pagina wordt gewerkt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GERARD;CH;

GERARD;CH;

Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan er verdikkingen en verkortingen in de bindweefselplaat, die net onder de huid van de handpalm ligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten over de ziekte van Dupuytren en de behandelingen van Echozorg?

De ziekte van Dupuytren 

Ziekte van dupuytren De ziekte van Dupuytren (fibrotomatose) wordt ook wel koetsiersziekte genoemd. De aandoening begint meestal met kleine verhardingen in de handpalm. Geleidelijk aan kunnen er knobbeltjes ontstaan, die uitgroeien tot een onderhuidse streng. Als zo’n streng ervoor zorgt dat de vingers en de  handpalm krom gaan staan, is er sprake van een zogenaamd contractuur.

In de meest gevallen zijn de ringvinger of de pink aangetast, vaak in beide handen . De ziekte van Dupuytren heeft niets te maken met de buigpezen van de vingers. De knobbels en strengen ontstaan vanuit het peesblad in de handpalm dat tussen huid en vingerpezen ligt. Dezelfde aandoening kan ook ontstaan bij de voetzolen (ziekte van Ledderhosen) en  de penis (ziekte van Peyronie). Er is duidelijk een erfelijke component: vaak zijn er meerdere patiënten in één familie. Daarnaast kunnen verschillende factoren bijdragen tot het ontstaan van de ziekte, waaronder diabetes, epilepsie, alcoholisme, roken en ernstige verwondingen van de hand. De precieze oorzaak van de aandoening is niet bekend.

Oorzaken van Dupuytren

De exacte oorzaak van de ziekte van Dupuytren is niet bekend. Wel is bekend dat de aandoening vaak in families voorkomt. Mensen met diabetes of die overmatig roken en drinken een hoger risico hebben op Dupuytren. Verder komt de aandoening vooral voor bij mannen van Europese komaf van middelbare leeftijd. Zo hebben mannen rond 50 jaar 9 maal meer kans om de aandoening te krijgen dan vrouwen.

Verloop 

kromstand hand DupuytrenHet verloop van de ziekte van Dupuytren is erg wisselend. In eerste instantie ervaren patienten veelal geen pijn. Alleen een klein knobbeltje of verharding in de handpalm, vlakbij de handlijn aan de basis van de ringvinger en de pink.

Bij sommige mensen ontstaat binnen enkele maanden een stramme streng. Anderen mensen kunnen jaren jaren rondlopen met enkele onschuldige knobbeltjes in de handpalm voordat de ziekte verergert.

De meeste patiënten tolereren de bewegingsbeperkingen tot dat ze hun hand niet meer vlak kunnen leggen op een tafelblad. Bij een ernste kromstand kunnen er beperkingen optreden in het dagelijks functioneren, zoals bij het handen wassen, het handschoenen dragen en het steken van handen in zakken. Het beloop van Dupuytren is onvoorspelbaar. Soms wisselen een perioden van stilstand en progressie elkaar af.

Stadium 2 – lichte krom stand samentrekking tussen 0 en 45 graden

Stadium 3 – Samentrekking en buigstand tussen 46 en 90 graden

Stadium 4 –  Samentrekking en buigstand tussen 91 en 135 graden

Stadium 5 = Samentrekking en buigstand groter dan 135 graden

Nivaeu 2  Lichte tot matig kromstand

Needle Aponeurotomy – is a good option if any contracture is not too severe and if the cord is well away from tendons and nerves in the hand.

Collagenase injection ( Xiapex) – Has good results for contracture but carries a small risk of tendon rupture. It works by dissolving the strands of tissue in the cords or strings. Some patients may need a second injection. In most cases the contracture is straightened by the Doctor the following day or a few days after the injection.

Stage 3 and 4 – severe contracture

Surgery – there are different types and your your surgeon will decide which is needed. Surgery is advised when the MCP joint (the one that connects the finger to the hand) is more than 40% bent, or the PIP joint (second finger joint from the tip) is more than 20% bent.

In cases where treatment by injection or surgery is not yet required some people would like to try massage or exercises to keep their hand and fingers as flexible as possible. Although this has not been proven to stop the need for surgery, a lot of patients find it benefits in reducing pain and maintaining handfunction longer.

Radiotherapy – shows promising results of halting or slowing any progression of the disease, but has minor side-effects, such as dry skin and is not always effective. It is only effective during the active or proliferation phase when nodules are growing and cords may be developing. This is often accompanied by symptoms of soreness, tingling, aches, and so on.

If there are no signs of activity then you should wait and see, but examine and possibly photograph your hands regularly for signs of changes.

Corticosterod injections – such as Triamcinolone have been used with some success by some Doctors.

Stage 1 and 2 – slight to moderate contracture

Needle Aponeurotomy – is a good option if any contracture is not too severe and if the cord is well away from tendons and nerves in the hand.

Collagenase injection ( Xiapex) – Has good results for contracture but carries a small risk of tendon rupture. It works by dissolving the strands of tissue in the cords or strings. Some patients may need a second injection. In most cases the contracture is straightened by the Doctor the following day or a few days after the injection.

Stage 3 and 4 – severe contracture

Surgery – there are different types and your your surgeon will decide which is needed. Surgery is advised when the MCP joint (the one that connects the finger to the hand) is more than 40% bent, or the PIP joint (second finger joint from the tip) is more than 20% bent.

 De ziekte van Dupuytren wordt vaak operatief behandeld.

Operatieve ingreep

Bij een operatie wordt geprobeerd zoveel mogelijk bindweefselstrengen te verwijderen, zodat de vinger weer gestrekt kan worden. Dit is nog steeds de meest toegepaste operatie voor Dupuytren.De hersteltijd na de ingreep is gemiddeld 6 weken. Recidieven treden volgens eigen onderzoek in ongeveer 20% van de gevallen binnen 5 jaar op. Bij ernstige  en langdurige kromstanden kan het nodig om niet alleen het Dupuytrenweefsel weg te halen maar , maar ook de overliggende huid. Een huidtransplantaat is nodig om de wond te sluiten. De hersteltijd is gemiddeld 8 weken. Recidieven komen ook bij deze behandeling nog steeds voor.

Met Collagenase, gewonnen uit de Clostridium Histolyticum bacterie en op de markt als Xiapex, kan een streng plaatselijk opgelost worden. De behandeling kan gezien worden als een chemische segmentele fasciectomie. Op de korte termijn lijkt de behandeling wat belastender dan PNF, maar minder belastend dan SF. De afdeling plastisch chirurgie is trainingscentrum in het gebruik van Xiapex.

Percutane naaldaponeurotomie

Percutane naaldfasciotomie is een niet-chirurgische behandeling van de ziekte van Dupuytren. Het is relatief een nieuwe behandelwijze, die ook wel een ‘prikbehandeling’ wordt genoemd. Bij deze behandeling worden de harde strengen onder de huid doorgeprikt. Het weefsel wordt hierbij niet verwijderd, alleen doorgesneden. Wanneer voldoende vezels van de streng kapot zijn, kan de vinger, met behulp van een eenvoudige beweging worden door gestrekt.

Een ‘prikbehandeling’ is een optie bij een dupuytren zonder kromstand van een vinger.Dit is een eenvoudige behandeling onder lokale verdoving, met meestal een tijdelijk effect om een operatie uit te stellen. Deze behandeling gebeurt onder lokale verdoving. De hersteltijd is ongeveer een week. Nadeel is dat er eerder terugval optreden (meer dan 85% binnen 5 jaar). Een voordeel van de therapie is dat er geen littekenweefsel ontstaat en dat de meeste patiënten weer snel hun hand kunnen gebruiken en weer aan het werk gaan.

Xiapex is een goede optie bij een duidelijk voelbare streng en waarbij de vinger al dan niet krom staat.

Bij deze behandeling wordt het middel Xiapex in de streng in uw hand geïnjecteerd, waardoor de streng gedeeltelijk oplost exiapex duputrenn de vinger weer rechter wordt. Ook dit is een poliklinische behandeling. Nadeel is dat de behandeling door de meeste zorgverzekeraars (nog) niet wordt vergoed. Partiële fasciectomie Bij deze ingreep wordt het aangedane weefsel operatief verwijderd, zodat u uw vingers weer zo goed mogelijk zal kunnen strekken. Deze operatie vindt gewoonlijk plaats tijdens een dagopname.

Xiapex behandeling

De behandeling van Duputren

Een behandeling is pas nodig zodra een aangetaste vinger niet meer volledig gestrekt kan worden. Het is echter wel belangrijk  de vervorming niet te ver te laten evolueren: hoe erger de vinger in flexie gefixeerd staat, hoe moeilijker een volledige herstel van de functie gegarandeerd kan worden  na de behandeling.

Vroeger kon deze aandoening enkel met  een heelkundige ingreep  gecorrigeerd worden: de streng werd dan operatief verwijderd.

Sinds oktober 2012 kan men de flexiecontractuur in de meeste gevallen oplossen door een locale inspuiting met  XIAPEX in en rond de streng. Deze injectie gebeurt tijdens de consultatie; patienten dienen niet in het operatiekwartier te komen.

 

Xiapex® bevat collagenase, een enzyme dat collageen type 1 en 2 oplost.

Door injectie met Xiapex® treedt na 24 h een enzymatische disruptie van de streng o

Er wordt een extensie-spalk voorgeschreven om ‘s nachts te dragen gedurende 3 tot 4 weken.

 

 

Een Xiapex behandeling is een behandeling waarbij het enzyme collagenase clostridium histolyticum in de strengen van de handpalm en vingers wordt geinjecteerd.

De strengen in de handpalm bij patiënten met Dupuytren bestaan uit bindweefselvezels . Xiapex bevat een mengsel dat de verdikte bindweefsel strengen kan oplossen afbreken. Hierdoor wordt de streng zwakker en breekt hij

Conservatief (zonder ingreep) zijn er geen behandelingen mogelijk om de bindweefselvorming tegen te gaan.

De behandeling:

Een behandeling is pas nodig zodra een aangetaste vinger niet meer volledig gestrekt kan worden. Het is belangrijk de vervorming niet te ver te laten evolueren: hoe erger de vinger in flexie gefixeerd staat, hoe moeilijker een volledige herstel van de functie gegarandeerd kan worden  na de behandeling. Bij forse en langdurige klauwstand zullen de vingergewrichten immers mee verstijven waardoor volledige correctie soms niet meer mogelijk is.

Vroeger kon deze aandoening enkel met  een heelkundige ingreep  gecorrigeerd worden: de streng werd dan operatief verwijderd.

Sinds oktober 2012 kan men de flexiecontractuur in de meeste gevallen oplossen door een locale inspuiting met  XIAPEX in en rond de streng. Deze injectie gebeurt tijdens de consultatie; patienten dienen niet in het operatiekwartier te komen.

 

Xiapex® bevat collagenase, een enzyme dat collageen type 1 en 2 oplost.

Door injectie met Xiapex® treedt na 24 h een enzymatische disruptie van de streng o

Er wordt een extensie-spalk voorgeschreven om ‘s nachts te dragen gedurende 3 tot 4 weken.
Conclusie
De voordelen van de techniek zijn duidelijk:

• Ambulante behandeling
• Geen spalk, onmiddellijke mobilisatie en gebruik
• Weinig of geen werkonderbrekingen
• Geen significante complicaties
• Geen vorming van littekenweefsel
Rest natuurlijk nog om het risico op recidief te beoordelen, waarmee we begonnen zijn.

Symptomen dupuytren

Naarmate de samentrekking van de streng toeneemt, wordt de mobiliteit van de vingers kleiner/ en wordt het vastnemen van kleine voorwerpen steeds moeilijker.

De meeste patiënten tolereren een strekbeperking vooraleer ze hinder ondervinden en de hulp van een arts inroepen.

 

Toch is behandeling reeds aangewezen bij een beginnend strektekort. Bij forse en langdurige klauwstand zullen de vingergewrichten immers mee verstijven waardoor volledige correctie soms niet meer mogelijk is. De eenvoudigste test om een strektekort van de vingers vast te stellen is door te kijken of de handpalm nog plat op tafel kan worden gelegd. Verdere classificatie gebeurt met de Tubiana-stadiëring door het aantal graden strektekort van het MCP en PIP-gewricht op te tellen.

De traditionele behandeling
De oorsprong van de ziekte en de processen die betrokken zijn bij de ontwikkeling ervan blijven onduidelijk. De therapeutische opties blijven dus onduidelijk, te meer aangezien niet alle patiënten op dezelfde manier evolueren.
Injecties met corticosteroiden, radiotherapie en spalken zijn niet effectief. Chirurgie kan de retractie corrigeren, maar niet de ziekte genezen, en recidieven komen vaak voor (ongeveer 2/3 van de gevallen na 8 jaar). Complicaties zijn niet uitzonderlijk. De keuze van de beste chirurgische benadering is soms moeilijk.

Xiapex 

COLLAGENASE-injecties : een enzyme, collagenase clostridium histolyticum, wordt in de Dupuytrenstreng geïnjecteerd. Gedurende de volgende 24 uur is de hand pijnlijk; een stevige dosis pijnstillers moet genomen worden( bv Paracetamol 4 x 1g), de hand wordt gespalkt en best omhoog gehouden gedurende deze 24 uur. De vingers worden best zo onbeweeglijk mogelijk gehouden, omdat het collagenase zich anders verspreidt bij iedere beweging van de vingers en zo andere structuren die collageen bevatten(pees, bloedvat,…), kan oplossen. De volgende dag wordt de vinger gedeeltelijk opengetrokken door de behandelende arts; deze vingerstrekprocedure is pijnlijk. Eén tot vijf behandelingen zijn nodig/mogelijk, met een interval van een maand om veiligheidsredenen.
Patiënten die bloedverdunners nemen, worden best niet behandeld met deze techniek.

Tot dusver gekende risico’s zijn:
1.onderhuidse bloedingen
2.huidscheur(frequent, genezing gemiddeld 4 weken)
3.peesruptuur( ernstige complicatie, daar een stuk pees opgelost is: er dient een peesgreffe geplaatst te worden: dit gebeurt in een 2de tijd(= 2 chirurgische ingrepen); deze komt regelmatig voor en het zal belangrijk zijn deze complicatie goed op te vangen.
4.Verder moet de allergische reactie op het collagenase( met minder goede afloop) vermeld worden.

Sinds ongeveer drie jaar is een nieuwe behandeling door middel van een injectie met collagenase (Xiapex®) beschikbaar in België. We waren één van de eerste om het te gebruiken als onderdeel van een klinische proef, nog voor de commercialisering.

. Ze hebben dus geen invloed op de basale membranen en riskeren niet om de zenuwen of vaten “op te lossen”. Daarentegen moeten we heel voorzichtig zijn om niet te injecteren in een pees, die zou kunnen breken.
Het gebruik van het product is gereglementeerd. Het is alleen beschikbaar in de ziekenhuisapotheek op voorschrift van een orthopedisch